AD

Μείωση 20% στις παράνομες διελεύσεις μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

Οι παράνομες διελεύσεις στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκαν κατά 20% τους πρώτους πέντε μήνες του 2025, φτάνοντας τις 63.700, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Frontex.

Η Κεντρική Μεσόγειος παραμένει η πιο πολυσύχναστη διαδρομή, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο των αφίξεων, με 22.700 διελεύσεις, σημειώνοντας μικρή αύξηση 7% σε σχέση με πέρυσι.

Η Λιβύη αποτελεί την κύρια χώρα αναχώρησης σε αυτή τη διαδρομή, παρά τη μείωση 90% των αναχωρήσεων από την Τυνησία.

Η Ανατολική Μεσόγειος κατέγραψε 15.600 παράνομες διελεύσεις, μειωμένες κατά 30% σε σχέση με το 2024, με κύριες εθνικότητες από Αφγανιστάν, Αίγυπτο και Σουδάν.

Στα Δυτικά Βαλκάνια σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση, κατά 56%, με κυριότερες εθνικότητες Μπαγκλαντές, Αφγανούς και Μάλι.

Στη διαδρομή της Δυτικής Αφρικής οι αφίξεις μειώθηκαν κατά ένα τρίτο σε περίπου 11.100, με κύριους υπηκόους από Μάλι, Σενεγάλη και Γουινέα.

Η μείωση αποδίδεται σε παράγοντες όπως η ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η αυξημένη συνεργασία της ΕΕ με χώρες αναχώρησης και οι κοινές ισπανομαροκινές περιπολίες κατά της λαθρεμπορίας κοντά στα Κανάρια Νησιά.

Παράλληλα, η συνολική πτώση των παράνομων διελεύσεων συνεχίζεται, μετά τη μείωση 38% που καταγράφηκε το 2024, η οποία ήταν η χαμηλότερη από το 2021.

Σημειώνεται επίσης αύξηση 17% στις παράνομες διελεύσεις προς τη Μεγάλη Βρετανία, φτάνοντας τις 25.540, λόγω προσαρμογής των δικτύων λαθρεμπορίας.

Τέλος, παρά τη μείωση των ροών, το πρώτο τετράμηνο του 2025 καταγράφηκαν 12.200 παράνομες διελεύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, που παραμένει η δεύτερη πιο πολυσύχναστη διαδρομή προς την ΕΕ.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Τραγωδία στην Ερμιόνη: Αυτοκίνητο έπεσε στο λιμάνι – Νεκρός ο 52χρονος οδηγός

Νεκρός ανασύρθηκε 52χρονος οδηγός οχήματος από τη θαλάσσια περιοχή του λιμένα Μανδρακίων στην Ερμιόνη όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε έπεσε, υπό αδιευκρίνιστη αιτία, στη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κόντεψε να πεθάνει από ένα σπυρί: Πήγε στο νοσοκομείο αφού εξελίχθηκε σε απόστημα – Τι είναι η σήψη

Ένας άνδρας που παραλίγο να πεθάνει από σήψη αφότου έσκασε ένα σπυρί στον λαιμό του, προειδοποιεί το κοινό για τους κινδύνους αυτής της δυνητικά θανατηφόρας

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Χανιά: Διανυκτερεύουν στην Αγιά διασωθέντες μετανάστες από δύο βάρκες – Νέα διάσωση 31 ατόμων ανοιχτά της Γαύδου

Νέα διάσωση σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (19/7), στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Γαύδου όπου εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 31 άτομα. Πρόκειται για το 5ο περιστατικό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σε εξέλιξη πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στη Καλλίφυτο Δράμας – Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου 19 Ιουλίου 2025 σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Καλλίφυτο Δράμας, κινητοποιώντας άμεσα ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Σύμφωνα με

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σάλος με influencer: Πέταξε τον 7χρονο γιο του από γκρεμό «για πλάκα»: Ήθελε να… ξεπεράσει το φόβο του – Έντονες αντιδράσεις

Σάλος έχει προκληθεί το τελευταίο 24ωρο ένα βίντεο στο οποίο δείχνει τον influencer Γκάρετ Γκι να πετάει από έναν ψηλό βράχο τον 7χρονο γιο του

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >