AD

«Οι επικίνδυνες διαδικτυακές προκλήσεις δεν αφορούν μόνο τους ανήλικους»

Ανησυχία προκαλούν οι ολοένα αυξανόμενες διαδικτυακές «προκλήσεις» που κυκλοφορούν σε πλατφόρμες όπως το TikTok, μετά και το πρόσφατο περιστατικό με έναν 22χρονο που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Με αφορμή τα περιστατικά που παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας, η πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, Σούλα Ρούλα, στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤnews επισημαίνοντας πως «οι διαδικτυακές προκλήσεις που κυκλοφορούν κυρίως μέσω TikTok έχουν ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια. Αν και εμφανίζονται συχνότερα σε ηλικίες 13–15 ετών, πλέον συμμετέχουν και ενήλικες, κάτι που κάνει το φαινόμενο ακόμη πιο ανησυχητικό».

Σύμφωνα με την ίδια, στο παρελθόν έχουν καταγραφεί ιδιαίτερα επικίνδυνα challenges, όπως το «blackout challenge», που σχετιζόταν με πρόκληση ασφυξίας και συνδέθηκε με θανάτους παιδιών διεθνώς. Άλλες προκλήσεις περιλάμβαναν πειράματα με φάρμακα, προσπάθειες ισορροπίας πάνω σε ασταθείς κατασκευές από μπουκάλια ή καφάσια, ακόμη και παιχνίδια με φωτιά.

Τα όρια της γονικής προστασίας

Όπως εξηγεί η κ. Ρούλα, τα φίλτρα γονικού ελέγχου στα κινητά και τις πλατφόρμες περιορίζουν κυρίως πρόσβαση σε πορνογραφικό ή βίαιο περιεχόμενο. Δεν μπορούν όμως να μπλοκάρουν αυτόματα τα επικίνδυνα challenges.

«Δεν υπάρχει ειδικό φίλτρο που να «κόβει» τα brands. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να περιορίζεται συνολικά η πρόσβαση των παιδιών στις πλατφόρμες αυτές. Με τους ενήλικες τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα», υπογράμμισε.

Παρά το γεγονός ότι από τον Ιούλιο το TikTok έχει δημιουργήσει ειδική ενημερωτική ενότητα για τη σημασία αποφυγής τέτοιων προκλήσεων, οι πλατφόρμες συχνά δεν προλαβαίνουν να εντοπίσουν και να αφαιρέσουν εγκαίρως επικίνδυνο περιεχόμενο. «Ένα βίντεο μπορεί να ανέβει, να διαδοθεί γρήγορα και να προκαλέσει ήδη ζημιές πριν το δουν οι αλγόριθμοι», τόνισε η πρόεδρος.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Χωρίς τη Μαρία Ηλιάκη το “Νωρίς Νωρίς”: «Μην περιμένετε, δεν θα μπει κανένας άλλος», είπε ο Κρατερός Κατσούλης

  Απούσα από τη θέση της στο “τιμόνι” του «Νωρίς Νωρίς» ήταν το πρωί της Παρασκευής (14/11) η Μαρία Ηλιάκη, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία στον

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μερτς σε Ζελένσκι: Περιορίστε τη ροή νεαρών Ουκρανών στη Γερμανία – Ας υπερασπιστούν την πατρίδα τους

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς ζήτησε την Πέμπτη (13/11) από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να περιορίσει τη ροή των νεαρών Ουκρανών στη Γερμανία και

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ο Φάνης Λαμπρόπουλος αιφνιδίασε την Κωνσταντίνα Μιχαήλ: «Ήσουν, είσαι και θα είσαι μία πολύ… ξέρεις τι εννοώ»

Η Κωνσταντίνα Μιχαήλ ήταν καλεσμένη του Φάνη Λαμπρόπουλου στη βραδινή εκπομπή «Στην αγκαλιά του Φάνη», την Πέμπτη το βράδυ, για μια ιδιαίτερη τηλεοπτική συζήτηση στο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ηγουμενίτσα: Ο σκύλος “Βλαντ” του Λιμενικού “ξετρύπωσε” 350 κιλά skunk

Το Λιμενικό Ηγουμενίτσας και συγκεκριμένα η ομάδα Κ9 με τον αστυνομικό σκύλο “Βλάντ”, σε συνεργασία με το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Αθήνας, μετά από οργανωμένη επιχείρηση,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >