AD

7 Εντυπωσιακές Πρώιμες Φαντασίες της Τεχνητής Νοημοσύνης

Γράφει η Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Η ιδέα μιας «ευφυούς μηχανής» – ως ακούραστος βοηθός, ο απόλυτος στρατιώτης ή ακόμα και ένας φροντισμένος σύντροφος – έχει αιχμαλωτίσει την ανθρώπινη φαντασία για χιλιάδες χρόνια. Πολύ πριν η τεχνητή νοημοσύνη γίνει πραγματικότητα, συγγραφείς από την αρχαία Ελλάδα έως την Αμερική της εποχής του Ψυχρού Πολέμου κυκλοφόρησαν φανταστικές ιστορίες που αντανακλούσαν τις συλλογικές μας ελπίδες και φόβους για την τεχνητή νοημοσύνη. Οι ευφυείς μηχανές θα βοηθήσουν την ανθρωπότητα να φτάσει τις μεγαλύτερες δυνατότητές μας ή αυτές οι λαμπρές δημιουργίες θα στραφούν στους «βασικούς» τους και θα είναι ο χαμός μας;

«Η αναζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη είναι πραγματικά αρχαία και είναι θεμελιώδης για το ποιοι είμαστε ως άνθρωποι», λέει ο Kanta Dihal, συνεκδότης του Αφηγήσεις AI: Μια ιστορία της φανταστικής σκέψης για τις ευφυείς μηχανές. «Γι’ αυτό δεν εκπλήσσομαι που βρίσκω έξυπνες μηχανές από την ελληνική μυθολογία». Παρακάτω είναι μερικές από τις πρώτες φαντασιώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην ανθρωπότητα.

1. Οι Χρυσές Κόρες του Ομήρου

Η Ιλιάδα γράφτηκε πριν από σχεδόν 3.000 χρόνια σε έναν κόσμο χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, πόσο μάλλον ρομπότ ή υπολογιστές. Ωστόσο, το 800 π.Χ., ο αρχαίος Έλληνας ποιητής Όμηρος μπόρεσε να φανταστεί μια θεϊκή δύναμη που μπορούσε να δημιουργήσει έξυπνες μηχανές.

Στην Ιλιάδα, συναντάμε τον θεό – μεταλλουργο Ήφαιστο, που εκδιώχθηκε από τον Όλυμπο επειδή προσπάθησε να προστατεύσει τη μητέρα του κατά τη διάρκεια μιας μάχης με τον Δία. Ο Ήφαιστος υπέστη σοβαρά τραύματα στο πόδι και η χωλότητα του χλευάστηκε από τους Ολύμπιους θεούς. Αλλά ο Ήφαιστος χρησιμοποίησε τα ανθρώπινα βάσανά του για να φτιάξει όμορφα έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένης της υπέροχης ασπίδας του Αχιλλέα.

Λόγω των σωματικών του περιορισμών, ο Ήφαιστος χρειαζόταν βοηθούς στο εργαστήρι του σιδηρουργού. Ο Όμηρος έγραψε ότι ο Ήφαιστος χρησιμοποίησε τις ιδιαίτερες δυνάμεις του για να δημιουργήσει «συνοδούς από χρυσό, που έμοιαζαν με ζωντανές κοπέλες». Σε αυτό το σύντομο απόσπασμα, ο Όμηρος περιέγραψε τέλεια μηχανές που μοιάζουν με ανθρώπους, προγραμματισμένες να βοηθούν τον δημιουργό τους.

«Στις καρδιές τους υπάρχει νοημοσύνη, και έχουν φωνή και σθένος, και από τους αθάνατους θεούς έχουν μάθει δεξιότητες. Αυτοί φασαριόντουσαν για να στηρίξουν τον κύριό τους».

Ο Dihal δεν εκπλήσσεται που οι χρυσές βοηθοί του Ηφαίστου ήταν γυναίκες, καθώς οι “χειριστές τεχνητής νοημοσύνης” που εξυπηρετούν τους ανθρώπους παραδοσιακά θεωρούνταν γυναίκες. Πάρτε τη Rosie την καμαριέρα ρομπότ στην τηλεοπτική εκπομπή κινουμένων σχεδίων, “The Jetsons”. Ακόμη και οι εικονικοί βοηθοί της πραγματικής ζωής Alexa και Siri έλαβαν γυναικεία ονόματα και (τουλάχιστον αρχικά) γυναικείες φωνές.

2. Ο αυθεντικός `Terminator`

Ο ΑΡΝΟΛΝΤ ΣΒΑΡΤΣΕΝΕΓΚΕΡ ΠΟΥ ΕΝΣΑΡΚΩΝΕΙ ΤΟΝ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ του 1991 “Εξολοθρευτής 2: ΗΜΕΡΑ ΚΡΙΣΗΣ”.

Πεντακόσια χρόνια μετά τον Όμηρο, ο Έλληνας συγγραφέας Απολλώνιος ο Ρόδιος έγραψε την Αργοναυτική, ένα επικό ποίημα για τις περιπέτειες του Ιάσονα και των Αργοναυτών στην αναζήτησή τους για το Χρυσόμαλλο Δέρας.

Όταν οι Αργοναύτες πλησίασαν το νησί της Κρήτης, απωθήθηκαν από έναν χάλκινο γίγαντα ονόματι Τάλως, ο οποίος εκσφενδόνισε στο πλοίο τους ογκόλιθους μεγέθους σπιτιού. Σε ορισμένες αφηγήσεις του μύθου του Τάλως, ήταν επίσης ένα αυτόματο που κατασκεύασε ο Ήφαιστος για να περιπολεί τις ακτές της Κρήτης και να πολεμά τους πειρατές.

«Είναι ο παροιμιώδης σούπερ στρατιώτης», λέει ο Dihal. «Είναι τεράστιος, ένας γίγαντας φτιαγμένος από μπρούντζο, ειδικά κατασκευασμένος για να υπερασπίζεται το νησί της Κρήτης από τους εισβολείς».

Οι φανταστικοί κληρονόμοι του Τάλως περιλαμβάνουν τους προηγμένους δολοφόνους ρομπότ στης ταινίες  Εξολοθρευτής  και τα πολεμικά droids στο Πόλεμος των Άστρων προνόμιο.

Πριν από μερικά χρόνια, ο στρατός των ΗΠΑ πειραματίστηκε με έναν αλεξίσφαιρο, μηχανοποιημένο εξωσκελετό που ονόμασαν TALOS (Tactical Assault Light Operator Suit) σε ένα νεύμα σε αυτό που ο Dihal αποκαλεί «το αρχικό ρομπότ δολοφόνος».

3. Arabian Automata

Στον αρχαίο κόσμο, τεχνίτες και μηχανικοί όπως ο Ήρων της Αλεξάνδρειας κατασκεύαζαν περίτεχνες μηχανές που τροφοδοτούνταν από νερό, άνεμο ή ένα κουρδισμένο σχοινί. Δύο χιλιάδες χρόνια πριν από τη Disneyland, ο Heron συγκέντρωσε μια σειρά από απλές μηχανές για να παράγει ένα 10λεπτο μηχανικό κουκλοθέατρο με ηχητικά εφέ.

Μετά την πτώση της Ρώμης, αυτές οι δεξιότητες που έμοιαζαν με μάγους χάθηκαν στη Δύση, αλλά η κατασκευή αυτομάτων άκμασε στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο. Τον 9ο αιώνα, οι αδερφοί Banu Musa, τρεις λαμπροί μηχανικοί και παραισθησιολόγοι από τη Βαγδάτη, έγραψαν το Βιβλίο έξυπνων συσκευών, μια συλλογή από 100 gadgets, όπως κανάτες κόλπα που διανέμουν τρεις τύπους υγρών (συμπεριλαμβανομένου βραστό νερό) και σιντριβάνια που χορεύουν.

Η γοητεία με τις έξυπνες μηχανές στον αρχαίο μουσουλμανικό κόσμο εμφανίζεται στις 1001 Αραβικές Νύχτες, η μακραίωνη συλλογή θρύλων της Μέσης Ανατολής. Σε “The Story of the City of Brass», μια ομάδα ταξιδιωτών συνάντησε έναν μηχανικό ιππέα φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από ορείχαλκο. Ευτυχώς ήρθε και με οδηγίες:

«Ω εσύ που έρχεσαι σε μένα, αν δεν ξέρεις τον δρόμο που οδηγεί στην Πόλη του Μπράς, τρίψε το χέρι του ιππέα, και θα γυρίσει, και μετά θα σταματήσει, και προς όποια κατεύθυνση σταματήσει, εκεί προχώρησε. χωρίς φόβο και χωρίς δυσκολία. γιατί θα σε οδηγήσει στην πόλη του Μπρας».

Όταν οι ταξιδιώτες έκαναν σύμφωνα με τις οδηγίες, ο καβαλάρης «γύρισε σαν την εκτυφλωτική αστραπή και αντιμετώπισε μια διαφορετική κατεύθυνση από αυτή στην οποία ταξίδευαν».

«Υπήρξε μια επανεκτίμηση ορισμένων από τις 1001 Νύχτες ιστορίες όπως αυτό που θα ονομάζαμε τώρα επιστημονική φαντασία, γιατί προέβλεψαν κάποιες από αυτές τις ιδέες», λέει ο Dihal.

4. Το «Uncanny» AI

Ένα διήγημα του 19ου αιώνα του Γερμανού συγγραφέα E.T.A. Η Hoffmann διαθέτει μια τεχνητή νοημοσύνη που είναι τόσο πειστικά αληθινή που την μπερδεύουν ως άνθρωπο. Στο Sandman που δημοσιεύτηκε το 1816, ο πρωταγωνιστής ερωτεύεται την «κόρη» του μέντορά του, μόνο για να ανακαλύψει ότι είναι μηχανή. Η συγκλονιστική συνειδητοποίηση τον οδηγεί στην αυτοκτονία.

Ο Dihal λέει ότι η κατασκευή αυτόματα άνθισε στην Ευρώπη του 17ου και 18ου αιώνα με δημοφιλείς δημιουργίες όπως το Mechanical Turk, μια διάσημη μηχανή παιχνιδιού σκακιού (και ψεύτικη) που ταίριαζε με τον Ναπολέοντα. Ή την «χωνευτική πάπια» του Jacques de Vaucanson, μια μηχανική πάπια που μπορούσε να φάει δημητριακά και να αφοδεύσει.

«Έχοντας πραγματικές μηχανές που ήταν τόσο εξελιγμένες ώθησαν έργα μυθοπλασίας που ρωτούσαν: “Τι θα συμβεί αν αυτό το είδος τεχνολογίας γίνεται όλο και καλύτερο και δεν μπορούμε να διακρίνουμε τη διαφορά;” Εδώ είναι όπου ιστορίες όπως Ο Άμμος αξιοποίησε πραγματικά το zeitgeist.”

Έναν αιώνα αργότερα, ο  Sigmund Freud αναφέρεται στο Sandman, σε ένα δοκίμιο που ονομάζεται «The Uncanny», ένα συναίσθημα που περιέγραψε ως «όλα αυτά που προκαλούν τρόμο και ανατριχιαστικό τρόμο». Στη σύγχρονη ρομποτική, ο όρος “ασυνήθιστη κοιλάδα” περιγράφει το ανησυχητικό συναίσθημα της αλληλεπίδρασης με μια τεχνητή νοημοσύνη που είναι “κοντά στο να είναι ανθρώπινη, αλλά όχι αρκετά κοντά, και αυτό είναι τρομακτικό”, λέει ο Dihal.

5. Το «Σύμπλεγμα Frankenstein»

ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΘΟΝΗΣ/GETTY IMAGES

Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΙΣ ΚΑΡΛΟΦ ΩΣ ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΣΤΟ «ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΪΝ», ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ JAMES WHALE, 1931.

Το 1818, μόλις δύο χρόνια αφότου έγραψε ο Hoffmann το Sandman, η Mary Shelley δημοσίευσε το γοτθικό μυθιστόρημά Frankenstein ή τον σύγχρονο Προμηθέα, άμεση αναφορά στον ελληνικό μύθο του Προμηθέα, που έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς και την έδωσε στον άνθρωπο.

«Ο Frankenstein απευθύνεται με το ίδιο κέφι όπως στο Τhe Sandman, αλλά με μια ελαφρώς διαφορετική επιστήμη», λέει ο Dihal. «Αν και η δημιουργία του Frankestein είναι βιολογική, εγείρει το ίδιο ερώτημα με την τεχνητή νοημοσύνη – τι επιτρέπεται να κάνουν οι άνθρωποι με αυτήν την «απαγορευμένη» δύναμη;»

Στο μυθιστόρημα της Shelley, το «τέρας» του Frankenstein αποκτά αυτογνωσία και θέλει να ζήσει σαν άνθρωπος, παρακαλώντας τον Dr Frankenstein να του κάνει σύζυγο. Όταν ο γιατρός αρνείται, το τέρας προχωρά σε μια δολοφονική έξαψη.

Στοιχεία του «σύμπλεγμα Frankenstein» -όπως το αποκάλεσε περιφρονητικά ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Isaac Asimov- εμφανίζονται σε πολλά μοντέρνα μυθιστορήματα. Στην ταινία του 1982, Blade Runner, οι βιομηχανικοί εργάτες τεχνητής νοημοσύνης γνωστοί ως «αντιγραφείς» στερούνται την ελευθερία τους και επαναστατούν εναντίον των ανθρώπινων αρχόντων τους. Στην ταινία του 2014Ex Machina, ένας γκουρού τεχνολογίας σαν τον Frankenstein χτίζει μια πειστικά ανθρώπινη γυναίκα τεχνητής νοημοσύνης που τον σκοτώνει για την ελευθερία της.

«Υπάρχει ένα στοιχείο του Frankestein σε όλες σχεδόν τις ιστορίες της «εξέγερσης ρομπότ»», λέει ο Dihal.

6. Γέννηση του «ρομπότ»

IMAGNO/GETTY IMAGES

ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΣΚΗΝΗ ΜΕ ΡΟΜΠΟΤ, ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ «W,U,R», ΤΟΥ KAREL CAPEK το 1923 στο Βερολίνο.

Παρόλο που ο Όμηρος έγραψε για μηχανές που μοιάζουν με ανθρώπους πριν από 3.000 χρόνια, η λέξη «ρομπότ» δεν υπήρχε μέχρι τον 20ο αιώνα. Ήταν το πνευματικό τέκνο του Τσέχου θεατρικού συγγραφέα Karel Capek, του οποίου το έργο του 1920R.U.R. ή Rossum`s Universal Robots ήταν παγκόσμια επιτυχία.

Στην παλαιά σλαβική γλώσσα,δουλειά σημαίνει «καταναγκαστική εργασία», που είναι ακριβώς αυτό που ήταν οι ρομποτικοί χαρακτήρες στο έργο του Capek.

«Η πρώτη κιόλας χρήση της λέξης ρομπότ είναι επίσης από όπου παίρνουμε ολόκληρο το θέμα «εξέγερση ρομπότ»», λέει ο Dihal. Στο έργο, τα ρομπότ βαριούνται να τα εκμεταλλεύονται, έτσι σηκώνονται και σκοτώνουν τους ανθρώπους. «Το έργο γράφτηκε πολύ στο επαναστατικό πνεύμα της εποχής».

7. HAL: The (Murderous) Mind in a Box

To 2001: A Space Odyssey, η ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1968 σε σκηνοθεσία Stanley Kubrick, η ασυνήθιστα ευφυής μηχανή δεν είναι ένα ρομπότ, αλλά ένας υπολογιστής.

Στην ταινία, οι ανθρώπινοι χαρακτήρες συνομιλούν με τον προσωπικό υπολογιστή του διαστημόπλοιου, τον HAL 9000, ο οποίος ανταποκρίνεται σαν βοηθός. Αλλά όταν ο Dave ανακαλύπτει ότι ο υποτιθέμενος αλάνθαστος HAL έκανε ένα λάθος – και ο HAL συνειδητοποιεί ότι οι ανθρώπινοι αστροναύτες πρόκειται να τον κλείσουν – ο HAL προσπαθεί να τους σκοτώσει.

«Μια μεγάλη αλλαγή στην τεχνητή νοημοσύνη έγινε όταν εφευρέθηκε ο υπολογιστής και ξαφνικά οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι μπορείς να έχεις μια «σκεπτόμενη» μηχανή χωρίς να χρειάζεσαι ένα ανθρώπινο σώμα», λέει ο Dihal. «Ο HAL μοιάζει πολύ με αυτούς τους πρώιμους υπολογιστές και η ταινία είναι μια πρώιμη εξερεύνηση του τρόπου με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει ένας κατανεμημένος, αν και ακόμα περιορισμένος υπολογιστής -«μυαλό»».

Ένα άλλο μυθιστόρημα και ταινία επιστημονικής φαντασίας από την ίδια εποχή ήταν Κολοσσός, το έργο Forbin, για έναν υπερυπολογιστή που αποκτά τον έλεγχο του πυρηνικού οπλοστασίου της Αμερικής και στη συνέχεια πηγαίνει σε πόλεμο με έναν σοβιετικό υπερυπολογιστή.

«Αυτό είναι ένα πολύ πρώιμο παράδειγμα μιας μη ανθρωποειδούς τεχνητής νοημοσύνης που αποτελεί υπαρξιακή απειλή για όλη την ανθρωπότητα», λέει ο Dihal. Υπήρχε παρόμοια πλοκή στην επιτυχημένη ταινία του 1983, “Πολεμικα Παιχνιδια”, στο οποίο ένας ισχυρός στρατιωτικός υπολογιστής μπερδεύει τον πυρηνικό πόλεμο ως «παιχνίδι».

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Megalopolis | Το τρέιλερ από την προφητική ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα για το μέλλον

Η ταινία αποτελεί  μια προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί όταν το ανθρώπινο πνεύμα έρχεται σε αντίθεση με την απληστία, τη διαφθορά και τον ναρκισσισμό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nadia Comăneci, | H μέρα που το φαινόμενο της ενόργανης γυμναστικής άγγιξε την τελειότητα

Στις 4 Μαΐου του 1975, η Ρουμάνα που άγγιξε την τελειότητα κι άλλαξε για πάντα τη μοίρα της ενόργανης γυμναστικής,ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Ευρώπης στους Πανευρωπαϊκούς της Νορβηγίας

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >