AD

Αnsel Adams | Δεν υπάρχουν κανόνες για καλές φωτογραφίες. Υπάρχουν μόνο καλές φωτογραφίες.

 Γράφει η Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Ο Ansel Adams γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1902 στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Στα τέσσερά του χρόνια, τραυματίστηκε στον σεισμό του Σαν Φρανσίσκο του 1906, όταν ένας μετασεισμός έριξε έναν τοίχο κήπου. Η σπασμένη μύτη του δεν ήταν ποτέ σωστά στημένη και  παρέμεινε στραβή για το υπόλοιπο της ζωής του.

Ο Ansel Adams μεγάλωσε σε ένα σπίτι ανάμεσα στους αμμόλοφους της Golden Gate – το στενό μεταξύ του San Francisco και της Marin County – πριν χτιστεί η διάσημη γέφυρα που ενώνει τα δύο ακρωτήρια. Η περιοχή γύρω από το San Francisco ήταν ακόμα άγρια ​​τότε, και έκανε μεγάλες πεζοπορίες που τον βοηθούσαν να ξεφύγει από ανησυχητικές πτυχές της παιδικής του ηλικίας, όπως το δυστυχισμένο σχολείο και τις οικονομικές ανησυχίες των γονιών του. 

O Adams πίστευε ότι η φωτογραφία μπορούσε να δώσει διέξοδο στα ίδια συναισθήματα που βίωσε μέσα από τη μουσική του. Η πρώτη του έλξη στη φωτογραφία ήρθε πράγματι μέσω της αγάπης του για το φυσικό τοπίο και της λαχτάρας να αποτυπώσει κάτι από αυτή τη συντριπτική εμπειρία στο φιλμ.Η αγάπη του για τη φύση πυροδοτήθηκε από την πατρίδα του στην Καλιφόρνια

Η φωτογραφίες του Ansel Adams εκθέτουν την αμερικανική έρημο, αναδεικνύοντας το μεγαλείο και την ομορφιά της μέσα από δραματικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Η γνώση του Adams για τις κάμερες και η επιστήμη πίσω από αυτές, τού επέτρεψαν να οπτικοποιήσει τις φωτογραφίες του πριν τις τραβήξει. Η πολύχρονη καριέρα του μας άφησε εκατοντάδες αξιόλογες φωτογραφίες. 

Monolith, The Face Of Half Dome, Yosemite Valley, 1927

ansel adams monolith face half dome yosemite

Η πιο γνωστή φωτογραφία του Ansel Admas είναι το Monolith, το Face of Half Dome. Ήταν η πρώτη φωτογραφία του που συγκέντρωσε την προσοχή του κοινού και του κόσμου της τέχνης. Χρησιμοποιώντας την κάμερα Korona, ο Adams απαθανάτισε την εμβληματική φωτογραφία του Half Dome στο Εθνικό Πάρκο Yosemite μετά από μια δύσκολη πεζοπορία. Αρχικά, χρησιμοποίησε ένα κίτρινο φίλτρο, αλλά το άλλαξε με ένα κόκκινο, για να σκοτεινιάσει τον ουρανό, να φωτίσει το χιόνι και να αναδείξει όλη τη μνημειώδη λεπτομέρεια και το τεράστιο μέγεθος του Half Dome, κάνοντας το να λάμπει κάτω από τον μαύρο ουρανό.

Moonrise, Hernandez, New Mexico, 1941

moonrise hernandez ansel adams

Αυτή η διάσημη φωτογραφία τραβήχτηκε λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα. Με την κάμερά του γυρισμένη στον ήλιο, ο Adams απαθανάτισε τη σκηνή του λυκόφωτος του Hernandez- μιας μικρής πόλης του Νέου Μεξικού. Ένα πορτοκαλί Wratten Νο. 15 G φίλτρο βοήθησε να σκουρύνει τον ουρανό και να τονίσει τα πλίθινα κτίρια και τα φύλλα του φθινοπώρου. Η αντίθεση δίνει στις ταφόπλακες του μικρού νεκροταφείου μια απόκοσμη λάμψη κάτω από τον μαύρο ουρανό. Χάρη στις τεχνικές του γνώσεις και τη γρήγορη σκέψη του, ο Adams κατάφερε να απαθανατίσει αυτή την εικόνα πριν εξαφανιστεί ο ήλιος.  

Half Dome, Merced River, Winter, Yosemite National Park, California, 1938

ansel adams half dome merced river yosemite national park

Το Half Dome βρίσκεται στο κέντρο αυτής της φωτογραφίας, τυλιγμένο στο χιόνι και υψώνεται πάνω από τον ποταμό Merced στο Εθνικό Πάρκο Yosemite. Η έντονη λευκότητα του χιονιού σκιαγραφεί το Half Dome και το σκοτάδι των δέντρων και του ουρανού τραβούν την προσοχή του θεατή απευθείας σε αυτό. Το ανενόχλητο χιόνι και η ακόμα αντανάκλαση στο νερό τονίζουν την ηρεμία αυτής της σκηνής της ερημιάς.  

San Francisco From Twin Peaks, 1953

san francisco twin peaks ansel adams

Πρόκειται για μια πολύ διαφορετική εικόνα από τις τυπικές του Ansel Adams. Eδώ βλέπουμε το Σαν Φρανσίσκο να απλώνεται μπροστά από το Twin Peaks, δύο μεγάλους λόφους που βρίσκονται μέσα στην πόλη. Οι σκιές από τα σύννεφα σκουραίνουν διάφορες περιοχές της πόλης, κάνοντάς την να φαίνεται μικρή και σαν παιχνίδι. Η έντονη αντίθεση ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, δημιουργεί ένα χαοτικό οπτικό δράμα ανάμεσα στα κτίρια και τους δρόμους. Μια μεγάλη αλλαγή από τις συνηθισμένες ήρεμες φωτογραφίες της φύσης του Adams.

Sand Dune, Sunrise, Death Valley National Monument, California, 1948

sand dunes death valley california ansel adams

Αφού πέρασε τη νύχτα πάνω από το αυτοκίνητό του και έκανε πεζοπορία στους αμμόλοφους πριν ανατείλει ο ήλιος, ο Adams βρέθηκε στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή για να απαθανατίσει αυτήν την εκπληκτική εικόνα του ήλιου που ανατέλλει πάνω από τους αμμόλοφους του Εθνικού Μνημείου της Κοιλάδας του Θανάτου. Στο αληθινό στυλ φωτογραφίας Ansel Adams, η χρήση φωτός ξεχωρίζει αυτή την εικόνα των αμμόλοφων από όλες τις άλλες. Μια εντυπωσιακή γραμμή κάτω από τον αμμόλοφο χωρίζει το φως από τη σκιά. Ένας ψηλότερος αμμόλοφος σε πλήρη σκιά έρχεται σε αντίθεση με τα ελαφρύτερα βουνά Funeral πίσω του.

Sierra Meadow, 1930

sierra meadow ansel adams

To Sierra Meadow είναι αρκετά διαφορετικό από τις μνημειώδεις φωτογραφίες του Ansel Adams με μεγάλους σχηματισμούς γης. Εδώ, κοιτάζει προσεκτικά ένα μικρό μέρος της φύσης. Αντί για την κλασική χρήση έντονων αντιθέσεων μεταξύ σκοταδιού και φωτός, δημιουργεί μια πιο απαλή εστίαση στα μικρά λουλούδια. Λάμπουν στο φως του ήλιου που τονίζεται από τη διαφορά στην υφή από το γρασίδι πίσω του.

Yosemite Valley, Yosemite National Park, 1934

ansel adams yosemite

Το Tunnel View of Yosemite Valley είναι ένα δημοφιλές σημείο για να φανεί η απεραντοσύνη αυτής της κοιλάδας, που χαράχτηκε πριν από αιώνες από παγετώνες. Ο Adams απόλαυσε πολύ αυτή τη θέα, φωτογραφίζοντας την πολλές φορές σε διάφορα μέρη του χρόνου. Στα αριστερά είναι το El Capitan, ενώ στα δεξιά, το Bridal Veil Falls. Σε μακρινή απόσταση κάνει την εμφάνισή του το περίφημο Half Dome.

 Autumn, Storm, Near Peñasco, New Mexico, 1958

ansel adams storm penasco new mexico

Μαύρα σύννεφα που φαίνονται παράταιρα επιπλέουν χαμηλά πάνω από ένα έντονα φωτισμένο πεδίο. Το γρασίδι και τα δέντρα φωτίζονται, τονίζοντας την υφή τους σε αντίθεση με τα απαλά σύννεφα. Η επίπεδη γη εκτείνεται μέχρι τον ορίζοντα, χωρισμένη μόνο από τις ομάδες των δέντρων. Ο Adams δείχνει το τεράστιο μέγεθος της γης και την ήρεμη αποφασιστικότητά της μπροστά στην καταιγίδα.

Half Dome Of Glacier Point, Yosemite National Park, 1937

half dome glacier point yosemite

Το Half Dome από το Glacier Point δείχνει το Half Dome να υψώνεται ανάμεσα στα άλλα βουνά της Σιέρα Νεβάδα. Από αυτή την άποψη, το Half Dome είναι λιγότερο επιβλητικό στα γύρω βουνά. Μια πεζοπορία 20 μιλίων χωρίζει το Half Dome από το Glacier Point από όπου ο Adams τράβηξε αυτή τη φωτογραφία. Χρησιμοποιώντας έναν φακό Turner Reich που αποτελείται από τρία στοιχεία και την κάμερά του Korona, μπόρεσε να συντομεύσει την ευρεία απόσταση μεταξύ του ίδιου και του Half Dome χωρίς να χάσει την εστίαση ούτε στο προσκήνιο ούτε στο Half Dome.

The Golden Gate Before The Bridge, 1932

golden gate before bridge san francisco

Ο Adams τράβηξε αυτή τη φωτογραφία ένα χρόνο πριν ξεκινήσει η κατασκευή της εμβληματικής γέφυρας Golden Gate. Από το σπίτι του κοντά, είδε τα σύννεφα να κυλούν και οδηγήθηκε στο Lands End, ένα κοντινό πάρκο, όπου μπορούσε να σταθεί σε έναν γκρεμό και να απαθανατίσει τη θέα μπροστά του. Οι σκοτεινοί λόφοι που απλώνονται μέχρι τον ορίζοντα είναι μικροί σε σύγκριση με την απέραντη έκταση του ουρανού και των νεφών από πάνω.  

The Grand Tetons And The Snake River, Grand Teton National Park , Wyoming, 1942

the grand tetons snake river ansel adams

Σε αυτή τη φωτογραφία, ο Snake River, ο μεγαλύτερος παραπόταμος του ποταμού Columbia, απομακρύνεται από την οροσειρά Grand Teton National Park. Τα σκοτεινά δέντρα και η βλάστηση γύρω από το ποτάμι έρχονται σε αντίθεση με το λευκό του χιονιού στα βουνά. Ο μερικώς συννεφιασμένος ουρανός δημιουργεί μοναδικές αντανακλάσεις φωτός στο νερό και τις χιονοσκεπές. 

Nevada Fall, Rainbow, 1947

nevada fall rainbow ansel adams

Με ύψος 594 πόδια, ο καταρράκτης της Νεβάδα είναι ένα δημοφιλές χαρακτηριστικό στο Εθνικό Πάρκο Yosemite. Ο Adams έπρεπε να πλησιάσει προσεκτικά την πτώση για να αποφύγει να ταξιδέψει μέσα από οποιαδήποτε παρατεταμένη ομίχλη και να καταστρέψει τον εξοπλισμό του. Τα σκοτεινά δέντρα και οι βράχοι έρχονται σε αντίθεση με το λευκό νερό καθώς πέφτει. Ακόμη και σε μαύρο και άσπρο, ένα ουράνιο τόξο μπορεί να δει ξεκάθαρα να απλώνεται στο κάτω μέρος της φωτογραφίας καθώς διαθλάται από την ομίχλη της πτώσης. Η δυνατότητα εμφάνισης του ορισμού της ομίχλης και των νεφών είναι βασικό στοιχείο της φωτογραφίας του Ansel Adams.

East Vidette, From The Portfolio Parmelian Prints Of The High Sierras, 1925

east vidette parmelian prints ansel adams

Το East Vidette είναι μια εντυπωσιακή κορυφή που βρίσκεται στο εθνικό πάρκο Sequoia-Kings Canyon. Ένα επίπεδο πρώτο πλάνο με ψηλά, σκοτεινά δέντρα απλώνεται στη βάση του βουνού, που υψώνεται απότομα σε ένα αιχμηρό σημείο. Τα ελαφριά σύννεφα περιβάλλουν το East Vidette και τονίζουν τη βραχώδη επιφάνεια του στον γαλακτώδη ουρανό. Το φως χορεύει σε όλη τη φωτογραφία πάνω σε φωτισμένους βράχους και κομμάτια χιονιού.

Moon And Half Dome, Yosemite National Park, 1960 

moon and half dome yosemite ansel adams

H φωτογραφία “Moon and Half Dome” τραβήχτηκε πολλά χρόνια μετά το Monolith, το “Face of Half Dome”, αλλά αποτυπώνει τον σχηματισμό βράχου με παρόμοιο τρόπο με την προσθήκη της ανατολής του φεγγαριού. Ο ήλιος που δύει φωτίζει το πρόσωπο του γκρεμού, σε αντίθεση με τη σκοτεινή Στήλη της Ουάσιγκτον στο αριστερό μέτωπο. Χρησιμοποιήθηκε ένα πορτοκαλί φίλτρο για να μειώσει τον ουρανό, μια τεχνική που δημιουργεί μεγαλύτερη αντίθεση όταν η εικόνα είναι ασπρόμαυρη.  

Eagle Peak And Middle Brother, Winter, Yosemite National Park, 1968

eagle peak and middle brother yosemite ansel adams

Αυτή η μοναδική φωτογραφία του Eagle Peak και του Middle Brother, μέρος του βράχου των Three Brothers στο Yosemite National Park, δείχνει τις βραχώδεις κορυφές να ανεβαίνουν από τη σκοτεινή ομίχλη γύρω από τις βάσεις τους. Τα μαύρα δέντρα στο προσκήνιο και ο σκοτεινός ουρανός έρχονται σε αντίθεση με τις χιονισμένες κορυφές που αντανακλούν το φως του ήλιου του χειμώνα. Η λεπτομέρεια των δέντρων και η βραχώδης επιφάνεια των βουνών τα χωρίζει από το μουντό σκοτάδι της ομίχλης.  

Self-Portrait, Monument Valley, Utah, 1958

ansel adams self portrait monument valley

Μια αυτοπροσωπογραφία του εαυτού του χρησιμοποιώντας τη δική του σκιά ταιριάζει πολύ στον φωτογράφο οποίου η αντίθεση μεταξύ φωτός και σκοταδιού τον ξεχωρίζει από τους άλλους. Καθώς κρατά ψηλά το φωτόμετρο του, ο Ansel Adams τραβάει μια φωτογραφία της σκιάς από τον εαυτό του και τη φωτογραφική μηχανή του δίπλα του στην επιφάνεια του βράχου. Ο ηλιόλουστος βράχος μοιάζει σχεδόν με τις υπόλοιπες φωτογραφίες του με έναν ουρανό γεμάτο λευκές ρωγμές και υφή που μοιάζει με μακρινή οροσειρά.

 Yellowstone National Park, Old Faithful, 1942

yellowstone national park old faithful ansel adams

Σε αυτή τη φωτογραφία, λευκός ατμός βγαίνει από το Old Faithful και ανεβαίνει προς έναν καθαρό, μαύρο ουρανό. Το Old Faithful, ένας διάσημος του Yellowstone National Park, κυριαρχεί στη φωτογραφία και κανένα άλλο χαρακτηριστικό δεν σπάει την απόσταση μεταξύ του θεατή και του θερμοπίδακα. Ο Adams δημιούργησε προσεκτικά μια εικόνα του ατμού όπου η υφή και τα σχήματα μέσα του ήταν διακριτά μέσω ελαφριάς σκίασης.

Half Dome, Blowing Snow, Yosemite National Park, California, 1955

ansel adams half dome blowing snow

Ο Ansel Adams εφάρμοσε μια έντονη αντίθεση σε αυτή τη χειμερινή φωτογραφία του Half Dome, επιτρέποντας στη λεπτομέρεια του σχηματισμού βράχου να τονιστεί έντονα. Το χιόνι αντανακλά πίσω το φως του ήλιου και ο ασυννέφιαστος ουρανός δείχνει το χιόνι να παρασύρεται από τον ισχυρό χειμωνιάτικο άνεμο. Τα δέντρα που σκεπάζουν το χιόνι στο πρώτο πλάνο δείχνουν την απεραντοσύνη του Half Dome καθώς υψώνεται πάνω τους.

El Capitan, Yosemite, 1935

el capitan yosemite ansel adams

Ο Adams δείχνει έναν άλλο διάσημο σχηματισμό βράχου του εθνικού πάρκου Yosemite σε αυτή τη φωτογραφία, το El Capitan. Το απαλό φως στην όψη του βράχου επιτρέπει να φωτίζονται οι λεπτομέρειες του. Το ημι-ματ χαρτί ζεστού τόνου στο οποίο είναι τυπωμένη η φωτογραφία απαλύνει την αντίθεση με τα δέντρα κάτω από το El Capitan και φέρνει ζεστασιά στην εικόνα.

The Abode Of Snow, From The Portfolio Parmelian Prints Of The High Sierras, 1923

the abode of snow ansel adams

Δέντρα και χιόνι ισορροπούν το φως και τις σκιές αυτής της φωτογραφίας. Τραβηγμένο από το Glacier Point στο Εθνικό Πάρκο Yosemite, ο Ansel Adams δείχνει τους κυλιόμενους λόφους που μετατοπίζονται από σκοτεινά κομμάτια δέντρων σε φωτεινές κουβέρτες χιονιού. Τα μάτια του θεατή ταξιδεύουν πάνω από τους πολυάριθμους τύμβους στη γη μέχρι την κορυφή του βουνού στο βάθος. Ο Adams συγκεντρώνει το φως στο πάνω μέρος της φωτογραφίας ενώ το κάτω εξισορροπεί το σκοτάδι του.

Rain, Beartrack Cove, Glacier Bay National Monument, Alaska, From Portfolio Two: The National Parks And Monuments, 1949

rain beartrack cove glacier bay ansel adams

Ένα μικρό, ειρηνικό ρεύμα διασχίζει αυτή τη φωτογραφία, χωρίζοντας το ομοιόμορφο τμήμα του γρασιδιού. Στο πρώτο πλάνο, το φως που αντανακλάται από το ψηλό, λυγισμένο γρασίδι αναδεικνύει τη λεπτομέρεια ανάμεσα σε κάθε λεπίδα. Το λιβάδι εκτείνεται μέχρι τον ορίζοντα, δείχνοντας την απεραντοσύνη της γης πριν συναντήσει σκοτεινά δέντρα και σκοτεινά βουνά τυλιγμένα σε λευκά σύννεφα.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Σι Τζινπίνγκ | «Η Κίνα θα αναλάβει δράση με τη Γαλλία για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία»

O πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, που μετέβη για επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, δήλωσε ότι σκοπεύει «να αναλάβει δράση με την Γαλλία και ολόκληρη την

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Χώρισαν Τσιτσιπάς-Μπαντόσα |Τίτλοι τέλους για το πιο διάσημο ζευγάρι του τένις

«Ύστερα από προσεκτική σκέψη και πολλές όμορφες στιγμές μαζί, ο Στέφανος και εγώ αποφασίσαμε να χωρίσουμε φιλικά τους δρόμους μας»΄έγραψε η Ισπανίδα τενίστρια   Τίτλοι

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Βραζιλία | Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι, χιλιάδες ξεσπιτώθηκαν από τις πλημμύρες

Σχεδόν 70.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά δεν έχουν νερό εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν τη νότια Βραζιλία.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >