AD

Martin Senkubuge | Ο καλλιτέχνης που επηρεάστηκε από την πάθηση του Michael Jackson & άρχισε να καταπολεμά το στίγμα της λεύκης

 Γράφει η Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Όλα ξεκίνησαν το 2019 όταν ζωγράφισε τον Michael Jackson. Ο  Senkubuge θεώρησε ότι ο Michael Jackson λεύκανε το δέρμα του για να γίνει λευκό, ωστόσο η αλήθεια ήταν διαφορετική…

Με την πρώτη ματιά, οι φωτογραφίες του Martin Senkubuge μοιάζουν με τις φωτογραφίες του Martinku. Ο καλλιτέχνης είναι ο ιδρυτής του Part of Us, μιας εικαστικής καμπάνιας που στοχεύει στη δημιουργία ευαισθητοποίησης σχετικά με τη λεύκη στην Ουγκάντα, την Αφρική και όχι μόνο. Τα υπερρεαλιστικά σχέδιά του δείχνουν την ομορφιά του δέρματος της λεύκης και προσπαθούν να τερματίσουν το στίγμα που περιβάλλει αυτή την πάθηση του δέρματος.

Ποιος είναι ο Martin Senkubuge;

Γεννημένος το 1996, ο Martin Senkubuge σχεδιάζει από τότε που ήταν παιδί. Χρησιμοποιώντας κάρβουνο από το τζάκι της μητέρας του, σχεδίαζε φιγούρες κολλητών στους τοίχους και τις πόρτες του σπιτιού τους. Καθώς μεγάλωνε, συνέχισε να σχεδιάζει οτιδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των εξωφύλλων βιβλίων. Ενώ ήταν αυτοδίδακτος στο να σχεδιάζει υπερρεαλιστικές εικόνες, ο νεαρός καλλιτέχνης από την Ουγκάντα ​​αποφοίτησε πρόσφατα με πτυχίο Βιομηχανικών και Καλών Τεχνών. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους του στο Πανεπιστήμιο, επιδιώκοντας να προσδώσει έναν ισχυρό σκοπό στα σχέδιά του, δημιουργήθηκε ένα πρωτοποριακό έργο – και όλα ξεκίνησαν με τον Michael Jackson.

Martin Senkubuge, King of Pop I, 2022

Martin Senkubuge, King of Pop I, 2022.

Το 2019, ο Senkubuge παρουσίαζε ένα έργο με τίτλο Melanin Tattoo σε έναν υποψήφιο αγοραστή σε μια έκθεση. Μιλώντας για το πώς οι άνθρωποι δεν πρέπει να διαγράφουν το φυσικό χρώμα του δέρματός τους (το φυσικό τους τατουάζ) μέσω της λεύκανσης, ο καλλιτέχνης ανέφερε ότι ο Michael Jackson λεύκανε το δέρμα του για να γίνει λευκό. Διορθώθηκε αμέσως από τον πελάτη. Εξήγησε ότι ο τραγουδιστής δεν λεύκανε το δέρμα του ως διαδικασία λεύκανσης, αλλά ότι η αποχρωματισμός του δέρματός του προκλήθηκε από λεύκη και επέκρινε τον παραπληροφορημένο ισχυρισμό του Senkubuge.

Μετά από αυτό το γεγονός, πίσω στο στούντιό του, ο καλλιτέχνης έγειρε στις πληροφορίες με τις οποίες μόλις είχε παρουσιαστεί. Μήνες μελέτης και έρευνας ακολούθησαν αυτή τη συζήτηση, με αποτέλεσμα να αποφασίσει να συμπεριλάβει τη λεύκη στην τέχνη του – να εμπνευστεί από αυτήν. Ο Senkubuge δεσμεύτηκε να απεικονίσει την ομορφιά και την περηφάνια του δέρματος λεύκης στα πορτρέτα του, μοιράζοντας τις ανείπωτες ιστορίες όσων ζουν με αυτό.

Martin Senkubuge, Costly Smile, 2020.

Martin Senkubuge, Costly Smile, 2020. Vanity Fair.

Σχετικά με τη λεύκη

Η λεύκη είναι μια μακροχρόνια δερματική πάθηση που προκαλεί απώλεια χρωστικής ουσίας σε κηλίδες δέρματος, με αποτέλεσμα οι πληγείσες περιοχές να γίνονται λευκές ή λευκοροζ. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η αιτία της είναι άγνωστη και δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά σίγουρα δεν είναι μεταδοτική. Η λεύκη μπορεί να είναι κληρονομική και πιστεύεται ότι μπορεί να προκληθεί από περιβαλλοντικούς παράγοντες (όπως η έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες ή μια αυτοάνοση ασθένεια).

Η λεύκη δεν είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση και δεν είναι σωματικά επώδυνη. Η μεγαλύτερη πρόκληση καταλήγει να είναι η συναισθηματική δυσφορία που προκαλείται από το στίγμα και τους βλαβερούς μύθους που το περιβάλλουν. Στην Ανατολική Αφρική, η έλλειψη κατανόησης για τη λεύκη σχετίζεται με μύθους και παραπληροφόρηση. Τα άτομα με λεύκη μπορούν να θεωρηθούν καταραμένα ή μαγεμένα και η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης μετατρέπει μια μη επώδυνη κατάσταση σε πηγή ανασφάλειας και διακρίσεων.

Martin Senkubuge, Shines brightest, 2022.

Martin Senkubuge, Shines, 2022. Facebook.

Στην Ουγκάντα, την πατρίδα του καλλιτέχνη, ο πιο συνηθισμένος μύθος για τη λεύκη είναι η οργή των θεών εναντίον ενός ατόμου: Abalongo b`amwookya, που σημαίνει καμένο από δίδυμα. Αφού συναντήσουν κάποιον που έχει λεύκη, πολλοί διδάσκονται να καθαρίζονται με φυτικά φάρμακα για να ξεπλύνουν την κακή τύχη. Εκείνοι που παρουσιάζουν μπαλώματα αποχρωματισμένου δέρματος μπορεί να θεωρηθούν κακoί οιωνοί  και κατάρα.

Καταπολέμηση του στίγματος μέσω της τέχνης

Αυτό ακριβώς μάχεται ο Martin Senkubuge. Ο καλλιτέχνης λέει ότι «συνδέθηκε έντονα και συμπάσχει με μια τεράστια στιγματισμένη, τραυματισμένη και περιθωριοποιημένη ομάδα ανθρώπων». Τα σχέδιά του έχουν στόχο όχι μόνο να εκπαιδεύσουν άτομα που δεν είναι καλά ενημερωμένα για τη λεύκη, αλλά και να κάνουν όσους την έχουν να αισθάνονται περήφανοι για το δέρμα τους. Τα σχέδιά του είναι μια μορφή ακτιβισμού μέσω της τέχνης, δείχνοντας την ομορφιά του δέρματος της λεύκης σε όσους ίσως δεν γνωρίζουν καλύτερα.

Martin Senkubuge, Vitiligo King, 2020.

Martin Senkubuge, Φωτογραφία από τον Joshua Ssemaganda και τον Anthony Patience 

Αφιερώνοντας μέρος της καριέρας του στην απεικόνιση της λεύκης στα σχέδιά του, ο κύριος σκοπός του είναι να ενισχύσει οπτικά τις φωνές των ανθρώπων που έχουν αυτή την πάθηση του δέρματος. Λειτουργώντας ως θετική επιρροή για να διαλύσει το στίγμα και να μεταμορφώσει τις ζωές, ο Senkubuge στοχεύει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που επηρεάζουν τις μειονοτικές ομάδες ως αποτέλεσμα της δημόσιας άγνοιας και της περιορισμένης πρόσβασης στη γνώση. Ο απώτερος στόχος του είναι να μεταμορφώσει ζωές στην Αφρική και όχι μόνο μέσα από τα σχέδιά του.

Όχι μόνο η ιδέα πίσω από αυτά τα σχέδια είναι εξαιρετική, αλλά και ο βαθμός υπερρεαλισμού που επιτυγχάνει ο Senkubuge είναι επίσης εκπληκτικός. Πίσω από τέτοια ρεαλιστικά αποτελέσματα κρύβεται πολύς χρόνος και δουλειά, βλέπουμε ότι μια μακρά διαδικασία αναπαριστά κάθε λεπτομέρεια μιας φωτογραφίας αναφοράς σε χαρτί. Κάθε σχέδιο απαιτεί κατά μέσο όρο 280 ώρες εργασίας μέχρι να επιτευχθεί το τελικό προϊόν. Δηλαδή 8 ώρες εργασίας την ημέρα για πάνω από ένα μήνα. 

Martin Senkubuge, Vitiligo King (detail), 2020.

Martin Senkubuge, Vitiligo King, 2020

Το έργο του Senkubuge αποτυπώνει και πραγματεύεται αφηγήσεις της πραγματικής ζωής. Είναι φορτισμένο με ένα συναισθηματικό βάθος που προέρχεται από την κατανόηση των εμπειριών του μοντέλου του και την ενσυναίσθηση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

“Επέλεξα να εκφραστώ μέσα από υπερρεαλιστικά σχέδια γιατί βρίσκω γαλήνη στο να δίνω σημασία στη λεπτομέρεια. Λατρεύω τον χρόνο που μου επιτρέπει. Αυτός ο χρόνος μου επιτρέπει να ζήσω κάθε λεπτομέρεια, να ζήσω μια εμπειρία με το δικό μου σχέδιο και να απολαύσω αυτό που φτιάχνω. Και επίσης με βοηθά να διαλογίζομαι σε όλη τη διαδικασία της δημιουργίας και μου δίνει ηρεμία.”

Martin Senkubuge

Martin Senkubuge, So Far, 2020.

Martin Senkubuge, So Far, 2020. 

Η πρώτη φάση του έργου του Martin Senkubuge για τη λεύκη οδήγησε σε μια έκθεση που ονομάζεται Part of Us. Τα σχέδια που περιελάμβαναν αυτή την έκθεση χρειάστηκαν σχεδόν έξι μήνες για να ολοκληρωθούν (από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο του 2020). Λόγω ανεπαρκών πόρων, χρειάστηκε λίγος χρόνος για να παρουσιαστούν αυτά τα έργα τέχνης στο κοινό, αλλά μια ομάδα 20 εθελοντών εργάστηκε για περισσότερους από έξι μήνες για να τα κάνει όλα δυνατά. Τελικά, τον Απρίλιο του 2021, η έκθεση πραγματοποιήθηκε στην Καμπάλα της Ουγκάντα.

Martin Senkubuge, Reserved Seat, 2020

Martin Senkubuge, Reserved Seat, 2020.

Για αυτήν την πρώτη έκθεση, η εύρεση μοντέλων δεν ήταν εύκολη δουλειά – μόνο τρία άτομα ήταν πρόθυμα να ποζάρουν για τα σχέδια. Τα αποτελέσματα αυτού του πρώτου βήματος, ωστόσο, είναι ήδη συναρπαστικά. Οι αντιδράσεις στο Part of Us ήταν θετικές τόσο από το ευρύ κοινό όσο και από όσους έχουν λεύκη. Τώρα, πολλοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν προσεγγίσει τον Senkubuge για να γίνουν διαθέσιμοι ως μοντέλα για τη μελλοντική του σειρά. Μια δεύτερη συλλογή δημιουργείται ήδη και ένα παγκόσμιο έργο είναι στα σχέδια του καλλιτέχνη.

Martin Senkubuge, Costly Smile (detail), 2020.

Martin Senkubuge, Costly Smile, 2020.

Η Eva Atukunda ήταν από τα λίγα άτομα που πήραν τον κίνδυνο να την υποδυθεί ο Senkubuge. Όταν εντάχθηκε για πρώτη φορά στο έργο, η Atukunda εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί μακιγιάζ για να καλύψει τον αποχρωματισμό του δέρματός της – παρόλο που πάντα ήθελε να είναι ο εαυτός της χωρίς αυτό. Μετά την έκθεση, βλέποντας το πρόσωπό της να εμφανίζεται σε τόσες πολλές εφημερίδες, περιοδικά και ιστότοπους, τελικά πήγε τις κόρες της στο σχολείο χωρίς μακιγιάζ. Είπε ότι δεν χρειαζόταν γιατί το πρόσωπό της θεράπευε ήδη πολλές ψυχές που ζούσαν με λεύκη σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα ανάμεσα στους τόσους πολλούς ανθρώπους που έχουν συγκινηθεί από τα σχέδια του Senkubuge, δείχνοντάς μας πόσο ισχυρή και μεταμορφωτική μπορεί να είναι η τέχνη και πώς μπορεί να αλλάξει πραγματικά ζωές.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >