AD

Οι εκπληκτικές φωτογραφίες που τονίζουν την ομορφιά των ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση

 Γράφει η Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Πριν από μια δεκαετία, o Βρετανός φωτογράφος Graeme Green βρισκόταν σε αποστολή στην Αφρική όταν έπεσε πάνω σε μια ιδέα για την προώθηση της διατήρησης της άγριας ζωής. To “Big 5” ήταν μια φράση που χρησιμοποιούσαν κάποτε οι κυνηγοί μεγάλων θηραμάτων για να περιγράψουν την αφρικανική άγρια ​​ζωή που ήταν η πιο δύσκολη να εντοπιστεί και να σκοτωθεί. Ο Green ήθελε να μεταμορφώσει το νόημα, και αντί να πυροβολούν αυτά τα ζώα με όπλα, θα τα τραβούσαν με κάμερες σε μια προσπάθεια να εκπαιδεύσει το κοινό.

Κατά τη διάρκεια πολλών ετών, ο Green μίλησε με άλλους φωτογράφους άγριας φύσης για την ιδέα του και, το 2020, το έργο ξεκίνησε. Το Big 5 δεν θα συνδεόταν πλέον με το τέλος της ζωής, αλλά με μια γιορτή των ζώων που κινδυνεύουν περισσότερο στον πλανήτη μας. Διεξήχθη δημόσια ψηφοφορία για να αποφασιστεί τι θα ήταν το The New Big 5, με τον ελέφαντα, την πολική αρκούδα, το λιοντάρι, τον γορίλα και την τίγρη να βγαίνουν από πάνω.

Το αρχικό έργο είδε κορυφαίους φωτογράφους όπως η Ami Vitale, η Cristina Mittermeier, ο Thomas Vijayan και πολλοί άλλοι να δανείζουν τις εικόνες τους για να τονίσουν τις απειλές που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος τα απειλούμενα είδη. Τώρα, ο Green κυκλοφορεί ένα βιβλίο,The New Big 5, προκειμένου να συνεχίσει την αποστολή του να βοηθάει τα ζώα που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Ορεινός γορίλας στο εθνικό πάρκο Volcanoes στη Ρουάντα. Κατάσταση: Κινδυνεύει. (Φωτογραφία: Daryl and Sharna Balfour / New Big 5)

“The New Big 5 Το έργο έκανε εξαιρετική δουλειά στην ανάδειξη των απειλούμενων ειδών και των απειλών που αντιμετωπίζουν τα ζώα σε όλο τον κόσμο», δηλώνει ο Green. «Ήταν πάντα η ελπίδα μου να δημιουργήσω ένα βιβλίο – το επόμενο βήμα σε αυτή την αποστολή. Η εξέταση των φωτογραφιών σε αυτό το βιβλίο είναι μια ισχυρή υπενθύμιση της απίστευτης ομορφιάς και της ποικιλομορφίας του φυσικού κόσμου και τι πρόκειται να χάσουμε αν δεν λάβουμε επείγουσα δράση για την προστασία της άγριας ζωής και του πλανήτη».

Το βιβλίο περιέχει 226 απίστευτα πορτρέτα της άγριας ζωής από 146 φωτογράφους, καθώς και κείμενο και δοκίμια από τους κορυφαίους οικολόγους στον κόσμο, μεταξύ των οποίωνΤζέιν Γκούντολ.

«Ελπίζω οι φωτογραφίες σε αυτό το βιβλίο The New Big 5 θα οδηγήσει τους ανθρώπους στους υπέροχους κόσμους αυτών των εμβληματικών ειδών και θα τους ενθαρρύνει να εξερευνήσουν τις ζωές τόσων άλλων συναρπαστικών πλασμάτων, πολλά από τα οποία βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο», λέει ο Δρ Γκούνταλ. «Τότε, ίσως, άλλοι άνθρωποι θα συμμετάσχουν στη δημιουργία ενός κόσμου όπου η άγρια ​​ζωή θα μπορεί να ανθίσει για να τον απολαμβάνουν οι μελλοντικές γενιές. Πιστεύω ότι έχουμε ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορούμε να αρχίσουμε να θεραπεύουμε μέρος της βλάβης που έχουμε προκαλέσει στον φυσικό κόσμο και να επιβραδύνουμε τη θέρμανση του πλανήτη. Αλλά μόνο αν μαζευτούμε και αναλάβουμε δράση τώρα».

The New Big 5: A Global Photography Project For Andangered Wildlife από τον Graeme Green κυκλοφορεί τώρα, διαθέσιμο στοInsight Editions.com,Αμαζόνα, καιανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, με πρόλογο της Paula Kahumbu και μετά από την Jane Goodall.

Το 2020 κυκλοφόρησε ο φωτογράφος Graeme GreenThe New Big 5, ένα έργο για την ανάδειξη των απειλούμενων ειδών σε όλο τον κόσμο.

Τίγρη της Βεγγάλης στο καταφύγιο τίγρεων Nagarahole στην Ινδία. Κατάσταση: Κινδυνεύει. (Φωτογραφία: Sujuaan Gasim / New Big 5)

Αφρικανικός ελέφαντας στην περιοχή διατήρησης Ngorongoro στην Τανζανία. Κατάσταση: Κινδυνεύει. (Φωτογραφία: Karine Aigner / New Big 5)

Συμμετείχε εκατοντάδες φωτογράφους, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τις δεξιότητές τους για να πουν τις ιστορίες αυτών των ευάλωτων ζώων.

Πολική αρκούδα στο εθνικό πάρκο Wapusk στον Καναδά. Κατάσταση: Ευάλωτη. (Φωτογραφία: Hao Jiang / New Big 5)

Ιβηρικός λύγκας στο Ciudad Real στην Ισπανία. Κατάσταση: Κινδυνεύει. (Φωτογραφία: Antonio Liebana / New Big 5)

The New Big 5: A Global Photography Project for Endangered Wildlifeείναι ένα βιβλίο με 226 εκπληκτικά πορτρέτα ζώων.

Gharial στο Εθνικό Ιερό Chambal στην Ινδία. Κατάσταση: Κρίσιμος κίνδυνος. (Φωτογραφία: Dhritiman Mukherjee / New Big 5)

Χρυσή μύτη μύτης στο Εθνικό Καταφύγιο Foping στην Κίνα. Κατάσταση: Κινδυνεύει. (Φωτογραφία: Qiang Zhang / New Big 5)

Αφρικανικά λιοντάρια στο εθνικό καταφύγιο Maasai Mara στην Κένυα. Κατάσταση: Ευάλωτη. (Φωτογραφία: Vicki Jauron / New Big 5)

Επισημασμένος βάτραχος Torrent στο πάρκο Santa Barbara στον Ισημερινό. Κατάσταση: Κρίσιμος κίνδυνος. (Φωτογραφία: Lucas Bustamante / New Big 5)

The New Big 5:Αμαζόνα |Εκδόσεις Insight |Ίνσταγκραμ |Facebook

Graeme Green:Δικτυακός τόπος |Ίνσταγκραμ |Facebook

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Σι Τζινπίνγκ | «Η Κίνα θα αναλάβει δράση με τη Γαλλία για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία»

O πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, που μετέβη για επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, δήλωσε ότι σκοπεύει «να αναλάβει δράση με την Γαλλία και ολόκληρη την

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Χώρισαν Τσιτσιπάς-Μπαντόσα |Τίτλοι τέλους για το πιο διάσημο ζευγάρι του τένις

«Ύστερα από προσεκτική σκέψη και πολλές όμορφες στιγμές μαζί, ο Στέφανος και εγώ αποφασίσαμε να χωρίσουμε φιλικά τους δρόμους μας»΄έγραψε η Ισπανίδα τενίστρια   Τίτλοι

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Βραζιλία | Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι, χιλιάδες ξεσπιτώθηκαν από τις πλημμύρες

Σχεδόν 70.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά δεν έχουν νερό εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν τη νότια Βραζιλία.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >