AD

Τιτανικός | Η τραγική νύχτα που βυθίστηκε & 12 σπάνιες φωτογραφίες που αποτυπώνουν τη φρίκη των διασωθέντων

 Γράφει η Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Το μήκος του   270 μέτρα και πλάτος 28 μέτρα… Υπερπολυτελές υπερωκεάνειο με πέντε καταστρώματα, όπου φιλοξενήθηκαν στο μοναδικό του ταξίδι μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Μαζί τους και εκατοντάδες μετανάστες από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία, τη Σκανδιναβία καθώς και από  άλλες περιοχές σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι αναζητούσαν μια νέα ζωή στη Βόρεια Αμερική με καλύτερες συνθήκες…

Στις 10 Απριλίου, το RMS Titanic, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πολυτελή υπερωκεάνια που κατασκευάστηκαν ποτέ, αναχώρησε από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας, στο παρθενικό του ταξίδι στον Ατλαντικό Ωκεανό. Ο Τιτανικός σχεδιάστηκε από τον Ιρλανδό ναυπηγό William Pirrie και ναυπηγήθηκε στο Μπέλφαστ και θεωρήθηκε ότι ήταν το ταχύτερο πλοίο στον κόσμο. Εκτεινόταν 883 πόδια από την πρύμνη μέχρι την πλώρη και το κύτος του χωρίστηκε σε 16 διαμερίσματα που υποτίθεται ότι ήταν στεγανά. Επειδή τέσσερα από αυτά τα διαμερίσματα μπορούσαν να πλημμυρίσουν χωρίς να προκληθεί κρίσιμη απώλεια άνωσης, ο Τιτανικός θεωρήθηκε αβύθιστος. Ενώ έφευγε από το λιμάνι, το πλοίο έφτασε σε απόσταση λίγων μέτρων από το ατμόπλοιο Νέα Υόρκη , αλλά πέρασε με ασφάλεια, προκαλώντας έναν γενικό αναστεναγμό ανακούφισης από τους επιβάτες που συγκεντρώθηκαν στα καταστρώματα του Τιτανικού. Στο πρώτο του ταξίδι μέσω της εξαιρετικά ανταγωνιστικής ακτοπλοϊκής γραμμής του Ατλαντικού, το πλοίο μετέφερε περίπου 2.200 επιβάτες και πλήρωμα.

Αφού σταμάτησε στο Cherbourg της Γαλλίας και στο Queenstown της Ιρλανδίας, για να παραλάβει ορισμένους τελικούς επιβάτες, το τεράστιο σκάφος ξεκίνησε με πλήρη ταχύτητα για τη Νέα Υόρκη.

Στις 14 Απριλίου 1912, ύστερα από τέσσερις ημέρες ταξιδιού και αφού είχε διανύσει περίπου 375 μίλια (600 km) νότια της Νέας Γης, το θρυλικό υπερωκεάνειο, δεν κατάφερε να εκτρέψει την πορεία του από ένα παγόβουνο  με αποτέλεσμα να συγκρουστούν στις 11:40 μ.μ. ώρα πλοίου. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 14ης Απριλίου, έσπασαν τουλάχιστον πέντε από τα διαμερίσματα του κύτους του. Αυτά τα διαμερίσματα γέμισαν με νερό και κατέβασαν την πλώρη του πλοίου. Επειδή δεν ήταν καλυμμένα στην κορυφή, το νερό από τα διαρρηγμένα διαμερίσματα γέμιζε κάθε επόμενο διαμέρισμα, προκαλώντας την βύθιση της πλώρης και την ανύψωση της πρύμνης σε σχεδόν κάθετη θέση πάνω από το νερό. Στη συνέχεια, ο Τιτανικός έσπασε στη μέση και, περίπου στις 2:20 π.μ. στις 15 Απριλίου, η πρύμνη και η πλώρη βυθίστηκαν στον πυθμένα του ωκεανο

Ο Τιτανικός παραμένει από τότε στο βυθό, σπασμένος σε δύο μέρη. Από το 1985 – τη χρονιά που ανακαλύφθηκε – αρκετοί δύτες έχουν ανασύρει χιλιάδες αντικείμενα που εκτίθενται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθούν 12 συγκλονιστικές φωτογραφίες από τη βύθιση του Τιτανικού και τη διάσωση κάποιων επιβατών του…

Το παγόβουνο που θεωρείται ύποπτο ότι βύθισε τον Τιτανικό, όπως φωτογραφήθηκε από τον αξιωματικό ενός διερχόμενου πλοίου το πρωί μετά τη βύθιση του Τιτανικού. Το πλοίο δεν είχε λάβει ακόμη είδηση ​​για τη βύθιση του Τιτανικού, αλλά ο αξιωματικός φέρεται να είδε κόκκινη μπογιά  κατά μήκος της βάσης του παγόβουνου, υποδεικνύοντας ότι ένα πλοίο το είχε χτυπήσει τις τελευταίες ώρες. 

Ένα παγόβουνο, πιθανώς αυτό που βύθισε τον Τιτανικό, επιπλέει στον Βόρειο Ατλαντικό κοντά στην τοποθεσία όπου βυθίστκε το πλοίο. 

Δύο σωσίβιες λέμβοι μεταφέρουν Τιτανικού επιζώντες του προς την ασφάλεια. 15 Απριλίου 1912.

Η τελευταία σωσίβια λέμβος που βγήκε από τον Τιτανικό. 15 Απριλίου 1912. 

Οι επιζώντες του Τιτανικού κάθονται στο κατάστρωμα του Carpathia, τυλιγμένοι σε κουβέρτες και ρούχα που τους έδωσαν οι επιβάτες του Carpathia, αμέσως μετά τη διάσωσή τους. 15 Απριλίου 1912.

Τα “ορφανά” του Τιτανικού, οι Γάλλοι αδερφοί Μισέλ (αριστερά, 4 ετών) και Εντμόν Ναβρατίλ (δεξιά, ηλικία 2 ετών), που είχαν μείνει χωρίς γονείς, καθώς ο πατέρας τους πέθανε στο πλοίο. Τα αδέρφια επέζησαν και έφτασαν στη Νέα Υόρκη, όπου έμειναν για ένα μήνα πριν η μητέρα τους, η οποία είχε μείνει στη Γαλλία και δεν είχε επιβιβαστεί στο πλοίο, τα αναγνώρισε τελικά από μια φωτογραφία στην εφημερίδα και πήγε να τα πάρει. Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε πριν εντοπιστούν. Απρίλιος 1912.

Η Charlotte Collyer με την κόρη της Marjorie, που επέζησαν από την καταστροφή.

Ένα αγόρι πουλά αντίγραφα των Evening News που διηγούνται τη βύθιση του Τιτανικού έξω από τα γραφεία της White Star Line (της εταιρείας που καθέλκυσε τον Τιτανικό) στο Λονδίνο, μια μέρα μετά τη βύθιση του πλοίου. 16 Απριλίου 1912.

Πλήθος κόσμου περιμένει τους επιζώντες του Τιτανικού στη Νέα Υόρκη, γύρω στις 18 Απριλίου 1912.

Οι σωσίβιες λέμβοι του Τιτανικού που είχαν μεταφέρει επιζώντες από το βυθιζόμενο πλοίο κρέμονται από την πλευρά του Carpathia, του πλοίου που έκανε τη διάσωση, καθώς φτάνει στην προβλήτα της Νέας Υόρκης. 18 Απριλίου 1912.

Ένα πλήθος περιμένει την επιστροφή των επιζώντων του Τιτανικού στο Σαουθάμπτον της Αγγλίας. Απρίλιος 1912.

Οι συγγενείς των επιζώντων του Τιτανικού τούς υποδέχονται στο Σαουθάμπτον της Αγγλίας. Απρίλιος 1912.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Σι Τζινπίνγκ | «Η Κίνα θα αναλάβει δράση με τη Γαλλία για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία»

O πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, που μετέβη για επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, δήλωσε ότι σκοπεύει «να αναλάβει δράση με την Γαλλία και ολόκληρη την

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Χώρισαν Τσιτσιπάς-Μπαντόσα |Τίτλοι τέλους για το πιο διάσημο ζευγάρι του τένις

«Ύστερα από προσεκτική σκέψη και πολλές όμορφες στιγμές μαζί, ο Στέφανος και εγώ αποφασίσαμε να χωρίσουμε φιλικά τους δρόμους μας»΄έγραψε η Ισπανίδα τενίστρια   Τίτλοι

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Βραζιλία | Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι, χιλιάδες ξεσπιτώθηκαν από τις πλημμύρες

Σχεδόν 70.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά δεν έχουν νερό εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν τη νότια Βραζιλία.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >