AD

Σοφία Κωνσταντοπούλου : Η γυναίκα δεν πρέπει να αντέχει τα πάντα, ούτε να επωμίζεται τα πάντα


Για πρώτη φορά έρχεται στην Ελλάδα η απονομή των τρίτων GREEK INTERNATIONAL WOMEN AWARDS (GIWA). Πρόκειται για Διεθνή Βραβεία που έχουν έναν ξεχωριστό και σημαντικό στόχο: να αναγνωρίσουν και να βραβεύσουν διακεκριμένες Ελληνίδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό για τα επιτεύγματα και τις δράσεις τους στον επαγγελματικό τους τομέα. Η φετινή βράβευση είναι ιδιαίτερη καθώς ο πυρήνας των βραβείων είναι η «ενδυνάμωση» και αυτό διότι είναι απαραίτητο να υπάρχει αλληλοστήριξη ανάμεσα στις γυναίκες. 

Πίσω από τα GIWA βρίσκεται μια δυναμική γυναίκα που αποτελεί πηγή έμπνευσης με το έργο της. Έχοντας γνώμονα την προσωπική της φιλοδοξία και στόχο να μπει η Ελλάδα και οι γυναίκες της στον παγκόσμιο χάρτη της αριστείας, δημιούργησε αυτόν τον θεσμό.  «Τη φωνή ενδυνάμωσης και αναγνώρισης των Ελληνίδων γυναικών» όπως χαρακτηριστικά λέει η ίδια.

Μαζί με την αφοσιωμένη ομάδα της (Νάγια Μπολτέτσου, Ιωάννα Πασχαλίδου, Μαρία Σαραντόπουλου, Μαρία Χατζηασλάνη, Ιρώ Κουτσιούμπα, Λίζα Κορομηλά, Λιλή Πυράκη, Κωνσταντίνα Δημητρακοπούλου, Λέυλα Στάαλ, Νανά Τσουμάκη ) , δημιούργησαν μια πλατφόρμα για τις Ελληνίδες γυναίκες ώστε να «μοιραστούν την ιστορία τους», την ιστορία επιτυχίας τους, με όλες και όλους εμάς.

Who is Who?

H κα Σοφία Κωνσταντοπούλου πολιτιστική και πολιτική σύμβουλος του Ευρωαμερικανικού Συμβουλίου Γυναικών, εκτελεστικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης Σοροπτιμιστριών, της μεγαλύτερης γυναικείας ένωσης παγκοσμίως, και εργάστηκε για τα Βραβεία Γυναικών της Ευρώπης, μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Έπειτα από πάνω από μία δεκαετία που εργάζεται σε οργανισμούς όπως η UNESCO και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, σε βιομηχανίες όπως το LuxuryRetail και το Banking και Shipping, έχει εξειδικευτεί στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων μέσω στρατηγικών μάρκετινγκ και CRM. Έχει επίσης διοργανώσει πολλές διεθνείς εκδηλώσεις, όπως συνέδρια, εκθέσεις, επιδείξεις μόδας, ρεσιτάλ. Έχει βραβευτεί με το ευρωπαϊκό βραβείο για το «Πιο καινοτόμο μάρκετινγκ» στην Ευρώπη όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα στο CEBIT Δουβλίνο. Το όνομά της έχει καταχωριστεί στο ελληνικό «Who is Who» και στη λίστα των Πιο Σημαντικών Επαγγελματιών στη Ναυτιλία από το 2018 μέχρι το 2020, σύμφωνα με το allaboutshipping.co.uk.

The Interview

Η συνέντευξη με την κα Σοφία Κωνσταντοπούλου ήρθε λίγο μετά τον ερχομό της κορούλας της στη ζωή της.  Με αφορμή αυτό το γεγονός και την προσωπική μου εμπειρία – ούσα μητέρα δύο παιδιών- αναλογίζομαι για ακόμα μια φορά πόσο σημαντικός, υπέροχος αλλά και ιδιαίτερα απαιτητικός είναι ο ρόλος της γυναίκας σήμερα. Για την ακρίβεια, η σύγχρονη γυναίκα καλείται να ανταπεξέλθει σε πολλαπλούς ρόλους και σχέσεις, να εξισορροπήσει τις δικές της ανάγκες, αλλά και τις ανάγκες της εργασίας της, τις ανάγκες των σημαντικών άλλων στη ζωή της (όπως του συντρόφου, των παιδιών ή και των γονιών). Καλείται να διαχειριστεί τον χρόνο κατάλληλα και δίκαια για όλους. Καθώς η μέρα έχει μόνο 24 ώρες και κάθε γυναίκα μόνο δύο χέρια, όσο περισσότερες είναι οι καθημερινές απαιτήσεις, συνειδητοποιεί ότι ο χρόνος συχνά δεν είναι αρκετός για να τα προλάβει όλα ή κι ακόμα και να τα προλάβει, να μην γίνονται εξίσου σωστά. Είναι ευλογία να έχει ανθρώπους στη ζωή της να την στηρίζουν και να τη βοηθούν να συνεχίσει την προσπάθειά της, να ακολουθήσει τα όνειρά της και να επιτύχει τους στόχους της. 

Διότι δεν υπάρχει όριο σε αυτό που εμείς ως γυναίκες μπορούμε να πετύχουμε. Αρκεί να πιστεύουμε στον εαυτό μας, να παρεμένουμε πιστές στο όραμά μας και όπως έχει πει η κα Κωνσταντοπούλου σε προηγούμενη συνέντευξή μας: “ακόμα και οι αποτυχίες τους τούς ανήκουν, ενώ το οφείλουν στον εαυτό τους να γιορτάζουν τις επιτυχίες τους”.

Aξίζει να σημειωθεί ότι τα βραβεία GIWA έχουν φιλοξενηθεί στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου το 2017, ενώ το 2022 μεταδόθηκαν τηλεοπτικά από την ERT WORLD και διαδικτυακά μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX. Στην εντυπωσιακή τελετή απονομής απηύθυνε χαιρετισμό η Α. Ε. η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολουθεί η συνέντευξη με την κα Σοφία Κωνσταντοπούλου

 Για πρώτη φορά έρχεται στην Ελλάδα η απονομή των τρίτων Greek International Women Awards (GIWA), των διεθνών βραβείων που αναγνωρίζουν και βραβεύουν διακεκριμένες Ελληνίδες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για τα επιτεύγματα και τις δράσεις τους στον επαγγελματικό τους τομέα. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για το ποια ήταν η αφορμή για τη δημιουργία αυτού του θεσμού για τη γυναικεία αριστεία και την προβολή της Ελληνίδας γυναίκας σε διάφορους τομείς και τα συναισθήματά σας αυτή τη διαφορετική χρονιά που η βράβευση γίνεται στη χώρα μας. 

Η επαγγελματική δραστηριοποίησή μου επί σειρά ετών σε ευρωπαϊκές χώρες με οδήγησε στη διαπίστωση ότι οι Ελληνίδες στις περισσότερες περιπτώσεις είχαν και έχουν λιγότερες ευκαιρίες να αναδειχθούν και να εξελιχθούν στον εργασιακό τομέα που δραστηριοποιούνται. Φανταστείτε ότι όταν άρχισα να εργάζομαι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα Ευρωπαϊκά Γυναικεία Βραβεία, στις Βρυξέλλες, είδα ότι σε μία δεκαετία είχε βραβευτεί μόνο μία Ελληνίδα μεταξύ 30 διαφορετικών εθνικοτήτων. Ακόμη όμως κι όταν αυτό επιτευχθεί με πολλή δουλειά και προσπάθεια από την πλευρά τους υπάρχουν πολλά εμπόδια για να αναγνωριστεί, να προβληθεί και να εκτιμηθεί το έργο και τα σημαντικά επαγγελματικά τους επιτεύγματα εκτός Ελλάδας. Σχήμα οξύμωρο ασφαλώς, αφού συνεχώς ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερες Ελληνίδες που έχουν έργο σημαντικό, με διάρκεια και εντυπωσιακά επιτεύγματα σε διεθνές επίπεδο.  

Επειδή όμως ένα πρόβλημα είναι πάντα και μια ευκαιρία για δράση, έβαλα ένα προσωπικό στοίχημα: να δημιουργήσω μια μοναδική πλατφόρμα που θα αναδείκνυε το έργο όσο το δυνατόν περισσότερων επαγγελματιών Ελληνίδων διεθνώς. Σήμερα αυτό το στοίχημα κερδήθηκε με τα GIWA που έγιναν ένας διεθνής θεσμός. Να σημειώσω ότι η υλοποίηση της ιδέας ξεκίνησε το 2015 με μια μικρή ομάδα, που με τον χρόνο μεγάλωσε και σήμερα γιορτάζουμε όλοι μαζί τα επιτεύγματα των Ελληνίδων που φτιάχνουν έναν καλύτερο κόσμο.

Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να συμμετάσχει μια γυναίκα σε αυτό τον διαγωνισμό;

Yποψηφιότητα μπορούν να θέσουν οι ενδιαφερόμενες με ελληνική ή ελληνοκυπριακή καταγωγή άνω των 18 ετών που είναι πρωτοπόρες και με καινοτόμο σκέψη στον τομέα δραστηριοποίησής τους και που με τα επιτεύγματά τους έχουν οδηγήσει στον μετασχηματισμό ή και τη σημαντική ανάπτυξή του. Η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων είναι πολύ απλή και διαφανής, ενώ δίνεται η δυνατότητα σε όποιον/όποια γνωρίζει μια τέτοια γυναίκα που εμπνέει και άλλες γυναίκες με το παράδειγμά της να την προτείνει μέσω της ιστοσελίδας μας (www.greekinternationalwomenawards.com).

Από εκεί και πέρα, ο process reviewer του θεσμού, η EY Hellas, θα εξετάσει και θα διασφαλίσει το αληθές των στοιχείων της αίτησής τους. Στη συνέχεια οι αιτήσεις θα περάσουν στην κριτική επιτροπή και το τελικό αποτέλεσμα θα διαμορφωθεί από τον τελευταίο μας κριτή, το κοινό.

Οι κατηγορίες που οι Ελληνίδες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή είναι 15 και είναι οι ακόλουθες: Τέχνες & Πολιτισμός, Επιχειρηματικότητα, Σχέδιο, Εκπαίδευση και Ψυχολογία, Περιβάλλον & Βιωσιμότητα, Μόδα, Οικονομικές Επιστήμες, Τουρισμός και Φιλοξενία, Νομική και Πολιτικές Επιστήμες, Μέσα Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ, Θετικές Επιστήμες και Τεχνολογία, Ναυτιλιακά, Κοινωνική Ευθύνη, Αθλητισμός, Young Star Award.

Στόχος μας είναι να εμπνεύσουμε ακόμη πιο πολλές γυναίκες να μοιραστούν την ιστορία τους και θα ήθελα να τονίσω ότι για εμάς όλες οι υποψήφιες είναι νικήτριες και άξιες αναγνώρισης.

 Τα GIWA επικεντρώνονται στη γυναικεία ενδυνάμωση. Στην ελληνική κοινωνία πιστεύετε ότι τα δικαιώματα των γυναικών χαίρουν του σεβασμού που τους πρέπει; Υπάρχουν κατά τη γνώμη σας τομείς που χρήζουν βελτίωσης και πώς θα μπορούσε αυτό να επιτευχθεί;

Ο πυρήνας των φετινών βραβείων είναι η «ενδυνάμωση» και αυτό διότι είναι απαραίτητο να στηρίζουμε η μια γυναίκα την άλλη. Παλαιότερα ζούσαμε σε άκρως ανδροκρατούμενα επαγγελματικά περιβάλλοντα, όπου έπρεπε να κάνουμε μεγάλο αγώνα και για να επιβιώσουμε έναντι των στερεοτύπων που επικρατούσαν για τις γυναίκες επαγγελματίες, αλλά και για να αποδείξουμε στις ομόφυλές μας ότι αξίζουμε για να είμαστε στη θέση που είμαστε. Τώρα πια πρέπει να εντάξουμε στο DNA μας τη στήριξη και ενδυνάμωση άλλων γυναικών ώστε να δημιουργήσουμε το λεγόμενο domino effect. Μόνο αν στηρίξουμε τη γυναίκα δίπλα μας μπορούμε να καταφέρουμε τη γυναικεία δυναμική που αναζητάμε.

Σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και σήμερα η γυναίκα αντιμετωπίζεται σαν το «αδύναμο» φύλο. Το είδαμε άλλωστε και μέσα από τις μαρτυρίες που κατέθεσαν οι υποψήφιές μας στα GIWA. Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν Ελληνίδες από όλο τον κόσμο μέχρι να φτάσουν στην κορυφή ήταν σχεδόν ίδιες για όλες: οικογένεια, σεξισμός, καμία κοινωνική και οικονομική στήριξη. Ενδεικτικά να σας πω ότι κάποιοι τομείς στα βραβεία μας δεν έχουν τον ίδιο αριθμό υποψηφιοτήτων, όπως στα χρηματοοικονομικά, στα ναυτιλιακά ή στις πολιτικές επιστήμες.

Η ελληνική πολιτεία σίγουρα έχει κάνει πολλά βήματα, αλλά θα πρέπει να σταθεί πιο υποστηρικτικά απέναντι στη γυναικεία επιχειρηματικότητα και την εργασιακή της δυναμική. Για μένα δύο σημεία-κλειδιά είναι σημαντικά για την ενίσχυση των γυναικών: η μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, όπως και η χρηματοδοτική στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

«Αν θέλεις κάτι να ειπωθεί, ζήτησέ το από έναν άντρα. Αν θέλεις κάτι να γίνει, ζήτησέ το από μια γυναίκα», έλεγε η Margaret Thatcher. Συμφωνείτε;

Θεωρώ ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με το αν κάποιος είναι άνδρας ή γυναίκα αλλά με την αποφασιστικότητα και τη διάθεση για δραστηριοποίηση του καθενός/καθεμίας. Από εκεί και πέρα, σίγουρα οι γυναίκες καλούμαστε καθημερινά να πάρουμε πολλές μικρές ή μεγάλες αποφάσεις, οπότε έχουμε πιθανόν μεγαλύτερη ευχέρεια να περάσουμε στη δράση. Μια σκέψη μου είναι ότι η φράση της Thatcher ίσως να είχε να κάνει με το ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο ακροατήριο που τους ακούει και τους εμπιστεύεται μόνο για το γεγονός ότι είναι άνδρες, ενώ οι γυναίκες έχουν μάθει να δουλεύουν σκληρά μεν αλλά στη σκιά τους και επωμίζονται πολλές φορές αθόρυβα το δικό τους έργο.

Ο Γερμανός συγγραφέας και φιλόσοφος Friedrich von Schlegel πίστευε ότι «οικογένεια μπορεί να υπάρξει μόνο με μια στοργική γυναίκα στο κέντρο της». Κατά τη γνώμη σας, η γυναίκα μπορεί να τα καταφέρει εξίσου καλά ταυτόχρονα και στον εργασιακό τομέα και στην οικογένεια ή πιστεύετε ότι κάτι θα μπει σε δεύτερη μοίρα; 

Μπορεί να ακουστεί πολύ προοδευτικό για τη δική μας κοινωνία αλλά γενικά πιστεύω στα διαφορετικά και πολυμορφικά μοντέλα οικογένειας, που απαρτίζονται από δύο άντρες, δύο γυναίκες, μια γυναίκα μόνη ή έναν άντρα μόνο ή όποια άλλη μορφή οικογένειας μπορείτε να σκεφτείτε.

Όσον αφορά αν η γυναίκα μπορεί να καταφέρει να ισορροπήσει τη ζωή της στον εργασιακό τομέα και στην οικογένεια, θεωρώ ότι το έχουμε αποδείξει με χειροπιαστά αποτελέσματα πετυχημένων επαγγελματικά γυναικών που έχουν καταφέρει να έχουν και οικογένεια. Εμείς οι γυναίκες έχουμε τη δυναμική να κάνουμε multitasking και να στηρίζουμε ολόκληρες κοινωνίες δίνοντας το 100% του εαυτού μας, όπως άλλωστε και οι άντρες. Βέβαια η κοινωνική και η οικογενειακή στήριξη διευκολύνουν την εξέλιξη της κάθε κοινωνίας.

«Δεν γεννιέσαι γυναίκα. Γίνεσαι!». Σε αυτή τη φράση η Σιμόν ντε Μποβουάρ καταθέτει την άποψή της ότι η θηλυκή ταυτότητα είναι δημιούργημα της κοινωνίας και όχι αναπόδραστη αναγκαιότητα. Η Σιμόν υποστηρίζει ότι η κοινωνία κρατάει τις γυναίκες σε θέση κατωτερότητας και περιγράφεται με όρους αρνητικούς σε σχέση με των αντρών. Θα ήθελα την άποψή σας.

Κατ’ αρχάς, και γεννιέσαι και γίνεσαι γυναίκα. Γεννιέσαι σίγουρα σε μια κοινωνία που σου δίνει συγκεκριμένους ρόλους που πρέπει να υπηρετήσεις, αλλά στο χέρι σου είναι να φροντίσεις ώστε να πάρεις τον ρόλο που εσύ θες μέσα στην κοινωνία.

 «Η γυναίκα είναι σαν το φακελάκι με το τσάι. Δεν μπορείς να ξέρεις πόσο δυνατή είναι μέχρι να τη βάλεις στο καυτό νερό» είναι τα λόγια της Eleanor Roosevelt. Έχει υπάρξει κάποια στιγμή της ζωής σου που μια ιδιαίτερα δύσκολη συνθήκη σε έκανε τόσο δυνατή που λειτούργησες με απρόβλεπτο ίσως τρόπο;

Δυστυχώς, έχει καλλιεργηθεί ένας μύθος που υιοθετεί το αφήγημα ότι «η γυναίκα… αντέχει», προκειμένου να επωμίζεται διαρκώς ευθύνες και βάρη άλλων και να της δημιουργούνται μάλιστα και ενοχές σε περίπτωση που δεν τα καταφέρνει ή αρνείται να κάνει κάτι τέτοιο. Παλαιότερα για παράδειγμα οι γυναίκες ήταν αναγκασμένες να ανέχονται ακόμη και τη βίαιη συμπεριφορά μέσα στην οικογένεια για να μη «χαλάσουν» το σπίτι τους. Όλο αυτό το «αντέχει» είναι απλώς ένας μύθος που βόλευε μια ολόκληρη κοινωνία. Η γυναίκα δεν πρέπει να αντέχει τα πάντα, ούτε να επωμίζεται τα πάντα. Πρέπει να έχει τις ίδιες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, στη δουλειά, στην ίδια τη ζωή με τους άντρες. Προσωπικά, έχω μάθει να προφυλάσσω τον εαυτό μου ώστε να μην επιτρέψω σε κανέναν να με βάλει σε «καυτό νερό» για να δει αν αντέχω. Δεν είναι αναγκαίο να φτάνουμε στα όρια των αντοχών μας για να ικανοποιήσουμε αλλότριες επιθυμίες και ανάγκες. Για αυτό και φροντίζω να προλαμβάνω και να αποφεύγω τέτοιες δυσλειτουργικές καταστάσεις.

  «Οι γυναίκες μοιάζουν με τα ισπανικά σπίτια, που έχουν πολλές πόρτες και λίγα παράθυρα. Πολύ πιο εύκολο είναι να μπει κανείς στην καρδιά τους, παρά να δει τι γίνεται μέσα σ` αυτές» είναι τα λόγια του Βολταίρου για εμάς τις γυναίκες. Τι σε κερδίζει σε έναν άνθρωπο για να καταφέρει να κερδίσει μια θέση στην καρδιά σου;

Σοφά τα λόγια του Βολταίρου. Αυτό που με κερδίζει σε έναν άνθρωπο είναι η ειλικρίνεια, ο σεβασμός, η ανιδιοτέλεια των συναισθημάτων και πράξεων και η αφοσίωση στα πιστεύω του.

 «Οι γυναίκες τα γνωρίζουν όλα από ένστικτο» ήταν η γνώμη του Honore de Balzac. Πιστεύεις ότι το ένστικτό μας είναι αρκετό για να μας καθοδηγήσει στα σωστά μονοπάτια;

Αυτό ήταν μια παλιακή, λανθασμένη κατ’ εμέ, νοοτροπία διότι οι ανδροκρατούμενες κοινωνίες δεν πίστευαν στη βαθύτερη αξία της γυναίκας. Θεωρούσαν ότι οι γυναίκες λειτουργούσαν ενστικτωδώς και εκεί απέδιδαν την επιτυχία όταν έπαιρνε μια ορθή πρωτοβουλία ή μια σωστή απόφαση η γυναίκα. Η πολλή δουλειά, η εμπειρία, η πίστη σε αυτό που κάνουμε και η επιμονή ειναι οι αρετές εκείνες που μπορούν να μας καθοδηγήσουν σε σωστά μονοπάτια, όχι μόνο σε εμάς τις γυναίκες αλλά και στους άνδρες. IFrame

  «Πίσω από κάθε γυναίκα που ξεχώρισε βρίσκεται ένας άντρας που την παράτησε» είναι μια φράση της Naomi Bliven. Θα ήθελα να σχολιάσετε. 

Πίσω από κάθε γυναίκα που ξεχωρίζει βρίσκεται ένας άνδρας που τη στηρίζει, την εμπιστεύεται, την αναγνωρίζει, τη θαυμάζει, πιστεύει σε αυτήν.

 Αν θα είχατε τη δυνατότητα να αλλάξετε μόνο ένα πράγμα από τον κόσμο που ζούμε, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

Η ανισότητα κάθε είδους. Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες να αναδειχτούν και να προοδεύσουν, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, κοινωνικής ή οικονομικής θέσης.

Αν μου επιτρέπετε, με αφορμή τον ερχομό της κορούλας σας αν είχατε μόνο μία συμβουλή και μια ευχή να της δώσετε για τη ζωή της, ποιες θα ήταν αυτές;

Και βέβαια επιτρέπεται, την περιμέναμε πολύ καιρό, οπότε είναι χαρά μου να μιλάω γι’ αυτήν. Δεν μου αρέσει να δίνω συμβουλές πάρα μόνο αν μου ζητηθεί, αυτό θα προσπαθήσω να το πετύχω και με την κόρη μου. Θα είμαι πάντα δίπλα της όποτε με χρειαστεί, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Η ευχή που θα της δώσω είναι να ικανοποιεί πρώτα το εγώ της και μετά όλους τους άλλους. Να είναι αυτόφωτη και ευτυχισμένη και να είναι πάντα επιλογή της η ευτυχία.

 Ίσως είναι αρκετές οι υποθετικές ερωτήσεις μου, ωστόσο είναι ουσιαστικές… Μια τελευταία… Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στη μητρότητα και στην καριέρα (δίχως να υπάρχει επιλογή να συνδυαστούν και τα δύο), τι πιστεύετε ότι θα επιλέγατε;

Κατ’ αρχάς δεν πιστεύω στην αρνητική έννοια «καριέρας» που χρησιμοποιούμε για τις γυναίκες. Οι γυναίκες πρωτίστως δουλεύουν για τα προς το ζην και για να είναι χρήσιμες στην κοινωνία. Το αν πετύχουν επαγγελματικά ή όχι είναι θέμα προσωπικότητας. Με ρωτάτε λοιπόν αν θα επέλεγα να δουλέψω και να είμαι χρήσιμη στην κοινωνία ή αν θα επέλεγα να γίνω μητέρα χωρίς να δουλεύω. Και ποιος θα συντηρήσει εμένα και το παιδί μου; Δεν είναι πια δίλημμα, οι γυναίκες μπορούν να τα συνδυάσουν και τα δύο.

  Δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό ακούμε όλο δυσάρεστες ειδήσεις για κακοποιημένες γυναίκες, γυναίκες που ζουν με κάθε μορφή βίας από τον σύντροφο ή σύζυγό τους μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Γυναίκες που φοβούνται να αντιδράσουν, να υψώσουν ανάστημα και να φύγουν, ή που ακόμα δεν συνειδητοποιούν τι τους συμβαίνει. Τι άραγε θα μπορούσε η κοινωνία να κάνει ώστε να μην υπάρχουν επόμενα θύματα; 

Βία που μπορεί να φτάσει μέχρι και στην αφαίρεση της ζωής της γυναίκας θα πρόσθετα. Έγκλημα που μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν το αναγνωρίζαμε ως γυναικοκτονία, αλλά το «ωραιοποιούσαμε» δίνοντάς τους τον χαρακτηρισμό «έγκλημα πάθους» ή άλλους παρόμοιους χαρακτηρισμούς. Θεωρώ ότι οι γυναικοκτονίες πρέπει να αναγνωριστούν ως αυτό που πραγματικά είναι και νομικά και οι δράστες να τιμωρούνται με τη μέγιστη τιμωρία που θα ορίζει ο νόμος.

Όσον αφορά γενικότερα τη βία κατά των γυναικών, το θετικό είναι ότι η κοινωνία μας σήμερα είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη γι’ αυτό το θέμα, εξού και βλέπουμε ότι συγκριτικά με τα παλαιότερα χρόνια έχει πάρει πολλές πρωτοβουλίες, έχει δημιουργήσει προγράμματα κατά της βίας και της κακοποίησης των γυναικών και έχει νομοθετήσει για την εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να μιλάμε για την ανεξαρτητοποίηση της γυναίκας, να της δώσουμε τα εφόδια για να σταθεί στα πόδια της ώστε να μη χρειαστεί πια να φοβάται για την επιβίωση της ίδιας ή των παιδιών της.

  Ποιες οι επιθυμίες και τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Η επιθυμία μου γι’ αυτά τα βραβεία είναι να αναδειχτούν σε κορυφαία βραβεία για τη γυναικεία Αριστεία σε όλο τον κόσμο. Ήδη είμαστε σε συζητήσεις και με άλλες χώρες προκειμένου να δημιουργηθούν εγχώρια GIWA branches χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα μας. Προσωπική φιλοδοξία και στόχος είναι να βάλουμε την Ελλάδα και τις γυναίκες της στον παγκόσμιο χάρτη της αριστείας. Γιατί το αξίζουν.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Ή ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΜΠΝΕΕΙ, ΤΩΡΑ!

www.greekinternationalwomenawards.com

Το deadline για υποψηφιότητες είναι στις 16 Δεκεμβρίου και η τελετή απονομής των GIWA θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαΐου του 2023, στην Αθήνα, στον Ελληνικό Κόσμο – Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο

https://greekinternationalwomenawards.com/
Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Megalopolis | Το τρέιλερ από την προφητική ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα για το μέλλον

Η ταινία αποτελεί  μια προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί όταν το ανθρώπινο πνεύμα έρχεται σε αντίθεση με την απληστία, τη διαφθορά και τον ναρκισσισμό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nadia Comăneci, | H μέρα που το φαινόμενο της ενόργανης γυμναστικής άγγιξε την τελειότητα

Στις 4 Μαΐου του 1975, η Ρουμάνα που άγγιξε την τελειότητα κι άλλαξε για πάντα τη μοίρα της ενόργανης γυμναστικής,ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Ευρώπης στους Πανευρωπαϊκούς της Νορβηγίας

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >