AD

Prince | Ο πρίγκιπας της Pop που έφερε τη μωβ βροχή στη μουσική

“Η ζωή είναι ένα πάρτυ και τα πάρτυ δεν είναι γραφτό να διαρκούν.”

Prince

newspaper tributes to prince following his passing - prince stock pictures, royalty-free photos & images

Αν έπρεπε να επιλέξω έναν καλλιτέχνη που θα αποτελούσε την ιδανική επιρροή για άλλους ερμηνευτές, θα ήταν μόνο εκείνος. Ο μουσικός βιρτουόζος, το fashion icon, το διεθνές σύμβολο του σεξ. Ο Prince Roger Nelson  o οποίος δεν ήταν ένας συνηθισμένος pop star.

Στις 21 Ιουλίου 1969, ο 10χρονος Denis O’Leary  βρισκόταν στο σπίτι του καλύτερου φίλου του Prince Roger Nelson βλέποντας τον Neil Armstrong να γίνεται ο πρώτος άντρας που περπάτησε πάνω στο φεγγαρι. Στη συνέχεια, τα τρομαγμένα αγόρια έτρεξαν έξω για να παίξουν. «Πήραμε εναλλάξ από ένα κουτί και προσποιούμαστε ότι ήμασταν ο Armstrong. O Roger ήταν πραγματικός εξωστρεφής με στενούς φίλους, αλλά πολύ ήσυχος και ντροπαλός με τους άλλους» έχει πει ο Denis. 

Αυτές οι αντίπαλες πλευρές ως παιδί θα έφταναν να ορίσουν τον Prince ως ενήλικα. Μέχρι τον απροσδόκητο θάνατό του τον Απρίλιο σε ηλικία 57 ετών, ο Prince ήταν ένας από τους πιο παραγωγικούς καλλιτέχνες όλων των εποχών, παράγοντας 39 στούντιο άλμπουμ και κυκλοφόρησε περισσότερα από 100 σινγκλ σε τέσσερις δεκαετίες, πουλώντας περισσότερους από 100 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.

O Prince με την οικογένειά του

“Όταν ξυπνάς, κάθε μέρα μοιάζει ίδια. Γι`αυτό κάθε μέρα θα έπρεπε να είναι ένα νέο ξεκίνημα.” Prince

Ένα αστέρι γεννιέται 

Γνωστός στους περισσότερους ως Roger (η μητέρα του τον αποκαλούσε Skipper),  o Prince Rogers Nelson γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1958 στο νοσοκομείο Mount Sinai στη Μινεάπολη. H καριέρα στη μουσική φαινόταν αναπόφευκτη.  Prince ήταν το καλλιτεχνικό όνομα του πατέρα του, John L Nelson, ο οποίος είχε ένα συγκρότημα που ονομαζόταν Prince Rogers Trio (από το οποίο ονομάστηκε Prince), και η μητέρα του Mattie Della Shaw ήταν τραγουδίστρια της τζαζ.

Αλλά ακόμη και για την πιο στενή οικογένεια και τους φίλους του, δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι θα γινόταν ένας παγκοσμίως διάσημος super star. 

Καθώς πλησίαζε την εφηβεία του, το ενδιαφέρον του Prince για τη μουσική έγινε εμμονή. Έμαθε μόνος του πιάνο, κιθάρα και ντραμς, κάνοντας πρόβες για ώρες κάθε φορά. Η μουσική ήταν ένα πάθος που ταίριαζε μόνο με το σεξ, το οποίο ανακάλυψε περίπου την ίδια εποχή. Ήταν 12 ετών όταν ο μπαμπάς του τον έπιασε για πρώτη φορά στο κρεβάτι με ένα κορίτσι.

Το σεξ και η μουσική θα αποδεικνύονταν ένας ισχυρός συνδυασμός για εκείνον. Σχηματίζοντας ένα συγκρότημα με το όνομα Grand Central, ήταν πρωτοπόρος αυτού που ήταν γνωστό ως «ήχος της Μινεάπολης» – το Rolling Stone το περιέγραψε ως «ένα υβρίδιο rock, pop και funk, με κραυγαλέους σεξουαλικούς στίχους».

Σε ηλικία μόλις 17 ετών, υπέγραψε σόλο συμβόλαιο με τη Warner Bros και κατέπληξε αμέσως τα αφεντικά των δισκογραφικών, επιμένοντας να παράγει μόνος του τα άλμπουμ του και να παίζει κάθε όργανο σε αυτά. Ωστόσο, παρ` όλη την ικανότητα του, ο Prince παρέμεινε ντροπαλός. «Όταν κάποιος έμπαινε στο στούντιο ενώ τραγουδούσε, ήθελε να σβήσω το φως γιατί δεν ήθελε να τον κοιτάξει κανείς», θυμάται ο παραγωγός του David Z. για το ντεμπούτο άλμπουμ  “Prince For You” τον Απρίλιο του 1978. Μέχρι το τρίτο του, το Dirty Mind της δεκαετίας του 1980, η φήμη του ως νέος “ελευθέρων ηθών” καλλιτέχνης της ποπ ήταν εξασφαλισμένη καθώς περιελάμβανε τραγούδια για το στοματικό σεξ και την αιμομιξία. Εκμεταλλεύτηκε την ακατέργαστη σεξουαλικότητά του όσο άξιζε, προσελκύοντας το κοινό με το λοξό βλέμμα του και το πονηρό, μισό χαμόγελό του.

Οι γυναίκες της ζωής του

“Δεν είμαι ούτε γυναίκα. Δεν είμαι ούτε άνδρας. Είμαι κάτι που δεν μπορείτε να καταλάβετε.” Prince

Ο Prince έκανε σχέσεις με όμορφες γυναίκες όπως οι άλλοι μουσικοί μάζευαν κιθάρες, μετρώντας μεταξύ των πολλών την Kim Basinger, τη Madonna, την Apollonia Kotero (συμπρωταγωνίστριά του στο Purple Rain) και την ηθοποιό Carmen Electra. Οι πιο αξέχαστες ερωμένες του ήταν η Vanity (πραγματικό όνομα Denise Matthews), η προστατευόμενή του στο συγκρότημα των 80s Vanity 6, καθώς και οι συνεργάτες Sheila E και Susanna Hoffs των The Bangles (έγραψε την επιτυχία τους Manic Monday). Χρόνια μετά τη σχέση του με τη Madonna, έπαιξε κιθάρα χωρίς να υπάρχει πιστοποίηση στο Like A Prayer. Αρραβωνιάστηκε επίσης για λίγο με την Susannah Melvoin, που λέγεται ότι ήταν η έμπνευσή του για το Nothing Compares 2 U, το τραγούδι που έγινε επιτυχία για τη Sinead O`Connor το 1990.American film actress Kim Basinger with singer Prince, circa 1988.

Ακολούθησαν δύο ακόμη άλμπουμ που έγιναν πλατινένια: Controversy του 1981, με τραγούδια που πείραζε τους θαυμαστές για τη σεξουαλικότητά του. Το 1984, κυκλοφόρησε το Purple Rain. Το άλμπουμ είχε το soundtrack της ταινίας με το ίδιο όνομα στην οποία ο Prince έκανε το ντεμπούτο του ως τραγουδιστής. Τα εξωτικά και τα ανδρόγυνα χαρακτηριστικά του έγραψαν καλά στην οθόνη, ωθώντας την ταινία στο νούμερο ένα στο box office, ενώ το άλμπουμ, με τις επιτυχίες When Doves Cry και Let`s Go Crazy, πούλησε 22 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και κέρδισε Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού το 1985.

Το Purple Rain ήταν μια παγκόσμια επιτυχία

“Κανείς δεν μπορεί να σου υπαγορεύσει ποιος είσαι στους άλλους.” Prince

Αλλά με την παγκόσμια επιτυχία ήρθε ο έντονος έλεγχος. Η Tipper Gore, σύζυγος του τότε γερουσιαστή Al Gore, κατήγγειλε τον Prince για το κομμάτι Purple Rain Darling Nikki, το οποίο αφορούσε μια νεαρή κοπέλα που αυνανιζόταν σε ένα λόμπι ξενοδοχείου. 

Το 1985, ο Prince επικρίθηκε επίσης επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει με τον Michael Jackson και μια σειρά από αστέρες για να ηχογραφήσουν το single των ΗΠΑ για την Αφρική “We Are The World”. Τον χαρακτήρισαν υπεροπτικό, παρά το ότι εξήγησε ότι δεν συμμετείχε λόγω της ντροπαλότητάς του.

Ωστόσο, ποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι ο Prince ήταν ντροπαλός ; Toυ ανθρώπου που ερμηνείες του επί σκηνής ήταν ένα masterclass στον επιδειξιονισμό. 

Τελικά, ο Prince σταμάτησε τις περιοδείες και αποσύρθηκε στη Μινεάπολη, όπου ξόδεψε περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 6,8 εκατομμύρια £) χτίζοντας ένα συγκρότημα στούντιο και ένα σπίτι που ονόμασε Paisley Park. Για ένα διάστημα, η φήμη του ως ερημίτη τον κράτησε μακριά ακόμη και από τους φίλους του. «Μερικές φορές νιώθεις μοναξιά εδώ. Μακάρι να έρθουν περισσότεροι φίλοι μου. Πολλές φορές νομίζουν ότι δεν θέλω να με ενοχλούν » είπε σε συνέντευξή του.

Επέστρεψε στην επικαιρότητα με το “Sign O` The Times” το 1987, με το ντουέτο της Sheena Easton “U Got The Look”, και το “Lovesexy” το 1988. Ακολούθησε το soundtrack του Batman του Tim Burton. Τον εκτόξευσε ξανά στη δημοσιότητα και η σχέση του με την Kim Baninger η οποία έληξε έναν χρόνο μετά. Στη βιογραφία “Prince: Chaos, Disorder And Revolution”, ο συγγραφέας Jason Draper είπε ότι φημολογείται ότι η οικογένεια της Basinger ανησυχούσε τόσο πολύ για την «υπνωτική» επιρροή του Prince πάνω της που «αναγκάστηκε να την απαγάγει από το Paisley Park» ενώ εκείνος ήταν εκτός πόλης.

Οι γάμοι & η απώλεια του παιδιού του

Η επόμενη σοβαρή σχέση του Prince κατέληξε σε γάμο και συνέπεσε με την πιο καταιγιστική περίοδο της καριέρας του. Απογοητευμένος με τον τρόπο που η Warner Bros κυκλοφόρησε τη μουσική του, τον Σεπτέμβριο του 1993 ο Prince σε ένδειξη διαμαρτυρίας, άλλαξε το όνομά του σε ένα σύμβολο που δεν προφέρεται και άρχισε να κυκλοφορεί ανεξάρτητα τραγούδια, συμπεριλαμβανομένου του “The Most Beautiful Girl In The World”. Επέστρεψε στην Warner Bros το 1996, αλλά περίμενε άλλα τρία χρόνια για να επιστρέψει αποκαλώντας τον εαυτό του Prince.

Ο Prince με τη Mayte

Την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 1996, ο τότε 37χρονος Prince παντρεύτηκε την 22χρονη Mayte Garcia, μια πρώην χορεύτρια belly dance που είχε γνωρίσει τον Prince όταν ήταν 16 ετών. Δύο μήνες αργότερα ήταν έγκυος, αλλά το ζευγάρι ήταν συντετριμμένο όταν ο γιος τους, ο Boy Gregory, γεννήθηκε με ένα σπάνιο ελάττωμα στο κρανίο που ονομάζεται σύνδρομο Pfeiffer και πέθανε μια εβδομάδα αργότερα. Σε μια παράξενη κίνηση, ο Prince και η Mayte εμφανίστηκαν στο The Oprah Winfrey Show λίγες μέρες μετά τον θάνατό του για να προσποιηθούν ότι το μωρό ήταν καλά (είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν φήμες ότι κάτι δεν πήγαινε καλά). «Είναι όλα καλά – μην σε νοιάζει τι ακούς», είπε. H  Mayte πίστευε ότι η συνέντευξη ήταν ο τρόπος του Prince να επεξεργαστεί το θάνατο του γιου του. «Έπρεπε να δείξουμε στους ανθρώπους ότι ήμασταν δυνατοί, ότι είχαμε πίστη και ότι θα προσπαθήσουμε ξανά», είπε.

Έξι μήνες αργότερα, ο Prince αποκάλυψε στη βρετανίδα δημοσιογράφο Susie Boone, το πόσο τραυματική ήταν εκείνη η εποχή και πώς προσπαθούσε να παραμείνει αισιόδοξος. «Σε αντίθεση με όσα έχουν ειπωθεί για μένα, νιώθω πολύ θετικά. Νιώθω ότι ο Θεός έχει ένα σχέδιο» της είπε. 

Η δοκιμασία της απώλειας του γιου τους οδήγησε στο διαζύγιο τον Prince και την Mayte το 1998. 

Το 2001, ο 43χρονος τότε Prince ο οποίος είχε γίνει Μάρτυρας του Ιεχωβά, παντρεύτηκε τη Manuela Testolin. Πέντε χρόνια αργότερα ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν αυτό που ήθελε και χώρισαν.  

Συνέχισε να ηχογραφεί μουσική, αλλά τα άλμπουμ του δεν κατάφεραν να επαναλάβουν την προηγούμενη επιτυχία του. Στα μάτια των θαυμαστών, δεν είχε σημασία: από την εμφάνισή του στα Grammy το 2004 με την Beyonce, όπου ερμήνευσαν ένα μείγμα από τραγούδια του, συμπεριλαμβανομένου του Purple Rain, μέχρι τις συναυλίες Hit And Run στο Λονδίνο το 2014, οι εμφανίσεις του Prince θα έμεναν αξέχαστες για πάντα. Όπως και η πολιτιστική του επίδραση. Το 2010 ονομάστηκε ένας από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο του Time και επίσης εισήχθη στο Hall Of Fame της αμερικανικής μουσικής βιομηχανίας. 

Όταν  η αυλαία πέφτει… 

“Πάντα να κλαις για την αγάπη. Ποτέ μην κλαις για τον πόνο.” Prince 

Ο θάνατός του στις 21 Απριλίου ήταν ακόμη πιο συγκλονιστικός. Τα αφιερώματα στην μουσική του ακούγονταν σε όλο τον κόσμο, με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής από τη Lady Gaga έως τη Rihanna να πιστώνουν στον Prince ότι ενέπνευσε την καριέρα τους. Ο Justin Timberlake είπε χαρακτηριστικά: «Θα ήταν ανόητο να πούμε ότι έχει εμπνεύσει τη μουσική μας. Είναι πέρα ​​από αυτό. Είναι κάπου μέσα σε κάθε τραγούδι που έχω γράψει ποτέ».

Ο Prince βρέθηκε νεκρός στο Paisley Park και έχει αναφερθεί ότι  πήρε υπερβολική δόση φαρμάκων γιατί έπασχε από γρίπη. Ωστόσο, πολλά έχουν γραφτεί για τις αιτίες του θανάτου του αλλά υπάρχει ακόμα μια ασάφεια.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >