AD

Salvador Dali | Τα 6 κορυφαία σουρεαλιστικά έργα ενός από τους σημαντικότερους ζωγράφους

Γράφει η Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Ο Salvador Dali θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους  ζωγράφους του 20ού αιώνα και μια ιδιαίτερα εκκεντρική φυσιογνωμία της σύγχρονης τέχνης.

Είναι διεθνούς φήμης ως το επιδεικτικό πρόσωπο του ισπανικού σουρεαλισμού. Δάσκαλος της αυτοπροβολής, ο χαρακτήρας του ήταν τόσο πολύχρωμος και εκκεντρικός όσο και η τέχνη του. Η καριέρα του επεκτάθηκε σε έξι δεκαετίες και περιλάμβανε ένα εξαιρετικό φάσμα μέσων από τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τον κινηματογράφο,και τη φωτογραφία μέχρι το σχέδιο μόδας και τα γραφικά. Γοητεύτηκε από τα αχαρτογράφητα βάθη του ασυνείδητου ανθρώπινου μυαλού, ονειρευόταν μυστικιστικά, φανταστικά μοτίβα και άγονα, ερημικά τοπία.The surrealist painter Salvador Dali works on the figure of two birds in a large oil composition, Greenwich Village, New York.

H φαντασία του Dali δεν είχε όρια. Από ρολόγια που λιώνουν και τεντωμένα σώματα μέχρι αιωρούμενα πρόσωπα και αιωρούμενα φρούτα, οι πίνακές του παρουσίασαν τα βάθη του υποσυνειδήτου για ιδέες και παραμένουν από τα πιο παράξενα και απίστευτα σε ολόκληρη την ιστορία της τέχνης. Κατά τη διάρκεια του μεγάλου μέρους του 20ου αιώνα, παρήγαγε ένα τεράστιο όγκο έργων, όπως πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά, γλυπτά, μόδα, αρχιτεκτονική και άλλα. Ας γνωρίσουμε τους κορυφαίους 5 πιο περίεργους σουρεαλιστικούς πίνακές του, που συνεχίζουν να συγκινούν το κοινό σήμερα.

Illumined Pleasures, 1929

dali surrealism illumined pleasures

Salvador Dali, Illumined Pleasures, 1929, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Νέα Υόρκη

Το Illumined Pleasures, 1929, δημιουργήθηκε από τον Dali κατά την ώριμη περίοδο του, καθώς έβρισκε τη φωνή του ως κορυφαίος σουρεαλιστής ζωγράφος στο Παρίσι. Τρία κουτιά κυριαρχούν στον καμβά, το καθένα παίζοντας τις δικές του ιστορίες μέσα. Όπως πολλοί από τους πίνακές του, το σκηνικό πίσω από αυτά είναι μια άγονη έρημος, που έγινε ισχυρό σύμβολο για το ασυνείδητο ανθρώπινο μυαλό. Τα αυτοτελή κουτιά εδώ αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη γοητεία του καλλιτέχνη για τον κινηματογράφο και την ικανότητά του να μας μεταφέρει έξω από τον συνηθισμένο κόσμο. Tην πρώτη του ταινία  “Un Chien Andalou, (An Andalusian Dog), την έκανε το 1928-9, λίγο πριν ολοκληρώσει αυτόν τον πίνακα. 

The Persistence of Memory, 1931

dali surrealism persistence of memory painting

Salvador Dali, The Persistence of Memory, 1931, Museum of Modern Art, Νέα Υόρκη

Το έργο “The Persistence of Memory” (H εμμονή της μνήμης), παραμένει σήμερα ένα από τα πιο εμβληματικά και διάσημα έργα τέχνης του Dali και τα ρολόγια που χαρακτηρίζονται από τήξη είναι πλέον συνώνυμα με το όνομά του. Την εποχή που έφτιαχνε αυτόν τον πίνακα ο Dali ανέπτυσε αυτό που ονόμασε μια “παρανοική-κριτική” μέθοδο, η οποία περιλάμβανε την πρόκληση ψυχωσικών επεισοδίων και παραισθήσεων που θα παρείχαν εικόνες για την τέχνη του. Με αυτόν τον τρόπο, πρόθεσή του ήταν να αφήσει τον λογικό, φυσικό κόσμο και να εισέλθει σε έναν νέο που κυριαρχούν τα όνειρα και η υποσυνείδητη σκέψη. 

Η σπουδαιότερη συνεισφορά του Dali στα υπερρεαλιστικά έργα του ήταν η «παρανοϊκή-κριτική μέθοδός» του, που του επέτρεψε να ζωγραφίζει και να βλέπει δύο διαφορετικά πράγματα στην ίδια στιγμή. Αυτό κάνει τις ζωγραφιές του ασυνήθιστες, φανταστικές που προκαλούν κάποια ανησυχία.

Ο Dali ήταν ένας Σουρεαλιστής. Οι εικόνες που ζωγράφιζε είχαν αλληγορική και μεταφορική σημασία. Είχε το χάρισμα να καταγράφει με απόλυτη σαφήνεια και καθαρότητα τον κόσμο του συμβολισμού και των ονείρων του.  Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι ο συγκεκριμένος πίνακας.

Ο ίδιος λέει: “Ο χρόνος είναι η κατεξοχήν παραληρηματική και σουρεαλιστική διάσταση.” Παρατηρώντας και άλλα έργα του βλέπουμε ότι ζωγραφίζει μυρμήγκια σε διάφορα αντικείμενα ακόμα και σε ζωντανούς οργανισμούς. Τα μυρμήγκια που περπατούν πάνω στο ρολόι δείχνουν τη φθορά του χρόνου. Όλα τελειώνουν κάποια στιγμή και η ζωή σταματά να υπάρχει. 

Από την άλλη όμως, τα εύκαμπτα ρολόγια, τα ρολόγια που λιώνουν αντιπροσωπεύουν το χάσιμο της σημασίας του χρόνου. Αν σκεφτούμε καλά τον τίτλο του έργου θα καταλάβουμε ότι η μνήμη έχει μια ικανότητα, μια εμμονή να συγκρατείται στον χρόνο ενώ εκείνος φθείρεται πάνω της.

Εμμένω εδώ, σημαίνει ότι επιμένω σε μια  επιλεκτική εικόνα του παρελθόντος μου φέρνοντας στη θύμησή μου μια εμπειρία, μια ανάμνηση από το παρελθόν.  

Πολλοί άνθρωποι  είναι έρμαια του παρελθόντος τους και γυρνάνε πολλές φορές, ξανά και ξανά σε αναμνηστικές εμπειρίες που μπορεί άλλοτε να τους πονάνε κι άλλοτε να τους μπερδεύουν. Εμμένουν όμως σε αυτές τις στιγμές λες και σταμάτησε ο χρόνος σε εκείνα τα καταραμένα ή ευλογημένα λεπτά της ώρας. 

Ο αληθινός χρόνος δεν βρίσκεται στα ρολόγια που φοράμε, που αντικρίζουμε στους τοίχους των σπιτιών μας ή των γραφείων μας. Τα πραγματικά ρολόγια είναι εκείνα που υπάρχουν μέσα μας. Αυτόν τον εσωτερικό παλμό καλούμαστε να γνωρίσουμε μέσω του πίνακα του Salvador Dali. Είναι η δική μας αλήθεια και αυτογνωσία που μπορεί να μην παραδεχόμαστε από φόβο.

Αυτή η εικόνα μετά από μια περιπετειώδη διαδρομή, κατέληξε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.Το πρώτο του ταξίδι στην άλλη ήπειρο γίνεται το 1934 με πεντακόσια δολάρια που του χάρισε ο Picasso και… κατακτά και την Αμερική… 

Metamorphosis of Narcissus, 1937

dali metamorphosis of narcissus

Salvador Dali, Metamorphosis of Narcissus, 1937,  Tate Gallery, Λονδίνο

Το έργο “Metamorphosis of Narcissus” (Η Μεταμόρφωση του Νάρκισσου) 1937, είναι ένα άλλο βαθύ παράδειγμα της «παρανοϊκής κριτικής» περιόδου του Dali, όταν είχε εμμονή να ζωγραφίζει έναν φανταστικό κόσμο που κυριαρχείται από τον παραλογισμό και τα όνειρα. Αυτός ο πίνακας ήταν η ερμηνεία του καλλιτέχνη στον ελληνικό μύθο του Νάρκισσου, της αλαζονικής, νεανικής ομορφιάς που ράγισε πολλές καρδιές. Αφού ερωτεύτηκε τη δική του αντανάκλαση σε μια πισίνα, πνίγηκε προσπαθώντας να την πιάσει και απαθανατίστηκε ως το λουλούδι του Νάρκισσου. Η σχολαστικά ζωγραφισμένη απόδοση της ιστορίας του Dali απεικονίζει έναν καμπουριασμένο Νάρκισσο στα αριστερά, ο οποίος κοιτάζει σε μια αντανακλαστική πισίνα, ενώ στα δεξιά, ένα στοιχειωμένο λευκό πέτρινο χέρι κρατά ένα αυγό από το οποίο αναδύεται το λουλούδι Νάρκισσος, που σημαίνει τη διαδικασία αναγέννησης που βρίκσεται στην καρδιά της ιστορίας. Ο Dali πήρε περίφημα αυτόν τον πίνακα μαζί του όταν συνάντησε τον ήρωά του, τον μεγάλο ψυχαναλυτή Sigmund Freud το 1938. Γοητευμένος από τις λεπτομέρειές του, ο Freud παρατήρησε, «θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να εξερευνήσουμε αναλυτικά την ανάπτυξη μιας εικόνας όπως αυτή».

Daddy Longlegs of the Evening Hope, 1940

dali daddy longlegs surrealism

Salvador Dali, Daddy Longlegs of the Evening Hope, 1940, Μουσείο Dali, Φλόριντα

O Dali ζωγράφισε το “Daddy Longlegs of the Evening Hope”, το 1940, λίγο μετά τη μετακόμισή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην τέχνη του, με πιο φρέσκα χρώματα και φωτογραφικές ιδιότητες φωτός. Στοιχειωτικές, ανησυχητικές εικόνες περιλαμβάνουν μια γυναικεία φιγούρα τεντωμένη σαν καουτσούκ πάνω από ένα νεκρό δέντρο, ένα βιολί που λιώνει και ένα βίαιο κανόνι που εκτοξεύει ένα παχύρρευστο υγρό δίπλα σε ένα μεγαλοπρεπές ασημένιο άλογο. Ολόκληρη η εικόνα είναι γεμάτη με ανησυχητικές αναφορές στην έλευση του πολέμου, που εκφράζουν την αυξανόμενη αίσθηση αδυναμίας και απελπισίας του καλλιτέχνη.

Living Still Life, 1956

dali living still life painting

Salvador Dali, Living Still Life, 1956, Μουσειό Dali, Φλόριντα

Όταν ο Dali ζωγράφισε το “Living Still Life”, το 1956, είχε μετακομίσει στο Portlligat στην Ισπανία, όπου παρέμεινε για το υπόλοιπο της ζωής του. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εισήλθε σε μια νέα καλλιτεχνική περίοδο την οποία ονόμασε «Πυρηνικός Μυστικισμός», συγχωνεύοντας στοιχεία της επιστήμης, της φυσικής και της τέχνης μαζί. Βλέπουμε μια νέα αισθητική στον συγκεκριμένο πίνακα φωτορεαλιστικού  στυλ. Αλλά με τον τυπικό τρόπο του Dali, φέρνει στοιχεία του παραλόγου επιπλέοντας τα νεκρά του αντικείμενα στον αέρα, και είναι σαν να είναι πραγματικά ζωντανά. Στο βάθος, μια υπνωτική θέα στον ωκεανό ανοίγεται στον ορίζοντα, ενεργώντας ως διαρκές σύμβολο για τις ονειρικές καταστάσεις που επικαλέστηκε ο καλλιτέχνης στην τέχνη του.

The Temptation of Saint Anthony 

Ο εν λόγω πίνακας ζωγραφίστηκε στο στούντιο όπου ο καλλιτέχνης έμεινε για λίγες μέρες δίπλα στο εστιατόριο Colony στη Νέα Υόρκη. 

Ο Salvador Dali παρακινήθηκε να ξεκινήσει τη δουλειά πάνω στον πίνακα από έναν διαγωνισμό που διοργάνωσε μια εταιρεία παραγωγής ταινιών. Η εταιρεία ήθελε συγκεκριμένα συμμετοχές για να απεικονίσουν την ιστορία του πειρασμού του Αγίου Αντωνίου στην έρημο, με τη συμπερίληψη στην ταινία The Private Affairs of Bel Ami ως βραβείο για τον νικητή.Είναι η πρώτη και η μοναδική φορά που συμμετείχε σε διαγωνισμό. Ήταν ένας καλλιτεχνικός διαγωνισμός για έναν πίνακα με θέμα τον πειρασμό του Αγίου Αντωνίου, που διοργανώθηκε το 1946 από την εταιρεία Loew Lewin Company, μια εταιρεία παραγωγής ταινιών. Η νικητήρια φωτογραφία θα συμμετείχε σε μια ταινία βγαλμένη από την ιστορία “Bel Ami” του Maupassant. Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος έντεκα ζωγράφοι, μεταξύ των οποίων ο Dali, ο Paul Delaux, o Max Ernst. O Max Ernst ήταν ο τελικός νικητής του διαγωνισμού και είχε αντιμετωπίσει σκληρό ανταγωνισμό από τους Dali και Paul Delaux.

Πιστεύεται ότι είναι ο μόνος διαγωνισμός τέχνης που συμμετείχε ποτέ ο Dali κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αυτό δίνει στον Πειρασμό του Αγίου Αντωνίου μια μοναδική θέση στην ιστορία. Οι εργασίες για τον πίνακα έγιναν για αρκετές ημέρες σε ένα στούντιο στη Νέα Υόρκη.

Τα αντικείμενα που βρέθηκαν γύρω από αυτό το έργο είναι εκεί για να δώσουν πειρασμό στον Άγιο Αντώνιο.

Ο πίνακας παρουσιάζει έναν γυμνό άνδρα, κάτω στο ένα γόνατο, που κρατά έναν σταυρό μπροστά από μια παρέλαση ελεφάντων. Δύο από τους ελέφαντες κουβαλούν γυμνές γυναίκες στην πλάτη τους, ενώ οι υπόλοιποι ελέφαντες κουβαλούν πύργους. Η παρέλαση διευθύνεται από ένα μεγάλο άλογο και η σκηνή διαδραματίζεται ξεκάθαρα σε μια έρημο.

Μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες του Dali είναι αυτοί οι πανύψηλοι ελέφαντες με ατρακτοπόδι, που πιστεύεται ότι σημαίνουν πόλεμο ή σύγκρουση για τον καλλιτέχνη.

Η σουρεαλιστική σκηνή, τούς δείχνει να κουβαλούν τους πειρασμούς του πόθου, του σεξ και της εξουσίας στις πλάτες τους, κατευθείαν προς την αδυνατισμένη φιγούρα του Αγίου Αντωνίου, ο οποίος εμφανίζεται χτυπημένος αλλά όχι εξαιτίας τους. 

Το σεξ και το υποσυνείδητο έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη δουλειά του Dali, ειδικά στις δεκαετίες των είκοσι και των τριάντα χρόνων του.  Ήταν το βαθύ ενδιαφέρον του για τη φροϋδική ψυχανάλυση και το ψυχολογικό νόημα των ονείρων που οδήγησε στην πρώτη του υπερρεαλιστική περίοδο, η οποία περιέχει πολλά από τα πιο διάσημα ονειρικά τοπία του στην έρημο.

Ο πίνακας συγκεντρώνει πολλά μοτίβα που φαίνονται σε όλο το  έργο του.

Ο πειρασμός εμφανίζεται στον Άγιο Αντώνιο διαδοχικά με τη μορφή ενός αλόγου στο πρώτο πλάνο που αντιπροσωπεύει τη δύναμη. Ίσως κάποιες φορές αντιπροσωπεύει και το σύμβολο της ηδονής, και με τη μορφή του ελέφαντα που τον ακολουθεί – που κουβαλά στην πλάτη του το χρυσό κύπελλο του πόθου στο οποίο μια γυμνή γυναίκα στέκεται επισφαλώς ισορροπημένη στο εύθραυστο βάθρο- μια φιγούρα που τονίζει τον ερωτικό χαρακτήρα της σύνθεσης. Οι άλλοι ελέφαντες κουβαλούν κτίρια στην πλάτη τους. Το πρώτο από αυτά είναι ένας οβελίσκος εμπνευσμένος από αυτόν του Bernini στη Ρώμη, το δεύτερο και το τρίτο είναι βενετσιάνικα οικοδομήματα στο στυλ του Paladio. Στο βάθος, ένας άλλος ελέφαντας κουβαλά έναν ψηλό πύργο με φαλλικούς τόνους, ενώ στα σύννεφα μπορεί κανείς να δει μερικά θραύσματα του Escorial- σύμβολο της πρόσκαιρης και πνευματικής τάξης.

Μια γυμνή γυναίκα προσφέρει επίσης ένα σαφές ερωτικό στοιχείο σε αυτόν τον πειρασμό και αυτό αναπόφευκτα ελκύει το βλέμμα του θεατή.

Οι οβελίσκοι χρησιμοποιούνται επίσης από τον Dali με σεξουαλική, φαλλική έννοια. Ωστόσο, πολλοί θεατές θεωρούν ότι είναι απλά μια οριακά πιο διακριτική προσθήκη.

Ο Dali ζωγράφισε αρχικά τον Πειρασμό του Αγίου Αντωνίου σε καμβά, χρησιμοποιώντας λαδομπογιές.

Δεδομένου του τίτλου και της έμπνευσης πίσω από το έργο, είναι σωστό να συμπεράνουμε ότι ο γυμνός άνδρας που κρατά τον σταυρό στον πίνακα είναι μια απεικόνιση του Αγίου Αντωνίου. Ομοίως, το άλογο και η παρέλαση των ελεφάντων αντιπροσωπεύουν τους πειρασμούς στους οποίους ο Άγιος Αντώνιος προσπαθούσε απεγνωσμένα να αντισταθεί, ίσως μέσω της πίστης του, που αντιπροσωπεύεται από τον σταυρό.

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που διερευνήθηκαν στον πίνακα είναι ο πειρασμός της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Αυτό είναι φανερό στο έργο όχι μόνο από την εμφάνιση τριών γυμνών ανθρώπινων μορφών, αλλά και από τον ψηλό πύργο στο πίσω μέρος του τελευταίου ελέφαντα στην παρέλαση, με τα φαλλικά σύμβολα.

Κάποιοι επικριτές υποστηρίζουν ότι το άλογο αντιπροσωπεύει τον πειρασμό της εξουσίας, ενώ τα κτίρια αντιπροσωπεύουν τις ανέσεις του σπιτιού. Η παρέλαση των ζώων βρίσκεται στο κέντρο του πίνακα και αυτό, σε συνδυασμό με τον σουρεαλιστικό χαρακτήρα της εμφάνισής τους και αυτό που αντιπροσωπεύουν, σημαίνει ότι η προσοχή του θεατή στρέφεται έντονα στους πειρασμούς.Συγκριτικά, η φιγούρα του Αγίου Αντωνίου καταλαμβάνει σχετικά λίγο από τον καμβά και είναι ζωγραφισμένη σε σαρκώδεις, ρεαλιστικούς τόνους, που έρχονται σε αντίθεση με τα έντονα χρώματα που φαίνονται στην παρέλαση. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για να τραβήξει την προσοχή μακριά από τον Άγιο Αντώνιο, προκειμένου να δείξει καλύτερα την ακατανίκητη φύση των πειρασμών που αντιμετώπισε.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δίκη για το Μάτι | Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία Αθηνών για την απόφαση για τους αθωωθέντες, τα ελαφρυντικά & τις ποινές

Η έφεση που ασκήθηκε αφορά το σύνολο της απόφασης, πλην του ηλικιωμένου που έβαλε τη φωτιά, ο οποίος καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλακή, γιατί νομικά δεν μπορούσε να ασκηθεί

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >