AD

Pentagon Papers | Η ιστορία ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία

To Pentagon Papers ήταν μια ιστορία 47 τόμων της εμπλοκής των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ που ανατέθηκε από τον Υπουργό Άμυνας Robert McNamara το 1967. Τα Έγγραφα αποκάλυψαν μια μακρά ιστορία της κυβέρνησης που έλεγε ψέματα στο κοινό σχετικά με τη συμμετοχή στο Βιετνάμ. Ο Daniel Ellsberg, ένας αναλυτής που είχε εργαστεί για τα Papers, αποφάσισε ότι έπρεπε να διαρρεύσει στον Τύπο, προσεγγίζοντας τους New York Times με τμήματα του στις αρχές του 1971. H New York Times δημοσίευσε τρεις δόσεις από τις 13 Ιουνίου, αλλά απαγορεύτηκε η περαιτέρω δημοσίευση από μια ομοσπονδιακή δικαστική εντολή,  γιτην οποία η εφημερίδα άσκησε έφεση.

Η επίσημη ονομασία είναι « Η ιστορία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων των ΗΠΑ για το Βιετνάμ «Pentagon Papers» κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Kennedy και Johnson, μαζί με τη διπλωματική φάση στα χρόνια του Eisenhower.  Η δημοσίευση των εγγράφων δημιούργησε μια πανεθνική οργή, για το Κογκρέσο και τις διπλωματικές αντιδράσεις καθώς όλα τα σκέλη της κυβέρνησης συζητούσαν για το τι αποτελούσε «απόρρητο» υλικό και πόσο έπρεπε να δημοσιοποιηθεί.

Η δημοσίευση των εγγράφων προκάλεσε μια κρίσιμη νομική διαμάχη για το «δικαίωμα του λαού να γνωρίζει» οδηγώντας σε έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την επίλυση του ζητήματος. Αν και τα έγγραφα προέρχονταν από τις κυβερνήσεις Kennedy και Johnson, ο Πρόεδρος Richard Nixon αντιτάχθηκε στη δημοσίευσή τους, τόσο για να προστατεύσει τις πηγές σε εξαιρετικά διαβαθμισμένα παραρτήματα όσο και για να αποτρέψει περαιτέρω διάβρωση της δημόσιας υποστήριξης για τον πόλεμο. 

Τότε ήταν που η Post δημοσίευσε τα δικά της αποσπάσματα από τα Papers στις 18 Ιουνίου. Όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να σταματήσει την Post, ένας ομοσπονδιακός δικαστής αρνήθηκε να εκδώσει διαταγή. Η κυβέρνηση άσκησε έφεση και στις 26 Ιουνίου το Ανώτατο Δικαστήριο εξέτασε την υπόθεση μαζί με την υπόθεση των Times. Τέσσερις ημέρες αργότερα, με μια απόφαση-ορόσημο, στις 30 Ιουνίου το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε στις εφημερίδες να συνεχίσουν να δημοσιεύουν. Η δημοσίευση των Εγγράφων του Πενταγώνου έστρεψε περαιτέρω την κοινή γνώμη ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ και βοήθησε να καθιερωθεί η Post ως αντίπαλος των Times και ως σημαντική εθνική ερευνητική εφημερίδα . 

Η δημοσίευση των «Pentagon Papers», μαζί με προηγούμενες ύποπτες αποκαλύψεις απόρρητων πληροφοριών στον Τύπο, οδήγησε στη δημιουργία μονάδας του Λευκού Οίκου για να καλύψει τις διαρροές πληροφοριών στους δημοσιογράφους. Οι παράνομες δραστηριότητες της μονάδας και η επακόλουθη συγκάλυψη τους, έγιναν συλλογικά γνωστές ως το σκάνδαλο Watergate, το οποίο οδήγησε στην παραίτηση του Προέδρου Nixon τον Αύγουστο του 1974.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >