AD

Guernica του Αιγαίου | Ο ανθρώπινος πόνος σε μια εικόνα

Το αλιευτικό μετέφερε μετανάστες από τη Λιβύη στην Ιταλία η τραγωδία έγινε ανοιχτά της Πύλου, σε διεθνή ύδατα. Μέχρι αυτή την ώρα, ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται σε 79 νεκρούς ενώ έχουν περισυλλεγεί 104 άνθρωποι. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων.

Η ανείπωτη τραγωδία φέρνει στη μνήμη το συγκλονιστικό έργο του Jovcho Savov. Πρόκειται για ένα σκίτσο που τον έκανε διάσημο “ταξιδεύοντας“ σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ονόμασε  Guernica του Αιγαίου, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τον προσωπική του ευαισθησία στον ανθρώπινο πόνο. Μεταμόρφωσε με ιδανικό τρόπο τον εξαίσιο ομώνυμο πίνακα ζωγραφικής του Pablo Picasso στη δική του, μορφοποιημένη δημιουργία, απεικονίζοντας σώματα πνιγμένων προσφύγων στο Αιγαίο. Η έμπνευση του εν λόγω καλλιτέχνη χρονολογείται από το 1937, όταν ο Ισπανός ζωγράφος Picasso εξέφρασε το μίσος του για το φασισμό και το καθεστώς του Franco ζωγραφίζοντας την «Guernica» μετά τον ναζιστικό βομβαρδισμό του βασκικού χωριού Guernica στη βόρεια Ισπανία. 

Πριν από 86 χρόνια, ο διάσημος ζωγράφος ανέλαβε μια εντολή που θα άλλαζε για πάντα τόσο την καριέρα του όσο και ολόκληρη την προοπτική της σύγχρονης τέχνης.  Ο τίτλος του αναφέρεται στην ομώνυμη πόλη που βομβαρδίστηκε από τα ναζιστικά αεροπλάνα κατά τη διάρκεια του ισπανικού Εμφύλιου Πόλεμου. Πρόκειται για ένα γεγονός που κατέστρεψε τα τρία τέταρτα της αρχαίας πόλης, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες πολίτες.

Στη “Guernica του Αιγαίου“, ο Savov χρησιμοποιεί τις εικόνες του Picasso για να αναδείξει τη δεινή κατάσταση των Σύρων προσφύγων, όπως και στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την ταραγμένη χώρα τους μέσα σε υπερπλήρεις βάρκες, έχοντας την ελπίδα να εισέλθουν στην Ευρώπη μέσα από την Ελλάδα. Τι συμβαίνει τελικά; Περιπίπτουν σε δεινότερη κατάσταση μετατρέποντας το Αιγαίο Πέλαγος σε ομαδικό υγρό τάφο με εκατοντάδες θύματα.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >