AD

Gianfranco Ferre | Η ιστορία του ‘αρχιτέκτονα’ της μόδας

Στις 17 Ιουνίου του 2007 έφυγε από τη ζωή ο διεθνούς φήμης Ιταλός σχεδιαστής μόδας που έντυσε πολλές από τις διασημότερες γυναίκες. Aνάμεσά τους οι Sophia Loren, Liza Minnelli, Elizabeth Taylor, Oprah Winfrey, Sharon Stone.

Γράφει η Μανταλένα -Μαρία Διαμαντή

“Ο σχεδιασμός ενός φορέματος,  επίπλου, σπιτιού, δωματίου , δρόμου ή μιας πόλης έχουν όλα την ίδια διαδικασία.”

Gianfranco Ferre

Γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1944 στο Legnano της βόρειας Ιταλίας και ξεκίνησε τη συναρπαστική και άκρως επιτυχημένη καριέρα του στον κόσμο της μόδας το 1970. Αν και o Gianfranco Ferre απέκτησε πτυχίο αρχιτεκτονικής, το 1969, επέλεξε να ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο. Άρχισε να σχεδιάζει μια σειρά από αξεσουάρ μόδας για τους ιδιοκτήτες μιας μπουτίκ στο Portofino.

Τα ρούχα του Ferre ήταν αισθητά διαφορετικά από τις συλλογές άλλων σχεδιαστών. Στη δημιουργία του, ο σχεδιαστής βοηθήθηκε από μια αρχιτεκτονική εκπαίδευση και τις δεξιότητες ενός εξαιρετικού σχεδιαστή. Διατήρησε σχολαστική προσοχή στην ισορροπία και τη δομή κάθε δημιουργίας του. Στη συνέχεια, ο Ferre άρχισε να αποκαλείται «αρχιτέκτονας της ιταλικής μόδας». Στα έργα του συνδυάστηκαν χρώμα, υφή υφασμάτων και διακόσμηση, αρχιτεκτονική κοπής. Ο οίκος μόδας Ferre είχε εξαιρετικά επιτυχημένες συλλογές μοντέρνων ρούχων για γυναίκες και άνδρες. Είχε ακμάζουσες σειρές από αριστοκρατικά αρώματα και κομψά αξεσουάρ. Ήταν χάρη στην αγάπη του ιδρυτή του για τις κλασικές αναλογίες και την απλή αλλά μεγαλειώδη ομορφιά.

Παράλληλα, τα ρούχα αποδείχτηκαν πρακτικά και ταυτόχρονα κομψά. Αυτή ήταν η ουσία του φαινομένου Gianfranco Ferre.

Η ιστορία της επέκτασης του Gianfranco Ferre 

gianfranco ferreGianfranco Ferre και τα μοντέλα του – Φωτογραφία από το nytimes.com

Μετά από δύο χρόνια σχεδίασης αξεσουάρ,  ο οίκος  Ferre άρχισε να σχεδιάζει αδιάβροχα για έναν κατασκευαστή στη Γένοβα. Στη συνέχεια, συνέχισε αυτή τη γραμμή εργασίας για τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτή η θέση απαιτούσε επίσης εκτεταμένα ταξίδια και τον οδήγησε στη γοητεία του με την Ασία, ιδιαίτερα την Ινδία. Οι εμπειρίες του σε αυτή τη χώρα επηρεάζουν τα σχέδιά του συνδυάζοντας μια γεύση της Ανατολής με μια γεύση από τη Δύση. Αυτό αργότερα θα έδινε στις συλλογές του έναν αέρα χαλαρής κομψότητας.

Η αρχή της φίρμας Ferre

labelGianfranco Ferre – Φωτογραφία από thefifthcollection.com

Η εταιρεία μόδας της Ferre κυκλοφόρησε το 1974 με τη χαρακτηριστική ετικέτα «Baila». Το 1978 παρουσιάστηκαν δύο συλλογές με υπογραφή για γυναίκες. Η μόδα Ferre πήρε αμέσως μια δική της εμφάνιση με απλές γραμμές. Εκείνοι δημιούργησαν μια τολμηρή και ξεχωριστή εμφάνιση που ήταν χαρακτηριστικά αναγνωρίσιμη ως δημιουργία Ferre.

Αυτή η εμφάνιση εκτιμήθηκε από γυναίκες που κουράστηκαν από την εμφάνιση «power-suit» και τα σχέδια Ferre που ήταν θηλυκά και δυνατά ταυτόχρονα εκτόξευσαν τον δημιουργό τους στη φήμη και την περιουσία. Μάλιστα, λίγο καιρό μετά, η λευκή μπλούζα μόδιστρου έγινε βασικό στοιχείο για τον Ferre, αν και με πρωτότυπες στιλιστικές πινελιές. Αυτό όταν ο Ferre κέρδισε το παρατσούκλι του “Frank Lloyd Wright της μόδας” λόγω του της αρχιτεκτονικής πειθαρχίας στα σχέδιά του.

Το λανσάρισμα μοναδικών αρωμάτων στις συλλογές του 1982 

ferre fragrance for menGianfranco Ferre για άνδρες 1986 

Λίγο αργότερα, το 1982, παρουσιάστηκε από τoν οίκο Ferre μια ανδρική συλλογή με καλή αποδοχή. Το 1984, λάνσαρε ένα εκλεκτό, μοναδικό άρωμα για γυναίκες και ένα ξεχωριστό άρωμα για άνδρες το 1986. Την ίδια χρονιά, η πρώτη του συλλογή ραπτικής παρουσιάστηκε στον κόσμο της υψηλής μόδας στη Ρώμη. Ο Ferre γνώρισε άμεση επιτυχία καθώς οι αγοραστές και ο Τύπος ενθουσιάστηκαν από την τολμηρή συλλογή του με κομψή και εκλεπτυσμένη μόδα.

Ο Gianfranco Ferre στο οίκο Dior

diorΗ σχέση μεταξύ Gianfranco Ferre και Dior 

Το 1989, ο πρόεδρος της LVMH Bernard Arnault επέλεξε τον Ferre ως δημιουργικό διευθυντή του Christian Dior. Ο Gianfranco Ferre αντικατέστησε τον Marc Bohan εκείνη την εποχή, εν μέσω γαλλικής έκπληξης για την τοποθέτηση του Οίκου Christian Dior στον έλεγχο ενός Ιταλού. Ωστόσο, ο Gianfranco Ferre γνώρισε μεγάλη επιτυχία και τιμήθηκε με το «De d`Or» τον Ιούλιο του 1989 για τη συλλογή Haute Couture που παρουσιάστηκε στο Παρίσι. Το 1996, ο Ferre αποφάσισε να τερματίσει τη σχέση του με τον Οίκο Christian Dior. Το 1997, αφού η ανοιξιάτικη συλλογή του Dior εμφανίστηκε στην ράμπα, οι δυο τους πήραν χωριστούς δρόμους.

Οι συλλογές της Ferre ήταν σαφώς διαφορετικές από αυτές του Dior, παρουσιάζοντας μια πιο χαλαρή εμφάνιση. Τα πρόσθετα στα ρούχα, όπως οι τσέπες, ήταν λειτουργικά, πρακτικά και ελκυστικά.

Βραβεία & αναγνώριση

Ferre αποκλίνει σταθερά από τις τάσεις, τα διαφημιστικά ακροβατικά και τα στιλιστικά τεχνάσματα. Προτίμησε να βασιστεί στην ελκυστικότητα και το ενδιαφέρον των προσεκτικών σχεδίων και των ισορροπημένων μορφών για τις συλλογές του. Οι πελάτες του ήταν οι Sophia Loren,  Liza Minnelli,  Sharon Stone,  Elizabeth Taylor, Oprah Winfrey, για να αναφέρουμε μόνο μερικές.

Από το 1983, ο Ferre βραβεύτηκε πολλές φορές στη βιομηχανία της μόδας για το μεγάλο ταλέντο του και την υπέροχη συνεισφορά του στη μόδα.

Επιπλέον, ανάμεσα στα πολλά βραβεία που κέρδισε μέσω της δημιουργικότητας και του στιλιστικού του ταλέντου και δικαιωματικά έλαβε είναι το «Occhio d`Or» το 1982, 1983, 1984, 1986, 1987 και 1989, το «Modepreis» το 1985, το Cutty Sark. Ανδρικό Βραβείο Μόδας το 1985 και το «Milanese dell Anno» το 1989.

Το τέλος μιας εποχής

Το 2002, ο Gianfranco Ferré SPA έγινε μέλος της IT Holding, αν και ο Ferre παρέμεινε ο δημιουργικός διευθυντής της μάρκας, διατηρώντας το απλό αλλά κομψές γραμμές που είχαν γίνει η υπογραφή του μέσα στις δεκαετίες.

Ο Ferre συνέχισε να προωθεί τη φίρμα μέχρι το 2007. Ο Gianfranco Ferre δεν παντρεύτηκε ποτέ, δεν απόκτησε παιδιά και είναι γνωστό ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Δεν διαφήμισε την προσωπική του ζωή.

Στις 17 Ιουνίου 2007 αρρώστησε, ενώ πριν από αυτό, υπέστη δύο εγκεφαλικά, τα οποία υπονόμευσαν σοβαρά την υγεία του. Ο σχεδιαστής μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο St. Raphael του Μιλάνου, αλλά όλες οι προσπάθειες ανάνηψης ήταν ανεπιτυχείς.

Υπέκυψε σε εγκεφαλική αιμορραγία σε ηλικία 62 ετών. Σε μια δήλωση μετά τον θάνατο του Ferre, ο Giorgio Armani είπε σε μια δήλωση: «Πάντα παρατηρούσα τη δουλειά του και τον θαύμαζε ιδιαίτερα για τη συνοχή του  και την τέχνη πάνω στην οποία στήριξε τη φιλοσοφία του για τη μόδα μέχρι το τέλος».

Η μάρκα τέθηκε στη συνέχεια υπό τη δημιουργική διεύθυνση του Lars Nilsson. Παρουσίασε τα ανδρικά ρούχα φθινόπωρο/χειμώνα 2008-9 και μετά έφυγε. Τα γυναικεία ρούχα φθινοπώρου/χειμώνα 2008-9 του Gianfranco Ferré σχεδιάστηκαν από την εσωτερική δημιουργική ομάδα. Το 2008, οι Tommaso Aquilano και Roberto Rimondi έγιναν οι δημιουργικοί διευθυντές της γυναικείας ένδυσης Ferre.

Ο οίκος Gianfranco Ferre

Ferre houseThe House of Gianfranco Ferre, Ιταλία 

Σύμφωνα με τη Michela Piva, Διευθύνουσα Σύμβουλο της Gianfranco Ferré SpA, «Ο Tommaso Aquilano και ο Roberto Rimondi αλλάζουν εύκολα μεταξύ της κλασικής και της σύγχρονης θηλυκότητας . Επιπλέον, τα σχέδιά τους είναι αυστηρά, η αίσθηση της ποιότητας αλάνθαστη. Αυτά τα χαρακτηριστικά αντιστοιχούν ακριβώς σε αυτό που ο Gianfranco Ferre πάντα υποστήριζε». Αυτό αποδείχθηκε επαρκώς στη συλλογή της Άνοιξης του 2009, όπου το δίδυμο κυκλοφόρησε με μια συλλογή που συνέχιζε την κληρονομιά του Ferre και δημιούργησε μια εμφάνιση «αυστηρής απαλότητας» που μπορεί εύκολα να μεταφραστεί από τη ράμπα της μόδας στην πραγματική ζωή. Αυτό έδωσε στον κόσμο της μόδας νέα ελπίδα ότι ο Οίκος Gianfranco Ferre θα ανταποκρινόταν στο περίφημο όνομά του τα επόμενα χρόνια.

Σήμερα, η εταιρεία εξακολουθεί να αναπτύσσεται και να επεκτείνεται, έχοντας καταστήματα αντιπροσώπων και μεταπωλητών στην Ιταλία και σε όλο τον κόσμο, παρουσιάζοντας την «made in Italy» ετικέτα παντού. Όλα ξεκινώντας από καταστήματα στην Ιταλία, με πολλά καταστήματα στην Ουκρανία, τη Μπολόνια, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και πολλά άλλα. Τώρα, ανήκει σε έναν όμιλο του Παρισιού με έδρα το Ντουμπάι και ειδικεύεται κυρίως σε εσωτερικά σχέδια, έπιπλα και αξεσουάρ σπιτιού.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >