AD

Jimi Hendrix | O κορυφαίος κιθαρίστας στην ιστορία της ροκ μουσικής

Στις 18 Ιουνίου του 1967, ο Jimi Hendrix κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας του Φεστιβάλ του Μόντερεϊ, βάζει φωτιά στην κιθάρα του.

Γράφει η Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Ο κιθαρίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός του ροκ εν ρολ, Jimi Hendrix, ήταν  γνωστός για τις δεξιότητές του στην ηλεκτρική κιθάρα και την τρελή επίδειξη. Το παραγωγικό του παίξιμο κιθάρας και οι εξαιρετικές του ικανότητες στη σύνθεση τραγουδιών εκτόξευσαν τη φήμη του και επηρέασαν μουσικούς σε άλλα είδη, όπως το hard rock, το funk και το grunge. Το 1961 ξεκίνησε να παίζει διάφορους ρυθμούς μπλουζ της εποχής. Είναι ο άνθρωπος που άνοιξε νέους ορίζοντες στο είδος της μουσικής, χρησιμοποιώντας στο μέγιστο δυνατό τους ηλεκτρικούς ενισχυτές καθώς και τις δυνατότητες της μουσικής μίξης. 

Μία από τις πιο θρυλικές παραστάσεις του έλαβε χώρα στη σκηνή στο Μουσικό Φεστιβάλ Woodstock το 1969, όπου έκανε το ντεμπούτο του με ηλεκτρική διασκευή του “The Star-Spangled Banner”. Η καριέρα του κράτησε μόνο τέσσερα χρόνια. Ο Jimi Hendrix μπορεί να έφυγε από τη ζωή το 1970, αλλά η ιδιότητά του ως θρυλικού ρόκερ παραμένει. Είχε μια σύντομη αλλά παραγωγική καριέρα που συνεχίζει να εμπνέει τους κιθαρίστες μέχρι σήμερα.

Τα πρώτα χρόνια & η στρατιωτική θητεία 

Ο Jimi Hendrix γεννήθηκε στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον, στις 27 Νοεμβρίου 1942 και ονομάστηκε Johnny Allen Hendrix. Το 1946 οι γονείς του άλλαξαν το όνομά του σε James Marshall Hendrix. Εμπνευσμένος από τον καλλιτέχνη των μπλουζ Muddy Waters, ο Hendrix έμαθε να παίζει κιθάρα. Έλαβε την πρώτη του ηλεκτρική κιθάρα όταν έκλεισε τα δεκαέξι του χρόνια και στη συνέχεια παράτησε το λύκειο για να επικεντρωθεί στο να παίζει μπλουζ με το πρώτο του γκρουπ, τους Rocking Kings.

Το 1961, κατατάχθηκε ως αλεξιπτωτιστής στον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών όπου σχημάτισε μια μπάντα με το όνομα King Kasuals με μερικούς από τους συναδέλφους του στρατιώτες. Ένα χρόνο αργότερα, το 1962, απολύθηκε τιμητικά.

Το ξεκίνημα της καριέρας 

Αφού ο Χέντριξ άφησε την υπηρεσία, άρχισε να παίζει ως μουσικός συνεδριάσεων, με το όνομα Jimi James. Θα έπαιζε εφεδρική κιθάρα για τους BB King, τον Little Richard, τον Sam Cooke και τους Isley Brothers. Όταν δεν έκανε περιοδείες, έπαιζε συναυλίες στο Γκρίνουιτς Βίλατζ στη Νέα Υόρκη με το δικό του συγκρότημα—Jimi James και τους Blue Flames—καθώς επίσης έπαιζε με το μπλουζ ροκ συγκρότημα Curtis Knight και τους Squires.

Jimi Hendrix Experience 

Το 1966, ο Hendrix μετακόμισε στο Λονδίνο, για να ενώσει τις δυνάμεις του με τον μπασίστα Noel Redding και τον ντράμερ Mitch Mitchell. Μαζί, ήταν γνωστοί ως το Jimi Hendrix Experience. Ο μάνατζέρ του, Chas Chandler βοήθησε να γνωρίσει ο Hendrix στους Βρετανούς rockers όπως ο Eric Clapton, οι Beatles, οι Who και οι Rolling Stones. Το 1967 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο “Are You Experienced?” Το πρώτο τους σινγκλ, “Hey Joe”, έτυχε απίστευτης αποδοχής κατά την κυκλοφορία του στη Βρετανία. Ο Jimi Hendrix θα κέρδιζε τη λατρεία του κοινού στην Αμερική ενώ έπαιζε στο Monterey Pop Festival αργότερα εκείνο το έτος.

H solo καριέρα

Μετά την κυκλοφορία δύο νέων άλμπουμ μαζί— Axis: Bold as Love και Electric Ladyland (που πήρε το όνομά του από το στούντιο ηχογράφησης στο οποίο έγινε η παραγωγή, Electric Lady Studios) — το Jimi Hendrix Experience διαλύθηκε λόγω δημιουργικών διαφορών. Η πρώτη σόλο εμφάνιση του Hendrix μετά τη διάλυση ήταν στο Μουσικό Φεστιβάλ Γούντστοκ το 1969. Αργότερα την ίδια χρονιά, σχημάτισε ένα γκρουπ που ονομαζόταν Band of Gypsys με τον μπασίστα Billy Cox  και τον ντράμερ Buddy Miles. Ο χρόνος μαζί τους ήταν σύντομος και κυκλοφόρησαν ένα ομότιτλο άλμπουμ.IFrame

Τελευταία χρόνια

Ο παραγωγικός κιθαρίστας της ροκ πέθανε λόγω επιπλοκών που σχετίζονται με τα ναρκωτικά στο Λονδίνο στις 18 Σεπτεμβρίου 1970. Ήταν 27 ετών. Την εποχή του θανάτου του Hendrix, είχε αρκετές ακυκλοφόρητες ηχογραφήσεις. Συνολικά 12 μεταθανάτια άλμπουμ θα κυκλοφορούσαν με τραγούδια του Hendrix, συμπεριλαμβανομένων των Cry of Love, Rainbow Bridge και First Rays of the New Rising Sun. Το 1992 εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame το 1992.

Δημοφιλέστερα Tραγούδια 

“Hey Joe”

IFrameΑυτό το τραγούδι ήταν η σπίθα που άναψε την καριέρα του Hendrix. Το τραγούδι γράφτηκε αρχικά από το συγκρότημα The Leaves με έδρα την Καλιφόρνια. O Hendrix ερμήνευσε την εκδοχή του στο Cafe Wha της Νέας Υόρκης; το 1966. Ο μπασίστας των Animals, Chas Chandler, άκουσε τη διασκευή του Hendrix και τον έπεισε να μετακομίσει στην Ευρώπη για να ηχογραφήσει το σινγκλ και να σχηματίσει το Jimi Hendrix Experience.

“Purple Haze”

Αυτό το τραγούδι ήταν το δεύτερο σινγκλ που κυκλοφόρησε το Jimi Hendrix Experience το 1967. Οι θαυμαστές του έχουν συχνά ερμηνεύσει τους στίχους ως αναφορά σε ένα ψυχεδελικό ταξίδι, αλλά ο Hendrix είπε ότι πρόκειται για ένα τραγούδι αγάπης.

“The Wind Cries Mary”

 Αυτό είναι το τρίτο σινγκλ από το Jimi Hendrix Experience. Κυκλοφόρησε ως το B-side του “Purple Haze” στις Ηνωμένες Πολιτείες και αργότερα κυκλοφόρησε στο άλμπουμ “Are You Experienced?” Το κομμάτι έφτασε στην έκτη θέση στο UK Singles Chart το 1967.

“All Along the Watchtower”

 Αυτό το τραγούδι γράφτηκε αρχικά από τον Bob Dylan για ακουστική κιθάρα. Το Jimi Hendrix Experience κυκλοφόρησε την ηλεκτρική του έκδοση το 1968. Έφτασε στο νούμερο 20 στα Billboard Charts, καθιστώντας το την υψηλότερη επιτυχία του Hendrix στην Αμερική.

“Voodoo Child (Slight Return)”

 Αυτό το τραγούδι έχει τον χαρακτηριστικό τόνο της κιθάρας wah-wah του Hendrix. Κυκλοφόρησε το 1968 στο Electric Ladyland, το τραγούδι που χτύπησε το νούμερο ένα στο UK Singles Chart. Η επιτυχία θα ήταν το μοναδικό σινγκλ του Ηendrix στο κορυφαίο chart στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >