AD

New York Times: «Η Ρωσία ανατίναξε το φράγμα Καχόβκα στην Ουκρανία»

Στοιχεία δείχνουν πως η καταστροφή του τεράστιου φράγματος Καχόβκα σε περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ήταν αποτέλεσμα έκρηξης από μέσα που πυροδοτήθηκε από τη Ρωσία, ανέφερε η εφημερίδα New York Times.

Επικαλούμενοι μηχανικούς και ειδικούς στα εκρηκτικά, η εφημερίδα ανέφερε πως η έρευνά της βρήκε στοιχεία που δείχνουν πως εκρηκτικό φορτίο σε έναν διάδρομο στη βάση από σκυρόδεμα του φράγματος πυροδοτήθηκε, καταστρέφοντας τη δομή στις 6 Ιουνίου.

«Τα στοιχεία δείχνουν σαφώς πως το φράγμα καταστράφηκε από έκρηξη που πυροδοτήθηκε από την πλευρά που το ελέγχει: τη Ρωσία», ανέφερε η εφημερίδα.

Ομάδα διεθνών νομικών ειδικών που συνδράμουν τους εισαγγελείς της Ουκρανίας στην έρευνά τους ανέφεραν σε προκαταρκτικά ευρήματα προχθές Παρασκευή ότι είναι «πολύ πιθανό» η κατάρρευση του φράγματος στην περιοχή Χερσώνα της Ουκρανίας να προκλήθηκε από εκρηκτικά που τοποθέτησαν οι Ρώσοι.

Το Κρεμλίνο κατηγορεί το Κίεβο ότι προκάλεσε σαμποτάζ στο υδροηλεκτρικό φράγμα προκειμένου να αποκόψει την κύρια πηγή παροχής νερού στην Κριμαία την οποία έχει προσαρτήσει από την Ουκρανία η Ρωσία και να αποσπάσει την προσοχή από την ουκρανική αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων η οποία παραπαίει, όπως υποστηρίζει.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι ανατίναξε το σοβιετικής κατασκευής φράγμα που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο από τις πρώτες μέρες της εισβολής της το 2022, με αποτέλεσμα χείμαρροι νερού να πλημμυρίσουν μεγάλο τμήμα του πεδίου της μάχης, καταστρέφοντας αγροτική γη και αποκόπτοντας την παροχή νερού στους πολίτες.

Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τους ισχυρισμούς για τις αιτίες της έκρηξης.

Επικαλούμενη μηχανικούς, η εφημερίδα λέει πως η πλήρης εξέταση του φράγματος όταν αποστραγγιστεί το νερό μπορεί να δώσει στοιχεία για την αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στην καταστροφή.

«Η διάβρωση από το νερό που πέφτει από τις πύλες εξόδου θα μπορούσε να έχει οδηγήσει σε βλάβη αν το φράγμα ήταν κακά σχεδιασμένο ή αν το σκυρόδεμα ήταν κατώτερης ποιότητας, όμως οι μηχανικοί χαρακτήρισαν απίθανο κάτι τέτοιο», ανέφερε η εφημερίδα.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Πυρκαγιές σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία εξαιτίας σφοδρών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών

Θερμοί άνεμοι σάρωσαν σήμερα την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία πυροδοτώντας δασικές πυρκαγιές και άνοδο της θερμοκρασίας που ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου σε τμήματα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

ΕΕ: Κοινή θέση για επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης πριν από τη σύνοδο του ΟΗΕ COP30 στη Βραζιλία

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε κοινή θέση ενόψει της επερχόμενης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κατερίνα Καινούργιου για Δέσποινα Βανδή: «Θλιβερό να συγκρίνεται μια δολοφονία με τη μεταφορά μιας τραγουδίστριας»

Η Κατερίνα Καινούργιου εξέφρασε την άποψή της αναφορικά με το περιστατικό μεταφοράς της Δέσποινας Βανδή με περιπολικό μετά από ζημιά στο όχημα που τη μετέφερε.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Οι πρώτοι γαλαξίες του Σύμπαντος: Χαοτικοί, ασταθείς και γεμάτοι αναταραχή

Οι πρώτοι γαλαξίες που σχηματίστηκαν μετά τη Μεγάλη Έκρηξη κάθε άλλο παρά οργανωμένοι ήταν. Νέα ευρήματα αστρονόμων από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ αποκαλύπτουν ότι οι

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ουγκάντα: Τουλάχιστον 63 νεκροί σε τροχαίο δυστύχημα

Τροχαίο δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκησαν δύο λεωφορεία σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους αυτοκινητοδρόμους της Ουγκάντας είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 63 άνθρωποι και

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δημήτρης Παπανώτας: «Όποιος έχει απορίες για τη σεξουαλική μου ταυτότητα να με πάρει τηλέφωνο να με ρωτήσει»

Ο Δημήτρης Παπανώτας κάθισε στον καναπέ της Κατερίνας Καινούργιου το πρωί της Τετάρτης 22 Οκτωβρίου. Μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος και σχολιαστής του Happy Day ξέσπασε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >