AD

Χοληστερίνη | Πώς βλάπτει και τον εγκέφαλο

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας υποστηρίζουν ότι η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει τις τοξικές πρωτεΐνες που συνδέονται με το Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή άνοιας, η οποία καταστρέφει σταδιακά τα εγκεφαλικά κύτταρα, προκαλώντας συρρίκνωση του εγκεφάλου.

«Οι ακριβείς μηχανισμοί που ενεργοποιούν τη νόσο Αλτσχάιμερ δεν είναι πλήρως κατανοητοί, υπάρχουν όμως στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η συσσώρευση αμυλοειδών βήτα πεπτιδίων επηρεάζει την ανάπτυξη της νόσου», λέει ο κύριος ερευνητής της μελέτης, Dmitry Kurouski. «Συγκεκριμένα, πιστεύεται ότι η συσσώρευση αυτών των πεπτιδίων μπορεί να διαταράξει την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων, οδηγώντας σε κυτταρικό θάνατο».

«Τα αμυλοειδή πεπτίδια αλληλεπιδρούν με τα λιπίδια στον εγκέφαλο, ενισχύοντας τον σχηματισμό πλακών».

Ειδικότερα, η μελέτη διαπίστωσε ότι τρία διαφορετικά λίπη –φωσφατιδυλοχολίνη, καρδιολιπίνη και χοληστερόλη– επιταχύνουν τον ρυθμό σχηματισμού πλάκας. Η καρδιολιπίνη, που εμπλέκεται στη δημιουργία θρόμβων στο αίμα, έδειξε να δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, όλα τα λίπη όμως φάνηκαν να ενισχύουν την τοξικότητα στο σώμα.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, μια δίαιτα χαμηλή σε κακή LDL χοληστερόλη, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτών των αντιδράσεων.

«Μια δίαιτα που περιορίζει τη χοληστερόλη μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της ικανότητας αυτών των λιπιδίων να αντιδρούν με τα βήτα αμυλοειδή πεπτίδια», επισημαίνει ο ερευνητής.

Η πρόληψη, όμως, δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με την αποφυγή τροφίμων που οδηγούν στην αύξηση της χοληστερόλης, αλλά και με την κατανάλωση άλλων, που λειτουργούν ευεργετικά για τον οργανισμό.

Για παράδειγμα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που υπάρχουν σε τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια και οι ξηροί καρποί, προστατεύουν τους νευρώνες στον εγκέφαλο.

Η κατανάλωση τέτοιων τροφών υποστηρίζει τη γνωστική λειτουργία και περιορίζει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Ο Kuroski, υπογραμμίζει, μάλιστα ότι ενδέχεται να υπάρχουν και άλλα «καλά» λίπη, που δεν εξετάστηκαν στην παρούσα μελέτη.

«Το επόμενο βήμα της σχετικής έρευνας είναι η περαιτέρω διερεύνηση των μηχανισμών αλληλεπίδρασης μεταξύ αμυλοειδών βήτα πεπτιδίων και λιπιδίων», καταλήγει ο ερευνητής.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of the Federation of European Biochemical Societies (FEBS Journal).

via healthview.gr

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Ανεξέλεγκτος θαυμαστής άρπαξε την Αριάνα Γκράντε στην πρεμιέρα του «Wicked: For Good» – Οδηγείται στη δικαιοσύνη

Ένα πρωτοφανές επεισόδιο σημειώθηκε στη Σιγκαπούρη κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας του «Wicked: For Good», όταν ένας άνδρας υπερπήδησε τα κιγκλιδώματα ασφαλείας και άρπαξε την

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Νόνη Δούνια: «Όταν υπάρχουν παράπονα μεταξύ συνεργατών, καλό είναι να λύνονται κατ’ ιδίαν»

Για τις πρόσφατες εξελίξεις στην εκπομπή του Κώστα Τσουρού, με τον οποίο έχει συνεργαστεί τα τελευταία χρόνια, ρωτήθηκε η Νόνη Δούνια. Το πρώην μοντέλο ξεκαθάρισε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Βοσνία: Ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε οίκο ευγηρίας έφθασε τους 15

Δύο γυναίκες κατέληξαν χθες το απόγευμα σε νοσοκομείο της πόλης Τούζλα, στη βορειοανατολική Βοσνία, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την πυρκαγιά που ξέσπασε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Καιρός: Αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις και τοπικές ομίχλες – Πρόγνωση απο τον Χρ. Παρανό

Αίθριος θα διατηρηθεί ο καιρός στη χώρα το Σαββατοκύριακο με λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες και τοπικές ομίχλες τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μαριάννα Τουμασάτου για Αλέξανδρο Σταύρου: «Έχουμε κάνει τον πρώτο μεγάλο κόπο που κάνουν οι άνθρωποι για να είναι μαζί»

Η Μαριάννα Τουμασάτου παραχώρησε συνέντευξη στη Λιλή Πυράκη και μίλησε με ειλικρίνεια για τη σχέση και τη συνεργασία της με τον σύζυγό της, Αλέξανδρο Σταύρου.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Βραζιλία: Αυτόχθονες διαδηλωτές αποκλείουν την είσοδο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP30) στο Μπελέμ

Δεκάδες αυτόχθονες διαδηλωτές απέκλεισαν σήμερα το πρωί την είσοδο του χώρου όπου πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής για το κλίμα COP30, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία. Ως αποτέλεσμα,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >