AD

Valentina Tereshkova | H πρώτη γυναίκα που έκοψε το νήμα στο Διάστημα

Στις 19 Ιουνίου του 1963 η γυναίκα που ξεπέρασε όλα τα ρεκόρ των Αμερικανών αστροναυτών επιστρέφει στη Γη μετά το παρθενικό ταξίδι της στο διάστημα.

“Βαλεντίνα, η πρώτη Εύα στο Διάστημα”. Αυτός είναι ο λυρικός τίτλος της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, τον Ιούλιο το 1963. Και είναι τόσο αντιπροσωπευτικός για τον τρόπο που αντιμετώπισε ο κόσμος την πρώτη πτήση της γυναίκας στο Διάστημα.

Ξανθιά με γαλανά μάτια, εργάτρια σε υφαντουργείο και ερασιτέχνις αλεξιπτωτίστρια, η Τερέσκοβα ήταν κόρη αγρότη που είχε σκοτωθεί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εργάτριας σε υφαντουργείο. Ξεκίνησε να δουλεύει όταν ήταν μόλις 16 ετών και δεν είχε καθόλου πανεπιστημιακή μόρφωση. Ωστόσο, είχε γοητευτεί από τη θριαμβευτική πτήση του Γκαγκάριν. Όπως είχε πει, εκείνη η μέρα ήταν η πιο συναρπαστική της ζωής της. Ονειρευόταν, λοιπόν, να φτάσει κάποια στιγμή κι εκείνη στα αστέρια. Ο Χρουστσόφ, ήθελε να καταφέρει ένα εντυπωσιακό πλήγμα στις ΗΠΑ, τότε, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού για την κατάκτηση του Διαστήματος. Σκέφτηκε, λοιπόν, να στείλει την πρώτη γυναίκα στο Διάστημα. Προτιμούσε μια συνηθισμένη Ρωσίδα, κάποια εργάτρια ή αγρότισσα. Όπως έλεγε:

”Ένα απλό κορίτσι ανάμεσά μας που θα έδειχνε το θρίαμβο των ιδεών του Λένιν”. Την άνοιξη, λοιπόν, το 1962, η Βαλεντίνα ήταν μία από τις πέντε γυναίκες που συμμετείχαν στο διαστημικό πρόγραμμα και ακολούθησαν εκείνη τη σκληρή εκπαίδευση των αντρών. Οι πέντε γυναίκες ήταν: η Τατιάνα Κουζνετσόβα, η Ιρίνα Σολοβιόβα, η Ζάνα Γιόρκινα, η Βαλεντίνα Πονομαριόβα και η Τερεσκόβα. Ανάμεσα στις άλλες  προδιαγραφές  που απαιτούνταν για τις  υποψήφιες, ήταν οι  αλεξιπτωτίστριες να είναι κάτω των 30 ετών, με ύψος κάτω από 1,70 μέτρο και βάρος κάτω από 70 κιλά.

Υπέρ της επιλογής της Τερεσκόβα ήταν το ιδιαίτερο γεγονός ότι ο πατέρας της, ο Βλαντίμιρ Τερεσκόφ, ήταν ήρωας πολέμου.

Η εκπαίδευσή της πριν ταξιδέψει στο διάστημα,  περιελάμβανε: πτήσεις με συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, τεστ απομονώσεως, φυγοκεντρίσεως, θεωρία των πυραύλων, μηχανική διαστημοπλοίων, 120 πτώσεις με αλεξίπτωτο και εκπαίδευση στη διακυβέρνηση αεριωθούμενων πολεμικών αεροσκαφών τύπου Μιγκ-15UTI. Η ομάδα πέρασε αρκετούς μήνες εντατικής εκπαιδεύσεως που τελείωσαν με εξετάσεις τον Νοέμβριο 1962, μετά τις οποίες απέμειναν οι 4 υποψήφιες.  Ήταν 16 Ιουνίου του 1963, όταν η 26χρονη Βαλεντίνα Τερέσκοβα, με το κωδικό όνομα “Γλάρος” για την επικοινωνία με τη Γη, ξεκινά με το “Βοστόκ 6” να κατακτήσει το Διάστημα.

Τα λόγια της κάνουν το γύρω του κόσμου και συγκλονίζουν: “Εδώ Γλάρος. Βλέπω τον ορίζοντα. Ένα απαλό μπλε, μια μπλε λωρίδα. Είναι η Γη. Πόσο όμορφη είναι.” Και κάνει το γύρω της Γης επί τρεις μέρες, παρόλο που η Τερεσκόβα αισθανόταν ναυτία και ταλαιπωρία σε μεγάλο μέρος της πτήσεως Σύνολο 48 περιστροφές, διάρκειας 88 λεπτών η καθεμία, διανύοντας μια συνολική απόσταση 1,93 εκατομμυρίου χιλιομέτρων. Η Τερέσκοβα κατάφερε κάτι σπουδαίο. Ξεπέρασε όλα τα ρεκόρ των Αμερικανών Αστροναυτών και δήλωσε:”Τώρα, οι άντρες μας δεν θα νιώθουν μόνοι στο Διάστημα.”.

Η πτήση της δυναμικής Τερέσκοβα- της πρώτης γυναίκας στο Διάστημα- κατέρριψε ακόμα ένα ανδρικό οχυρό. Μετά από εκείνη, χρειάστηκαν να περάσουν 20 χρόνια περίπου μέχρι να ταξιδέψει η επόμενη γυναίκα στο διάστημα. Η Βαλεντίνα, τιμήθηκε με πολλά βραβεία, ανάμεσά τους και το βραβείο Λένιν. Επίσης, έγινε επίτιμη δημότης σε περισσότερες από πενήντα πόλεις της ΕΣΣΔ, αντισυνταγματάρχης του σοβιετικού στρατού, πρόεδρος της επιτροπής των Σοβιετικών Γυναικών, μέλος της Κεντρική Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος και του προεδρείου του Ανώτατου Σοβιέτ.Επίσης, της απονεμήθηκαν οι τίτλοι του «`Ηρωα της Σοσιαλιστικής Εργασίας της Τσεχοσλοβακίας», του «`Ηρωα της Εργασίας» του Βιετνάμ και του «`Ηρωα της Μογγολίας» (στην περίπτωσή της μάλλον «ηρωίδας»…), ενώ το 1990 ανακηρύχθηκε επίτιμη διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Επίσης, ο κρατήρας Τερέσκοβα, στο βόρειο ημισφαίριο της αόρατης πλευράς της Σελήνης, διαμέτρου 31 χιλιομέτρων, ονομάσθηκε έτσι προς τιμή της. Από το γάμο της με τον αστροναύτη Αντριάν Νικολάγιεφ, απέκτησε μία κόρη, την Έλενα. Αυτό το κορίτσι, ήταν το πρώτο παιδί από γονείς που είχαν ταξιδέψει και οι δύο στο διάστημα… Στις 5 Απριλίου του 2008, στην Αγία Πετρούπολη συμμετείχε στη λαμπαδηδρομία των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2008. 

Η Τερεσκόβα, έγραψε τη δική της μεγάλη ιστορία, καθώς όχι μόνο ήταν η πρώτη γυναίκα που πήγε στο διάστημα, αλλά υπήρξε και η πρώτη και μέχρι σήμερα η μοναδική γυναίκα με τον βαθμό του πτεράρχου  στη σοβιετική αλλά και στη ρωσική πολεμική αεροπορία.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >