AD

Aung San Suu Kyi | Η Νομπελίστρια Ειρήνης που έχασε την ελευθερία της για χάρη της Μιανμάρ

Σαν σήμερα στις 19 Ιουνίου του 1945, γεννήθηκε το διεθνές σύμβολο ειρηνικής αντίστασης απέναντι στην καταπίεση. Ο προσωπικός της αγώνας να φέρει τη δημοκρατία στην τότε στρατιωτική Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία) – την έκανε διεθνές σύμβολο ειρηνικής αντίστασης απέναντι στην καταπίεση.

Γράφει η Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Κάποτε θεωρήθηκε φάρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μια ακτιβίστρια με αρχές που εγκατέλειψε την ελευθερία της για να αμφισβητήσει τους αδίστακτους στρατηγούς που κυβέρνησαν τη Μιανμάρ για δεκαετίες.

Το 1991, η Aung San Suu Kyi τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, ενώ βρισκόταν ακόμη σε κατ` οίκον περιορισμό, και χαιρετίστηκε ως “εξέχον παράδειγμα της δύναμης των ανίσχυρων”.

Το 2015, οδήγησε τον Εθνικό της Σύνδεσμο για τη Δημοκρατία (NLD) στη νίκη στις πρώτες ανοιχτά εκλογές αμφισβήτησης στη Μιανμάρ εδώ και 25 χρόνια. Καθαιρέθηκε με πραξικόπημα το 2021, όταν ο στρατός ανέλαβε τον έλεγχο και συνέλαβε την ίδια και την πολιτική ηγεσία.

Η Αung San Suu Kyi πέρασε σχεδόν 15 χρόνια υπό κράτηση μεταξύ 1989 και 2010. Ο προσωπικός της αγώνας να φέρει τη δημοκρατία στην τότε στρατιωτική Μιανμάρ (επίσης γνωστή ως Βιρμανία) – την έκανε διεθνές σύμβολο ειρηνικής αντίστασης απέναντι στην καταπίεση.

Παρά τη συντριπτική νίκη της το 2015, το σύνταγμα της Μιανμάρ της απαγόρευσε να γίνει πρόεδρος επειδή έχει παιδιά που είναι αλλοδαπά. Ωστόσο, σήμερα στα 77 της χρόνια θεωρείται, ευρέως ως de facto ηγέτης.

Ποια είναι η Aung San Suu Kyi

 

Η Suu Kyi είναι η κόρη του ήρωα της ανεξαρτησίας της Μιανμάρ, στρατηγού Aung San.

Δολοφονήθηκε όταν ήταν μόλις δύο ετών, λίγο πριν η Μιανμάρ αποκτήσει την ανεξαρτησία της από τη βρετανική αποικιακή κυριαρχία το 1948.

Το 1960 πήγε στην Ινδία με τη μητέρα της Daw Khin Kyi, η οποία είχε διοριστεί πρεσβευτής της Μιανμάρ στο Δελχί.

Τέσσερα χρόνια αργότερα πήγε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σπούδασε φιλοσοφία, πολιτική και οικονομία. Εκεί γνώρισε τον μελλοντικό της σύζυγο, ακαδημαϊκό Michael Aris.

Έπειτα από περιόδους ζωής και εργασίας στην Ιαπωνία και το Μπουτάν, εγκαταστάθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να μεγαλώσει τα δύο παιδιά της, Alexander και Kim, αλλά η Μιανμάρ δεν ήταν ποτέ μακριά από τις σκέψεις της.

Aung San Suu Kyi and Michael Aris with their first-born son Alexander Aris, London, 1973

Η Aung San Suu Kyi με τον Michael Aris και τον γιο τους Alexander στο Λονδίνο το 1973.

Όταν επέστρεψε στη Yangon το 1988 – για να φροντίσει τη μητέρα της σε κρίσιμη κατάσταση – η Μιανμάρ βρισκόταν στη μέση μιας πολιτικής ανατροπής.

Χιλιάδες φοιτητές, υπάλληλοι γραφείου και μοναχοί βγήκαν στους δρόμους ζητώντας δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

«Δεν μπορούσα ως κόρη του πατέρα μου να μείνω αδιάφορη σε όλα όσα συνέβαιναν», είπε σε μια ομιλία της στη Γιανγκόν στις 26 Αυγούστου 1988. Συνέχισε να ηγείται της εξέγερσης κατά του τότε δικτάτορα, στρατηγού Νε Γουίν.

 

Κατ` οίκον περιορισμός

Εμπνευσμένη από τις μη βίαιες εκστρατείες του ηγέτη των πολιτικών δικαιωμάτων των ΗΠΑ Martin Luther King και του Ινδού Mahatma Gandhi, οργάνωσε συγκεντρώσεις και ταξίδεψε σε όλη τη χώρα, ζητώντας ειρηνικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και ελεύθερες εκλογές.

Αλλά οι διαδηλώσεις κατεστάλησαν βάναυσα από τον στρατό, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα στις 18 Σεπτεμβρίου 1988. Η  Suu Kyi τέθηκε σε κατ` οίκον περιορισμό τον επόμενο χρόνο.

Η στρατιωτική κυβέρνηση προκήρυξε εθνικές εκλογές τον Μάιο του 1990, τις οποίες κέρδισε πειστικά το NLD της Suu Kyi – αλλά η χούντα αρνήθηκε να παραδώσει τον έλεγχο.

H Suu Kyi παρέμεινε σε κατ` οίκον περιορισμό στη Γιανγκόν για έξι χρόνια, έως ότου απελευθερώθηκε τον Ιούλιο του 1995.

Τέθηκε ξανά σε κατ` οίκον περιορισμό τον Σεπτέμβριο του 2000, όταν προσπάθησε να ταξιδέψει στην πόλη Mandalay αψηφώντας τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Απελευθερώθηκε άνευ όρων τον Μάιο του 2002, αλλά λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα φυλακίστηκε όταν ένας όχλος που υποστηριζόταν από την κυβέρνηση επιτέθηκε στη συνοδεία της στο βόρειο τμήμα της χώρας. Διέφυγε λόγω της άμεσης δράσης του οδηγού της, αλλά πολλοί από τους υποστηρικτές της ξυλοκοπήθηκαν άγρια ​​και πολλοί πέθαναν.

Aung San Suu Kyi greets supporters on her release from house arrest in 2010

Τεράστια πλήθη υποδέχτηκαν την Aung San Suu Kyi κατά την απελευθέρωσή της από τον κατ` οίκον περιορισμό το 2010

Της επετράπη αργότερα να επιστρέψει στο σπίτι – αλλά και πάλι σε πραγματικό κατ` οίκον περιορισμό.

Κατά καιρούς μπορούσε να συναντήσει άλλους αξιωματούχους του NLD και επιλεγμένους διπλωμάτες, αλλά τα πρώτα χρόνια βρισκόταν συχνά στην απομόνωση. Δεν της επετράπη να δει τους δύο γιους της ή τον σύζυγό της, ο οποίος πέθανε από καρκίνο τον Μάρτιο του 1999.

Οι στρατιωτικές αρχές της είχαν προτείνει να της επιτρέψουν να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να τον δει όταν ήταν βαριά άρρωστος, αλλά ένιωθε υποχρεωμένη να αρνηθεί καθώς φοβόταν ότι δεν θα της επέτρεπαν να επιστρέψει στη χώρα.

Επιστρέφοντας στην πολιτική 

 

H Suu Kyi αποκλείστηκε από τις πρώτες εκλογές της Μιανμάρ σε δύο δεκαετίες στις 7 Νοεμβρίου 2010, αλλά αφέθηκε ελεύθερη από τον κατ` οίκον περιορισμό έξι ημέρες αργότερα. Ο γιος της Kim επιτράπηκε να την επισκεφτεί για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία.

Καθώς η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε μια διαδικασία μεταρρύθμισης, η Suu Kyi και το κόμμα της εντάχθηκαν ξανά στην πολιτική διαδικασία.

Κέρδισαν 43 από τις 45 έδρες που διεκδικήθηκαν στις ενδιάμεσες εκλογές του Απριλίου 2012, σε μια εμφατική δήλωση υποστήριξης. Η Suu Kyi ορκίστηκε βουλευτής και αρχηγός της αντιπολίτευσης.

Τον επόμενο Μάιο, άφησε τη Μιανμάρ για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια, σε ένδειξη φαινομενικής εμπιστοσύνης ότι οι νέοι ηγέτες της θα της επέτρεπαν να επιστρέψει.

Booklets bearing Aung San Suu Kyi`s face in Myanmar after her party swept to victory in November 2015`s election

Η κρίση των Ροχίνγκια

Από τότε που έγινε πολιτειακή σύμβουλος της Μιανμάρ, η ηγεσία της ορίστηκε εν μέρει από τη μεταχείριση της κυρίως μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια της χώρας.

Το 2017 εκατοντάδες χιλιάδες Ροχίνγκια κατέφυγαν στο γειτονικό Μπαγκλαντές λόγω της καταστολής του στρατού που προκλήθηκε από θανατηφόρες επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα στην πολιτεία Ραχίν.

Η Μιανμάρ αντιμετωπίζει μήνυση που την κατηγορεί για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ), ενώ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ερευνά τη χώρα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι πρώην διεθνείς υποστηρικτές της Suu Kyi την κατηγόρησαν ότι δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει τον βιασμό, τη δολοφονία και την πιθανή γενοκτονία, αρνούμενη να καταδικάσει τον ακόμη ισχυρό στρατό ή να αναγνωρίσει τις θηριωδίες.

Λίγοι αρχικά υποστήριξαν ότι ήταν μια ρεαλίστρια πολιτικός, που προσπαθούσε να κυβερνήσει μια πολυεθνική χώρα με πολύπλοκη ιστορία.

Αλλά η προσωπική της υπεράσπιση των ενεργειών του στρατού στην ακρόαση του ICJ στη Χάγη θεωρήθηκε ως ένα νέο σημείο καμπής για τη διεθνή της φήμη.

Ωστόσο, η «Κυρία», όπως είναι γνωστή η Suu Kyi, παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ της βουδιστικής πλειοψηφίας που τρέφει ελάχιστη συμπάθεια για τους Rohingya.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021 ήρθε καθώς η χώρα αντιμετώπιζε ένα από τα χειρότερα κρούσματα Covid-19 της Νοτιοανατολικής Ασίας, βάζοντας νέες πιέσεις σε ένα ήδη φτωχό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης καθώς τα μέτρα καραντίνας καταστρέφουν τα μέσα διαβίωσης.

Το πραξικόπημα πυροδότησε εκτεταμένες διαδηλώσεις και ο στρατός της Μιανμάρ επιτέθηκε σε διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας, ακτιβιστές και δημοσιογράφους.

Τον Δεκέμβριο του 2021, η Suu Kyi κρίθηκε ένοχη για υποκίνηση διαφωνίας και παραβίαση των κανόνων του Covid στην πρώτη από μια σειρά ετυμηγοριών που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε ισόβια κάθειρξη. Η επικεφαλής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Michelle Bachelet το χαρακτήρισε «ψευδή δίκη» που απλώς «θα βάθυνε την απόρριψη του πραξικοπήματος».

Η Suu Kyi αντιμετωπίζει συνολικά 11 κατηγορίες και τις αρνείται όλες.

Ωστόσο, η κ. Suu Kyi παραμένει δημοφιλής. Μια έρευνα του 2020 από τη Λαϊκή Συμμαχία για Αξιόπιστες Εκλογές, διαπίστωσε ότι το 79% των ανθρώπων την εμπιστεύονταν – από 70% το προηγούμενο έτος.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >