AD

Linda McCartney | Η καλλιτέχνιδα που απαθανάτισε μοναδικά τη δεκαετία των ’60s

Γράφει η Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Η Linda McCartney ήταν μια Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα που απαθανάτισε με ιδανικό τρόπο τη ζωή της στην κάμερα. Από τη δεκαετία του Swinging Sixties έως τις καθημερινές στιγμές της οικογενειακής ζωής με τον διάσημο σύζυγο Paul McCartney.

«Το πραγματικό πράγμα που κάνει έναν φωτογράφο είναι κάτι περισσότερο από μια απλή τεχνική ικανότητα, περισσότερο από το να ανοίγει το ραδιόφωνο. Έχει να κάνει με τη δύναμη της εσωτερικής πρόθεσης. Πάντα το αποκαλούσα αυτό οπτική υπογραφή». Linda Mccartney

Ως Αμερικανίδα φωτογράφος που βρέθηκε στο προσκήνιο ως σύντροφος του συζύγου του Paul των Beatles , η Linda McCartney άντεξε πολλές επικρίσεις, παρά το γεγονός ότι ήταν μια διαπιστευμένη καλλιτέχνιδα από μόνη της. Οι ιστορίες για εκείνη– από την οικογενειακή της καταγωγή μέχρι μια ιδιαίτερα καταστροφική κασέτα που υποτίθεται ότι περιέχει ένα πραγματικά απαίσιο απομονωμένο δευτερεύον φωνητικό – δεν βοήθησαν τη φήμη της. Όταν έφυγε από τη ζωή το 1998 μετά από μια τριετή μάχη με τον καρκίνο, η Linda άφησε πίσω της τέσσερα παιδιά (τρία με τον Paul και ένα από προηγούμενο γάμο) καθώς και μια ακμάζουσα εταιρεία που χτίστηκε γύρω από τον χορτοφαγικό τρόπο ζωής της και πολλά τραγούδια αφιερωμένα σε αυτήν.

Η  Linda Eastman McCartney γεννήθηκε το 1941 στη Νέα Υόρκη σε μια οικογένεια που της μετέδωσε την αγάπη για την τέχνη από νεαρή ηλικία. Ο πατέρας της ήταν δικηγόρος που εκπροσωπούσε διάσημους σύγχρονους καλλιτέχνες όπως ο Willem de Kooning και ο Mark Rothko. Όπως ήταν αναμενόμενο,  τα παιδιά του εκτέθηκαν σε όλα τα αναπτυσσόμενα κινήματα μοντέρνας τέχνης που είχε να προσφέρει η πόλη της Νέας Υόρκης στα μέσα του αιώνα.

Αυτή η περιέργεια και η εκτίμηση για την τέχνη, καθώς και η επίγνωση των σύγχρονων τάσεων και των τεχνικών καλών τεχνών, πιθανότατα ενέπνευσαν τη Linda να ακολουθήσει σπουδές στις καλές τέχνες και την ιστορία της τέχνης στο πανεπιστήμιο και αργότερα να ακολουθήσει μια καριέρα ως φωτογράφος.

self portrait linda mccartney

Self Portrait, Abbey Road Studios, Λονδίνο από τη Linda McCartney, 1975 

Στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, η Linda McCartney μυήθηκε στη φωτογραφία, αν και έκανε εγγραφή μόνο σε δύο τμήματα φωτογραφίας και δεν ολοκλήρωσε ποτέ πτυχίο. Αφού παντρεύτηκε και χώρισε με τον αγαπημένο της από το κολέγιο, η Linda McCartney μετακόμισε στη Νέα Υόρκη με τη μικρή κόρη της, Heather. Ως ανύπαντρη μητέρα, η McCartney απολάμβανε τη ζωή στην πόλη και εργάστηκε ως βοηθός σύνταξης για το περιοδικό Τown & Country. Στη δεκαετία του 1960, η πόλη της Νέας Υόρκης ήταν στο επίκεντρο της πολιτιστικής επανάστασης, από την pop art μέχρι το rock n’ roll.

Πώς η Linda McCartney έγινε φωτογράφος των μουσικών

american artist linda mccartney rolling stones

Brian Jones and Mick Jagger από τη Linda McCartney, 1966

Για το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της, η Linda  ήταν η σύζυγος του Paul. Το να είσαι παντρεμένος με έναν Beatle θα μπορούσε να κερδίσει φήμη ακόμα και μετά τη διάλυση του θρυλικού γκρουπ. Ωστόσο, εκείνη ήταν μια εξαιρετική φωτογράφος από μόνη της.

Η Linda Mc Cartney ήταν μια σκληρά εργαζόμενη επαγγελματίας φωτογράφος πολύ πριν γνωρίσει τον McCartney. (Ένα σημείωμα στον τοίχο λέει ότι ο John Lennon ήταν ο αγαπημένος της Beatle). Μια έντυπη βιογραφία που επιδόθηκε από το μουσείο δίνει στην πρώτη συνάντηση του ζευγαριού τη σοκαριστική αντιμετώπιση που κρυφά ελπίζει ένας θαυμαστής: ”Τα μάτια τους συναντήθηκαν στην αίθουσα και έκαναν κλικ. Δύο χρόνια αργότερα, ο Paul και η Linda παντρεύτηκαν και τον Μάρτιο του 1998 γιόρτασαν την 29η επέτειο του γάμου τους.»

Η καριέρα της Linda McCartney ως φωτογράφος μουσικών ξεκίνησε με μια σειρά από συμπτώσεις. Όταν το Town & Country προσκλήθηκε από τους Rolling Stones σε μια διαφημιστική εκδήλωση σε ένα σκάφος, η McCartney προσφέρθηκε εθελοντικά και της ανατέθηκε να παρευρεθεί τόσο ως δημοσιογράφος όσο και ως φωτογράφος. Χωρίς επαγγελματική εμπειρία φωτογραφίας, η McCartney επιβιβάστηκε στο σκάφος με μια κάμερα και μια στοίβα φιλμ και, ενώ έπλεε γύρω από το Μανχάταν με το συγκρότημα, απαθανάτισε εικόνες που αποδεικνύουν το μοναδικό της όραμα και το τεχνικό ταλέντο ως φωτογράφος.

feet linda mccartney

Paul’s Feet, Jamaica by Linda McCartney, 1972

Paul, Glasgow, 1970, © Paul McCartney

Σε αντίθεση με πολλά μέλη του Τύπου, η Linda McCartney ήταν ενθουσιώδης και είχε γνώση του rock and roll, κάτι που της έδωσε πρόσβαση στο συγκρότημα στις πιο χαλαρές και ειλικρινείς στιγμές του ταξιδιού. Οι ανώτεροί της στο Town & Country είχαν δικαιωματικά εντυπωσιαστεί με τη δουλειά της. Έλαβε αμέσως θετική προσοχή γι ‘αυτό και έξω από το περιοδικό.

linda mccartney jimi hendrix 1960s photograph

Jimi Hendrix της Linda McCartney, 1967

Εξιστορώντας αυτή την εμπειρία, η Linda: «Ήμουν λίγο ντροπαλή και εσωστρεφής, αλλά κοιτάζοντας έξω μέσα από τον φακό που είδα, ξέχασα τον εαυτό μου και μπορούσα πραγματικά να δω τη ζωή. Αυτός ο ενθουσιασμός βγήκε από μέσα μου, και έγινε, η φωτογραφία άλλαξε τη ζωή μου με αυτόν τον τρόπο». Η Αμερικανίδα καλλιτέχνης θα συνέχιζε σύντομα να απαθανατίζει χαρακτηριστικά, οικεία πορτρέτα δεκάδων άλλων εικονιδίων της δεκαετίας του εξήντα, από τον Jimi Hendrix μέχρι την Twiggy.

Ενώ εργαζόταν ως φωτογράφος σπιτιών στο Fillmore East στη Νέα Υόρκη φωτογράφιζε πολλούς εμβληματικούς μουσικούς, όπως: The Rolling Stones, Otis Redding, BB King, The Doors, The Grateful Dead, Frank Zappa, The Beach Boys, The Who, Cream, The Kinks, Traffic, The Byrds και Jimi Hendrix.

Αιχμαλωτίζοντας την κουλτούρα των Swinging Sixties

linda mccartney photograph beatles

Οι Beatles στο σπίτι του Brian Epstein στη Belgravia κατά την έναρξη του Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band by Linda McCartney, 1967

Η επιτυχία της Linda McCartney ως φωτογράφος των Rolling Stones άνοιξε γρήγορα τον δρόμο για εκείνη να λάβει περισσότερες παραγγελίες για φωτογραφίες από διάφορες εκδόσεις για να καταγράψει την κουλτούρα γύρω από τη μουσική στη δεκαετία του 1960. H Mc Cartney ήταν στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή, καθώς η Νέα Υόρκη ήταν η καρδιά της δεκαετίας του Swinging Sixties στην Αμερική—ένα σύγχρονο πολιτιστικό κίνημα που καθοδηγείται από νέους και χαρακτηρίζεται από επαναστάσεις στην τέχνη, τη μουσική και τη μόδα, καθώς και από ψυχεδελικά φάρμκα και σεξουαλικότητα.

linda mccartney aretha

Aretha Franklin Modeling για το “Mademoiselle” της Linda McCartney, 1968 

Συγκεκριμένα, η φωτογραφία του Eric Clapton για το τεύχος του περιοδικού Rolling Stone της 11ης Μαΐου 1968 την έκανε την πρώτη γυναίκα φωτογράφο που είχε δουλειά της  στο εξώφυλλο του περιοδικού Rolling Stone. .

Το 1967, μόλις ένα χρόνο μετά το ταξίδι με το πλοίο που ξεκίνησε την καριέρα της, η McCartney ανακηρύχθηκε γυναίκα φωτογράφος της χρονιάς στις ΗΠΑ. Το 1968, ταξίδεψε στο Λονδίνο για να τραβήξει περισσότερα αστέρια της δεκαετίας του εξήντα. Εξασφάλισε μια άκρως αποκλειστική πρόσκληση στο πάρτι έναρξης για τον Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, όπου φωτογράφισε τις εμβληματικές σήμερα εικόνες των Beatles. Αυτό το γεγονός άλλαξε τη ζωή της με περισσότερους από έναν τρόπους.  Δύο χρόνια αργότερα, η Linda και ο Paul McCartney παντρεύτηκαν.

Από τη φωτογραφία Rock and Roll έως τα οικεία οικογενειακά πορτρέτα

linda mccartney photograph

Paul, Stella και James. Σκωτία της Linda McCartney, 1982 

Oι φωτογραφίες της Linda McCartney διακρίνονται για την αυθόρμητη, οικεία, συναισθηματική τους αίσθηση—και αυτές οι ιδιότητες είναι ιδιαίτερα εμφανείς σε όλη τη μεγάλη συλλογή οικογενειακών φωτογραφιών της. Χωρίς πολύ επίσημη εκπαίδευση για να ενημερώσει την προσέγγισή της, η McCartney βασίστηκε στο ένστικτό της με μεγάλη επιτυχία ως φωτογράφος. Βασίστηκε επίσης στη φύση ως τεράστια πηγή έμπνευσης.

linda mccartney self portrait paul mary photograph

Linda, Paul and Mary, London- Linda McCartney, 1969

Τις δεκαετίες του 1970 και του 80, ο Paul και η Linda McCartney και τα τέσσερα μικρά παιδιά τους περνούσαν μεγάλο μέρος του χρόνου τους μαζί σε μια απομακρυσμένη αγροικία στη Σκωτία για να ξεφύγουν από τις πιέσεις που δέχονται οι διασημότητες. Εκεί απολάμβαναν τα απέραντα τοπία και την παρέα των ζώων, ενώ μεγάλωναν τα παιδιά τους και επικεντρώνονταν στην αντίστοιχη καριέρα τους ως καλλιτέχνες. Με μια κάμερα πάντα έτοιμη, η Linda McCartney απαθανάτισε τα καθημερινά γεγονότα και τα αντικείμενα που καθόριζαν την οικογενειακή της ζωή, μετατρέποντας τις καθημερινές στιγμές σε πορτρέτο και την καθημερινή ακαταστασία σε τέχνη νεκρής φύσης. Έκανε επίσης μια μεγάλη σειρά αυτοπροσωπογραφιών —συχνά καθρεφτικές αντανακλάσεις— που αισθάνονται ιδιαίτερα οικεία και προσγειωμένα.

Πώς η Linda McCartney πειραματίστηκε με τη φωτογραφία

“Το πραγματικό πράγμα που κάνει έναν φωτογράφο είναι κάτι περισσότερο από μια απλή τεχνική ικανότητα, περισσότερο από το να ανοίγει το ραδιόφωνο. Έχει να κάνει με τη δύναμη της εσωτερικής πρόθεσης. Πάντα το αποκαλούσα αυτό οπτική υπογραφή…” Linda McCartney

linda mccartney polaroid photograph colourful shapes

Untitled (Polaroid με πολύχρωμα σχήματα) από τη Linda McCartney,  

Εκτός από τη συγκέντρωση ενός έργου παραδοσιακής ασπρόμαυρης και έγχρωμης φωτογραφίας φιλμ, η Linda McCartney πειραματίστηκε με άλλες μεθόδους φωτογραφίας, συμπεριλαμβανομένου του στιγμιαίου φιλμ Polaroid και της εκτύπωσης κυανοτύπων. Από τη δεκαετία του 1970 έως τη δεκαετία του 1990, η McCartney χρησιμοποίησε μια στιγμιαία κάμερα Polaroid για να τραβήξει μικρές τετράγωνες φωτογραφίες, που απαθανάτιζαν από πορτρέτα των παιδιών της έως αφηρημένες συνθέσεις φωτός. 

linda mccartney cyanotype photograph healing hands

Healing Hands by Linda McCartney, 1987

Η αγάπη της για τα ζώα

Η Linda McCartney πειραματίστηκε επίσης με φωτογραφία κυανοτύπων, μια διαδικασία από τις αρχές του 19ου αιώνα που χρησιμοποιεί το ηλιακό φως για να εκθέσει μια μπλε και λευκή εικόνα σε χαρτί που έχει υποστεί χημική επεξεργασία. Οι εκτυπώσεις Cyanotype μπορούν να γίνουν χωρίς σκοτεινό θάλαμο και μερικές φορές ακόμη και χωρίς κάμερα. Η McCartney χρησιμοποίησε αυτή την τεχνική σε διάφορα σημεία της καριέρας της και βρήκε μέσα της μια μοναδική ευκαιρία να πειραματιστεί με την υψηλή αντίθεση και τις πλούσιες μπλε αποχρώσεις, συνδυάζοντας μια παλιομοδίτικη μέθοδο με τη σύγχρονη και αυθόρμητη προσέγγισή της στη φωτογραφία. Η McCartney δημοσίευσε ένα ολόκληρο βιβλίο με τις κυανοτυπικές της εικόνες, με τίτλο Sun Prints, το 1988.

american artist linda mccartney

Lucky Spot in Daisy Field από τη Linda McCartney, 1985 

Η Linda McCartney πάντα έλκονταν από τα ζώα και τα φωτογράφιζε συχνά και κατά τα άλλα περνούσε χρόνο μαζί τους σε όλη της τη ζωή. Η McCartney χρησιμοποίησε τις δεξιότητές της στη φωτογραφία – και συγκεκριμένα το ενδιαφέρον της να απαθανατίζει ζώα με αγάπη και συναισθηματικό τρόπο – για να υποστηρίξει διάφορους λόγους για τα δικαιώματα των ζώων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένου του λόμπι κατά της γούνας, People for the Ethical Treatment of Animals και Το Συμβούλιο για την Προστασία της Αγροτικής Αγγλίας.

linda mccartney photograph paul martha 1960s

Paul and Martha από τη Linda McCartney, 1968

Αργότερα, η Linda και ο Paul McCartney έγιναν ειλικρινείς υποστηρικτές της χορτοφαγίας, ενός τρόπου ζωής που είχαν ασπαστεί για χρόνια. Η McCartney έγραψε και δημοσίευσε πολλά βιβλία μαγειρικής για χορτοφάγους που έγιναν διεθνή μπεστ σέλερ. Το 1991 ίδρυσε επίσης τη δική της εταιρεία, τη Linda McCartney Foods, που πρόσφερε μια σειρά από κατεψυγμένα χορτοφαγικά γεύματα – κάτι που δεν ήταν προσβάσιμο στον μέσο αγοραστή παντοπωλείου. Η κληρονομιά της Linda McCartney ως υπερασπιστή των δικαιωμάτων των ζώων συνεχίζεται μέσω της συνεχούς δημοσίευσης των συνταγών της και της επέκτασης της επωνυμίας της.

 «Μια καλή φωτογραφία για μένα είναι…κάτι που θα σε κάνει να αντιδράσεις, να σταματήσεις και να κοιτάξεις και να σκεφτείς πραγματικά. Ξέρεις, αλήθεια… μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις». Linda McCartney

Από την παιδική της ηλικία και τις μέρες του πανεπιστημίου μέχρι τον τραγικό θάνατό της σε ηλικία 56 ετών από καρκίνο του μαστού, η Linda McCartney διέπρεψε σε μια μεγάλη ποικιλία καλλιτεχνικών αναζητήσεων και δεν έπαψε ποτέ να είναι δημιουργική. Ήταν βραβευμένη Αμερικανίδα καλλιτέχνης, παθιασμένη ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων, συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής με μπεστ σέλερ, αφοσιωμένη μητέρα τεσσάρων παιδιών και υποστηρικτική σύντροφος μιας συντριπτικά διάσημης διασημότητας. Σε όλη τη διαδρομή, η Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα είδε τη ζωή μέσα από τον φακό της φωτογραφικής της μηχανής και κατέγραψε τα πάντα, από επαγγελματικά ποζάρει ροκ σταρ μέχρι ένα σωρό παιδικά παιχνίδια.

H Linda συνέχισε να εργάζεται παραγωγικά ως φωτογράφος σε όλη της τη ζωή, καταγράφοντας, μεταξύ άλλων, την οικογενειακή ζωή, τα τοπία και ο φυσικός κόσμος, οι εσωτερικοί χώροι, το κοινωνικό ντοκιμαντέρ και τα πορτρέτα καλλιτεχνών. Οι φωτογραφίες της έχουν εκτεθεί σε περισσότερες από 70 πόλεις σε 15 χώρες. Η δουλειά της βρίσκεται στις Εθνικές Γκαλερί Πορτραίτων τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και των ΗΠΑ και είναι η μόνη φωτογράφος που έχει τιμηθεί ποτέ από τρεις ξεχωριστές εκθέσεις στη Royal Photographic Society, Bath.

queens speech linda mccartney

Queen’s Speech by Linda McCartney, 1968

Το έργο της έχει εκτεθεί σε μουσεία και γκαλερί σε όλο τον κόσμο και συνεχίζει να έχει απήχηση στους θαμώνες των μουσείων και στους συλλέκτες βιβλίων σήμερα – αποδεικνύοντας τη διαχρονική δύναμη της στοχαστικής, προσωπικής φωτογραφίας. 

Οι φωτογραφίες της Linda McCartney έχουν την ικανότητα να σε κάνουν να σταματήσεις, να κοιτάξεις, να σκεφτείς πώς μια προσωπική στιγμή που βλέπει κανείς μέσα από το φακό κάποιου άλλου μπορεί να κάνει να αισθάνεται αξιόλογη και διαχρονική.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >