AD

Τιτανικός | Την Πέμπτη το πρωί τελειώνει το οξυγόνο στο βαθυσκάφος Τιτάν

Σε θρίλερ εξελίσσεται η προσπάθεια εντοπισμού του βαθυσκάφους Τιτάν, καθώς το οξυγόνο τελειώνει την Πέμπτη το πρωί και όλα θα τελειώσουν και για τους επιβάτες του – αν είναι ακόμη ζωντανοί.

Το μόνο που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι το ποιοι ήταν οι άτυχοι επιβάτες του βαθυσκάφους Τιτάν, που αυτή τη στιγμή, αν είναι ακόμη ζωντανοί, πρέπει να ζουν εφιαλτικές στιγμές, σε βάθος που φτάνει τα 3.800 μέτρα και καθώς ήδη θα γνωρίζουν ότι ότι το οξυγόνο που έχουν στη διάθεση τους, έχει διάρκεια 48 ωρών ακόμη, δηλαδή θα τελειώσει την Πέμπτη το πρωί, στην τοπική ώρα, στα ανοικτά των ακτών του Καναδά.

Ο Χάμις Χάρντινγκ 58, ετών, ένας δισεκατομμυριούχος από το Ηνωμένο Βασίλειο, επιβεβαιώθηκε ως ένας από τους επιβάτες, από τον θετό του γιό Brian Szasz, ο οποίος έγραψε στο Facebook ότι ο θετός πατέρας του ήταν στις «σκέψεις και τις προσευχές» του.

Σύμφωνα με το Sky News και το BBC στο υποβρύχιο στο πλοίο επέβαιναν επίσης ο 73χρονος Γάλλος πιλότος υποβρυχίων, Πολ Ανρί Ναρζολέ, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της OceanGate Expeditions, Στόκτον Ρας.

Δύο Πακιστανοί, ο Σαχζάντα Νταβούντ και ο γιος του Σουλεμάν, επέβαιναν επίσης στην αποστολή των πέντε ατόμων, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την οικογένεια.

Τιτανικός: Το προφίλ των 5 επιβατών του υποβρυχίου

Χάμις Χάρντινγκ

Τιτανικός

Ο Βρετανός Χάμις Χάρντινγκ, 59χρονος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και εξερευνητής, είναι σύμφωνα με πληροφορίες του BBC ένας εκ των επιβαινόντων στο υποβρύχιο.

Ο  Χάρντινγκ έχει σπουδάσει Φυσικές Επιστήμες και Χημική Μηχανική στο Κέμπριτζ και κατέχει άδεια πιλότου. Πέρυσι, ήταν ένας από τους τουρίστες του διαστήματος που συμμετείχαν στην 5η εμπορική πτήση της Blue Origin του Τζεφ Μπέζος.

Ο Χάρντινγκ είναι κάτοχος ρεκόρ Γκίνες για το ταξίδι του γύρω από τη Γη δια μέσω του Βόρειου και του Νότιου Πόλου.

Είναι, επίσης, πρόεδρος της Action Aviation, μίας διεθνούς εταιρείας που δραστηριοποιείται στη διαχείριση εμπορικών πτήσεων και έχει την έδρα της στο Ντουμπάι.

Όπως αναφέρει το BBC, ο δισεκατομμυριούχος είχε ανακοινώσει ότι θα συμμετέχει στην ομάδα για την εξερεύνηση του ναυαγίου του Τιτανικού πέρυσι τον Ιούνιο.

ολ Ανρί Ναρζολέ

Τιτανικός

Επιβάτης στο υποβρύχιο είναι και ο Γάλλος Πολ Ανρί Ναρζολέ, πρώην διοικητής στο γαλλικό Ναυτικό, δύτης ανοιχτής θάλασσας και πλοηγός υποβρύχιων. Ως διευθυντής υποβρύχιας έρευνας για το E/M Group και RMS Titanic, θεωρείται πως είναι πιθανό να ήταν στο πηδάλιο του υποβρυχίου.

Στόκτον Ρας

Τιτανικός

Σύμφωνα με αναφορές, ο Στόκτον Ρας, στο υποβρύχιο επιβαίνει και ο Στόκτον Ρας, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της OceanGate Expeditions, της εταιρείας, δηλαδή, που οργάνωσε την αποστολή στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Σαχζάντα και Σουλεϊμάν Νταβούντ

Τιτανικός
Ο Σαχζάντα Νταβούντ με την σύζυγό του, Κριστίνα

Ένας από τους πλουσιότερους άνδρες του Πακιστάν και ο έφηβος γιος του είναι μεταξύ των πέντε ανθρώπων που αγνοούνται στο υποβρύχιο.

Ο Σαχζάντα Νταβούντ, 48 ετών, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της φιλανθρωπικής οργάνωσης Prince’s Trust με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, και ο γιος του Σουλεϊμάν 19 ετών, επέβαιναν στο μικροσκοπικό υποβρύχιο σκάφος με τους τουρίστες που πληρώνουν για να δουν το διάσημο ναυάγιο όταν έχασαν το σήμα στα σκοτεινά βάθη του Ατλαντικού Ωκεανού, στα ανοικτά της Νέας Γης του Καναδά.

Εν τω μεταξύ με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται από αέρος και θαλάσσης οι έρευνες στον Ατλαντικό Ωκεανό για τον εντοπισμό του μικρού τουριστικού υποβρυχίου που εξαφανίστηκε ενώ επιχειρούσε κατάδυση στο ναυάγιο του Τιτανικού με τους πέντε επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με την αμερικανική ακτοφυλακή, η επαφή του σκάφους επιφανείας MV Polar Prince, της OceanGate Expeditions, με το υποβρύχιο Titan διεκόπη μία ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυσή του το απόγευμα της Κυριακής.

To μήκους 6,7 μέτρων και βάρους 10.432 κιλών υποβρύχιο είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο και ανθρακονήματα τυλιγμένα με νήμα, κινείται μέσω ενός χειριστηρίου αντίστοιχου με αυτό του Playstation και μπορεί να καταδύεται σε βάθη 4.000 μέτρων χάρη στους τέσσερις ηλεκτρικούς προωθητήρες του. Διαθέτει κάμερες, φωτιστικά και σαρωτές για την εξερεύνηση του περιβάλλοντος στον βυθό.

Το υποβρύχιο χρησιμοποιεί τη δορυφορική τεχνολογία Starlink της SpaceX του Έλον Μασκ για την επικοινωνία, ενώ διαθέτει οξυγόνο για 96 ώρες, που φθάνει μέχρι την Πέμπτη – αν δεν επιταχυνθεί λόγω αγωνίας ο ρυθμός αναπνοής των επιβαινόντων.

Τα σενάρια για την αιτία εξαφάνισης του υποβρυχίου
Αν και είναι νωρίς για να πει κανείς τι έχει συμβεί, ειδικοί, σύμφωνα με τον Guardian, έχουν κάνει ορισμένα από τα πιθανότερα σενάρια για την τύχη του υποβρυχίου: από το να έχει μπλεχτεί στο κουφάρι του Τιτανικού, μέχρι μια διακοπή ρεύματος ή κάποιο πρόβλημα στα συστήματα επικοινωνίας του.

Το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται στον βυθό του Ατλαντικού ανοικτά του Νιουφάουντλαντ του Καναδά, σε βάθος περίπου 3.800 μέτρων, και περιβάλλεται από συντρίμμια. «Υπάρχουν παντού, είναι επικίνδυνα τα πράγματα», δήλωσε ο Φρανκ Όουεν, απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού της Αυστραλίας.

Ο ίδιος σημειώνει ότι το τελευταίο σήμα που εξέπεμψε το υποβρύχιο ήταν περίπου ένα τέταρτο προτού ολοκληρώσει τη δίωρη κατάδυσή του, άρα ίσως βρισκόταν κοντά ή πάνω στον βυθό. Το Titan αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα τριών κόμβων, αλλά μικρότερη όσο μεγαλώνει το βάθος κατάδυσης.

Στην περίπτωση που το υποβρύχιο μπλέχτηκε στο κουφάρι του Τιτανικού ή έπαθαν βλάβη τα συστήματα επικοινωνίας του, διαθέτει έρμα που μπορεί να απελευθερώσει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δημιουργώντας αρκετή άνωση για να ανέλθει στην επιφάνεια. Εφόσον ανέβει στην επιφάνεια, το υποβρύχιο διαθέτει μια σειρά από φώτα, ανακλαστήρες, συστήματα σημάτων και άλλον εξοπλισμό για να τραβήξει την προσοχή των αεροσκαφών και πλοίων που το αναζητούν.

Ρήγμα στο εσωτερικό κύτος πίεσης
Ένα άλλο σενάριο είναι να υπήρξε κάποια διαρροή στο εσωτερικό κύτος του υποβρυχίου, που είναι σχεδιασμένο για να αντέχει την πίεση στη διάρκεια της κατάδυσης. Σε μια τέτοια περίπτωση οι οιωνοί δεν είναι καλοί, σημειώνει ο Άλαστερ Γκρεγκ, καθηγητής Ναυπηγικής Μηχανικής στο University College του Λονδίνου.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μάτια Ερμητικά Κλειστά | Το κύκνειο άσμα του Stanley Kubrick

Στις 26 Ιουλίου 1928 γεννήθηκε ο μεγάλος Kubrick. 72 χρόνια αργότερα, όταν έκλεισε για πάντα τα μάτια του, όσοι αναλύουν τους συμβολισμούς της τελευταίας ταινίας αναρωτιούνται για το κατά πόσο ο θάνατος του ήταν συμπτωματικός.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εβίτα Περόν | Διεκδίκησα περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες, επειδή ήξερα τί αναγκάζονται να υποφέρουν

Από νόθο παιδί και ταπεινωμένη στάρλετ σε Πρώτη Κυρία της Αργεντινής. Αγαπήθηκε και μισήθηκε με τόση φρενίτιδα που άγγιξε εν ζωή το μύθο. Έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουλίου του 1952.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τζέρι Χολ & Μικ Τζάγκερ | Ο θυελλώδης έρωτας & η Αντζελίνα Τζολί- `πέτρα του σκανδάλου`

O αυθεντικός σταρ είναι γνωστό ότι ήταν ανέκαθεν ασυγκράτητος & ότι είχε πολλές ερωμένες… Υπήρξε όμως μία που τον προκαλούσε να την κυνηγάει… Με αφορμή τα 81 χρόνια από τη γέννησή του, στις 26 Ιουλίου του 1943, ας θυμηθούμε μια παλιά ιστορία…

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

3 πρώην – και νυν- μεγαλόσχημοι στο στόχαστρο των διεθνών αρχών

Η Ιντερπόλ έχει στείλει σήμα στις αρχές σχετικά με τη διερεύνηση εταιρικού σχήματος στο οποίο μετέχουν τραπεζίτες, εφοπλιστές και επιχειρηματίες και το οποίο είχε συμμετοχή

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >