AD

Τonca | H παράδοση της Βόρειας Ιταλίας να βυθίζει έναν πολιτικό στο ποτάμι κάθε χρόνο

 Ένα σατιρικό «δικαστήριο» ορίζει εκείνους -τόσο πολιτικούς όσο και μη- που έχουν προκαλέσει διαμάχες ή ατίμωση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και συζητά ποιοι πρέπει να τιμωρηθούν.Στη συνέχεια, η ετυμηγορία του δικαστηρίου διαβάζεται δυνατά και ο «νικητής» βυθίζεται στον ποταμό Adige πολλές φορές.

Στη βόρεια ιταλική πόλη Τρέντο, μια ετήσια παράδοση αφήνει τους ντόπιους πολιτικούς να τρέμουν με τις μπότες τους. Το Τοnca είναι μια κωμική αναπαράσταση μιας αρχαίας τιμωρίας που χρησιμοποιήθηκε από τον 14ο έως τον 17ο αιώνα, όπου ένα άτομο τοποθετείται σε ένα κλουβί και βυθίζεται στα παγωμένα νερά του Adige, του δεύτερου μεγαλύτερου ποταμού στην Ιταλία. Η παράδοση είναι μέρος των Feste Vigiliane, μια εβδομαδιαία γιορτή του πολιούχου της πόλης που πραγματοποιείται στα τέλη Ιουνίου.

Υπάρχει ένα παραδοσιακό τελετουργικό πριν από την εκδήλωση, το Tribunale di Penitenza (Δικαστήριο των Ποινών) διεξάγεται δημόσια. Αυτό το θέαμα είναι μια κωμική σάτιρα στην οποία μέλη του «δικαστηρίου» προτείνουν άτομα και δηλώνουν τις υποθέσεις τους για να το κάνουν. Υπάρχει δικαστής, συνήγορος υπεράσπισης, εισαγγελέας, ακόμα και κάποιος που παίζει το ρόλο του κατηγορούμενου.

Αν και αυτοί που έχουν προταθεί δεν είναι βλάσφημοι, για τους οποίους επιφυλάχθηκε η αρχική τιμωρία, έχουν κάνει κάτι κατά τη διάρκεια του έτους που ήταν σκανδαλώδες ή αξιοσημείωτο. Πολύ συχνά, προτείνονται πολιτικοί, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Για παράδειγμα, πέρυσι οι υποψήφιοι περιλάμβαναν τους τέσσερις τελευταίους προέδρους της επαρχίας για τον ρόλο τους στην καθυστέρηση ενός νέου νοσοκομείου, καθώς και μια νοσοκόμα που κατηγορήθηκε για παραποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ για τον COVID.

Και οι άνθρωποι δεν τιμωρούνται πάντα για σοβαρά αδικήματα. Δύο άλλοι πολιτικοί προτάθηκαν πέρυσι για την αντίθεσή τους σε μια συναυλία του δημοφιλούς Ιταλού τραγουδιστή και τραγουδοποιού Vasco Rossi.

Η επίσημη ετυμηγορία του δικαστηρίου ανακοινώνεται λίγες μέρες αργότερα και, εκείνη την ώρα, όποιος κρίθηκε ο χειρότερος από τους χειρότερους πρέπει να πάρει τη θέση του μέσα στο κλουβί. Στη συνέχεια βυθίζονται πανηγυρικά στο Adige τρεις φορές, όπως και στο παρελθόν.

Μέσω του χιούμορ, οι ντόπιοι τιμούν το παρελθόν τους, ενώ παράλληλα λογοδοτούν εκείνους που έχουν κάνει κάτι που δεν συνάδει με το πώς πρέπει να ενεργούν οι ντόπιοι από το Τρέντο.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δίκη για το Μάτι | Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία Αθηνών για την απόφαση για τους αθωωθέντες, τα ελαφρυντικά & τις ποινές

Η έφεση που ασκήθηκε αφορά το σύνολο της απόφασης, πλην του ηλικιωμένου που έβαλε τη φωτιά, ο οποίος καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλακή, γιατί νομικά δεν μπορούσε να ασκηθεί

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >