AD

Imagine | Τo ωραιότερο τραγούδι όλων των εποχών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής στις 21 Ιουνίου, ας γνωρίσουμε το τραγούδι του John Lennon που σύμφωνα με δημοσκόπηση του Observer, είναι το καλύτερο single όλων των εποχών. Ο Lennon, κέρδισε τους Queen με το “Bohemian Rhapsody”, τους Beatles και τους Abba και κορυφώθηκε στη δημοσκόπηση του Observer για τα καλύτερα σινγκλ των τελευταίων 50 ετών.

Γράφει η Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Το «Imagine» του John Lennon είναι ένα από τα διασημότερα μουσικά κομμάτια όλων των εποχών.

Κυκλοφόρησε το 1971 από το ομώνυμο άλμπουμ, εδραιώνοντας τον Lennon ως ιδιοφυΐα τραγουδοποιίας μετά τη διάλυση των Beatles την προηγούμενη χρονιά. 

Πρόκειται για το single με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της σόλο καριέρας του.

Πενηνταένα χρόνια έχουν περάσει από τότε κι εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο διασκευασμένα τραγούδια όλων των εποχών, συνεχίζοντας να χρησιμοποιείται ως σύμβολο της επιδίωξης της παγκόσμιας ειρήνης.

Τι ενέπνευσε το «Imagine» και ποιο είναι το νόημά του;

John Lennon and Yoko OnoJohn Lennon και Yoko Ono


Ο Lennon εμπνεύστηκε από πολλά ποιήματα από το βιβλίο της συζύγου Yoko Ono το 1964 Grapefruit.
Ένα ποίημα, το οποίο η Capitol Records αναπαρήγαγε αργότερα στο οπισθόφυλλο του αρχικού Imagine με τίτλο «Cloud Piece», λέει: «Φανταστείτε τα σύννεφα να στάζουν, σκάψτε μια τρύπα στον κήπο σας για να τα βάλετε μέσα».
Ο Lennon εξήγησε αργότερα ότι το τραγούδι “θα έπρεπε να πιστωθεί ως τραγούδι των Lennon/Ono. Πολλά από αυτά – ο στίχος και η ιδέα – προέρχονταν από τη Yoko, αλλά εκείνες τις μέρες ήμουν λίγο πιο εγωιστής, λίγο πιο macho και εγώ κάπως παρέλειψα τη συνεισφορά της, αλλά ήταν ακριβώς από το Grapefruit».
Ο Dick Gregory του είχε δώσει επίσης μια χριστιανική προσευχή, η οποία επίσης ενέπνευσε την κύρια ιδέα του τραγουδιού.
Στις 14 Ιουνίου του 2017, η National Music Publishers` Association ανακοίνωσε ότι η Yoko Ono θα προστεθεί τελικά ως τραγουδοποιός για το `Imagine`.
Αυτό συνέβη σε μια τελετή όπου δόθηκε στην Ono το βραβείο Centennial για τη συνεισφορά της, το οποίο ακολούθησε μια διασκευή του τραγουδιού της Patti Smith.

Πότε έγραψε ο John Lennon το «Imagine»;

Lennon`s piano
O Lennon συνέθεσε το τραγούδι ένα πρωί στις αρχές του 1971.
Γράφτηκε σε ένα πιάνο Steinway, σε ένα υπνοδωμάτιο στο σπίτι του στο Tittenhurst Park στο Άσκοτ.
Η Yoko Ono παρακολουθούσε καθώς συνέθετε τη μελωδία, τις συγχορδίες και τους περισσότερους στίχους, και σχεδόν ολοκλήρωσε ολόκληρο το τραγούδι σε μια σύντομη ηχογράφηση.

Πού ηχογραφήθηκε το `Imagine`;


Ο Lennon και η Ono συμπαραγωγοί του τραγουδιού με τον Phil Spector, ο οποίος αργότερα είπε: “Ξέραμε τι θα κάναμε. Θα ήταν ο John να κάνει μια πολιτική δήλωση, αλλά και μια πολύ εμπορική.
“Πάντα πίστευα ότι Το “Imagine” ήταν σαν τον εθνικό ύμνο”.

Ο Lennon περιέγραψε αργότερα ότι συνεργάστηκε με την Ono και τον Spector: “Ο Fill δεν κανονίζει ή κάτι παρόμοιο – [H Ono] και ο Fill απλώς θα κάτσουν στο άλλο δωμάτιο και θα κάνουν σχόλια όπως, “Γιατί ντον «δοκιμάζεις αυτόν τον ήχο» ή «Δεν παίζεις πολύ καλά πιάνο». Θα πάρω την αρχική ιδέα και θα βρούμε έναν ήχο από εκεί”.
Η ηχογράφηση έγινε στις 27 Μαΐου 1971 στα Ascot Sound Studios, που ήταν το νέο στούντιο του Lennon στο Tittenhurst Park.
Στη συνέχεια προστέθηκαν έγχορδα στις 4 Ιουλίου, 1971, στο Record Plant, στη Νέα Υόρκη.
Η τελική ηχογράφηση περιλάμβανε τον Lennon στο πιάνο και τα φωνητικά, τον Klaus Voormann στο μπάσο, τον Alan White στα ντραμς και τους Flux Fiddlers στα έγχορδα.

Πού γυρίστηκε το μουσικό βίντεο;

Η διάσημη μουσική του τραγουδιού-βίντεο ήταν μέρος μιας ταινίας 81 λεπτών που συνοδεύει το Imagine.
Περιείχε πλάνα του ζευγαριού στο σπίτι τους και στο στούντιο ηχογράφησης της ιδιοκτησίας τους στο Berkshire στο πάρκο Tittenhurst, καθώς και πλάνα που τραβήχτηκαν στη Νέα Υόρκη.
Το διάσημο “Imagine” τμήμα της ταινίας δείχνει τον Lennon να κάθεται στο λευκό του πιάνο με ουρά σε ένα ολόλευκο δωμάτιο.
H Ono περπατά ανοίγοντας κουρτίνες που φέρνουν φως, κάνοντας το δωμάτιο πιο φωτεινό καθώς παίζει το τραγούδι. Στο τέλος, η Ono κάθεται δίπλα στον Lennon στο πιάνο, και μοιράζονται μια φιλική ματιά και ένα γρήγορο φιλί.
Στην ταινία εμφανίστηκαν πολλές προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Andy Warhol, ο Fred Astaire, ο Jack Pallans, ο Dick Cavett και ο George Harrison.

Πώς απέδωσε στα charts;


Το 1971 έφτασε στο νούμερο ένα στον Καναδά και στο νούμερο τρία στις ΗΠΑ στο Billboard 100. Ωστόσο, δεν κυκλοφόρησε ως single στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το 1975, όπου έφτασε στο νούμερο έξι.
Μετά τη δολοφονία του Lennon το 1980, το single μπήκε ξανά στα βρετανικά charts και έφτασε στο νούμερο ένα, όπου παρέμεινε για τέσσερις εβδομάδες τον Ιανουάριο του 1981.
Επανακυκλοφόρησε ως σινγκλ στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1988, φτάνοντας στο νούμερο 45 και και πάλι το 1999, φτάνοντας στο νούμερο τρία.
Μέχρι σήμερα, έχει πουλήσει πάνω από 1.640.000 αντίτυπα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθιστώντας το το σινγκλ με τις περισσότερες πωλήσεις του Lennon ως σόλο καλλιτέχνη.

Το BMI (Broadcast Music Incorporation) ονόμασε το “Imagine” ένα από τα 100 τραγούδια με τις περισσότερες ερμηνείες του 20ού αιώνα. Το 1999, κατατάχθηκε στην 30η θέση του RIAA (Recording Industry Association) με τα 365 “Τραγούδια του αιώνα”, κέρδισε ένα βραβείο Grammy Hall of Fame και μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame”500 Τραγούδια που διαμόρφωσαν τον Rock n’ Roll». Μια έρευνα του 2002 στο Ηνωμένο Βασίλειο που διεξήχθη από το βιβλίο Guinness World Records British Hit Singles το όρισε ως το δεύτερο καλύτερο single όλων των εποχών, ενώ το Rolling Stone το κατέταξε στην τρίτη θέση στη λίστα του 2004 με τα «500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών». Από το 2005, οι διοργανωτές της εκδήλωσης παίζουν το τραγούδι λίγο πριν πέσει το πρωτοχρονιάτικο Times Square Ball στη Νέα Υόρκη.

Ο George Michael ήταν ιδιοκτήτης του διάσημου πιάνου


Το 2000, ο George Michael πλήρωσε πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια για το πιάνο στο οποίο ο Lennon έγραψε το “Imagine”.
Στη συνέχεια το επέστρεψε στο μουσείο των Beatles στο Λίβερπουλ και έκτοτε βρίσκεται σε περιοδεία σε διάφορες τοποθεσίες του κόσμου για την προώθηση της ειρήνης.

Ο George είπε τότε: «Αν και τώρα είμαι ιδιοκτήτης του πιάνου προσωπικά, δεν βλέπω κανέναν καλό λόγο να μην το αφήσω στους ανθρώπους του Λίβερπουλ. Είναι κάτι που πρέπει να το δούμε, να το θαυμάσουμε. Άρα θα είναι ξανά στο μουσείο εκεί σύντομα. Αλλά πρώτα θέλω να γράψω κάτι πάνω του.”

Ποιος το έχει καλύψει;


Aκολουθούν κάποιες από τις πολλές  φορές που έχει διασκευαστεί:
– Ο Elton John ερμήνευσε το τραγούδι τακτικά στην παγκόσμια περιοδεία του το 1980.
– Οι Queen έκαναν μια διασκευή στις 9 Δεκεμβρίου 1980, την επόμενη μέρα της δολοφονίας του Lennon, ως φόρο τιμής σε αυτόν κατά τη διάρκεια της Έκθεση Wembley Arena στο Λονδίνο.
– Ο David Bowie το ερμήνευσε το 1983 στο Χονγκ Κονγκ, στην τρίτη επέτειο από τον θάνατο του Λένον.
– Ο Stevie Wonder παρουσίασε μια εκδοχή κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1996, ως φόρο τιμής στα θύματα της βομβιστικής επίθεσης στο Ολυμπιακό Πάρκο Centennial.
– Το 2001, ο Neil Young ερμήνευσε μια διασκευή κατά τη διάρκεια της ευεργετικής συναυλίας America: A Tribute to Heroes.
– Ο Peter Gabriel ερμήνευσε το τραγούδι κατά την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2006.
– Η Joan Baez στο άλμπουμ της το 1972 Come from the Shadows.
– Η Νταϊάνα Ρος στο άλμπουμ της 1973 Touch Me in the Morning.
– Η Eva Cassidy στο ομώνυμο άλμπουμ της το 2002.
– A Perfect Circle στο άλμπουμ τους eMOTIVe του 2004.

– Η Dolly Parton στο εξώφυλλο άλμπουμ της το 2005 They Were the Days.
– Η Lady Gaga ερμήνευσε το τραγούδι στην τελετή έναρξης των Ευρωπαϊκών Αγώνων του 2015.
– Το 2018, η Yoko Ono κυκλοφόρησε τη δική της εκδοχή του τραγουδιού.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Eurovision | Στον πρώτο ημιτελικό τις εντυπώσεις έκλεψε η Φουρέιρα με το Fuego, που άνοιξε το πρόγραμμα

Ο διαγωνισμός της Eurovision 2024 ξεκίνησε χθες το βράδυ στο Μάλμε και η έναρξη πραγματοποιήθηκε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. Η Ελένη Φουρέιρα άνοιξε τον πρώτο ημιτελικό του διαγωνισμού τραγουδώντας

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >