AD

Ο Banksy επιστρέφει |Το πρώτο επίσημο σόου του θα ανοίξει στη Γλασκώβη

Από το ‘Napalm’ στο ‘Balloon girl’ και το ‘Love is in the air’, ο master του graffiti, ζωγράφος, ακτιβιστής και provocateur, πάντα μας ξαφνιάζει με τις εντυπωσιακές, όλο νόημα δημιουργίες του.

Γράφει η Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Όταν το Time επέλεξε τον Βρετανό καλλιτέχνη Banksy για τη λίστα με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2010, βρέθηκε στην παρέα του Barack Obama, του Steve Jobs και της Lady Gaga. Το όνομα Banksy είναι ψευδώνυμο και κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ακριβώς ο δημιουργός όλων αυτών των έργων που είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο.Το πραγματικό του όνομα και η ταυτότητα παραμένουν ανεπιβεβαίωτα κι αποτελούν αντικείμενο εικασιών.  Ωστόσο κάποιοι πιστεύουν ότι είναι ο Robin Gunningham, όπως αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την “Τhe Mail on Sunday” το 2008, γεννημένος στις 28 Ιουλίου 1973 στο Yate, 19 μίλια από το Bristol.

Οι περισσότεροι από τους θαυμαστές του δεν θέλουν πραγματικά να μάθουν ποιος είναι. Μάλιστα έχουν διαμαρτυρηθεί έντονα για τις προσπάθειες της Fleet Street να τον αποκαλύψουν. Επιθυμούν ωστόσο να ακολουθήσουν την ανοδική του τροχιά του καλλιτέχνη που ζωγράφιζε τοίχους στο Μπρίστολ της Αγγλίας, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, τον καλλιτέχνη του οποίου το έργο κοστίζει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στους οίκους δημοπρασιών τόσο της Βρετανίας όσο και της Αμερικής. Σήμερα, έχει ζωγραφίσει πόλεις από τη Βιέννη μέχρι το Σαν Φρανσίσκο, τη Βαρκελώνη μέχρι το Παρίσι και το Ντιτρόιτ. Έχει μετακινηθεί από το γκράφιτι σε χωματόδρομους αστικούς τοίχους στη ζωγραφική σε καμβά, εννοιολογική γλυπτική και ακόμη και ταινία, με το ντοκιμαντέρ Exit Through the Gift Shop, το οποίο ήταν υποψήφιο για Όσκαρ.

 Τόσο η  πολιτική όσο και χιουμοριστική φύση της δουλειάς του οδήγησε σε μεγάλη δημοσιότητα στα μέσα ενημέρωσης. Η τέχνη του στο δρόμο μπορεί να βρεθεί κυρίως στην Ευρώπη, αλλά αρκετά graffiti έχουν  επίσης εντοπιστεί στα Παλαιστινιακά εδάφη όπως και τις Ηνωμένες Πολιτείες.  Με την πάροδο των ετών, ο Banksy κέρδισε πολλές καρδιές με τα χιουμοριστικά και εντυπωσιακά stencil έργα του, τα οποία εμφανίζονται σε δημόσιους χώρους μέσα σε μια νύχτα.

Για πρώτη φορά από το 2009, έκθεση του Banksy με έργα που έχουν εγκριθεί από τον μυστηριώδη μαέστρο της τέχνης του δρόμου θα προβληθούν στο κοινό, σύμφωνα με τον Guardian.

Η παράσταση, με τίτλο «Cut & Run», δεν θα περιλαμβάνει μόνο πίνακες του Banksy, αλλά πολλά από τα στένσιλ που χρησιμοποιούσε στο ιατρείο του, τα οποία -μέχρι τώρα- κρατούνταν κλειδωμένα για την προστασία του καλλιτέχνη από την αστυνομία.

“Έχω κρατήσει αυτά τα στένσιλ κρυμμένα για χρόνια, έχοντας υπόψη ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία για την κατηγορία της εγκληματικής ζημίας”, είπε ο Banksy στο The Herald. “Αλλά αυτή η στιγμή φαίνεται να έχει περάσει, οπότε τώρα τα εκθέτω σε μια γκαλερί ως έργα τέχνης. Δεν είμαι σίγουρος ποιο είναι το μεγαλύτερο έγκλημα».

Ανάμεσα στα έργα που προβάλλονται, μερικά από τα οποία χρονολογούνται από το 1998, θα είναι ένα ολοκληρωμένο μοντέλο του μηχανισμού που χρησιμοποιούσε περίφημα ο Banksy για να τεμαχίσει Το κορίτσι με το μπαλόνι (2006) το οποίο πουλήθηκε στον οίκο Sotheby’s London για 1,4 εκατομμύρια δολάρια το 2018. Μόλις λίγα χρόνια αργότερα, το 2021, το έργο, με τίτλο Η αγάπη είναι στον κάδο, πωλήθηκε για 25,3 εκατομμύρια δολάρια, ένα νέο ρεκόρ για τον καλλιτέχνη. Η έκθεση θα περιλαμβάνει επίσης ένα αντίγραφο του στούντιο του και προσωπικά του αντικείμενα.

Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε στις 15 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί στη Γκαλερί Μοντέρνας Τέχνης της Γλασκώβης έως τις 28 Αυγούστου. Σύμφωνα με το The Herald, ο Banksy επέλεξε τον χώρο της Γλασκώβης ειδικά λόγω του αγάλματος του Δούκα του Ουέλινγκτον έξω από τη γκαλερί που για τουλάχιστον σαράντα χρόνια είχε τοποθετήσει έναν κώνο κυκλοφορίας στο κεφάλι του από την κατοικία της πόλης.

Μια ετικέτα στη γκαλερί δείχνει πόσο πολύ εκτιμά ο Banksy την ανατρεπτική χειρονομία της Γλασβέγης: «Καλώς ήρθατε», γράφει. «Αν μη τι άλλο, θα δείτε ένα αριστούργημα σήμερα – μόλις το περάσατε. Για όποιον δεν το γνωρίζει – το άγαλμα μπροστά έχει έναν κώνο στο κεφάλι του συνεχώς τα τελευταία 40 χρόνια. Παρά τις καλύτερες προσπάθειες του συμβουλίου και της αστυνομίας, κάθε φορά που απομακρύνεται ένας άλλος παίρνει τη θέση του».

Δεν υπήρξε έλλειψη μη εξουσιοδοτημένων εμφανίσεων του Banksy σε όλο τον κόσμο, τα περισσότερα από τα οποία βασίστηκαν σε αντίγραφα έργα και ήταν ελάχιστα στα πρωτότυπα Banksys. 

Ακολουθούν τα 7 διασημότερα έργα τέχνης του Banksy :

1. Napalm (2004)

 

Το έργο του Banksy, “Napalm” προέρχεται από μια αναγνωρίσιμη και διάσημη φωτογραφία του πολέμου του Βιετνάμ που τραβήχτηκε στις 8 Ιουνίου του 1972.  Πρόκειται για ένα από τα πιο οδυνηρά και εντυπωσιακά έργα που δημιούργησε ο Banksy, εδραιώνοντας τη θέση του ως ενός από τους πρωτοπόρους πολιτικούς σύγχρονους καλλιτέχνες. Είναι μια εντυπωσιακή δήλωση ενάντια στο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα που συνδέει τον πόλεμο με τον καπιταλισμό, το οποίο ο Banksy επικρίνει καθ` όλη τη διάρκεια του έργου του. Το εν λόγω έργο περικλείει επίσης μια κριτική των ενίοτε καταστροφικών επιπτώσεων της αποικιοκρατίας και της κατοχής. Ο Banksy επινοεί εκ νέου τη βραβευμένη με Pulitzer εικόνα του τότε 9χρονου κοριτσιού -της Phan Thi Kim Phuc- η οποία δραπετεύει γυμνή και φοβισμένη  από την πόλη Trang Bang μετά από βομβαρδισμό αέρος στην επιφάνεια από αμερικανούς στρατιώτες.

Ο Banksy προσθέτει εσκεμμένα δίπλα στο κορίτσι δύο εικονίδια της αμερικανικής καταναλωτικής κουλτούρας. Στα αριστερά της είναι η μασκότ της μάρκας Ronald McDonald, που κοιτάζει χαρούμενα προς τα εμπρός χωρίς να ανησυχεί ή να ενδιαφέρεται για το κορίτσι, ενώ στα δεξιά της είναι ο Mickey Mouse – ένα σύμβολο που είναι γνωστό στα παιδιά σε όλο τον κόσμο ως ενσάρκωση του θαύματος, της ασφάλειας και της ευτυχίας. O καλλιτέχνης δημιουργεί μια νοσηρή αντιπαράθεση με την εικόνα της Kim να ουρλιάζει από τον πόνο από τα εγκαύματα napalm. 

Το έργο του Banksy, “Napalm” σχολιάζει όχι μόνο τη φρίκη του πολέμου του Βιετνάμ, αλλά την πρόσφατη τότε εισβολή στο Ιράκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2003. Η σύγκριση μιας από τις πιο προκλητικές και τρομακτικές φωτογραφίες πολέμου με δύο σύμβολα της αμερικανικής κουλτούρας υπογραμμίζει την εμπορευματοποίηση του πολέμου .

The Terror of War, (Η φρίκη του πολέμου) Φωτογραφία του Nick Ut, Πόλεμος του Βιετνάμ, 1972

Αυτό το έργο είναι γνωστό και ως «Can`t be the feeling», μια σαφής νύξη στη γνωστή ετικέτα που χρησιμοποιεί η Coca Cola. Χρησιμοποιώντας δύο κυρίαρχα σύμβολα του αμερικανικού καταναλωτισμού, ο Banksy ασκεί κριτική στην αμερικανική καταναλωτική κουλτούρα. Προειδοποιεί την υπερβολή του καπιταλισμού και τις επιπτώσεις του στον πληθυσμό, αλλά κυρίως στα παιδιά.

2. Love is in the Air (Flower Thrower) (2003)


 

Banksy in Palestine Get a Banksy Blog — Get a Banksy

Το έργο του Banksy, “Love Is In The Air”, επίσης γνωστό ως Flower Thrower ή LIITA, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2003 ως graffiti μεγάλου σχήματος στη Βηθλεέμ λίγο μετά την κατασκευή του Τείχους της Δυτικής Όχθης . Το graffiti έγινε στο τείχος μήκους 760 χιλιομέτρων που χωρίζει την Παλαιστίνη από το Ισραήλ και «μετατρέπει ουσιαστικά την Παλαιστίνη στη μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου». Ο τοίχος έγινε γρήγορα ένας γιγάντιος καμβάς για πίνακες και γραπτά που διαμαρτύρονταν για την κατασκευή του.

Tο χαρακτηριστικό stencil με την υπογραφή του Banksy, το “Love Is In The Air” απεικονίζει έναν νεαρό άνδρα, ντυμένο αγωνιστή, με καπέλο του μπέιζμπολ προς τα πίσω και μια μπαντάνα για να καλύψει το κάτω μισό του προσώπου του. Πιέζεται στη μέση να πετάει ένα μπουκέτο λουλούδια σαν να ήταν χειροβομβίδα ή μολότοφ. Παρά την εμφανή επιθετικότητα στη στάση του, η φιγούρα ετοιμάζεται να εκτοξεύσει ένα παγκόσμιο σύμβολο αγάπης και ειρήνης σε αντίθεση με ένα όπλο. Αυτή η εκτύπωση αντιπροσωπεύει τόσο το επίσημο καλλιτεχνικό στυλ του Banksy όσο και τον ισχυρό πολιτικό ακτιβισμό του, καθώς αντιπροσωπεύει ένα ισχυρό κάλεσμα για ειρήνη. 

Banksy, Wall and Piece, 2006

Το Love Is In The Air καταδεικνύει το διαρκές ενδιαφέρον του καλλιτέχνη για τον παραλογισμό του πολέμου, καθώς και την αυθαιρεσία που μπορεί να προέλθει από την άνιση δυναμική εξουσίας. 

Love Is In The Air, Βηθλεέμ, Παλαιστίνη

3. Basquiat being “stopped-and-frisked” outside the Barbican Centre

 (2017)

Famous Artist Banksy Unofficially Cooperates With Basquiat Outside The  Barbican | FREEYORK

Τα δείγματα του Banksy από τον κανόνα της ιστορίας της τέχνης είναι σπάνια, αλλά οξυδερκή. Για ένα έργο του 2018 στο Παρίσι, για παράδειγμα, “έκλεψε” ένα μοτίβο από τον πίνακα του Jacques-Louis David, Napoleon Crossing the Alps (1800–01). Στο Barbican Centre το 2017, δημιούργησε μια τοιχογραφία που δείχνει έναν άνδρα και τον σκύλο του, δανεισμένο από το έργο του Jean-Michel Basquiat του 1982, “Boy and Dog in a Johnnypump”. Η φιγούρα, με τα χέρια της στον αέρα, είναι απαθής από δύο μπάτσους που φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα. Στον αρχικό πίνακα, η στάση της φιγούρας φαίνεται σαν ένα είδος αγωνιώδους ανασήκωσης των ώμων. Στη σύνθεση του Bansky γίνεται ένα σχόλιο για την αστυνομική υπέρβαση – ίσως αντανακλώντας τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές αντιμετωπίζουν τους καλλιτέχνες των graffiti. Το ειρωνικό σε όλα είναι ότι ο Banksy μπόρεσε να ξεφύγει δημιουργώντας αυτό το έργο σε έναν τόσο δημόσιο χώρο, χωρίς να έχει καμία ταλαιπωρία από την ίδια την αστυνομία. 

4. Love is in the Bin (2019)

Love Is In The Bin. Gillette TV ad: We Believe: The Best Men Can Be  Archives - Breakfast Town

Το Love is in the Bin είναι εικαστική παρέμβαση από τον Banksy στον οίκο Sotheby’s του Λονδίνου, με μια απροσδόκητη αυτοκαταστροφή του πίνακα “Girl with Balloon” (Koρίτσι με το μπαλόνι) αμέσως μετά την πώληση του σε δημοπρασία.

Το 2018, μια κόπια του artwork “Girl with balloon”  δημοπρατήθηκε στον Sotheby`s για το πριγκιπικό ποσό 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ τεμαχίστηκε στο μισό και το υπολοιπο κόπηκε σε κάθετες λωρίδες αμέσως μετά τη δημοπρασία στον μεγάλο οίκο δημοπρασιών του Λονδίνου.  Όπως αναφέρει ο ίδιος, είχε εγκαταστήσει έναν τηλεχειριζόμενο μηχανισμό εντός της κορνίζας του έργου το 2006.

Αυτό θα μείνει στην ιστορία ως το πρώτο έργο τέχνης που δημιουργήθηκε ζωντανά σε δημοπρασία.

Μετά τον τεμαχισμό, υπήρξε διαπραγμάτευση με τον αγοραστή για επιβεβαίωση της πώλησης και στις 11 Οκτωβρίου συμφωνήθηκε ότι η πώληση θα πραγματοποιηθεί στην πλήρη αρχική τιμή. Το έργο μετονομάστηκε από τους εκπροσώπους του Banksy, Pest Control, από Girl with Balloon σε Love is in the Bin. Οι παρατηρητές της αγοράς εικάζουν ότι η αυτοκαταστροφή θα αύξανε την αξία του έργου τέχνης.

Σύμφωνα με τον Sotheby`s, είναι «το πρώτο έργο τέχνης στην ιστορία που δημιουργήθηκε ζωντανά κατά τη διάρκεια δημοπρασίας». Το έργο βγήκε στο σφυρί στον οίκο Sotheby`s στο Λονδίνο στις 14 Οκτωβρίου του 2021 και πουλήθηκε για 25,4 εκατομμύρια δολλάρια – πολύ πάνω από την τιμή αναφοράς. 

Το διάσημο γκράφιτι του Bansky, “Girl with Balloon”, είναι κατασκευασμένο από σπρέι και stencil, σε συγκεκριμένο φόντο. Η εικόνα είναι ένα ασπρόμαυρο πορτρέτο ενός μικρού κοριτσιού, ο άνεμος φυσάει μέσα στα μαλλιά και το φόρεμά της, και απλώνει το χέρι της προς ένα κόκκινο μπαλόνι σε σχήμα καρδιάς. Στο πλάι της εικόνας βρίσκεται η δήλωση : “Υπάρχει πάντα ελπίδα”. Το έργο τέχνης ξεχωρίζει στους τσιμεντένιους τοίχους της πόλης, με την έντονη εικόνα της ασπρόμαυρης εικόνας του μικρού κοριτσιού και τη φωτεινότητα του κόκκινου μπαλονιού, που σίγουρα τραβάει τα βλέμματα των γονέων και των παιδιών σε αυτές τις πόλεις που έχουν λίγα και καμία ελπίδα.

Το μπαλόνι σε σχήμα καρδιάς αναφέρεται στην αγάπη, την ελπίδα, την αθωότητα, τη νεανικότητα και την αυτοπεποίθηση. Δεν είναι σαφές εάν το έργο τέχνης προορίζεται να δείξει απώλεια ελπίδας ή ότι η επιθυμία είναι απρόσιτη. Εδώ, ο Banksy δημιουργεί μια μεταφορά που μπορεί να έχει απήχηση σχεδόν σε όποιον αγωνίζεται ή έχει αγωνιστεί. Στην ερμηνεία ότι το κορίτσι χάνει το μπαλόνι, η απώλεια θα μπορούσε να συμβολίζει ότι το κορίτσι χάνει την αθωότητά της.

 Ο Banksy μάλλον σκόπιμα επέλεξε να δώσει στο έργο τέχνης μια διπλή ερμηνεία. 

Ίσως στόχος του δημιουργού είναι με αυτή την εικόνα να προκαλέσει την επιθυμία για έναν νέο τρόπο ζωής και την πτυχή της εύρεσης ελπίδας. 

5. Kissing Coppers, 2004

 

Σε αυτό το έργο του Banksy βλέπουμε δύο αστυνομικούς βαμμένους σε μαύρο και άσπρο. Και τα δύο άτομα παρουσιάζονται με πλήρη στολή με εμφανείς χειροπέδες και ρόπαλο γύρω από τις αντίστοιχες ζώνες τους. Αυτή η απεικόνιση της οικειότητας μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό της τέχνης που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα στην οροφή της Capella Sistina Σιξτίνα του Μιχαήλ Άγγελου.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του “Kissing Coppers” είναι η στρατηγική του τοποθέτηση. Η τοποθεσία είναι ένα κρίσιμο στοιχείο της δουλειάς του Banksy καθώς το ότι συμπεριλαμβάνει πολλές πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το μήνυμα. Η συγκεκριμένη εικόνα βρίσκεται στο Μπράιτον της Αγγλίας. Το Μπράιτον είναι μια πολυσύχναστη γειτονιά που έχει αναφερθεί ως πρωτεύουσα LGBTQ+ του Ηνωμένου Βασιλείου. Περίπου το 11-15% της παραθαλάσσιας πόλης είναι ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι. Επιπλέον, η πόλη φιλοξενεί τη μεγαλύτερη γιορτή υπερηφάνειας του Ηνωμένου Βασιλείου κάθε χρόνο. Η πλούσια ιστορία του Μπράιτον με την LGBTQ κοινότητα που χρονολογείται από τους Ναπολεόντειους Πολέμους το 1803, επέτρεψε στο  “Kissing Coppers”  να γίνουν πολιτιστικό βασικό στοιχείο της πόλης και του μοναδικού πληθυσμού της.

Το έργο του Banksy υπέστη σημαντική ζημιά λόγω επανειλημμένων βανδαλισμών. Αυτές οι επιθέσεις ήταν ενδεικτικές της στάσης της χώρας απέναντι στην ομοφυλοφιλία εκείνη την εποχή, με την αστυνομία του Λονδίνου να αναφέρει αύξηση 28% στα ομοφοβικά εγκλήματα μίσους κατά τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια από το 2011.

Λόγω των συνεχών καταστροφικών επιθέσεων στο Kissing Coppers, ο Prince Albert Pub αποφάσισε να έχει το κομμάτι. Έτσι αφαιρέθηκε και μεταφέρθηκε σε καμβά, αντικαθιστώντας το με ένα αντίγραφο το 2008.

Ο ιδιοκτήτης της παμπ, Chris Steward, πήρε τελικά την απόφαση να πουλήσει το πρωτότυπο.

Η πώληση έγινε τον Φεβρουάριο του 2014 σε μια δημοπρασία στο Μαϊάμι, όπου πουλήθηκε για 575.000 δολάρια,

Υπήρξε σημαντική αντίδραση από την πώληση. Πολλοί τάχθηκαν κατά της απόφασης της Pub που υποστηρίζει ότι η αφαίρεση του Kissing Coppers δεν ήταν μόνο μια καταστροφική απώλεια για τη ζωντανή κοινότητα του Μπράιτον, αλλά και μια υποκρισία για τον σκοπό της τέχνης του δρόμου.

Ο Banksy  θα μπορούσε εύκολα να δημιουργήσει και να πουλήσει το έργο του ιδιωτικά για σημαντικά χρηματικά ποσά, αλλά αντ `αυτού συνεχίζει να επιδιώκει τη δημόσια τέχνη του δρόμου. Ως εκ τούτου, ορισμένοι μελετητές θεωρούν ότι είναι αδίκημα η ιδιωτικοποίηση αυτού που προορίζεται εσκεμμένα για τις μάζες.

6. Bomb Hugger, 2003

 

Το έργο του πάντα ισχυρού αντιπάλου των μέσων μαζικής ενημέρωσης και του περιστασιακού καταναλωτισμού Banksy,  “Bomb Love is pure Banksy” είναι προκλητικό, σατιρικό, αλλά και τρυφερό.  

Το Bomb Love, γνωστό και ως Bomb Hugger, απεικονίζει ένα νεαρό κορίτσι να αγκαλιάζει μια βόμβα σαν να ήταν ένα παιχνίδι αγκαλιάς. Αυτό το εντυπωσιακό stencil αντιπαραβάλλει την αθωότητα και την αγνότητα του χαμογελαστού κοριτσιού με τη βία και τις βόμβες καταστροφής που δημιουργούν. Αυτή η εικόνα προκαλεί επίσης άγχος καθώς αυτό το φονικό όπλο που κρατά μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. To έργο του Banksy απεικονίζει τη στοργή της σύγχρονης κοινωνίας για τον πόλεμο, ενθαρρύνοντας μεγάλες εταιρείες να κατασκευάζουν και να πουλούν βόμβες κατά εκατομμύρια σαν να ήταν παιχνίδια. Ίσως αυτό το κοριτσάκι -που δεν δείχνει φόβο-, με τη δύναμη της αγάπης και της τρυφερής αγκαλιάς του, θα μπορούσε να υπερισχύσει του πολέμου και της βίας και να αφοπλίσει τη βόμβα. 

Bomb Hugger, Μπρίστολ, 1998

7. The Son of a Migrant from Syria, 2015

Banksy uses Steve Jobs artwork to highlight refugee crisis | Banksy | The  Guardian

“Ο γιος ενός μετανάστη από τη Συρία” εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο του 2015 στη «Ζούγκλα», ένα παρατσούκλι για τον καταυλισμό κοντά στο Καλαί της Γαλλίας, όπου ζούσαν οι μετανάστες καθώς προσπαθούσαν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το έργο τέχνης απεικονίζει  τον αείμνηστο συνιδρυτή και πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, Steve Jobs, ως ταξιδιώτη μετανάστη.

Η προσφυγική κρίση είναι ένα θέμα αγαπητό στον Banksy, το οποίο αντιμετωπίζεται μέσω πολλών ισχυρών τοιχογραφιών που πραγματοποιήθηκαν στο Καλαί, ιδίως σε έναν προσφυγικό καταυλισμό γνωστό και ως «Ζούγκλα», όπου περίπου 7.000 μετανάστες και πρόσφυγες έπρεπε να στήσουν την προσωρινή τους κατοικία. Η πλειονότητα κατάγονταν από τη Συρία, το Αφγανιστάν και την Ερυθραία.

Ο γιος ενός μετανάστη από τη Συρία, ίσως μια από τις πιο ισχυρές τοιχογραφίες της σειράς, παρουσιάζει τον αείμνηστο Steve Jobs, ο οποίος κουβαλά έναν πρώιμο υπολογιστή της Apple μεταξύ άλλων περιουσιακών στοιχείων. Ο Steve Jobs ήταν γιος ενός Σύρου μετανάστη και έφτασε στην Αμερική μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάποια γκράφιτι που βρίσκονται δίπλα στο οπτικό δηλώνουν: «Κανείς δεν αξίζει να ζει με αυτόν τον τρόπο!»

Ο Banksy πρόσθεσε στο Instagram του :

«Συχνά μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η μετανάστευση είναι μια αποστράγγιση των πόρων της χώρας, αλλά ο Steve Jobs ήταν γιος ενός Σύρου μετανάστη. Η Apple είναι η πιο κερδοφόρα εταιρεία στον κόσμο, πληρώνει πάνω από 7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε φόρους. Και υπάρχει μόνο επειδή επέτρεψαν να μπει ένας νεαρός από τη Χομς».

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >