AD

 Bruno Catalano | Γλυπτά κατακερματισμένων ταξιδιωτών βρίσκουν το σπίτι τους στην ακτή του Αμάλφι

Ο καλλιτέχνης Bruno Catalano που τα κατακερματισμένα γλυπτά του έχουν αγγίξει την ακτή του Αμάλφι.

Γράφει η Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Τέσσερα δικά του έργα, Οι ταξιδιώτες εμφανίζονται στην προκυμαία, με το εκπληκτικό τοπίο του Αμάλφι να περνά μέσα από τα σπασμένα σώματά τους. Ως Γάλλος καλλιτέχνης με ιταλική καταγωγή που γεννήθηκε στο Μαρόκο, ο Catalano νιώθει μια ισχυρή συγγένεια με αυτούς τους ταξιδιώτες, που περπατούν με τις βαλίτσες στο χέρι.

«Στη δουλειά μου αναζητώ την κίνηση και την έκφραση των συναισθημάτων. Κάνω νέες φόρμες να αναδύονται από την αδράνεια και καταφέρνω να τις εξομαλύνω για να τους δώσω νέα ζωή», μοιράζεται ο καλλιτέχνης. «Ερχόμενος από το Μαρόκο, κι εγώ έχω ταξιδέψει με βαλίτσες γεμάτες αναμνήσεις που τόσο συχνά αντιπροσωπεύω στα έργα μου. Δεν περιέχουν μόνο εικόνες αλλά και ζωή, τις επιθυμίες μου: την καταγωγή μου εν κινήσει».

Ανάμεσα στα έργα που εκτίθενται είναι το China Blue, το οποίο είναι αφιερωμένο στους μετανάστες εργάτες που ταξιδεύουν πολύ μακριά με την ελπίδα να μπορέσουν να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Η μπλε απόχρωση του γλυπτού έχει σκοπό να θυμίζει τις στολές των εργατών και των ναυτικών. Το κομμάτι είναι άκρως προσωπικό για τον καλλιτέχνη, καθώς ήταν και αυτός ένας από αυτούς τους εργάτες, που ερχόταν στη Γαλλία από το Μαρόκο μόνο με μια βαλίτσα.

Δύο από τα άλλα γλυπτά του, Hubert και Simone, αποτελούν μελέτη σε αντιθέσεις. Ο Hubert, γυμνόστηθος και ξυπόλητος, είναι ένας ταπεινός ταξιδιώτης με ανέμελο πνεύμα. Σμιλεμένο με σώμα που θυμίζει ελληνιστική γλυπτική, το μπρούτζινο στήθος του είναι εκτεθειμένο στα στοιχεία.

Σε αντίθεση, ο Simone είναι κομψά ντυμένος με κοστούμι και γραβάτα. Περπατάει με αυτοπεποίθηση, με τη βαλίτσα στο χέρι. Στις υπερμεγέθεις αποσκευές του, φέρνει μαζί του τις ελπίδες και τα όνειρά του καθώς κοιτάζει μακριά το μέλλον του. Ενώ όλοι αυτοί οι ταξιδιώτες έχουν τις διαφορές τους, αυτό που τους ενώνει είναι οι ικανότητές τους να ενσωματώνονται στο περιβάλλον τους. Μέσα από τα κατακερματισμένα μέρη του σώματός τους, ο Catalano επιτρέπει σε αυτούς τους ταξιδιώτες να γίνουν μέρος της τοποθεσίας, δίνοντάς τους νέες αναμνήσεις για να τοποθετήσουν στις βαλίτσες τους.

Χάρη σε μια συνεργασία μεταξύ της Ravagnan Gallery στη Βενετία και ο Δήμος Αμάλφι, τα έργα Ταξιδιώτες του Catalano θα είναι ορατά στην προκυμαία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Fragmented Sculpture by Bruno Catalano

Bruno Catalano Sculpture on the Amalfi Coast

Bruno Catalano Sculpture on the Amalfi Coast

Fragmented Sculpture by Bruno Catalano

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >