AD

Pablo Picasso | Σπάνιες φωτογραφίες της οικογένειας του μεγάλου ζωγράφου στην παραλία

Αριστουργηματικές φωτογραφίες του Robert Capa που απαθανατίζει τον κορυφαίο καλλιτέχνη σε ιδιωτικές στιγμές.

Γράφει η Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Ισπανούς εκπροσώπους της τέχνης του 20ού αιώνα, συνιδρυτής μαζί με τον Georges Braque του κυβισμού και με μεγάλη συνεισφορά τόσο στη διαμόρφωση όσο και στην εξέλιξη της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Υποστήριξε τον Κομμουνισμό, καθ`όλη τη διάρκεια της ζωής του,  και από το 1944 εντάχθηκε στο Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ο ίδιος ο Pablo Picasso αυτοπροσδιοριζόταν και ως ποιητής λέγοντας “Je suis aussi un poete”, δηλαδή “είμαι κι εγώ ένας ποιητής”. Ξεκίνησε συγγραφή ποιημάτων το 1934 και μέσα από αυτά εξέφρασε πιο έντονα τη σχέση του με τον υπερρεαλισμό.

Ποιος δεν θα ήθελε να βουτήξει στη Μεσόγειο μαζί με έναν διάσημο ζωγράφο που λάτρευε να πηγαίνει στην παραλία; Κάνοντας ένα flashback  στα τέλη της δεκαετίας του 1940 βλέπουμε κάποια ενσταντανέ από ιδιωτικές στιγμές του Picasso μαζί με την οικογένειά του να απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα.

Pablo Picasso, Françoise Gilot και ο γιος τους Claude, 1948, © Robert Capa © International Center of Photography/Magnum 

Αυτές οι φωτογραφίες δεν είναι μια απλή τεκμηρίωση της ημέρας μιας οικογένειας στην παραλία. Είναι αριστουργήματα από μόνα τους καθώς τραβήχτηκαν από έναν έξυπνο φωτογράφο, τον Robert Capa, ο οποίος είναι πιθανώς πιο διάσημος για τις εξαιρετικές λήψεις του από τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο από το 1936. Το 1947, ίδρυσε στο Παρίσι την Magnum Photos μαζί με τους Henri Cartier -Bresson, William Vandivert, David Seymour και George Rodger.Picasso, Gilot and Claude, 1948, © Robert Capa © Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας/Magnum Photos

Ο Picasso και ο Gillot συναντήθηκαν σε ένα εστιατόριο το 1943, όταν εκείνη ήταν 21 και εκείνος 61. Ο Gillot αντικατέστησε γρήγορα την προηγούμενη ερωμένη, Dora Maar (για την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ), στο πλευρό του ζωγράφου. Δεν παντρεύτηκαν ποτέ, καθώς ο Picasso ήταν ακόμη νόμιμα παντρεμένος με μια Ρωσίδα χορεύτρια μπαλέτου  Olga Khokhlova, αλλά απέκτησαν δύο παιδιά, τον Claude και την Paloma.Robert Capa, Pablo Picasso και Françoise Gilot. Στο βάθος ο ανιψιός του ζωγράφου Javier Vilato, 1948, © Robert Capa © International Center of Photography/Magnum Photos

Η Gillot είναι και η ίδια ζωγράφος και κριτικός τέχνης, αλλά ορισμένοι μελετητές λένε ότι η καριέρα της τερματίστηκε εξαιτίας του Picasso. Όταν τον άφησε, καθώς προφανώς ήταν βίαιος μαζί της, επηρέασε όλους τους εμπόρους τέχνης που γνώριζε για να τους εμποδίσει να αγοράσουν την τέχνη της. 

Robert Capa, Picasso, Gilot and Claude, 1948, © Robert Capa © International Center of Photography/Magnum Photos

 Ωστόσο, ας επιστρέψουμε στο αυτές τις χαρούμενες στιγμές πριν από την καταιγίδα, όταν το ζευγάρι είναι ακόμα τόσο ερωτευμένο και απολαμβάνει ένα τέλειο απόγευμα στο Golfe-Juan, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στην Κυανή Ακτή της Γαλλίας. 

  O Picasso παίζει με τον Claude, 1948, © Robert Capa © Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας/Magnum Photos

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >