AD

George Orwell| Ο άνθρωπος που είδε το Μέλλον

38 σπουδαία αποφθέγματα ενός από τους σπουδαιότερους Άγγλους συγγραφείς του 20ου αιώνα με ττεράστια επιρροή ο οποίος προέβλεψε το μέλλον όσο κανένας άλλος. Γεννήθηκε στις 25 Ioυνίου του 1903.

Γράφει η Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Θεωρείται ως ένας από τους σπουδαιότερους Άγγλους συγγραφείς του 20ου αιώνα με ττεράστια επιρροή και ως ένας από τους πιο σημαντικούς χρονικογράφους της Αγγλικής κουλτούρας της γενιάς του. Το 2008, οι Times του έδωσαν τη δεύτερη θέση στη λίστα με τους 50 κορυφαίους Βρετανούς συγγραφείς από το 1945.

Ο Όργουελ έγραψε κριτικές λογοτεχνίας, ποίηση, μυθιστορήματα και πολεμικές ανταποκρίσεις. `Εγινε διάσημος για το δυστοπικό μυθιστόρημα 1984 καθώς και την αλληγορική νουβέλα Η Φάρμα των Ζώων.. Το βιβλίο του Φόρος Τιμής στην Καταλωνία ,αφορά μία καταγραφή των εμπειριών του από τον Ισπανικό Εμφύλιο. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι ευρέως αναγνωρισμένο και μαζί με αυτό και τα πολυάριθμα δοκίμιά του πάνω σε θέματα πολιτικής, λογοτεχνίας, γλώσσας και πολιτιστικά.

Το έργο του Όργουελ  ακόμα και σήμερα επηρεάζει τη μαζική και πολιτική κουλτούρα. Ο όρος Οργουελικός, δε, περιγραφικός ολοκληρωτικών και απολυταρχικών πρακτικών, εντάχθηκε στο λεξιλόγιο μαζί με αρκετούς από τους νεολογισμούς του. Ανάμεσά τους:ψυχρός πόλεμος, Μεγάλος Αδελφός, Αστυνομία Σκέψης, Δωμάτιο 101, διπλή σκέψη και έγκλημα σκέψης.

Eπέλεξα κάποια από τα σπουδαιότερα αποφθέγματά του και σας τα παραθέτω:

Όπως και με το χριστιανισμό, οι χειρότεροι διαφημιστές του σοσιαλισμού είναι οι πιστοί του.

Τα ακραία αισθήματα πάντα κερδίζουν τελικά. Οι ηγέτες που προσφέρουν δάκρυα, λύπη, αίμα και ιδρώτα πάντα παίρνουν περισσότερα από τους οπαδούς τους σε σχέση με αυτούς που προσφέρουν ασφάλεια και καλοπέραση. Στα δύσκολα οι άνθρωποι είναι ηρωικοί.

Ο σκοπός ενός αστείου δεν είναι να μειώσει κάποιον, αλλά να του θυμίσει ότι είναι μειωμένος.

Ο πόλεμος εναντίον μια ξένης χώρας συμβαίνει μόνο όταν οι τάξεις με το χρήμα εκτιμούν ότι θα βγάλουν κέρδος από αυτόν.

Ο σοβαρός αθλητισμός δεν έχει να κάνει τίποτε με το «ευ αγωνίζεσθαι». Είναι γεμάτος μίσος, ζήλια, καυχησιολογία, άγνοια όλων των κανόνων και σαδιστική ευχαρίστηση στην παρακολούθηση βίας. Με άλλα λόγια, είναι πόλεμος χωρίς πυροβολισμούς.

Σήμερα έκανα εξαντλητική δουλειά. Το πρωί έβγαλα ένα κόμμα από το κείμενό μου και το βράδυ το ξανάβαλα.

Εθνικισμός είναι δίψα για εξουσία ενισχυμένη από αυταπάτες.

Όλη η πολεμική προπαγάνδα, οι κραυγές και τα ψέματα και το μίσος, έρχονται, όλα ανεξαιρέτως, από ανθρώπους που δεν πολεμούν.

Οι άνθρωποι μπορεί να είναι ευτυχισμένοι μόνο όταν δεν θεωρούν ότι σκοπός της ζωής είναι η ευτυχία.

Ένας ανθρωπιστής είναι πάντα ένας υποκριτής.

Κάθε πόλεμος, όταν πλησιάζει, παρουσιάζεται σαν μια αναπόφευκτη πράξη αυτοάμυνας απέναντι σε ένα μανιακό δολοφόνο.

Δεν επιβάλλεις δικτατορία για να περιφρουρήσεις την επανάσταση. Κάνεις επανάσταση για να επιβάλλεις δικτατορία.

Κάθε γενιά φαντάζεται ότι είναι πιο έξυπνη από τη γενιά που πέρασε και πιο σοφή από τη γενιά που ακολουθεί.

Για να επιβιώσεις, συχνά είναι απαραίτητο να δώσεις μάχη, και για να δώσεις μάχη, πρέπει να λερωθείς.

Η κοιλιά προηγείται της ψυχής.

Αν θέλεις ένα όραμα του μέλλοντος, φαντάσου μια μπότα να συντρίβει ένα ανθρώπινο πρόσωπο -για πάντα.

Ήταν ένας πικρόχολος άθεος. Το είδος του άθεου που δεν είναι τόσο ότι δεν πιστεύει στο Θεό, όσο ότι τον αντιπαθεί.

Ανακεφαλαιώνοντας, μια ιεραρχική κοινωνία δεν είναι δυνατή παρά μόνο αν βασίζεται στη φτώχεια και στην άγνοια.

Ήταν μια λαμπρή κρύα μέρα του Απρίλη, και τα ρολόγια σήμαναν δεκατρείς.

(η πρώτη φράση από το «1984»)

Όποιος ελέγχει το παρελθόν ελέγχει το μέλλον. Όποιος ελέγχει το παρόν ελέγχει το παρελθόν.

(από το «1984»)

Όποιος νικάει προς στιγμήν, πάντα φαίνεται ανίκητος.

Τα καλύτερα βιβλία είναι εκείνα που μας λένε αυτά που ήδη ξέρουμε.

Ένας λόγος για τη ασχήμια των μεγάλων στα μάτια ενός παιδιού είναι ότι το παιδί κοιτάζει προς τα πάνω, και λίγα πρόσωπα είναι στα καλύτερά τους όταν τα βλέπουμε από κάτω.

Ο πιο σίγουρος τρόπος να τελειώσεις έναν πόλεμο είναι να ηττηθείς.

Αλλά αν η σκέψη διαφθείρει τη γλώσσα, μπορεί και η γλώσσα να διαφθείρει τη σκέψη.

Η ευτυχία μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα στην αποδοχή.

Όλη η προπαγάνδα είναι ψέματα, ακόμα κι όταν λέει την αλήθεια.

Ο Ντίκενς είναι ένας από κείνους τους συγγραφείς που αξίζει να τους κλέψει κανείς.

Μια από τις πιο έντονες εμπειρίες του πολέμου είναι ότι ποτέ δεν μπορείς να ξεφύγεις από την αηδιαστική μυρωδιά ανθρώπινης προέλευσης.

Μια αυτοβιογραφία μπορούμε να την πιστέψουμε μόνο όταν αποκαλύπτει κάτι αρνητικό. Εκείνος που περιγράφει τα κατορθώματά του, μάλλον ψεύδεται, γιατί οποιαδήποτε ζωή, αν τη δούμε από μέσα μας, φαίνεται σαν μια σειρά από ήττες.

Η εξουσία δεν είναι μέσο, είναι σκοπός.

Η πραγματικότητα υπάρχει μέσα στο ανθρώπινο μυαλό και πουθενά αλλού.

Είχε πια φτάσει σε εκείνη την ηλικία που το μέλλον σταματά να είναι μια θολή ροζ εικόνα και γίνεται πραγματικό και απειλητικό.

Οι λαοί που εκλέγουν διεφθαρμένους πολιτικούς, κλέφτες, απατεώνες και προδότες δεν είναι θύματα αλλά συνένοχοι.

Ανά πάσα στιγμή υπάρχει μια «ορθοδοξία», δηλαδή ένα σύνολο ιδεών που υποτίθεται πως όλοι οι σωστά σκεπτόμενοι άνθρωποι δέχονται χωρίς συζήτηση.

Σε μια εποχή παγκόσμιου ψεύδους, το να λες την αλήθεια είναι μια πράξη επαναστατική.

Αριστερός: ένας λάτρης της εξουσίας, χωρίς εξουσία.

Ελευθερία είναι το δικαίωμα να λες στους ανθρώπους αυτό που δεν θέλουν ν’ ακούσουν.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Δώρα Παντέλη: «Ήμουν συνειδητοποιημένη ότι δεν θα ορίσει τη ζωή μου το αν θα κάνω παιδί»

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε η Δώρα Παντέλη, το Σάββατο, στη Ζωή Παπαδοπούλου και το νέο επεισόδιο της εκπομπής “Μαμα-δες” όπως παρακολουθήσαμε στο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

«Δεν νιώθουμε ασφαλείς»: Κάτοικοι στη Γάζα αμφισβητούν την εκεχειρία μετά το μπαράζ ισραηλινών πληγμάτων

Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό για την ανακοίνωση της εκεχειρίας, ο λαός στη Λωρίδα της Γάζας έχει αρχίσει να ανησυχεί. Οι Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι η εκεχειρία

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου

Σήμερα Κυριακή, 2 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Ακίνδυνου, Αφθονίου, Ελπιδοφόρου, Πηγασίου και Ανεμποδίστου των Μαρτύρων. Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

«Σημείο καμπής» για τις σχέσεις με την Κίνα χαρακτήρισε ο Καναδός πρωθυπουργός τη συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ – Γιατί ζήτησε συγγνώμη από τον Τραμπ

Ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ εκτίμησε ότι οι συνομιλίες του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ αποτέλεσαν «σημείο καμπής» για τις εδώ και χρόνια τεταμένες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαγορεύει το κάπνισμα σε όσους έχουν γεννηθεί μετά το 2007

Οι Μαλδίβες άρχισαν να εφαρμόζουν την απαγόρευση καπνίσματος σε όσους γεννήθηκαν μετά τον Ιανουάριο του 2007, καθιστώντας τη χώρα τη μόνη με γενεαλογική απαγόρευση του

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >