AD

Μια ακατανόητη ανταρσία με γελοίο τέλος σε ένα χαοτικό καθεστώς

Αν το δεις από κάποια μεριά, το χθεσινό χάος στην Ρωσία, έμοιαζε με κωμωδία των Monty Python

Από τον Άρη Τερζόπουλο

O τρόπος της ανόδου του πολέμαρχου Γεβγένι Πριγκόζιν, είναι ενδεικτική του τρόπου που λειτουργεί το καθεστώς Πούτιν, από τότε που ανέλαβε την εξουσία.

Έχοντας καταδικαστεί για μικροκλοπές ο Πριγκόζιν, όταν απελευθερώθηκε, κατέληξε να πουλάει hot dog στους δρόμους της Αγίας Πετρούπολης. Μετά και από μία ακόμη καταδίκη, κατέληξε άγνωστο πως να γίνει ιδιοκτήτης κάποιων μοδάτων εστιατορίων στην Πετρούπολη. Εκεί τον γνώρισε ο Πούτιν, η γνωριμία τους εξελίχθηκε σε φιλία και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει ο υπεύθυνος για τις γευστικές προμήθειες του Κρεμλίνου, όπου σέρβιρε ο ίδιος τα επίσημα τραπέζια του Ρώσου Προέδρου με τους ξένους ηγέτες. Σαν επιπλέον μπόνους ο Πούτιν του είχε δώσει και την αποκλειστικότητα της προμήθειας κρεάτων σε μεγάλες περιοχές της ρωσικής επικράτειας.

Αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίον δημιουργήθηκαν, όλοι οι πλούσιοι και διάσημοι ολιγάρχες στην Ρωσία. Πάρε εσύ τα πετρέλαια, πάρε εσύ τα μέταλλα, πάρε εσύ το ένα, πάρε εσύ το άλλο, το απαραίτητο προσόν, ήταν να βρεθείς με κάποιο κοντά στον Πούτιν και να αποκτήσεις της εύνοια του.

Αν στην συνέχεια έχανες την εύνοια του για οποιοδήποτε λόγο, είτε με αιτία είτε χωρίς αιτία, θα βρισκόσουν είτε δηλητηριασμένος, είτε “αυτοκτονημένος” και εν πάση περιπτώσει χωρίς δουλειά αφού θα ήσουν ήδη νεκρός.

Με κάποιο παρόμοιο τρόπο λειτουργούσε και το στράτευμα και οι υπουργοποιήσεις.

Αν είχαμε να το συγκρίνουμε με την αρχαιότητα, θα το παρομοιάζαμε με το καθεστώς που είχε δημιουργήσει ο Καλιγούλας στην Ρώμη, που έκανε και το άλογο του συγκλητικό.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε και η Βάγκνερ, το 2014, μια εταιρεία μισθοφόρων, που συχνά ήταν πρώην κατάδικοι, που έκαναν όλες τις δουλειές χωρίς να φαίνεται ο ρωσικός στρατός.

Ξεπερνώντας τον εαυτό του σε πρωτοτυπία ο Πούτιν διόρισε αρχηγό αυτού του μισθοφορικού στρατού τον σεφ του.

Η Βάγκνερ ήταν ένας αδίστακτος μισθοφορικός στρατός, με άπειρα εγκλήματα πολέμου σε βάρος της, αλλά και συγχρόνως μια πολύ επικερδής επιχείρηση αφού εισέπραττε εκατοντάδες εκατομμύρια για τις υπηρεσίες του, ενώ όταν ανέλαβε και την εκμετάλλευση κάποιων ορυχείων στην Αφρική, ο πλούτος της Βάγκνερ, είχε μεταφραστεί σε δισεκατομμύρια.

Έτσι μέσα σε λίγα χρόνια έχοντας εκτελέσει πολλές δύσκολες αποστολές στην Συρία στην Λιβύη και σε καμιά δεκαριά χώρες της Αφρικής, βρέθηκε να είναι ένας πολύ πλούσιος ιδιοκτήτης ενός εμπειροπόλεμου στρατού.

Η πρόσκληση του να βοηθήσει στον πόλεμο με την Ουκρανία, αποδείχθηκε από την αρχή προβληματική, καθώς είχε πολλές σοβαρές αντιρρήσεις για το πως λειτουργούσε ο ρωσικός στρατός, με εμφανή σημάδια ανικανότητας και τουλάχιστον 100.000 νεκρούς ή εκτός μάχης στρατιώτες, πράγμα για το οποίο κατηγορούσε τον Υπουργό άμυνας Σοϊγκού και τον αρχηγό του στρατού Γερασίμωφ.

Τις τελευταίες μέρες όπως δείχνουν κάποιες πληροφορίες οι δυο τελευταίοι είχαν αποφασίσει να απαλλαγούν από τον Πριγκόζιν, που συνέχεια τους κατέκρινε και οργάνωσαν μια πραγματική σφαγή κάποιων μονάδων του Πούτιν, που όπως έλεγε ο Πριγκόζιν εξοντώθηκαν περίπου 2000 άνδρες του.

Αυτή μάλλον ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Το πως ο Πριγκόζιν κατάφερε να καταλάβει το κέντρο διοίκησης του ρωσικού στρατού στο Ροστόβ, που ήταν το κέντρο για την εκστρατεία κατά της Ουκρανίας, χωρίς να πέσει ούτε μια ντουφεκιά, δημιουργεί ερωτήματα για το πως λειτουργεί ο ρωσικός στρατός.

Κι έτσι ξεκίνησε η ανταρσία της Βάγκνερ και του Πριγκόζιν, που όλα έδειχναν ότι ήταν η πιθανή αρχή ενός ρωσικού εμφυλίους. Ο Πούτιν απάντησε με ένα διάγγελμα μιλώντας για “προδοσία” και “πισώπλατο μαχαίρωμα”, ενώ ο Πριγκόζιν του απάντησε “έκανες λάθος επιλογή. Αύριο θα έχουμε άλλον Πρόεδρο”, ενώ προηγουμένως είχε αποδομήσει τις αιτιάσεις του Πούτιν για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία δεν είχε ποτέ σκοπό να πάει σε πόλεμο με την Ρωσία.

Όλα έδειχναν ότι η Ρωσία βρισκόταν στην αρχή μιας χαοτικής εμφύλιας σύρραξης.

Και αναλυτές σε όλον τον κόσμο έλεγαν για ένα πολύ δυνατό “χαστούκι” στον Πούτιν και πιθανόν την αρχή του τέλους του.

Μέχρι το απόγευμα η στρατιά του Πούτιν που άλλοι λένε ότι αποτελείτο από 5.000 και άλλοι από 25.000 άνδρες, είχε φτάσει σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από την Μόσχα.

Αυτό έκανε πολλούς να αναρωτιούνται που βρισκόταν ο ρωσικός στρατός καθώς η μόνη αντίδραση που καταγράφηκε ήταν η επίθεση κάποιων ελικοπτέρων στο κομβόι του Πριγκόζιν και η κατάρριψη κάποιων ελικοπτέρων από τους άνδρες του τελευταίου.

Και μετά όλα σταμάτησαν.

Ο Πριγκόζιν δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον δικτάτορα της Λευκορωσίας και στενό σύμμαχο του Πούτιν Λουκασένκο και όλα τέλειωσαν.

Ο ως τότε επιθετικός Πριγκόζιν ξαφνικά άλλαξε τελείως και δήλωσε πως τα στρατεύματα του θα γυρνούσαν στα στρατόπεδα τους για να αποφευχθεί η αιματοχυσία, ο ίδιος και το στράτευμα του θα αμνηστεύονταν από την κατηγορία της ανταρσίας, ενώ ο ίδιος θα κατέφευγε στην Λευκορωσία.

Και κάπως έτσι τελείωσε αυτή η ωραία εορτή.

Το ποια θα είναι η συνέχεια, με το χαοτικό έτσι κι αλλιώς καθεστώς του Πούτιν, είναι για την ώρα άγνωστο. Το γιατί υποχώρησε ο Πριγκόζιν και από βρυχώμενος λέων έγινε ξαφνικά γατάκι, είναι επίσης άγνωστο

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μάτια Ερμητικά Κλειστά | Το κύκνειο άσμα του Stanley Kubrick

Στις 26 Ιουλίου 1928 γεννήθηκε ο μεγάλος Kubrick. 72 χρόνια αργότερα, όταν έκλεισε για πάντα τα μάτια του, όσοι αναλύουν τους συμβολισμούς της τελευταίας ταινίας αναρωτιούνται για το κατά πόσο ο θάνατος του ήταν συμπτωματικός.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εβίτα Περόν | Διεκδίκησα περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες, επειδή ήξερα τί αναγκάζονται να υποφέρουν

Από νόθο παιδί και ταπεινωμένη στάρλετ σε Πρώτη Κυρία της Αργεντινής. Αγαπήθηκε και μισήθηκε με τόση φρενίτιδα που άγγιξε εν ζωή το μύθο. Έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουλίου του 1952.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τζέρι Χολ & Μικ Τζάγκερ | Ο θυελλώδης έρωτας & η Αντζελίνα Τζολί- `πέτρα του σκανδάλου`

O αυθεντικός σταρ είναι γνωστό ότι ήταν ανέκαθεν ασυγκράτητος & ότι είχε πολλές ερωμένες… Υπήρξε όμως μία που τον προκαλούσε να την κυνηγάει… Με αφορμή τα 81 χρόνια από τη γέννησή του, στις 26 Ιουλίου του 1943, ας θυμηθούμε μια παλιά ιστορία…

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >