AD

Pearl S. Buck | H ζωή της πρώτης Αμερικανίδας που κέρδισε βραβείο Πούλιτζερ και Νόμπελ

Στις 26 Ιουνίου του 1892 γεννήθηκε η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας η οποία έλεγε ότι : oι πιο επικίνδυνες καρδιακές παθήσεις είναι πάντα ο φθόνος, το μίσος, η πλεονεξία.

Γράφει η Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

«Η δοκιμασία ενός πολιτισμού είναι στον τρόπο που νοιάζεται για τα αβοήθητα μέλη του».

Pearl S. Buck  

Στις 10 Δεκεμβρίου 1938, η Pearl S. Buckκ έφτασε στο Μέγαρο Μουσικής της Στοκχόλμης για την Τελετή Απονομής του Βραβείου Νόμπελ, αλλά δεν ήταν εκεί απλώς για να παρακολουθήσει την περίφημη εκδήλωση. Εκείνη τη χειμωνιάτικη νύχτα, έγραφε ιστορία ως η πρώτη Αμερικανίδα που τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ και το βραβείο Νόμπελ, κερδίζοντας το «για τις πλούσιες και πραγματικά επικές περιγραφές της της ζωής των αγροτών στην Κίνα και για τα βιογραφικά της αριστουργήματα».

Τα μυθιστορήματα που πυροδότησαν τη λογοτεχνική καριέρα της Pearl Buck και οδήγησαν σε διακρίσεις κύρους ήταν The Good Earth (1931) και οι δύο συνέχειές του,Sons (1932) και A house divided(1935). Η τριλογία, εμπνευσμένη από τη ζωή της στην Κίνα, πρόσφερε σε εκατομμύρια αναγνώστες την πρώτη τους ματιά στην κινεζική κουλτούρα. Αλλά τα επακόλουθα χρόνια της ζωής της που πέρασε στην Κίνα, μάρτυρες των αγώνων και των θριάμβων του κινεζικού λαού, δεν ενέπνευσαν τη συγγραφή της Pearl, αλλά ενέπνευσαν και την αξιοσημείωτη ζωή της υπηρεσίας.

Η Pearl Comfort Sydenstricker γεννήθηκε από την Caroline και τον Absalom Sydenstricker, Πρεσβυτεριανούς ιεραποστόλους που στάθμευαν τότε στην Κίνα, στο Hillsboro της Δυτικής Βιρτζίνια στις 26 Ιουνίου 1892. Αφού έληξε η άδεια τους στο σπίτι στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οικογένεια Sydenstricker επέστρεψε στην Κίνα και εγκαταστάθηκε στο Zhenjiang . Εκεί, επέλεξαν να ζήσουν στο χωριό ανάμεσα στους Κινέζους αντί για το ιεραποστολικό συγκρότημα, έτσι η Pearl και τα αδέρφια της μεγάλωσαν βυθισμένοι στην τοπική κουλτούρα. Ο δάσκαλός της, ο κύριος Kung, της δίδαξε την κινεζική ιστορία, τη γραφή και τον Κομφουκιανισμό.

Η οικογένεια Sydenstricker στην Κίνα, περ. 1901. Από αριστερά προς τα δεξιά: Pearl, Absalom, Grace, Carie και η γκουβερνάντα τους, Wang. Πηγή: Penn Arts & Sciences, Department of English

Η Caroline Sydenstricker εκπαίδευσε την Pearl στο σπίτι, διδάσκοντάς της τη σημασία του να είναι ικανή συγγραφέας. Όταν ήταν μόλις έξι ετών, το πρώτο λογοτεχνικό κομμάτι της Περλ δημοσιεύτηκε στο παιδικό τμήμα της αγγλικής εφημερίδας,Σαγκάη Ερμής. Αποκτώντας από νωρίς μια συνάφεια με το διάβασμα, η Pearl καταβρόχθιζε βιβλία όπως τον Oliver Twist και όλα τα έργα του Charles Dickens πριν από την ηλικία των 10 ετών.

Σε ηλικία 18 ετών, η Pearl επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παρακολουθήσει το Γυναικείο Κολλέγιο Randolph-Macon στη Βιρτζίνια. Τέσσερα χρόνια αργότερα, αποφοίτησε με πτυχίο Φιλοσοφίας και τιμήθηκε να της ζητηθεί να διδάξει στο alma mater της. Δυστυχώς, η θητεία της ως καθηγήτρια δεν κράτησε πολύ. Μετά από ένα μόνο εξάμηνο, η Pearl επέστρεψε στην Κίνα αφού έμαθε ότι η μητέρα της ήταν σοβαρά άρρωστη.

Λίγο μετά την επιστροφή της στην Κίνα, η Pearl συνάντησε τον John Lossing Buck, έναν απόφοιτο του Κορνέλ που υπηρετούσε ως ιεραπόστολος. Παντρεύτηκαν το 1917 και πέρασαν τα πρώτα χρόνια του γάμου τους στη μικρή πόλη Suzhou στη Βόρεια Κίνα, την περιοχή που θα ενέπνευσε την Pearl όταν έγραφε The Good Earth.

Το μοναδικό φυσικό παιδί της, η Carol, γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1920. Όταν η Carol ήταν παιδί, η Pearl παρατήρησε ότι δεν αναπτυσσόταν όπως θα έπρεπε, αλλά ο John και οι γιατροί έδωσαν ελάχιστη σημασία στην ανησυχία της μητέρας. Τελικά, η Carol διαγνώστηκε με σύνδρομο PKU, αφήνοντάς της μόνιμη διανοητική αναπηρία. Σε ηλικία 9 ετών, η Pearl έγραψε την Κάρολ στο Vineland Training School στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου θα παρέμενε μέχρι το θάνατό της σε ηλικία 72 ετών. Το βιβλίο της Περλ,Το παιδί που δεν μεγάλωσε ποτέ (1950), εμπνεύστηκε από την πραγματική εμπειρία της με την Carol και την αντιμετώπιση του συνδρόμου PKU.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1920, ο John, ο Pearl και η νεαρή Carol επέστρεψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο Pearl εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο Cornell και απέκτησε μεταπτυχιακό στην Αγγλική Λογοτεχνία. Πριν επιστρέψουν στην Κίνα το φθινόπωρο του 1925, οι Bucks υιοθέτησαν ένα κοριτσάκι που ονομάστηκε Jannis. Πίσω στην Κίνα, η αυξανόμενη ένταση μεταξύ Εθνικιστών και Κομμουνιστών έκανε τη ζωή ταραχώδη, ειδικά για τους ξένους. Κατά τη διάρκεια του περιστατικού Nanking του 1927, η οικογένεια Buck άφησε το σπίτι της στο Nanking και διέφυγε στην Ιαπωνία για ένα χρόνο.

Μετά την επιστροφή της οικογένειας στην Κίνα, η Pearl και ο John πήραν την απόφαση να στείλουν την Κάρολ στη Σχολή Εκπαίδευσης Βάινλαντ, αλλά διαπίστωσαν ότι τους έλειπαν τα χρήματα για να πληρώσουν το σχολείο. Ενώ ζούσε ακόμα στο Nanking, η Pearl επένδυσε περισσότερο χρόνο και προσπάθεια για να γίνει επαγγελματίας συγγραφέας και παρουσίασε με τόλμη το πρώτο της μυθιστόρημα, East Wind, West Wind, σε πολλούς εκδότες. Αφού συναντήθηκε με πολλές επιστολές απόρριψης, ο Richard Walsh, συντάκτης της John Day Publishing Company, συμφώνησε τελικά να εκδώσει το μυθιστόρημα. Το 1930, ο Pearl S. Buck έγινε δημοσιευμένος συγγραφέας.

Τον επόμενο χρόνο, The Good Earth κυκλοφόρησε, κατακτώντας την κορυφή της λίστας των μπεστ σέλερ για σχεδόν δύο χρόνια και κερδίζοντας το βραβείο Pulitzer. Σε μόλις ένα χρόνο, η Pearl είχε μετατραπεί από έναν σκοτεινό συγγραφέα που κατοικούσε στην Κίνα σε μια λογοτεχνική αίσθηση. Το μυθιστόρημα έλαβε μεγαλύτερη αναγνώριση το 1937, όταν μετατράπηκε σε μια ταινία μεγάλου μήκους με πρωταγωνίστρια τη Luise Rainer, η οποία πήρε το Όσκαρ για την ερμηνεία της ως πρωταγωνίστρια, “O-Lan”.

Καθώς η κατάσταση στην Κίνα επιδεινώθηκε, το ίδιο έκανε και ο γάμος της Pearl με τον Τζον Λούσινγκ Μπακ. Το 1934, η οικογένεια επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον επόμενο χρόνο, η Περλ υπέβαλε αίτηση διαζυγίου στο Ρίνο της Νεβάδα. Την ημέρα του διαζυγίου, παντρεύτηκε τον Richard Walsh, τον αρχισυντάκτη που ήταν υπεύθυνος για την έναρξη της καριέρας της. Αυτό σηματοδότησε την αρχή μιας δημιουργικής και τρομερής συνεργασίας που κράτησε μέχρι το θάνατο του Walsh το 1960.

Οι Pearl και Richard αγόρασαν τη φάρμα Green Hills στο Bucks Country της Πενσυλβάνια. Το ακίνητο αποτελούνταν από περίπου 500 καταπράσινα στρέμματα και το σπίτι, κατασκευασμένο από μασίφ πέτρα, χρονολογείται από το 1835. Εδώ, το ζευγάρι μεγάλωσε τα επτά υιοθετημένα του παιδιά και πολλά ανάδοχα παιδιά. Όλο αυτό το διάστημα, η λογοτεχνική καριέρα του Περλ παρέμενε προορατική. Έγραψε για διάφορα θέματα, όπως βιογραφίες της μητέρας και του πατέρα της, διάφορα μυθιστορήματα εμπνευσμένα από τη ζωή της στην Κίνα, παιδικά βιβλία και την αυτοβιογραφία της. Συνολικά, ο Pearl δημοσίευσε περισσότερα από 100 έργα λογοτεχνίας. Το τελευταίο της χειρόγραφο,Το Αιώνιο Θαύμα, που γράφτηκε λίγους μήνες πριν από το θάνατό της το 1973, δημοσιεύτηκε μεταθανάτια το 2013.

Καθώς το όνομά της έγινε γνωστό, η Pearl άρχισε να επενδύει περισσότερο χρόνο στην ανθρωπιστική εργασία. Ήταν σταθερή στην πεποίθησή της ότι όλα τα ανθρώπινα όντα άξιζαν την ισότητα και ήταν ένα από τα πρώτα δημόσια πρόσωπα που ήταν ένθερμα υποστηρικτής των πολιτικών δικαιωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρατηρώντας την αύξηση του αριθμού των παιδιών που γεννήθηκαν από Αμερικανούς στρατιώτες στην Ασία και τελικά άφησαν πίσω τους, η Pearl ίδρυσε το πρόγραμμα υιοθεσίας Welcome House το 1949. Αυτό το μοναδικό πρόγραμμα ήταν η πρώτη υπηρεσία υιοθεσίας που έδωσε προτεραιότητα στην τοποθέτηση παιδιών με δύο φυλές και λειτούργησε με επιτυχία για περισσότερα από 60 χρόνια.

Λαχταρώντας να κάνει περισσότερα για τα παιδιά στο εξωτερικό, η Pearl ίδρυσε το Ίδρυμα Pearl S. Buck το 1964, βοηθώντας τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και την κατάλληλη επαγγελματική κατάρτιση στις πατρίδες τους. Το Pearl S. Buck Foundation συνεχίζει να ευδοκιμεί σήμερα ως Pearl S. Buck International. Την ίδια χρονιά που ιδρύθηκε το Ίδρυμα, ο Pearl ταξίδεψε στη Νότια Κορέα για να ανοίξει το Κέντρο Ευκαιριών και το Ορφανοτροφείο, το οποίο αργότερα δημιούργησε γραφεία στο Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη.

Η Pearl S. Buck κάθεται με παιδιά στο Welcome House στην Πενσυλβάνια, το οποίο ίδρυσε το 1949. Το Welcome House ήταν υπεύθυνο για την αντιστοίχιση περισσότερων από 7.000 παιδιών από όλο τον κόσμο, πολλά διφυλετικά, με οικογένειες στις Η.Π.Α. Πηγή: Temple University, Αστικά Αρχεία

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, η Pearl είχε υπηρετήσει μόνο ως συνήγορος του κινεζικού λαού. Μέσα από τα λογοτεχνικά της έργα, είχε χρησιμεύσει ως η φωνή τους όταν ο υπόλοιπος κόσμος δεν την άκουγε, αλλά η Pearl δεν μάσησε ποτέ τα λόγια της όταν επρόκειτο για τις απόψεις της για το Κομμουνιστικό Κόμμα. Το μυθιστόρημά της το 1962,Satan Never Sleeps, τόνισε την τυραννία που ασκούσαν οι κομμουνιστές ηγέτες και για δεκαετίες, η κινεζική κυβέρνηση παρέμεινε εχθρική απέναντι στην συγγραφέα. Μόλις στις αρχές του 21ου αιώνα, η λογοτεχνική ικανότητα της Περλ αναγνωρίστηκε τελικά και επικροτήθηκε στην Κίνα.

Λιγότερο από ένα χρόνο αφότου έκανε την τελευταία της έκκληση να εισέλθει στην Κίνα, η Pearl S. Buck πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα στις 6 Μαρτίου 1973. Τέθηκε στο ήσυχο σπίτι της, το Green Hills Farm, το οποίο είναι τώρα ένας εθνικός ιστορικός χώρος που είναι ανοιχτό στους επισκέπτες. Τα λογοτεχνικά έργα της Pearl S. Buck συνεχίζουν να αναγνωρίζονται και να διαβάζονται σε όλο τον κόσμο, αλλά η κληρονομιά της ως πρωταθλήτρια για το αόρατο και το ανήκουστο συνεχίζει να εμπνέει και να μεταμορφώνει ζωές.

Ακολουθούν 17 μαθήματα ζωής της Pearl Buck :

Οι μεγάλες αρετές κάνουν τον άνθρωπο αξιοθαύμαστο, τα μικρά ελαττώματα τον κάνουν αξιαγάπητο.

Να οδηγήσεις τη γυναίκα έξω από το σπίτι, να οδηγήσεις τον άντρα μέσα, αυτό θα πρέπει να είναι ο στόχος της παιδείας. Το σπίτι χρειάζεται τον άντρα, και ο κόσμος εκεί έξω χρειάζεται τη γυναίκα.

Δεν περιμένω την κατάλληλη διάθεση. Δεν καταφέρνεις τίποτα αν το κάνεις αυτό. Το μυαλό σου πρέπει να ξέρει ότι πρέπει να στρωθεί στη δουλειά.

Το να βοηθάς τους συνανθρώπους σου είναι ωραίο, αλλά μόνο όταν γίνεται με χαρά, με όλη σου την καρδιά και με ελεύθερο πνεύμα.

Αν η θρησκεία είναι νεκρή, καλύτερα να ψάξουμε να βρούμε άλλες πηγές ηθικής δύναμης, πριν είναι πολύ αργά.

Το μυστικό της χαράς στη δουλειά περιέχεται σε μια λέξη: ποιότητα. Το να ξέρεις να κάνεις κάτι καλά σημαίνει να το απολαμβάνεις.

Δεν μπορείς να αναγκάσεις τον εαυτό σου να αισθανθεί κάτι που δεν αισθάνεσαι, αλλά μπορείς να τον αναγκάσεις να κάνει το σωστό παρά τα αισθήματά σου.

Οι πιο επικίνδυνες καρδιακές παθήσεις είναι πάντα ο φθόνος, το μίσος, η πλεονεξία.

Όταν οι άνθρωποι καταστρέφουν τους παλιούς θεούς, βρίσκουν νέους για να τους αντικαταστήσουν.

Οι νέοι δεν ξέρουν αρκετά για να είναι συνετοί και γι’ αυτό προσπαθούν το αδύνατο -και το πετυχαίνουν, τη μια γενιά μετά την άλλη.

Η αλήθεια είναι πάντα συναρπαστική. Να τη λες. Η ζωή είναι πληκτική χωρίς αυτήν.

Η πρόοδος περιέχει μέσα της το σπόρο της ευτυχίας.

Το να βρεις τη χαρά στη δουλειά σημαίνει να ανακαλύψεις την πηγή της νεότητας.

Η τάξη είναι το σχήμα στο οποίο στηρίζεται η ομορφιά.

Όπως ο Κομφούκιος παλιά, με συναρπάζει τόσο πολύ το θαύμα της γης και της ζωής πάνω σ’αυτήν, που δεν μπορώ να σκέφτομαι για τον παράδεισο και τους αγγέλους.

Η βασική ανακάλυψη για ένα λαό είναι η ανακάλυψη της σχέσης ανάμεσα στους άντρες του και στις γυναίκες του.

Η φύση είναι ένα στοιχειωμένο σπίτι, αλλά η τέχνη είναι ένα σπίτι που προσπαθεί να στοιχειώσει.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >