AD

Έτσι μοιάζει η Ανταρκτική κάτω από τον πάγο

Το Bedmap2 της NASA απεικονίζει το βράχο κάτω από την Ανταρκτική και βοηθά τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς θα έρεε ο λιώσιμος πάγος προς τη θάλασσα.

Γράφει η Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

(Φωτογραφία εξωφύλλου:NASA/Goddard Space Flight Center)

Οι πάγοι λιώνουν. Η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει. Η κλιματική αλλαγή αναδιαμορφώνει τη Γη. Πώς θα έμοιαζε όμως ένας κόσμος χωρίς πάγο; Η NASA έχει μια ιδέα. Το 2013, η NASA δημιούργησε τον Bedmap2, ένα λεπτομερές τοπογραφικό μοντέλο—ή μια σειρά προϊόντων με πλέγμα—που δείχνει το τοπίο του βράχου κάτω από την παγωμένη Ανταρκτική, όπως και το υψόμετρο της θάλασσας. Μέσω της τεχνολογίας ραντάρ και της λεπτομερούς συλλογής δεδομένων 25 εκατομμυρίων μετρήσεων, το Bedmap2 παρέχει πληροφορίες για έναν κόσμο που αλλάζει.

Το αρχικό Bedmap δημιουργήθηκε το 2001. Το Bedmap2 χρησιμοποιεί πολύ περισσότερα δεδομένα για να δημιουργήσει μια συλλογή γνώσεων γύρω από την περιοχή της Ανταρκτικής νότια στις 60 μοίρες νότια. Τα δεδομένα για το υψόμετρο της επιφάνειας, το πάχος του πάγου και την τοπογραφία των βράχων από τη NASA και το British Antarctic Survey βοηθούν στη δημιουργία μιας λεπτομερούς εικόνας ενός κρυμμένου κόσμου. Ενώ η Ανταρκτική καλύπτεται κατά 98% από πάγο, από κάτω υπάρχει μια σειρά από βραχώδη βουνά και φαράγγια. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ραντάρ, γνωστή ως Multichannel Coherent Radar Depth Sounder, οι ερευνητές ανακάλυψαν το χαμηλότερο σημείο στην ήπειρο: 9.416 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας κάτω από τον παγετώνα Byrd.

«Τα φύλλα πάγου μεγαλώνουν λόγω του χιονιού και σαν μέλι που χύνεται σε ένα πιάτο, απλώνονται προς τα έξω και λεπταίνουν λόγω του βάρους τους», δήλωσε η Sophie Nowicki, του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA. «Το σχήμα του bedmap2 είναι το πιο σημαντικό άγνωστο και επηρεάζει τον τρόπο ροής του πάγου. Μπορείτε να επηρεάσετε τον τρόπο με τον οποίο το μέλι απλώνεται στο πιάτο σας, διαφοροποιώντας απλώς τον τρόπο που κρατάτε το πιάτο σας».

Το σχήμα του βράχου είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον υπολογισμό του τρόπου με τον οποίο η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει την Ανταρκτική και τον κόσμο. 6,4 εκατομμύρια κυβικά μίλια πάγου θα μπορούσαν να δημιουργήσουν άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 190 πόδια. Στην πραγματικότητα, το επίπεδο της θάλασσας ανεβαίνει με ανησυχητικό ρυθμό. Οι ερευνητές εργάζονται ήδη για να βοηθήσουμε στην περαιτέρω κατανόηση της ψυχρότερης ηπείρου μας σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση Αιγύπτου και Κατάρ για εκεχειρία στη Γάζα -Αρνητική η πρώτη αντίδραση του Ισραήλ

Η Χαμάς ανακοίνωσε πως αποδέχεται την πρόταση εκεχειρίας στη Γάζα από την Αίγυπτο και το Κατάρ.     Η ισλαμιστική οργάνωση ανέφερε σε ανακοίνωσή της

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

«Επικίνδυνη κλιμάκωση» χαρακτηρίζει η Χαμάς την ισραηλινή εντολή εκκένωσης συνοικιών της Ράφας

Αντίστροφη μέτρηση για την περιοχή όπου έχουν καταφύγει πάνω από 1,2 εκατ. Παλαιστίνιοι – Αναγκαίο να χτυπήσουμε τη Ράφα, λέει το Ισραήλ στις ΗΠΑ Ένας

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Βρήκαν «καύσιμα» οι τράπεζες | Πάμε για νέο ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών και διανομή μερίσματος

Σιγουριά Χρήστο Μεγάλου και Παύλο Μυλωνά στις δηλώσεις τους στους αναλυτές για διανομή μερίσματος στις Γενικές Συνελεύσεις του Ιουνίου – Ψήφος εμπιστοσύνης από JP Morgan

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >