AD

Vera Wang | Η σχεδιάστρια μόδας που άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο ντύνονταν οι νύφες

74 χρόνια πριν, στις 27 Ιουνίου του 1949 γεννήθηκε η κορυφαία σχεδιάστρια που έφερε επανάσταση στον κόσμο της μόδας. Γυναίκες υψηλού προφίλ έχουν φορέσει δημιουργίες της Wang, ανάμεσά τους η Karenna Gore, η Campbell Brown, η Avril Lavigne, η Victoria Beckham, η Sharon Stone, η Hilary Duff, η Holly Hunter, η Kim Kardashian, η Jennifer Lopez, η Khloe Kardashian, η Michelle Obama, η Sarah Michelle, Chelsea Clinton, Ivanka Trump και Alicia Keys.

Γράφει η Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

“Η επιτυχία δεν έχει να κάνει με το τελικό αποτέλεσμα, έχει να κάνει με το τι μαθαίνεις στην πορεία.” Vera Wang

Η Αμερικανίδα σχεδιάστρια μόδας Vera Wang είναι γνωστή για την εξισορρόπηση των μοντέρνων σχεδίων με την παραδοσιακή κομψότητα. Θεωρείται μια από τις πιο εξέχουσες σχεδιαστές νυφικών στην Αμερική. Ήταν ανώτερη συντάκτρια μόδας στη Vogue για 15 χρόνια και στη συνέχεια διευθύντρια σχεδιασμού για τον Ralph Lauren. Αφού σχεδίασε το νυφικό της, άνοιξε μια μπουτίκ νυφικών και σύντομα λάνσαρε τη συλλογή της με τις υπογραφές της. Σήμερα, η εξαιρετικά δημοφιλής Wang έχει μεγάλους ακόλουθους στο Χόλιγουντ και δημιουργεί εσώρουχα, κοσμήματα και προϊόντα για το σπίτι. Η ιστορία της επιτυχίας της δεν έγινε εν μία νυκτί. Συνάντησε πολλές δυσκολίες και αποτυχίες σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής της, αλλά δεν πτοήθηκε ποτέ.

Η ιστορία της 

Η Vera Wang είναι μια από τις άψογες και δημιουργικές παραβάτριες της μόδας. Όταν όλοι οι άλλοι φορούσαν ιλιγγιώδη τακούνια, εκείνη “χόρευε βαλς” στο περιοδικό Vogue στη Νέα Υόρκη με παντόφλες χορού και σκισμένα μπλουζάκια. Κατάφερε να γίνει η νεότερη συντάκτρια μόδας του περιοδικού, στα 23 της χρόνια, όπου παρέμεινε και για περισσότερα από 15 χρόνια. Το ανήσυχο πνεύμα που τη χαρακτηρίζει την οδήγησε σε νέο μονοπάτι καριέρας. Το 1987 εγκατέλειψε τις εκδόσεις για το σχεδιασμό, εντασσόμενη στον Ralph Lauren ως διευθύντρια σχεδιασμού. Στη συνέχεια, καθώς ετοιμαζόταν να παντρευτεί, σε ηλικία 40 ετών, αποφάσισε –χωρίς να έχει σχετική εμπειρία – να λανσάρει τη δική της νυφική ​​ετικέτα, ξεπερνώντας τα όρια του τι θα μπορούσαν να φορέσουν οι γυναίκες στη μεγάλη τους μέρα.  Η ζωή άλλαξε και η πρώτη σημαντική πτήση προς την επιτυχία της ήταν όταν σκιαγράφησε το σχέδιό της και ανέθεσε σε έναν μόδιστρο να προσαρμόσει το περίτεχνο φόρεμα για 10.000 $.

Στόχος της ήταν να υπηρετήσει τους παραδοσιακούς και ταυτόχρονα να προσφέρει σύγχρονες εναλλακτικές. 

Με κάποια οικονομική υποστήριξη από τον πατέρα της, η Vera Wang άνοιξε τη νυφική ​​της μπουτίκ στο πολυτελές ξενοδοχείο Carlyle στη λεωφόρο Madison στη Νέα Υόρκη τον επόμενο χρόνο. Απευθυνόμενος κυρίως σε διασημότητες και κοινωνικούς φίλους, ο οίκος νυφικών Vera Wang προσέφερε αρχικά φορέματα υψηλής ραπτικής από διάσημους σχεδιαστές όπως ο Guy Laroche, ο Arnold Scaasi, η Carolina Herrera και ο Christian Dior.

Τα επόμενα χρόνια, η Wang ανέδειξε τις δεξιότητές της ως σχεδιάστρια μόδας και τελικά λάνσαρε μια συλλογή με υπογραφές από βελτιωμένα και εκλεπτυσμένα νυφικά.

Η πιο εξέχουσα σχεδιάστρια νυφικών στην Αμερική, η Vera Wang, έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις για τα επιτεύγματά της. Έχει ανοίξει το δρόμο της προς την επιτυχία με την απόλυτη αυτοπεποίθηση και τη στάση της που δεν εγκαταλείπει ποτέ. Για να φτάσεις στην επιτυχία, πρέπει να είσαι αποφασισμένος και να συνεχίσεις να εργάζεσαι σκληρά. Η Vera Wang ήταν έτοιμη να πάρει ρίσκα, κάτι που την βοήθησε σημαντικά να ανοίξει το δρόμο της προς την επιτυχία. Το ταξίδι της ωστόσο δεν ήταν εύκολο. Η επιμονή της όμως και τα ισχυρά κίνητρα ήταν αρκετά για να πετύχει τους στόχους της ζωής της. 

Σήμερα στα 73 της χρόνια, είναι πιο ανατρεπτική από ποτέ. 

Αν και η αυτοκρατορία της Wang περιλαμβάνει πλέον pret-a-porter ρούχα, αντικείμενα για το σπίτι, κοσμήματα, άρωμα, γυαλιά και ακόμη και οινοπνευματώδη ποτά (έχει μια περιορισμένη έκδοση το αγαπημένο της αλκοολούχο ποτό), η σχεδιάστρια είναι περισσότερο γνωστή για τα νυφικά της που προτιμούν οι πλούσιοι και διάσημοι.

Γυναίκες υψηλού προφίλ έχουν φορέσει δημιουργίες της Wang, ανάμεσά τους η Karenna Gore, η Campbell Brown, η Avril Lavigne, η Victoria Beckham, η Sharon Stone, η Hilary Duff, η Holly Hunter, η Kim Kardashian, η Jennifer Lopez, η Khloe Kardashian, η Michelle Obama, η Sarah Michelle, Chelsea Clinton, Ivanka Trump και Alicia Keys.

Επιπλέον, τα φορέματά της έχουν φορεθεί από πολλά αστέρια στα κόκκινα χαλιά, όπως η Sofia Vergara στα Emmy Awards, η Sandra Bullock το 2011 στην απονομή των βραβείων Όσκαρ και η Viola Davis επίσης στην απονομή των βραβείων Όσκαρ. Επιπλέον, έχει κάνει ρούχα για πατινάζ όπως η Michelle Kwan, η Nancy Kerrigan και Evan Lysacek. Σχεδίασε τις στολές που φορούν οι Philadelphia Eagles Cheerleaders. Το 2005, της απονεμήθηκε ένα βραβείο για τη σχεδιάστρια της χρονιάς για γυναίκες από το Συμβούλιο Σχεδιαστών Μόδας της Αμερικής. Το 2009 τιμήθηκε για τη σχεδιαστική της προσφορά στο άθλημα του πατινάζ.

Η Νεοϋορκέζα, της οποίας οι Κινέζοι γονείς μετακόμισαν στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1940, έχει γίνει αναμφισβήτητα η πιο διάσημη σχεδιάστρια πολυτελών νυφικών.  Η μη κομφορμιστική, πρωτοποριακή προσέγγισή της στα νυφικά απέδωσε καρπούς. 

Jennifer Lopez

Ivanka Trump

Gwen Stefani

Hailey Bieber

Ariana Grande

Issa Rae

«Ένα χρόνο έκανα μια συλλογή εμπνευσμένη από μαύρα και γυμνά εσώρουχα γιατί αυτά φορούσαν όλες οι φίλες μου», θυμάται. «Πολλοί άνθρωποι ήταν σοκαρισμένοι – είπαν ότι ήταν καταθλιπτικό να έχεις μαυροφορεμένες νύφες. Είπα, «Καθόλου, είναι σέξι». Μετά, φυσικά, πολλές νύφες το αγκάλιασαν».

Θυμάται να λανσάρει μια συλλογή νυφικών εξ ολοκλήρου σε κόκκινο χρώμα – ένας φόρος τιμής στην Κίνα, όπου το χρώμα θεωρείται σύμβολο καλής τύχης. Και πάλι, οι κριτικοί σοκαρίστηκαν. 

Η απειρία της στο νυφικό της έδωσε μια νέα προοπτική στην αγορά – μια δεξιότητα που έχει διατηρήσει, μαζί με ένα μάτι για το πώς να προωθήσει την επιχείρησή της. Συνειδητοποιώντας τις πολυτελείς τιμές των haute couture νυφικών της (που κυμαίνονται από 4.000 £ για ένα βασικό φόρεμα έως 36.000 £ για μια προσαρμοσμένη εμφάνιση) σημαίνει ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν μπορούν να είναι μέρος του κόσμου της Vera Wang. Γι’αυτό τον λόγο η σχεδιάστρια λάνσαρε μια πιο προσιτή σειρά σε συνεργασία με τον διεθνή οίκο νυφικών Pronovias. Η πρώτη συλλογή είναι τεράστια, με 60 εμφανίσεις που η καθεμία εμπνέεται από την ποιοτική σχεδίαση, καθώς και την προσοχή στη σιλουέτα και το ύφασμα για τα οποία είναι γνωστή η Wang. Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ £1.200 και £3.000.

Son Ye-jin

Mariah Carey

«Η Vera Wang Bride δεν είναι φθηνή, αλλά είναι πιο εφικτή», λέει η Wang, η οποία αναγνωρίζει ότι οι τιμές της νέας σειράς της θα εξακολουθούν  να είναι άπιαστες για πολλές. «Αυτή η συνεργασία μου δίνει τη δυνατότητα να φέρω την ποιότητα και τον σχεδιασμό σε ένα επίπεδο, καθώς και διαθεσιμότητα και εφικτό, που δεν είχαμε ποτέ πριν. Αυτός είναι ο πραγματικός κόσμος, στον οποίο κανείς δεν βρίσκεται ποτέ στη μόδα. Είναι καλό να γνωρίζετε ότι μπορείτε να αγοράσετε κάτι πραγματικά όμορφο και καλοφτιαγμένο σε μια από τις πιο σημαντικές συναισθηματικές μέρες της ζωής σας.”

Η συνεργασία έδωσε επίσης στην Wang την ευκαιρία να φτάσει σε νέες αγορές, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Σκανδιναβία. «Δεν είχαμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε αυτό το ποσό μετοχών μόνοι μας. Ο Pronovias το κάνει», λέει. «Ήταν η τέλεια στιγμή και ο τέλειος σύντροφος – πιστεύουν σε μένα. Με στήριξαν και με ώθησαν να γίνω εγώ – αυτό είναι σπάνιο».

“Ως μητέρα δύο κοριτσιών, τρέφω μεγάλο σεβασμό για τις γυναίκες. Και δεν θέλω να το χάσω ποτέ.” Vera Wang
 

Το 1989 παντρεύτηκε τον Arthur Becker σε μια διαθρησκειακή τελετή Εβραίων-Βαπτιστών. Εγκαταστάθηκαν στο Μανχάταν με τα υιοθετημένα παιδιά τους – δύο κόρες. Ο Becker εργάστηκε ως Διευθύνων Σύμβουλος στην NaviSite, μια εταιρεία πληροφορικής, μέχρι το 2010. Το 2012, ανακοινώθηκε ότι το ζευγάρι χώρισε με αρμονικό τρόπο.

Victoria Beckham

Chelsea Clinton

Εκτός από το σχεδιασμό, η  Wang κυκλοφόρησε επίσης ένα βιβλίο το 2001, με τίτλο Vera Wang on Weddings. Μετά από είκοσι χρόνια από το άνοιγμα του πρώτου της καταστήματος νυφικής ραπτικής, η Ασιατική Αμερικανική Ένωση Radcliffe-Harvard απένειμε στη Wang το Βραβείο Leadership in Arts το 2010. Το 2013, η Wang τιμήθηκε με το βραβείο Geoffery Beene για ισόβιο επίτευγμα.

Οι μπουτίκ νυφικών της έχουν ανοίξει στην Αυστραλία, το Σίδνεϊ, το Τόκιο, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Η επωνυμία της παράγει επίσης γυαλιά, κοσμήματα, αρώματα, παπούτσια, διακοσμητικά σπιτιού και είδη σπιτιού.

Εκτός από αυτό, η Vera Wang έχει γίνει μέρος της pop κουλτούρας με το να αναφέρεται και να εμφανίζεται σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες όπως στο Sex and the City (ταινία και σειρές), The West Wing, Ugly Betty, Bride Wars και Totally Spies.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δίκη για το Μάτι | Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία Αθηνών για την απόφαση για τους αθωωθέντες, τα ελαφρυντικά & τις ποινές

Η έφεση που ασκήθηκε αφορά το σύνολο της απόφασης, πλην του ηλικιωμένου που έβαλε τη φωτιά, ο οποίος καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλακή, γιατί νομικά δεν μπορούσε να ασκηθεί

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >