AD

Peter Paul Rubens | O ζωγράφος των πριγκίπων και ο πρίγκιπας των ζωγράφων

446 χρόνια πριν, στις 28 Ιουνίου του 1577 γεννήθηκε ένας από τους ιδρυτές της τέχνης μπαρόκ.445 χρόνια πριν, στις 28 Ιουνίου του 1577 γεννήθηκε ένας από τους ιδρυτές της τέχνης μπαρόκ.

Γράφει η Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

“Το πάθος μου προέρχεται από τους ουρανούς, όχι από τις επίγειες σκέψεις.”

Peter Paul Rubens

Ο Sir Peter Paul Rubens ήταν ένας Φλαμανδός καλλιτέχνης πιο γνωστός για το θρησκευτικό και μυθολογικό του έργο στη φλαμανδική παράδοση του μπαρόκ.

Είχε το διασημότεροι στούντιο σε όλη την Ευρώπη τη δεκαετία του 1600 και τα αριστουργήματά του έδιναν έμφαση στην κίνηση, το χρώμα και τον αισθησιασμό που ζητούσαν περισσότερα από τα δικαιώματα και την αρχοντιά. 

 Πρώτα Χρόνια

Μεγάλωσε Ρωμαιοκαθολικός και έλαβε κλασική εκπαίδευση. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του εκπαίδευση το 1591 ως μαθητευόμενος στον Tobias Verhaecht. Μετά από ένα χρόνο, συνέχισε να συνεργάζεται με τον Adam van Noort για τέσσερα χρόνια. 

Στη συνέχεια μαθήτευσε στον κορυφαίο καλλιτέχνη της Αμβέρσας Otto van Veen και το 1598 έγινε δεκτός στη συντεχνία ζωγράφων της Αμβέρσας πριν ξεκινήσει μόνος του για να εξερευνήσει την Ιταλία τον Μάιο του 1600.

Στη Βενετία,  εμπνεύστηκε από καλλιτέχνες όπως ο Tiziano, ο Tintoretto και ο Paolo Veronese προτού προσληφθεί από τον δούκα της Μάντοβας για τον οποίο έφτιαξε αντίγραφα έργων ζωγραφικής της Αναγέννησης.

Τον Οκτώβριο του 1600, ο Rubens προχώρησε ξανά και βρέθηκε αυτή τη φορά στη Φλωρεντία για να παρευρεθεί στον γάμο της Maria dei Medici με τον βασιλιά Ερρίκο Δ’ της Γαλλίας και συνέχισε να φτιάχνει αντίγραφα της τέχνης του 16ου αιώνα, η οποία εξυπηρετεί πλέον τους ιστορικούς τέχνης.

Ήταν συλλέκτης έργων τέχνης

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν συχνά οι καλλιτέχνες, ο Rubens ήταν ευκατάστατος. Και η περιουσία του του επέτρεπε να αγοράζει έργα τέχνης. Ανάμεσα στα έργα του υπήρχαν αντίκες γλυπτά, πίνακες ζωγραφικής των Φλαμανδών προκατόχων του και των Ιταλών δασκάλων που θαύμαζε, όπως ο Tiziano, ο Tintoretto και ο Veronese. Διατήρησε αυτή τη συλλογή σε ένα ντουλάπι σχεδιασμένο από τον ίδιο.   

Τον Αύγουστο του 1601, ο Rubens πήγε στη Ρώμη, όπου το μπαρόκ στυλ κυριάρχησε με την αναβίωση των στυλ Michelangelo  και Raphael. Έλαβε την πρώτη του παραγγελία στην Ισπανία κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής και φαινόταν να παίρνει τα πάντα. Αυτό περιελάμβανε τη συγκέντρωση μιας μεγάλης συλλογής έργων τέχνης.

Στα τέλη του 1605, έκανε το δεύτερο ταξίδι του στη Ρώμη και, μαζί με τον αδελφό του Φίλιππο, άρχισε να συλλέγει και να μελετά όλες τις μορφές έργων τέχνης και αρχαίας φιλοσοφίας. Είχε μια μεγάλη συλλογή από ρωμαϊκές γραφές, ανάγλυφα, προτομές πορτρέτων και σπάνια νομίσματα.

Double Portrait in a Honeysuckle Bower – Depicts Rubens with his wife Isabella Brant and was painted to celebrate their marriage.

Διπλό πορτρέτο σε αγιόκλημα – Απεικονίζει τον Rubens με τη σύζυγό του Isabella Brant και ζωγραφίστηκε για να γιορτάσουν τον γάμο τους.

Ο Rubens επέστρεψε στην Αμβέρσα στα τέλη του 1608 αφού έλαβε είδηση ​​ότι η μητέρα του ήταν άρρωστη. Αν και άργησε πολύ, παρέμεινε εκεί για να δεχτεί το ρόλο του ζωγράφου της αυλής στον Αρχιδούκα Αλβέρτο και την Αρχιδούκισσα Ισαβέλλα, τους Ισπανούς αντιβασιλείς των Αψβούργων της Φλάνδρας.

Τον επόμενο χρόνο, παντρεύτηκε την πρώτη του σύζυγο, Isabella Brant και προσάρτησε το στούντιο ζωγραφικής του σε ένα υπέροχο αρχοντικό στην πόλη. Γεμάτος με βοηθούς, συνεργάτες, μαθητευόμενους και χαράκτες, ο Rubens μπόρεσε να δημιουργήσει έναν τεράστιο όγκο δουλειάς με τη βοήθειά τους.

Ως επί το πλείστον, οι πίνακές του θα ξεκινούσαν ως ένα σκίτσο με λάδι, που ονομάζεται modello, ζωγραφισμένο σε ένα μικρό πάνελ. Δημιούργησε προπαρασκευαστικά σχέδια των ατόμων που επρόκειτο να συμπεριληφθούν στη σύνθεση.

Από εκεί, η εκτέλεση θα αφέθηκε στους έμπιστους βοηθούς του με τον Rubens να ζωγραφίζει μόνος του τις βασικές περιοχές και να διεξάγει μια ενδελεχή νέα πινελιά σε κάθε έργο. Οι χαράκτες θα βοηθούσαν στην αναπαραγωγή πολλών από τους πίνακες του Rubens που βοήθησαν στην ευρεία διάδοση του έργου του σε όλη την Ευρώπη. 

Peter Paul Rubens, The Horrors of War

400 ολοκληρωμένοι πίνακες αποδίδονται στον Rubens 

Το 1600, οι καλλιτέχνες ήταν ως επί το πλείστον ανατεθέντες εργάτες που ζωγράφιζαν για συγκεκριμένα έργα. Ως εκ τούτου, το έργο του Rubens έγινε συνώνυμο με ορισμένα πολιτικά κινήματα της εποχής. 

Μόλις επέστρεψε στην Αμβέρσα, διεξαγόταν η δωδεκαετής εκεχειρία μεταξύ Ολλανδών αυτονομιστών και Ισπανών, ζητώντας θρησκευτικές αλλαγές στη Φλάνδρα. Οι φλαμανδικές εκκλησίες ανακαινίζονταν και ο Rubens προσλήφθηκε για να ολοκληρώσει το έργο τέχνης για τέτοια έργα. 

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μεταξύ 1610 και 1611, ο Rubens ζωγράφισε δύο από τα μεγαλύτερα τρίπτυχά του Η Ύψωση του Σταυρού και η Κάθοδος από τον Σταυρό

Peter Paul Rubens, The Massacre of the Innocents

The Elevation of the Cross

Η Ύψωση του Σταυρού

Στη δεκαετία που ακολούθησε, δημιούργησε  έναν τεράστιο αριθμό βωμών από ρωμαιοκαθολικές εκκλησίες και έγινε γνωστός ως ο κύριος καλλιτεχνικός υποστηρικτής του κινήματος της πνευματικότητας κατά της Μεταρρύθμισης στη βόρεια Ευρώπη.

Μερικοί από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς πίνακές του αυτής της περιόδου είναι η Τελευταία Κρίση και ο Χριστός στον Σταυρό. Ωστόσο, παρόλο που ασχολήθηκε πολύ με τις θρησκευτικές απεικονίσεις, ασχολήθηκε επίσης με μυθολογικά, ιστορικά και άλλα κοσμικά θέματα, όπως μπορείτε να δείτε σε πίνακες όπως Ο βιασμός των κορών του Λεύκιππου και το Κυνήγι του Ιπποπόταμου

Το 1622, ο Rubens κλήθηκε για ένα από τα πιο αξιοσημείωτα έργα του από τη βασίλισσα μητέρα Maria dei Medici για να διακοσμήσει μια γκαλερί στο νεόκτιστο παλάτι του Λουξεμβούργου. Παρήγγειλε 21 καμβάδες για να προωθήσει τη ζωή της και την αντιβασιλεία της Γαλλίας.

Some of Rubens’ work as commissioned by Marie de Medicis.

Μερικά από τα έργα του Rubens , σύμφωνα με την παραγγελία της Maria dei Medici.

Ο Rubens ήταν διάσημος σε όλη την Ευρώπη ως «ο ζωγράφος των πρίγκιπων και ο πρίγκιπας των ζωγράφων» και συχνά παραπονιόταν ότι ήταν «ο πιο πολυάσχολος και πιο παρενοχλημένος άνθρωπος στον κόσμο». Ωστόσο, συνέχισε να αναλαμβάνει έναν τεράστιο αριθμό έργων για την elite της Ευρώπης.

Δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος του έργου του Rubens ως νεαρός άνδρας και ακόμη και κάποιοι από τους μεταγενέστερους πίνακές του παραμένουν άγνωστες ή αγνώστων στοιχείων. Ακόμη και έργα που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν έχουν χαθεί με τα χρόνια ή έχουν καταστραφεί κατά τη διάρκεια πολιτικών ή θρησκευτικών αναταραχών.

Ζωγράφισε στιβαρά σώματα

Το στυλ του Rubens τόνιζε τη στιβαρότητα και τη ζωτικότητα του ανθρώπινου σώματος, καθώς και την αίσθηση κίνησης που πέτυχε μέσω των γραμμών καμπύλης. Οι ανδρικές του φιγούρες ήταν πολύ μυώδεις. Οι γυναικείες μορφές του είχαν ογκώδη χροιά, όπως βλέπουμε στις Τρεις Χάριτες ή στις Νηρηίδες που εμφανίζονται στην Αποβίβαση στη Μασσαλία.

Things You Should Know About Peter Paul RubensPeter Paul Rubens, The Disembarkation at Marseilles, περ. 1622-1625, Μουσείο του Λούβρου, Παρίσι, Γαλλία.

Η δεύτερη σύζυγός του ήταν 16 ετών

The Feast of Venus

Η γιορτή της Αφροδίτης

Ήταν επίσης η ανιψιά της πρώτης γυναίκας του, Helene Fourment και παντρεύτηκαν όταν ο Rubens ήταν 53 ετών. 

Τα πράγματα ήταν προφανώς διαφορετικά στις αρχές του 1600 και στο τέλος της ημέρας, η Helene ενέπνευσε μεγάλο μέρος του έργου του Rubens την τελευταία δεκαετία της ζωής του.

Ο γάμος έγινε επίσημος το 1630, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο της Ισαβέλλας, και οι ηδονικές γυναικείες φιγούρες που κυριαρχούσαν σε μερικούς από τους μεταγενέστερους πίνακές του, όπως η Γιορτή της Αφροδίτης, οι Τρεις Χάριτεςκαι η Κρίση του Παρισιού θύμιζαν ιδιαίτερα την Ελένη. 

Ο Rubens αγόρασε ένα άλλο σπίτι το 1635 όπου περνούσε τον περισσότερο χρόνο του σε μεγάλη ηλικία, αλλά συνέχισε να ζωγραφίζει. Το κτήμα ήταν έξω από την Αμβέρσα και συνέθεσε έργα τοπίου όπως το Chateau de Steen με τον Hunter και τους Farmers Returning from the Fields κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Στις 30 Μαΐου 1640, ο Rubens έφυγε από τη ζωή από ουρική αρθρίτιδα που οδήγησε σε καρδιακή ανεπάρκεια. Άφησε πίσω του οκτώ παιδιά, τρία από την Ιsabella και πέντε από την Helene, πολλά από τα οποία παντρεύτηκαν σε αξιόλογες και ευγενείς οικογένειες της Αμβέρσας.

H αγάπη του για τις γυναίκες & η επιρροή στη μόδα

rubens venus mirror painting

Η Αφροδίτη μπροστά στον καθρέφτη του Peter Paul Rubens, 1615

O Peter Paul Rubens ζωγράφιζε τις γυναίκες με μαεστρία, φροντίδα και αγάπη. Παρουσίασε την “Αφροδίτη μπροστά στον καθρέφτη” ως το απόλυτο σύμβολο ομορφιάς. Ο καλλιτέχνης απεικόνισε εξαιρετικά την ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα της και τα ανοιχτόχρωμα μαλλιά της που έρχονται σε αντίθεση με τη μελαχρινή υπηρέτρια. Ο καθρέφτης είναι το απόλυτο σύμβολο ομορφιάς που πλαισιώνει τη γυναίκα σαν πορτρέτο, ενώ τονίζει διακριτικά τη γύμνια της φιγούρας. Ο καθρέφτης που κρατά ο Έρως για τη θεά αποκαλύπτει την αντανάκλαση της Αφροδίτης, ως αναπαράσταση της σεξουαλικής επιθυμίας. Ο Rubens, ο οποίος ήταν ένας από τους ιδρυτές της μπαρόκ τέχνης και η ιδέα του στην οποία «τα χρώματα είναι πιο σημαντικά από τις γραμμές», επηρέασε αρκετούς σχεδιαστές μόδας, συμπεριλαμβανομένων των Dolce & Gabbana. Το μπαρόκ στυλ παρέκκλινε από το πνεύμα της Αναγέννησης,  άφησε πίσω τη γαλήνη και την ομαλότητα και ακολούθησε την κομψότητα, τον ενθουσιασμό και την κίνηση. 

Το αριστούργημα του Rubens : Οι συνέπειες του πολέμου

Διάσημοι καλλιτέχνες από σχεδόν όλα τα καλλιτεχνικά κινήματα έχουν απεικονίσει τη φρίκη του πολέμου μέσα στο έργο τους για αιώνες με αιώνες. Άλλοι επέλεξαν να απεικονίσουν τον πόλεμο με ένδοξη, γενναία εμφάνιση, προωθώντας τον εθνικισμό, τη νίκη και τον ανδρισμό. Είναι οι πιο στοχαστικοί, έξυπνοι καλλιτέχνες που θα κοιτούσαν κάτω από το βασικό επίπεδο της νίκης ενάντια στην ήττα για να εξετάσουν τον πόνο που αισθάνονται και οι δύο πλευρές.

Το έργο του Rubens εδώ ήταν να επιστήσει την προσοχή στον βάναυσο Τριακονταετή Πόλεμο που είχε πλήξει σημαντικά την πλειοψηφία της ευρωπαϊκής ηπείρου μεταξύ 1618-1648. Πολλές διαφορετικές χώρες συμμετείχαν και στις δύο πλευρές, αν και οι περισσότερες μόνο για ένα μικρό μέρος της συνολικής περιόδου των τριών δεκαετιών. Αυτός ο εξαιρετικά περίπλοκος πόλεμος συνοψίστηκε ότι διεξήχθη μεταξύ των κρατών και συμμάχων των Αψβούργων και των κρατών και συμμάχων κατά των Αψβούργων.

O Rubens επέλεξε έναν τεράστιο καμβά γι’ αυτόν τον πίνακα, που καλύπτει περίπου τρία μέτρα επί δύο μέτρα. Αυτός ο τύπος σύνθετης σύνθεσης θα αφήσει τον θεατή με ατελείωτη απόλαυση, βλέποντας κάτι νέο κάθε φορά που το βλέπει.

Υπάρχουν συμβολικά στοιχεία για να απολαύσει κανείς και να κατανοήσει τόσο από καλλιτεχνική όσο και από ηθική άποψη. Μια βασική προσθήκη ήταν ο Ναός του Ιανού που έχει μείνει με την πόρτα του ανοιχτή, υποδηλώνοντας μια διακοπή της ειρήνης. Η Αφροδίτη προσπαθεί επίσης να συγκρατήσει τον Άρη, καθώς η αγάπη παλεύει ενάντια στο μίσος. Αυτή η μάχη ήταν μέρος της ανθρώπινης φύσης καθ` όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, και δυστυχώς δεν δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης.

Υπάρχουν επίσης βέλη, κλαδί ελιάς και κηρύκειο που βρίσκονται στο έδαφος αυτής της σκηνής, και πάλι με θέμα τον πόλεμο κατά της ειρήνης. 

Η κύρια φιγούρα είναι ο Άρης, που άφησε ανοιχτό το ναό του Ιανού (ο οποίος σε καιρό ειρήνης, σύμφωνα με το ρωμαϊκό έθιμο, παρέμενε κλειστός), ορμάει με ασπίδα και αιματοβαμμένο σπαθί, απειλώντας τους ανθρώπους με μεγάλη καταστροφή. Δεν δίνει σημασία στην Αφροδίτη, την ερωμένη του, η οποία, συνοδευόμενη από Έρωτες προσπαθεί με χάδια και αγκαλιές να τον κρατήσει. Από την άλλη πλευρά, ο Άρης σέρνεται μπροστά από την Αληκτώ, με έναν πυρσό στο χέρι. Κοντά βρίσκονται τέρατα που προσωποποιούν τον λοιμό και την πείνα, αυτούς τους αχώριστους “συνεργάτες” του Πολέμου. Στο έδαφος, γυρίζοντας την πλάτη της, ξαπλώνει μια γυναίκα με σπασμένο λαούτο, που αντιπροσωπεύει την Αρμονία, η οποία είναι ασυμβίβαστη με τη διχόνοια του πολέμου. Υπάρχει επίσης μια μητέρα με το παιδί της στην αγκαλιά της, υποδεικνύοντας ότι η γονιμότητα, η τεκνοποίηση και η φιλανθρωπία εμποδίζονται από τον πόλεμο, ο οποίος διαφθείρει και καταστρέφει τα πάντα.Η στενοχωρημένη γυναίκα, ντυμένη στα μαύρα, με σκισμένο πέπλο, που της έκλεψαν όλα τα κοσμήματα και άλλα στολίδια, είναι η άτυχη Ευρώπη που τόσα χρόνια τώρα υφίσταται λεηλασίες, οργή και δυστυχία, που είναι τόσο επιζήμια για όλους, ότι είναι περιττό να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες. Η ιδιότητα της Ευρώπης είναι η υδρόγειος σφαίρα – την οποία φέρει ένας μικρός άγγελος ή ιδιοφυΐα – και πάνω τον σταυρό, που συμβολίζει τον χριστιανικό κόσμο. Ο Rubens αύξησε επιδέξια τη δραματική επίδραση του πίνακα με τη συνοδεία της από δαίμονες που αντιπροσωπεύουν τόσο την καταστροφή όσο και τον τρόμο του πολέμου ως την επικείμενη Αποκάλυψη.Εκτός από τα κύρια συμβολικά στοιχεία του πίνακα, αρκετά ευαίσθητα σύμβολα βοηθούν να εξηγηθεί η γνώμη του καλλιτέχνη για τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη.Ο Άρης φαίνεται να στέκεται πάνω από ένα βιβλίο και ένα σχέδιο, κάτι που δείχνει ότι η λογοτεχνία και η τέχνη ξεχνιούνται σε περιόδους πολέμου. Μπορούμε επίσης να δούμε ότι ένας αρχιτέκτονας έχει πέσει στο έδαφος μαζί με τα όργανά του, μια αναφορά στην καταστροφή που συμβαίνει στην Ευρώπη. 

Η υφολογική του επιρροή εκτείνεται ανά τους αιώνες

Το στυλ του Rubens, που αποτελείται κυρίως από δυναμισμό, ζωντάνια και τη σημασία του χρώματος πάνω από τη γραμμή, άσκησε ισχυρή και μακροχρόνια επιρροή στους ζωγράφους. Ο Φλαμανδός ζωγράφος Anthony van Dyck, ο οποίος ήταν μαθητής του, και ο Ισπανός ζωγράφος Bartolomé Esteban Murillo είναι από τους πρώτους οπαδούς του. Κοντά στα τέλη του 17ου αιώνα, οπαδοί του Nicolas Poussin και οι oπαδοί του Rubens συζήτησαν στη Γαλλία για τη σχετική σημασία της γραμμής και του χρώματος. Τον19ο αιώνα, ο Γάλλος ζωγράφος Eugène Delacroix ήταν μεγάλος θαυμαστής του Rubens και υποστηρίζεται ότι ο κύριος γυναικείος χαρακτήρας στο Liberty Guiding the People εμπνεύστηκε από μια bellona -μια ρωμαϊκή θεά πολεμίστρια- που εμφανίζεται στην Αποθέωση του Ερρίκου του Rubens. IV.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >