AD

Αδόλφος Χίτλερ | H μέρα που ένας από τους μεγαλύτερους κακούς της ιστορίας έγινε δικτάτορας

Στις 2 Αυγούστου του 1934 ο Χίτλερ ένωσε την καγκελαρία και την προεδρία με τον νέο τίτλο του Φύρερ. Καθώς η οικονομία βελτιωνόταν, η λαϊκή υποστήριξη για το καθεστώς του Χίτλερ έγινε ισχυρή και μια λατρεία του Φύρερ διαδόθηκε από τους ικανούς προπαγανδιστές του.

 

Με τον θάνατο του Γερμανού Προέδρου Πωλ φον Χίντενμπουργκ, ο Καγκελάριος Αδόλφος Χίτλερ γίνεται απόλυτος δικτάτορας της Γερμανίας με τον τίτλο του Φύρερ ή «Ηγέτης». Ο γερμανικός στρατός ορκίστηκε πίστη στον νέο του αρχιστράτηγο και τα τελευταία απομεινάρια της δημοκρατικής κυβέρνησης της Γερμανίας διαλύθηκαν για να ανοίξει ο δρόμος για το Τρίτο Ράιχ του Χίτλερ. Ο Φύρερ διαβεβαίωσε τον λαό του ότι το Τρίτο Ράιχ θα διαρκούσε για χίλια χρόνια, αλλά η ναζιστική Γερμανία κατέρρευσε μόλις 11 χρόνια αργότερα.

Ο Αδόλφος Χίτλερ γεννήθηκε στο Braunau am Inn της Αυστρίας το 1889. Ως νέος φιλοδοξούσε να γίνει ζωγράφος, αλλά έλαβε ελάχιστη δημόσια αναγνώριση και έζησε στη φτώχεια στη Βιέννη. Γερμανικής καταγωγής, απεχθανόταν την Αυστρία ως «έθνος συνονθύλευμα» διαφόρων εθνοτικών ομάδων και το 1913 μετακόμισε στη γερμανική πόλη του Μόναχου στο κρατίδιο της Βαυαρίας. Μετά από ένα χρόνο περιπλανήσεων, βρήκε κατεύθυνση ως Γερμανός στρατιώτης στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και παρασημοφορήθηκε για τη γενναιότητά του στο πεδίο της μάχης. Βρισκόταν σε στρατιωτικό νοσοκομείο το 1918, αναρρώνοντας από επίθεση με αέριο μουστάρδας που τον άφησε προσωρινά τυφλό, όταν η Γερμανία παραδόθηκε.

Ήταν τρομοκρατημένος από την ήττα της Γερμανίας, για την οποία κατηγόρησε τους «εχθρούς» –κυρίως Γερμανούς κομμουνιστές και Εβραίους– και εξοργίστηκε από την τιμωρητική ειρηνευτική συμφωνία που επιβλήθηκε στη Γερμανία από τους νικητές Συμμάχους. Παρέμεινε στον γερμανικό στρατό μετά τον πόλεμο και ως πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών διατάχθηκε να αναφέρει ανατρεπτικές δραστηριότητες στα πολιτικά κόμματα του Μονάχου. Με αυτή την ιδιότητα εντάχθηκε στο μικροσκοπικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα, που αποτελείτο από πικραμένους βετεράνους του στρατού, ως το έβδομο μέλος της ομάδας. Ο Χίτλερ τέθηκε επικεφαλής της προπαγάνδας του κόμματος και το 1920 ανέλαβε την ηγεσία της οργάνωσης, αλλάζοντας το όνομά της σε Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα), που συντομογραφήθηκε σε Ναζιστικό.

Ο σοσιαλιστικός προσανατολισμός του κόμματος ήταν κάτι περισσότερο από ένα τέχνασμα για να προσελκύσει την υποστήριξη της εργατικής τάξης. Στην πραγματικότητα, ο Χίτλερ ήταν σκληρά δεξιός. Αλλά οι οικονομικές απόψεις του κόμματος επισκιάστηκαν από τον ένθερμο εθνικισμό των Ναζί, που κατηγορούσε τους Εβραίους, τους κομμουνιστές, τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και την αναποτελεσματική δημοκρατική κυβέρνηση της Γερμανίας για την κατεστραμμένη οικονομία της χώρας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, οι τάξεις του ναζιστικού κόμματος του Χίτλερ με έδρα τη Βαυαρία διογκώθηκαν με αγανακτισμένους Γερμανούς. Μια παραστρατιωτική οργάνωση, η Sturmabteilung (SA), δημιουργήθηκε για να προστατεύσει τους Ναζί και να εκφοβίσει τους πολιτικούς τους αντιπάλους και το κόμμα υιοθέτησε το αρχαίο σύμβολο της σβάστικας ως έμβλημά του.

Τον Νοέμβριο του 1923, αφότου η γερμανική κυβέρνηση επανέλαβε την καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων στη Βρετανία και τη Γαλλία, οι Ναζί εξαπέλυσαν το «Putsch Beer Hall» — μια απόπειρα κατάληψης της γερμανικής κυβέρνησης με τη βία. Ο Χίτλερ ήλπιζε ότι η εθνικιστική του επανάσταση στη Βαυαρία θα εξαπλωθεί στον δυσαρεστημένο γερμανικό στρατό, ο οποίος με τη σειρά του θα έρινε την κυβέρνηση στο Βερολίνο. Ωστόσο, η εξέγερση κατεστάλη αμέσως και ο Χίτλερ συνελήφθη και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση για προδοσία.

Φυλακισμένος στο φρούριο Landsberg, πέρασε το χρόνο του εκεί υπαγορεύοντας την αυτοβιογραφία του, Mein Kampf (My Struggle), μια πικρή και μπερδεμένη αφήγηση στην οποία όξυνε τις αντισημιτικές και αντιμαρξιστικές του πεποιθήσεις και εξέθεσε τα σχέδιά του για την κατάκτηση των Ναζί. Στο έργο, που δημοσιεύτηκε σε μια σειρά τόμων, ανέπτυξε την αντίληψή του για τον Φύρερ ως απόλυτο δικτάτορα που θα έφερνε ενότητα στον γερμανικό λαό και θα οδηγούσε την «άρια φυλή» στην παγκόσμια υπεροχή.

Η πολιτική πίεση από τους Ναζί ανάγκασε τη βαυαρική κυβέρνηση να μειώσει την ποινή του Χίτλερ και αφέθηκε ελεύθερος μετά από εννέα μήνες. Ωστόσο, ο Χίτλερ εμφανίστηκε για να βρει το κόμμα του διαλυμένο. Η ανάκαμψη της οικονομίας μείωσε περαιτέρω τη λαϊκή υποστήριξη του κόμματος και για αρκετά χρόνια είχε απαγορευτεί στον Χίτλερ να κάνει ομιλίες στη Βαυαρία και αλλού στη Γερμανία.

Η έναρξη της Μεγάλης Ύφεσης το 1929 έφερε μια νέα ευκαιρία στους Ναζί να εδραιώσουν τη δύναμή τους. Ο Χίτλερ και οι οπαδοί του ξεκίνησαν την αναδιοργάνωση του κόμματος ως φανατικό μαζικό κίνημα και κέρδισαν οικονομική υποστήριξη από επιχειρηματίες, για τους οποίους οι Ναζί υποσχέθηκαν να τερματίσουν την εργατική κινητοποίηση. Στις εκλογές του 1930, οι Ναζί κέρδισαν έξι εκατομμύρια ψήφους, καθιστώντας το κόμμα το δεύτερο μεγαλύτερο στη Γερμανία. Δύο χρόνια αργότερα, ο Χίτλερ προκάλεσε τον Πωλ φον Χίντενμπουργκ για την προεδρία, αλλά ο 84χρονος πρόεδρος νίκησε τον Χίτλερ με την υποστήριξη ενός αντιναζιστικού συνασπισμού.

Αν και οι Ναζί υπέστησαν μείωση των ψήφων κατά τις εκλογές του Νοεμβρίου 1932, ο Χίντενμπουργκ συμφώνησε να αναδείξει τον Χίτλερ καγκελάριο τον Ιανουάριο του 1933, ελπίζοντας ότι ο Χίτλερ θα μπορούσε να ανατραπεί ως μέλος του υπουργικού συμβουλίου του. Ωστόσο, ο Χίντενμπουργκ υποτίμησε το πολιτικό θράσος του Χίτλερ και μία από τις πρώτες ενέργειες του νέου καγκελαρίου ήταν να εκμεταλλευτεί την πυρπόληση του κτιρίου του Ράιχσταγκ (κοινοβουλίου) ως πρόσχημα για την προκήρυξη γενικών εκλογών. Η αστυνομία υπό τον ναζιστή Hermann Goering κατέστειλε μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης του κόμματος πριν από τις εκλογές και οι Ναζί κέρδισαν την απόλυτη πλειοψηφία. Λίγο αργότερα, ο Χίτλερ ανέλαβε δικτατορική εξουσία μέσω των Ενεργοποιητικών Πράξεων.

Ο καγκελάριος Χίτλερ άρχισε αμέσως να συλλαμβάνει και να εκτελεί πολιτικούς αντιπάλους, και μάλιστα εκκαθάρισε την παραστρατιωτική οργάνωση SA των Ναζί σε μια επιτυχημένη προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη από τον γερμανικό στρατό. Με τον θάνατο του Προέδρου Χίντενμπουργκ στις 2 Αυγούστου 1934, ο Χίτλερ ένωσε την καγκελαρία και την προεδρία με τον νέο τίτλο του Φύρερ. Καθώς η οικονομία βελτιωνόταν, η λαϊκή υποστήριξη για το καθεστώς του Χίτλερ έγινε ισχυρή και μια λατρεία  του Φύρερ διαδόθηκε από τους ικανούς προπαγανδιστές του.

Η γερμανική εκ νέου στρατιωτικοποίηση και ο αντισημιτισμός που εγκρίθηκε από το κράτος προκάλεσε κριτική από το εξωτερικό, αλλά οι ξένες δυνάμεις δεν κατάφεραν να ανακόψουν την άνοδο της ναζιστικής Γερμανίας. Το 1938 ο Χίτλερ υλοποίησε τα σχέδιά του για παγκόσμια κυριαρχία με την προσάρτηση της Αυστρίας και το 1939 η Γερμανία κατέλαβε όλη την Τσεχοσλοβακία. Η εισβολή του Χίτλερ στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου 1939 οδήγησε τελικά σε πόλεμο με την Αγγλία και τη Γαλλία. Στα πρώτα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η πολεμική μηχανή του Χίτλερ κέρδισε μια σειρά από εκπληκτικές νίκες, κατακτώντας το μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης. Ωστόσο, η παλίρροια άλλαξε το 1942 κατά την καταστροφική εισβολή της Γερμανίας στην ΕΣΣΔ.

Στις αρχές του 1945, οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί πλησίαζαν τη Γερμανία από τα δυτικά, οι Σοβιετικοί από τα ανατολικά, και ο Χίτλερ ήταν κρυμμένος σε ένα καταφύγιο κάτω από την καγκελαρία στο Βερολίνο περιμένοντας την ήττα. Στις 30 Απριλίου, με τους Σοβιετικούς να απέχουν λιγότερο από ένα μίλι από το αρχηγείο του, ο Γερμανός δικτάτορας αυτοκτόνησε μαζί με την Εύα Μπράουν, την ερωμένη του, την οποία παντρεύτηκε το προηγούμενο βράδυ.

Ο Χίτλερ άφησε τη Γερμανία συντετριμμένη.Το καθεστώς του εξολόθρευσε περίπου έξι εκατομμύρια Εβραίους και περίπου 250.000 Ρομά στο Ολοκαύτωμα, και ένας απροσδιόριστος αριθμός Σλάβων, πολιτικών αντιφρονούντων, ατόμων με ειδικές ανάγκες, ομοφυλόφιλων και άλλων που θεωρούνταν απαράδεκτοι από το ναζιστικό καθεστώς εξοντώθηκε συστηματικά. Ο πόλεμος που εξαπέλυσε ο Χίτλερ στην Ευρώπη πήρε ακόμη περισσότερες ζωές. Σχεδόν 20 εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο στην ΕΣΣΔ. Ο Αδόλφος Χίτλερ χαρακτηρίζεται ως ένας από τους μεγαλύτερους κακούς της ιστορίας.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >