AD

Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ | 7 εκπληκτικά γεγονότα που μπορεί να μην γνωρίζετε 

Στις 4 Ιουλίου 1776 συγκλήθηκε συνέλευση των Αμερικανών στη Φιλαδέλφεια, όπου ψηφίστηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας

Γράφει η Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Δεκατρείς πολιτείες υιοθετούν την ιδρυτική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας τους από την αποικιοκρατία των Βρετανών. Ένα κείμενο που συνέγραψε ο Thomas Jefferson. Η 4η Ιουλίου επιλέγεται συμβολικά για τον εορτασμό της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Η Αμερικανική Επανάσταση ήταν ο 8ετής πόλεμος μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και των 13 αποικιών της στην αμερικανική ήπειρο. Διήρκησε από το 1775 μέχρι το 1783.

Η βαριά φορολογία που επέβαλαν οι Βρετανοί στις αποικίες τους και προκαλούσε τη δυσφορία των κατοίκων οι οποίοι ήθελαν να ξεφύγουν από την οικονομική κηδεμονία της Μεγάλης Βρετανίας- ήταν η αφορμή.

Θέλοντας να αντιδράσουν για τη βαριά φορολογία του τσαγιού, οι Αμερικανοί σταμάτησαν να αγοράζουν τσάι. Πέταξαν μάλιστα, τεράστια φορτία τσαγιού στο λιμάνι της Βοστώνης στις 16 Δεκεμβρίου 1773.

Οι Βρετανοί έστειλαν 4.000 στρατιώτες να καταλάβουν τη Βοστώνη. Το 1775 οι αγγλικές δυνάμεις επιχείρησαν να πάρουν στρατιωτικό υλικό από την πόλη Κόνκορντ της Μασαχουσέτης. Τότε, συνάντησαν αντίσταση από την πολιτοφυλακή της Μασαχουσέτης στο Λέξινγκτον και έπειτα στο Κόνκορτ, στέλνοντας τον Βρετανικό στρατό κυνηγημένο στη Βοστώνη και με βαριές απώλειες.

Αυτό στάθηκε η αφορμή για τον Αμερικανο-βρετανικό πόλεμο που κράτησε 8 χρόνια. Στις 4 Ιουλίου 1776 συγκλήθηκε συνέλευση των Αμερικανών στη Φιλαδέλφεια, όπου ψηφίστηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Η σύνταξη της Διακήρυξης είχε πρωταγωνιστές τους: Thomas Jefferson, Veniamin Franklin, John Adams.

O πόλεμος ωστόσο δεν σταμάτησε αφού οι Αγγλοι έστελναν συνεχώς ενισχύσεις και οι Αμερικανοί προσπαθούσαν να κρατήσουν την επανάσταση ζωντανή. Η Γαλλία έστειλε οικονομική ενίσχυση στους επαναστατημένους Αμερικανούς και στρατεύματα. Τέλος, ο αγγλικός στρατός, υπό την ηγεσία του στρατηγού Κορνουάλις, παραδόθηκε στο Γιόρκταουν της Βιρτζίνια στις 19 Οκτωβρίου 1781. Στις 3 Σεπτεμβρίου 1783, έληξε ο πόλεμος με τη Συνθήκη του Παρισιού. Σύμφωνα με αυτήν, η Αγγλία παραχωρούσε τα εδάφη της στις ΗΠΑ.

Σήμερα, η 4η Ιουλίου θεωρείται εθνική αργία  στις ΗΠΑ και γιορτάζεται με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα, παρελάσεις, καρναβάλια, πανηγύρια, συναυλίες και άλλα. Tα παραπάνω ιστορικά γεγονότα είναι λίγο ή πολύ γνωστά. Ακολουθούν επτά γεγονότα που αφορούν τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας και είναι σημαντικές λεπτομέρειες που αρκετοί ίσως δεν γνωρίζουν. 

  1. Η διακήρυξη της Ανεξαρτησίας δεν υπογράφηκε στις 4 Ιουλίου 1776.

Την 1η Ιουλίου 1776, το Δεύτερο Ηπειρωτικό Συνέδριο συνήλθε στη Φιλαδέλφεια και την επόμενη ημέρα 12 από τις 13 αποικίες ψήφισαν υπέρ της πρότασης του Richard Henry Lee για ανεξαρτησία. Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι πέρασαν τις επόμενες δύο ημέρες συζητώντας και αναθεωρώντας τη γλώσσα μιας δήλωσης που συνέταξε ο Thomas Jefferson. Στις 4 Ιουλίου, το Κογκρέσο ενέκρινε επίσημα τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και ως εκ τούτου η ημερομηνία γιορτάζεται ως Ημέρα Ανεξαρτησίας. Ωστόσο, σχεδόν ένας μήνας θα περνούσε πριν γίνει η πραγματική υπογραφή του εγγράφου. Πρώτον, οι εκπρόσωποι της Νέας Υόρκης δεν έδωσαν επίσημα την υποστήριξή τους μέχρι τις 9 Ιουλίου, επειδή η συνέλευση της χώρας τους δεν τους είχε ακόμη εξουσιοδοτήσει να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας. Στη συνέχεια, χρειάστηκαν δύο εβδομάδες για να «χαραχτεί» η Διακήρυξη — γραμμένη σε περγαμηνή με καθαρό χέρι. Οι περισσότεροι από τους αντιπροσώπους υπέγραψαν στις 2 Αυγούστου, αλλά αρκετοί—Elbridge Gerry, Oliver Wolcott, Lewis Morris, Thomas McKean και Matthew Thornton—υπέγραψαν σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Το υπογεγραμμένο αντίγραφο περγαμηνής βρίσκεται τώρα στα Εθνικά Αρχεία στη Ροτόντα για τους Χάρτες της Ελευθερίας, μαζί με το Σύνταγμα και τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων.

2. Όταν τα νέα της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας έφτασαν στη Νέα Υόρκη, ξεκίνησαν ταραχές.

Μέχρι τις 9 Ιουλίου 1776, ένα αντίγραφο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας είχε φτάσει στη Νέα Υόρκη. Με εκατοντάδες πλοία του βρετανικού ναυτικού να καταλαμβάνουν το λιμάνι της Νέας Υόρκης, το επαναστατικό πνεύμα και οι στρατιωτικές εντάσεις ήταν στα ύψη. O George Washington, διοικητής των ηπειρωτικών δυνάμεων στη Νέα Υόρκη, διάβασε το έγγραφο φωναχτά μπροστά στο Δημαρχείο. Ένα ορμητικό πλήθος επευφημούσε τα εμπνευσμένα λόγια και αργότερα εκείνη την ημέρα γκρέμισε ένα κοντινό άγαλμα του Γεωργίου Γ’. Το άγαλμα στη συνέχεια έλιωσε και διαμορφώθηκε σε περισσότερες από 42.000 μπάλες μουσκέτ για τον νεοσύστατο αμερικανικό στρατό.

3. Οκτώ από τους 56 υπογράφοντες τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας γεννήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μπορεί η πλειοψηφία των μελών του Δεύτερου Ηπειρωτικού Κογκρέσου ήταν γηγενείς Αμερικανοί, οκτώ από τους άνδρες που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας από τη Βρετανία γεννήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Button Gwinnett και Robert Morris γεννήθηκαν στην Αγγλία, Francis Lewis γεννήθηκε στην Ουαλία, James Wilson και John Witherspoon γεννήθηκαν στη Σκωτία, George Taylor και Matthew Thornton γεννήθηκαν στην Ιρλανδία και James Smith με καταγωγή από τη Βόρεια Ιρλανδία.

Benjamin Franklin and John Adams meeting with Thomas Jefferson, standing, to study a draft of the Declaration of Independence.

4. Ένας από τους υπογράφοντες της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας αποκήρυξε αργότερα.

Ο Richard Stockton, δικηγόρος από το Πρίνστον του Νιου Τζέρσεϊ, έγινε ο μόνος που υπέγραψε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας που αποκήρυξε την υποστήριξή του στην επανάσταση. Στις 30 Νοεμβρίου 1776, ο άτυχος εκπρόσωπος συνελήφθη από τους Βρετανούς και ρίχτηκε στη φυλακή. Μετά από μήνες σκληρής μεταχείρισης και πενιχρών σιτηρεσίων, ο Stockton απέρριψε την υπογραφή του στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και ορκίστηκε την πίστη του στον βασιλιά Γεώργιο Γ’. Ένας συντετριμμένος άνδρας όταν ανέκτησε την ελευθερία του, έδωσε νέο όρκο πίστης στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ τον Δεκέμβριο του 1777.

5. Δύο επιπλέον αντίγραφα της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας έχουν βρεθεί τα τελευταία 25 χρόνια. 

Το 1989, ένας άνδρας από τη Φιλαδέλφεια βρήκε ένα αυθεντικό Dunlap Broadside κρυμμένο στο πίσω μέρος μιας κορνίζας που αγόρασε σε μια υπαίθρια αγορά για 4 $. Ένα από τα λίγα σωζόμενα αντίγραφα από την επίσημη πρώτη εκτύπωση της Διακήρυξης, ήταν σε εξαιρετική κατάσταση και πουλήθηκε για 8,1 εκατομμύρια δολάρια το 2000. Ένα 26ο γνωστό Dunlap broadside εμφανίστηκε στα Βρετανικά Εθνικά Αρχεία το 2009, κρυμμένο για αιώνες σε ένα κουτί χαρτιών αιχμαλωτίστηκε από Αμερικανούς αποίκους κατά τη διάρκεια του Επαναστατικού Πολέμου. Ένα από τα τρία broadsides του Dunlap στα Εθνικά Αρχεία, το αντίγραφο παραμένει εκεί μέχρι σήμερα.

6. Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας πέρασε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στο Φορτ Νοξ.

Στις 23 Δεκεμβρίου 1941, μόλις δύο εβδομάδες μετά την ιαπωνική επίθεση στο Pearl Harbour, η υπογεγραμμένη Διακήρυξη, μαζί με το Σύνταγμα, αφαιρέθηκαν από τη δημόσια έκθεση και προετοιμάστηκε για εκκένωση από την Ουάσιγκτον, DC Υπό την επίβλεψη ένοπλων φρουρών, η ίδρυση Το έγγραφο συσκευάστηκε σε ειδικά σχεδιασμένο δοχείο, κλειδώθηκε με λουκέτα, σφραγίστηκε με μόλυβδο και τοποθετήθηκε σε μεγαλύτερο κουτί. Συνολικά, 150 λίβρες προστατευτικού εξοπλισμού περιέβαλαν την περγαμηνή. Στις 26 και 27 Δεκεμβρίου, συνοδευόμενος από πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας, ταξίδεψε με τρένο στο Λούισβιλ του Κεντάκι, όπου ένα στρατό ιππικού της 13ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας το συνόδευσε στο Φορτ Νοξ. Η Διακήρυξη επιστράφηκε στην Ουάσιγκτον, DC, το 1944.

.7 Υπάρχει κάτι γραμμένο στο πίσω μέρος της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας.

Στην ταινία National Treasure, ο χαρακτήρας του Nicholas Cage ισχυρίζεται ότι το πίσω μέρος της Διακήρυξης περιέχει έναν χάρτη θησαυρού με κρυπτογραφημένες οδηγίες από τους ιδρυτές, γραμμένους με αόρατο μελάνι. Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει. Υπάρχει, ωστόσο, ένα απλούστερο μήνυμα, γραμμένο ανάποδα στο κάτω μέρος του υπογεγραμμένου εγγράφου: «Αρχική Διακήρυξη Ανεξαρτησίας με ημερομηνία 4 Ιουλίου 1776». Κανείς δεν ξέρει ποιος ακριβώς το έγραψε αυτό ή πότε, αλλά κατά τη διάρκεια των χρόνων του επαναστατικού πολέμου η περγαμηνή τυλίγονταν συχνά για μεταφορά. Θεωρείται ότι το κείμενο προστέθηκε ως ετικέτα.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Συγκίνηση στα Μετέωρα | «Αθάνατες» – Αναρριχητές φώναξαν τα ονόματα των 3 κοριτσιών που έχασαν την ζωή τους στα Τέμπη

Τα ονόματα των τριών κοριτσιών, Θώμης, Χρύσας και Αναστασίας Πλακιά, που έχασαν την ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αναφώνησαν αναρριχητές της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Καρχαρίας έκανε βόλτες στη μαρίνα της Γλυφάδας

Ένα καρχαριοειδές ψάρι εμφανίστηκε τη Δευτέρα μαρίνα της Γλυφάδα. Κάτοικοι της Γλυφάδας ανέβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που δείχνουν ένα τεράστιο καρχαριοειδές να κολυμπά στη μαρίνα, δίπλα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >