AD

Marie Curie | Η τραγική ιστορία της διασημότερης γυναίκας επιστήμονα όλων των εποχών

Στις 4 Ιουλίου του 1934 γεννήθηκε η επιστήμονας που μαζί με τον σύζυγό της ανακάλυψε το ράδιο δίνοντας ελπίδα σε καρκινοπαθείς, αλλά αυτό στάθηκε αιτία του θανάτου της.

Γράφει η Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

 

Ήταν όχι μόνο η πρώτη γυναίκα που έλαβε βραβείο Νόμπελ αλλά και η μοναδική που κέρδισε και δεύτερο. Ανάμεσα στα γραπτά της άφησε πίσω της αυτή τη σκέψη: «Τίποτα στη ζωή δεν πρέπει να φοβόμαστε, είναι μόνο να το καταλαβαίνουμε. Τώρα είναι η ώρα να καταλάβουμε περισσότερα, για να φοβόμαστε λιγότερο».

Marie Curie , French physicist, at the time of her Nobel prize of chemistry, 1903.

Στα 15 της χρόνια, τελείωσε το λύκειο στη Βαρσοβία, έχοντας έρθει πρώτη στην τάξη της. Η χώρα βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή και η πρόσβαση των γυναικών στην ανώτατη εκπαίδευση είναι απαγορευμένη. Εκείνη όμως παρακολουθεί μαθήματα στο ημιπαράνομο Πλωτό Πανεπιστήμιο, το οποίο διευθύνουν Πολωνοί καθηγητές. Κατάφερε να προσχωρήσει στα πρωτοποριακά ρεύματα της εποχής της κι εργάστηκε για έξι χρόνια ως γκουβερνάντα.

Το 1891 μετακομίζει στο Παρίσι και γράφεται στη Σορβόνη. Περνά τα φοιτητικά της χρόνια με μοναστηριακή λιτότητα. Η μοναδική τροφή της είναι τσάι, ψωμί και βούτυρο. Παίρνει το ένα πτυχίο μετά το άλλο και αριστεύει στα μαθηματικά και τη φυσική.

Το 1894 παντρεύεται τον Pierre Curie( το πατρικό της επώνυμο ήταν Skłodowska) – ένα λιγομίλητο και αρκετά συνεσταλμένο χημικό. Το ζευγάρι μένει σε μια μικροσκοπική σοφίτα μιας τετραώροφης πολυκατοικίας κι αφοσιώνεται στην επιστημονική έρευνα. Η Marie Curie εμπνεύστηκε από τις ανακαλύψεις ενός σύγχρονού της, Γάλλου φυσικού, του Henri Becquerel κι αποφασίζει να μελετήσει τη μυστηριώδη ακτινοβολία που εκπέμπεται από μια ένωση του ουρανίου.

Ανακαλύπτει ότι το ουράνιο δεν είναι το μοναδικό χημικό στοιχείο που εκπέμπει ακτινοβολία.December 10, 1903: Marie Curie Was Awarded the Nobel Peace Prize - Lifetime

Κάνει μια ιδιαίτερα ιδιοφυή επιστημονική υπόθεση: πρέπει να υπάρχει και κάποιο άλλο στοιχείο που να εκπέμπει ακτίνες ή σωματίδια υψηλής ενέργειας. Βαφτίζει αυτό το φαινόμενο ραδιενέργεια και μαζί με τον άντρα της θέτουν σκοπό ζωής την απομόνωση αυτού του μυστηριώδους στοιχείου.

Ήξεραν τί έκανε αυτό το στοιχείο αλλά δεν γνώριζαν πώς θα το απομόνωναν αφού δεν απαντάται στη φύση. Πρώτα απομονώνουν το πολώνιο – που το ονόμασαν έτσι “προς τιμήν της πατρίδας ενός από εμάς”.

Αυτό όμως που έψαχναν ήταν το πιο ισχυρό ραδιενεργό στοιχείο, το ράδιο. Τέσσερις τόνοι μεταλλεύματος πέρασαν από το εργαστήριο των Κιουρί μέχρι να το απομονώσουν λιγότερο από ένα γραμμάριο ραδίου.

Η αυστριακή κυβέρνηση τους παραχώρησε έναν τόνο μεταλλεύματος, αλλά το υπόλοιπο το αγόρασαν οι Κιουρί με τα λίγα χρήματα που είχαν. Μαρί Κιουρί: Η πρώτη γυναίκα που κέρδισε Νόμπελ αλλά απασχόλησε το ίδιο  έντονα και με την προσωπική της ζωή | Marie Claire | Ό,τι έχει σημασία για  τις γυναίκες

“Παρά τις δυσκολίες, ήμαστε πολύ ευτυχισμένοι. Περνούσαμε όλη την ημέρα στο ταπεινό μας εργαστήριο.. Συνεπαρμένοι από την έρευνά μας, ζούσαμε σαν μέσα σε όνειρο.” είπε κάποτε η Κιουρί. Και αυτό το όνειρό τους πραγματοποιήθηκε τελικά… Το 1902, οι Κιουρί και ο Μπεκερέλ μοιράστηκαν το Νόμπελ Φυσικής “για τις κοινές έρευνές τους πάνω στο φαινόμενο της ραδιενέργειας”.

Η Marie συνεχίζει μόνη…

Γίνεται η πρώτη καθηγήτρια στη Σορβόνη – αφού καταλαμβάνει την έδρα του νεκρού συζύγου της. Μαζί με την κόρη της Irene, μελετά την εφαρμογή των ακτίνων Χ ως ιατρικού εργαλείου. Το 1911, παίρνει το δαύτερο Νόμπελ- για τη χημεία αυτή τη φορά καθώς απέδειξε την ύπαρξη του ραδίου.

Εντωμεταξύ, τέσσερα χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο του άντρα της Pierre Curie, συνάπτει σχέση με τον Λανζεβίν, πρώην μαθητή του άντρα της, πέντε χρόνια μικρότερό της και εν διαστάσει παντρεμένο με τέσσερα παιδιά. Το σκάνδαλο θεωρήθηκε τεράστιο κι ο γαλλικός τύπος αποσιώπησε την δεύτερη απονομή της, του Νόμπελ Χημείας.

Ο Paul ήταν παντρεμένος με παιδιά και αναγκάστηκε να χωρίσει έπειτα από τη γνωστοποίηση της σχέσης. Η σύζυγός του δεν άργησε να ανακαλύψει τα ερωτικά γράμματα που του είχε γράψει η Marie Curie και σύντομα αυτά άρχισαν να κυκλοφορούν. 

Το πάθος της   με το οποίο κινούνταν μέσα στο πλαίσιο της Επιστήμης της, ήταν ακριβώς το ίδιο πάθος που την κινούσε και στην προσωπική της ζωή. Ήταν σε όλα τα επίπεδα παθιασμένη κι ερωτευμένη με ό,τι έκανε… Παθιασμένη πάνω απ`όλα για τη ζωή. 

Το τίμημα των επιλογών της όμως είναι βαρύ καθώς η ραδιενέργεια που εκπέμπει το ράδιο είναι εξαιρετικά ισχυρή. Είναι σαν ένα δυνατό άρωμα που διαπερνά τα πάντα. Ό,τι βρεθεί κοντά του απορροφά μια ποσότητα ραδιενέργειας που έχει τρομακτικές έως και θανατηφόρες επιπτώσεις.Marie Curie in Photographs

“Η σκόνη, ο αέρας του εργαστηρίου, τα ρούχα μας, όλα γίνονται ραδιενεργά”. είπε η ίδια. 

Ο σύζυγός της είχε μείνει ανάπηρος πριν από το μοιραίο δυστύχημα.  Η κόρη και ο γαμπρός της – και πολλοί βοηθοί της- έπαθαν βαριές σωματικές βλάβες ή έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της έκθεσής τους στη ραδιενεργό ακτινοβολία. Από νωρίς η Κιουρί, είχε αρχίσει να χάνει την όραση και την ακοή της. Τελικά, πέθανε από λευχαιμία.

Είναι τραγική ειρωνία, το πολύτιμο ράδιο το οποίο πρόσφερε την πρώτη ελπίδα στους καρκινοπαθείς, να σταθεί η αιτία του θανάτου της γυναίκας που το ανακάλυψε.

Αν το ζευγάρι Curie είχαν κατοχυρώσει την ευρεσιτεχνία της ανακάλυψής τους, θα είχαν γίνει πάμπλουτοι. Και οι δύο όμως, έκριναν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ενάντια στο πνεύμα της επιστήμης που αγάπούσαν τόσο πολύ…

Αφού έφυγε από τη ζωή ο Curie , εκείνη δώρισε την ποσότητα ραδίου που είχε ανακαλύψει στο εργαστήριό της για θεραπευτικούς λόγους… Μέχρι το τέλος της, έγινε η πιο διάσημη γυναίκα επιστήμονας όλων των εποχών. Ήταν η μοναδική που τιμήθηκε με δύο Νόμπελ…

Εκείνη έλεγε: Μου έμαθαν πως ο δρόμος της προόδου δεν είναι ούτε γρήγορος ούτε εύκολος.

O Einstein είπε για εκείνη: Απ`όσες προσωπικότητες έχω γνωρίσει, είναι η μόνη που δεν την έχει διαφθείρει η διασημότητα.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >