AD

Dolly |  Το πρώτο θηλαστικό που κλωνοποιήθηκε με επιτυχία

Στις 5 Ιουλίου του 1996, η Dolly το πρόβατο —το πρώτο θηλαστικό που κλωνοποιήθηκε επιτυχώς από ενήλικο κύτταρο— γεννιέται στο Ινστιτούτο Ρόσλιν στη Σκωτία.

Γράφει η Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Αρχικά με την κωδική ονομασία «6LL3», το κλωνοποιημένο πρόβατο πήρε το όνομά του από την τραγουδίστρια και ηθοποιό Dolly Parton. Το όνομα φέρεται να προτάθηκε από έναν από τους κτηνοτρόφους που βοήθησε στη γέννησή της, αφού έμαθε ότι το ζώο κλωνοποιήθηκε από ένα κύτταρο μαστού. Τα κύτταρα είχαν ληφθεί από τους μαστούς μιας προβατίνας έξι ετών και καλλιεργήθηκαν σε εργαστήριο χρησιμοποιώντας μικροσκοπικές βελόνες, σε μια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε θεραπείες ανθρώπινης γονιμότητας τη δεκαετία του 1970. Αφού παρήγαγαν έναν αριθμό κανονικών ωαρίων, οι επιστήμονες τα εμφύτευσαν σε παρένθετες προβατίνες. Εκατόν σαράντα οκτώ μέρες αργότερα μία από αυτές γέννησε την Dolly.

Dolly the cloned sheep was not old before her time

Η γέννηση της Dolly ανακοινώθηκε δημόσια τον Φεβρουάριο του 1997 σε θύελλα διαμάχης. Από τη μια πλευρά, οι υποστηρικτές υποστήριξαν ότι η τεχνολογία της κλωνοποίησης μπορεί να οδηγήσει σε κρίσιμες προόδους στην ιατρική, αναφέροντας την παραγωγή γενετικά τροποποιημένων ζώων ως δότες οργάνων για τον άνθρωπο καθώς και τη «θεραπευτική» κλωνοποίηση ή τη διαδικασία κλωνοποίησης εμβρύων για τη συλλογή βλαστοκυττάρων για χρήση στην ανάπτυξη θεραπειών για εκφυλιστικές νευρικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

TIME Magazine Cover: Dolly, Cloned Sheep - Mar. 10, 1997 - Genetics - DNA -  Animals - Health & Medicine

Ορισμένοι επιστήμονες εξέτασαν επίσης την κλωνοποίηση ζώων ως έναν πιθανό τρόπο διατήρησης ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές θεώρησαν τη νέα τεχνολογία κλωνοποίησης ως δυνητικά επικίνδυνη και ανήθικη, ειδικά όταν εφαρμόστηκε σε αυτό που πολλοί είδαν ως το λογικό επόμενο βήμα: την ανθρώπινη κλωνοποίηση.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής της, η Dolly ζευγάρωσε με ένα αρσενικό πρόβατο που ονομαζόταν David και τελικά γέννησε τέσσερα αρνιά. Τον Ιανουάριο του 2002 διαπιστώθηκε ότι είχε αρθρίτιδα στα πίσω πόδια της, μια διάγνωση που έθεσε ερωτήματα σχετικά με γενετικές ανωμαλίες που μπορεί να είχαν προκληθεί στη διαδικασία της κλωνοποίησης. Αφού υπέφερε από μια προοδευτική πνευμονική νόσο, η Dolly  έφυγε από τη ζωή στις 14 Φεβρουαρίου 2003, σε ηλικία έξι ετών. Ο πρόωρος θάνατός της δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια της κλωνοποίησης, τόσο των ζώων όσο και των ανθρώπων. Όσο για την Dolly, το ιστορικό πρόβατο ταριχεύτηκε και τώρα εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας στο Εδιμβούργο.

25 years of Dolly: What`s become of the world`s first cloned sheep? |  Science | In-depth reporting on science and technology | DW | 21.02.2022
Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Συγκίνηση στα Μετέωρα | «Αθάνατες» – Αναρριχητές φώναξαν τα ονόματα των 3 κοριτσιών που έχασαν την ζωή τους στα Τέμπη

Τα ονόματα των τριών κοριτσιών, Θώμης, Χρύσας και Αναστασίας Πλακιά, που έχασαν την ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αναφώνησαν αναρριχητές της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Καρχαρίας έκανε βόλτες στη μαρίνα της Γλυφάδας

Ένα καρχαριοειδές ψάρι εμφανίστηκε τη Δευτέρα μαρίνα της Γλυφάδα. Κάτοικοι της Γλυφάδας ανέβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που δείχνουν ένα τεράστιο καρχαριοειδές να κολυμπά στη μαρίνα, δίπλα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >