AD

Βill Halley: ο πρώτος θεός του rock `n roll.

Ο ερμηνευτής του θρυλικού Rock Around the Clock που άνοιξε το δρόμο για τον Έλβις Πρίσλευ, γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου του 1925.

Γράφει η Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Θεωρείται ο πρώτος “Θεός” του ροκ εν ρολ– το είδος που αργότερα απογείωσε ο Έλβις Πρίσλευ. Τραγουδιστής, τραγουδοποιός, επικεφαλής του μουσικού συγκροτήματος “Bill Haley & His Comets” , έκανε αυτό το είδος της μουσικής παγκόσμια μουσική γλώσσα.  Γεννήθηκε  στις 6 Ιουλίου του 1925 και το όνομά του ήταν Γουίλιαμ Τζον Κλίφτον Χάλεϊ. Ξεκινά την επαγγελματική του καριέρα στη μουσική το 1946, στα 21 του χρόνια  με το συγκρότημα της κάντρι Down Homers.  Ύστερα από αρκετές αποτυχίες και απογοητεύσεις στη δισκογραφία, αποφασίζει να δουλέψει ως περιοδεύων μουσικός και DJ.

Το 1953 δημιουργεί το δικό του συγκρότημα, τους Κομήτες (The Comets). Εκείνη η χρονιά έμελλε να είναι καθοριστική για την πορεία του στο χώρο. Γράφεται το θρυλικό κομμάτι “Rock Around the Clock”, το οποίο  ηχογραφεί ένα χρόνο αργότερα. Αρχικά, δεν κάνει   ιδιαίτερη αίσθηση. Το 1955, όμως, συμπεριλαμβάνεται στο soundtrack της ταινίας Η Ζούγκλα του Μαυροπίνακα και βρίσκει τεράστια επιτυχία.

Η μεγάλη απήχηση της ταινίας δίνει ώθηση για να έρθει το μεγάλο λευκό ακροατήριο σε επαφή με το Rock and Roll και να ανοίξουν οι πόρτες και σε άλλους καλλιτέχνες. Ο   Έλβις Πρίσλεϊ ακολουθεί και καταφέρνει να επισκιάσει τελικά τον Μπιλ Χάλεϊ.

 Τo Rock Around the Clock είναι ένα Rock & roll τραγούδι του 1952, γραμμένο από τους Μαξ Σ. Φρίντμαν και Τζέιμς Ε. Μάγιερς. Το 1954, γίνεται η πιο επιτυχημένη εκτέλεση του κομματιού από τους Bill Haley & His Comets και κυκλοφορεί από την Decca. Το single κατακτά την κορυφή όχι μόνο στα αμερικανικά charts αλλά και στα βρετανικά. Οι επανεκδόσεις της δεκαετίας του 60` και 70` μπαίνουν κι αυτές στα charts. Δεν θεωρείται τυχαία, λοιπόν, ένα από τα κλασσικότερα τραγούδια του Rock and Roll.

https://youtube.com/watch?v=mdG9FOgBRwg
https://youtube.com/watch?v=W0bidd0Uhvk

Ο Χάλεϊ γνώρισε επιτυχία κυρίως στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη.Τα τραγούδια του το Shake Rattle & Roll και See you later alligator αγαπήθηκαν από το κοινό του. 

Η φωνή του σβήνει, στις 9 Φεβρουαρίου του 1981 και ο μύθος του περνά στη ιστορία…

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >