AD

Χολοκυστεκτομή | Τι πάει να πει έβγαλα την χολή μου

Ο Γενικός χειρουργός Πάρις Κουτσόγιωργας, εξηγεί απλά και κατανοητά τι πρέπει να γνωρίζουμε για την χολοκυστεκτομή, για ποιο λόγο την κάνουμε και την σημασία της χολής στην ζωή μας

Από τον Πάρι Κουτσόγιωργα

Η χολολιθιαση είναι η γνωστή πάθηση της χοληδόχου κύστεως ,η οποία οφείλεται σε λίθους, πολυποδες η λάσπης εντός αυτής. 

Η εικόνα που παρουσιάζει ο ασθενής είναι, 

α) ασυμπτωματικος, όταν η χολολιθιαση είναι τυχαία μετά από έλεγχο check up (υπερηχογραφημα) 

β) χολοκυστιτιδα οξύς πόνος, πυρετός, έμετοι, ικτερος, λόγω φλεγμονής (υδρωπας, χοληδοχολιθίαση). 

Σε όλες τις περιπτώσεις ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση (χολοκυστεκτομη). 

Η χολοκυστεκτομη γίνεται τα τελευταία χρόνια λαπαροσκοπικα

Επέμβαση αναίμακτη, χωρίς τομές και γρήγορη ανάρρωση, παραμονή στην κλινική το πολύ ένα εικοσιτετράωρο. 

Η σημερινή μας αναφορά στην χολολιθιαση γίνεται γιατί ένας μεγάλος αριθμός ασθενών που έχει χειρουργηθεί, (σε χολοκυστεκτομη), αλλά και γενικά μεγάλος αριθμός του πληθυσμού δεν γνωρίζει τί ακριβώς συμβαίνει, πιστεύει ότι δεν έχει ποιά χολή ο οργανισμος του. Για τον λόγο αυτό σημερα θα εξηγήσω με πολύ απλά λόγια τί συμβαίνει. 

Ζωή χωρίς χολή δεν υπάρχει. 

Το ήπαρ (συκώτι), παράγει χολή και απο χιλιάδες μικρά αγγεία (χοληφορα) ,καταληγουν σε ένα σωλήνα τον χοληδοχο πορο , όπου αυτό ρίχνει την χολή στο δωδεκαδάκτυλο (τμήμα του στομάχου), που βοηθά στην πέψη των τροφών. 

Στην μέση του χοληδόχου πόρου υπάρχει μια διακλάδωση οπου εκεί υπάρχει η χοληδοχος κυστη η οποια ειναι κολλημενη στην επιφανεια του ηπατος. 

Ο ρόλος της είναι να αποθηκεύει χολή για να την χρησιμοποιεί ο οργανισμος μας όταν την έχουμε ανάγκη ,στην πεψη – (λιπαρά γεύματα). 

Οταν λοιπόν υπάρχει πρόβλημα (χολολιθίαση-χολοκυστίτιδα), αφαιρούμε από την διακλάδωση την χοληδοχο κύστη, και η χολή πεφτει απευθείας στο στομάχι μεσω του χοληδοχου πορου.

ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ : Πάρις Κουτσόγιωργας

Ο  Πάρις Κουτσόγιωργας είναι Γενικός Χειρουργός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στην Β’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών. Εξειδικεύτηκε στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική, ενώ παρακολούθησε σεμινάρια σε σημαντικά νοσοκομειακά κέντρα στην Ευρώπη με στόχο τη συνεχή επιμόρφωση και ενημέρωσή του στον κλάδο του. Κατά τη διάρκεια της ειδικότητας του και σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς καθηγητές, εξειδικεύτηκε στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδής αδένας και παραθυρεοειδείς αδένες). 

Από το 1995 συνεργάζεται με επιλεγμένες ιδιωτικές Κλινικές, μεταξύ των οποίων το Ιατρικό Ψυχικού. Επίσης, αποτελεί Συνεργάτης των σημαντικότερων ιδιωτικών κλινικών, όπως είναι το Ιασώ General, η Βιοκλινική και η Ευρωκλινική. 

Το 1997 αναλαμβάνει αποκλειστικός χειρουργός του Ταμείου της Τραπέζης Ελλάδος, όπου συνεχίζει έως και σήμερα να χειρουργεί όλα τα περιστατικά που άπτονται της ειδικότητάς του. Από το 1997 είναι Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Ψυχικού. Έχοντας πλέον 25ετή πείρα σε όλη την γκάμα της ανοικτής Γενικής Χειρουργικής και της Λαπαροσκοπικής και αξιοποιώντας την άριστη τεχνολογική υποδομή του Ομίλου, εξασκεί με συνέπεια, με κατανόηση για τον ασθενή και πάνω απ’ όλα με αγάπη για τη Χειρουργική, την Ιατρική Επιστήμη. Χρησιμοποιεί τα πιο εξελιγμένα ιατρικά τεχνικά μέσα και απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί για τον γιατρό η ασφάλεια και η προστασία της υγείας του κάθε ασθενή. 

Είναι μέλος των Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, Χειρουργικής Εταιρείας Ενδοκρινών Αδένων, Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού, Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Πεπτικού, Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας και Ελληνικής Αγγειοχειρουργικής Εταιρείας.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μάτια Ερμητικά Κλειστά | Το κύκνειο άσμα του Stanley Kubrick

Στις 26 Ιουλίου 1928 γεννήθηκε ο μεγάλος Kubrick. 72 χρόνια αργότερα, όταν έκλεισε για πάντα τα μάτια του, όσοι αναλύουν τους συμβολισμούς της τελευταίας ταινίας αναρωτιούνται για το κατά πόσο ο θάνατος του ήταν συμπτωματικός.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εβίτα Περόν | Διεκδίκησα περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες, επειδή ήξερα τί αναγκάζονται να υποφέρουν

Από νόθο παιδί και ταπεινωμένη στάρλετ σε Πρώτη Κυρία της Αργεντινής. Αγαπήθηκε και μισήθηκε με τόση φρενίτιδα που άγγιξε εν ζωή το μύθο. Έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουλίου του 1952.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τζέρι Χολ & Μικ Τζάγκερ | Ο θυελλώδης έρωτας & η Αντζελίνα Τζολί- `πέτρα του σκανδάλου`

O αυθεντικός σταρ είναι γνωστό ότι ήταν ανέκαθεν ασυγκράτητος & ότι είχε πολλές ερωμένες… Υπήρξε όμως μία που τον προκαλούσε να την κυνηγάει… Με αφορμή τα 81 χρόνια από τη γέννησή του, στις 26 Ιουλίου του 1943, ας θυμηθούμε μια παλιά ιστορία…

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

3 πρώην – και νυν- μεγαλόσχημοι στο στόχαστρο των διεθνών αρχών

Η Ιντερπόλ έχει στείλει σήμα στις αρχές σχετικά με τη διερεύνηση εταιρικού σχήματος στο οποίο μετέχουν τραπεζίτες, εφοπλιστές και επιχειρηματίες και το οποίο είχε συμμετοχή

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >