AD

Vivien Leigh | Η πολύχρωμη, τραγική ζωή μιας από τις διασημότερες σταρ

56 χρόνια πριν, στις 8 Ιουλίου του 1967 σε ηλικία 53 ετών έφυγε από τη ζωή η χαρισματική ηθοποιός

Γράφει η Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Όταν η Vivien Leigh έπαιξε τη Scarlett O`Hara στο Gone with the Wind το 1939, έγινε αμέσως μια από τις πιο διάσημες γυναίκες στον κόσμο.

Η υπερπαραγωγή κέρδισε 10 Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου ενός για τη Vivien, η οποία έγινε η πρώτη Βρετανίδα που κέρδισε το βραβείο Α` Γυναικείου Ρόλου.

Πολλοί πιστεύουν ότι η Vivien ήταν όμορφη και παθιασμένη καθώς και πολύ φιλόδοξη. Μια γυναίκα που έχασε χρόνια με την εμμονή της για έναν άντρα που δεν αγαπούσε αληθινά, ενώ έχασε τον άντρα που την αγαπούσε πραγματικά.

Η Vivien εμφανίστηκε μόνο σε μερικές ταινίες και πέθανε τραγικά νέα, αλλά το απίστευτο ταλέντο της μέσα από τη Scarlett O`Hara, δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Vivien Leigh publicity portrait for the film `Waterloo Bridge`, 1940.

Το «Gone With the Wind»  (Όσα παίρνει ο Άνεμος) έκανε τη Vivien Leigh να γίνει διάσημη.

Τα πρώτα χρόνια

Γεννήθηκε ως η Vivian Mary Hartley το 1913, οι γονείς της Vivian, Ernest και Gertrude, ήταν Βρετανοί αλλά πέρασαν αρκετά χρόνια στην Ινδία όπου γεννήθηκε η Vivian. (Αργότερα άλλαξε την ορθογραφία του ονόματός της σε Vivien.)

Η μελλοντική σταρ του Χόλιγουντ είχε τον πρώτο της ρόλο στην υποκριτική σε ηλικία τριών ετών, όταν εμφανίστηκε στην ερασιτεχνική θεατρική ομάδα της μητέρας της, απαγγέλλοντας το «Little Bo Peep». Σύμφωνα με το Vivien: The Life of Vivien Leigh του Alexander Walker, όταν ήταν επτά ετών, την έστειλαν σε ένα καθολικό οικοτροφείο, κοντά στο Λονδίνο.

Στα 18, η Vivien παντρεύτηκε την πρώτη της σχέση, τον Herbert Leigh Holman. Συνειδητοποιώντας από μικρή ότι ήθελε να ακολουθήσει καριέρα ηθοποιού, παρακολούθησε μαθήματα στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης, παρόλο που ο Herbert δεν το ενέκρινε. Ήθελε να αγκαλιάσει την απλούστερη ζωή της νοικοκυράς. Όμως η Vivien ήξερε ότι προοριζόταν για μεγαλύτερα πράγματα.

Ενώ ο γάμος δεν κράτησε, η Vivien και ο Herbert λέγεται ότι παρέμειναν φίλοι, νοιαζόμενοι ο ένας για τον άλλον για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Vivien Leigh pictured in 1937.

Η Vivien Leigh απεικονίζεται το 1937.

Μια κόρη, η Suzanne γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1933, λίγα μόλις χρόνια πριν η Vivien πάρει την πρώτη της γεύση από την μελλοντική φήμη της στο έργο του 1935 The Mask of Virtue με το νέο της όνομα Vivien Leigh. Η Vivien έλαβε διθυραμβικές κριτικές και αυτός ο ρόλος οδήγησε σε πολλές προσφορές ταινιών.

Δεν πέρασε πολύς καιρός πριν κατακτήσει τη φήμη  μιας από τις πιο αγαπημένες σταρ του κινηματογράφου του Χόλιγουντ. Μέχρι το 1936, η Βίβιεν υπέγραψε συμβόλαιο 50.000 λιρών με τον σκηνοθέτη Alexander Korda – ένα τεράστιο χρηματικό ποσό για μια ηθοποιό εκείνη την εποχή.

Ο έρωτας με τον Laurence OlivierVivien Leigh and Laurence Olivier in a publicity photo in 1939. They would be married the next year.

Ο Laurence Olivier, ένας από τους πιο σεβαστούς ηθοποιούς της Αγγλίας, εμφανίστηκε σε μια από τις ερμηνείες της όμορφης Vivien. Απόλυτα συνεπαρμένος από αυτό που είδε στη σκηνή, κανόνισε να πάει στα παρασκήνια για να τη συγχαρεί.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα Michelangelo Capua στο Vivien Leigh: A Biography, η Vivien παρατήρησε σε μια φίλη της, «Θα τον παντρευτώ κάποια μέρα». Τα υπόλοιπα είναι ιστορία του Χόλιγουντ. Oι δυο τους ξεκίνησαν έναν παθιασμένο έρωτα, παρόλο που ήταν και οι δύο παντρεμένοι με άλλα άτομα εκείνη την εποχή.

Laurence Olivier and Vivien Leigh

Ο Laurence Olivier γοητεύτηκε από την ηθοποιό κατά τη διάρκεια θεατρικής παράστασης. 

Το 1936, η Vivien και ο Laurence πήραν το καστ στο Fire Over England, παίζοντας η μια τα ερωτικά ενδιαφέροντα του άλλου. Τα αφεντικά των στούντιο τρομοκρατήθηκαν όταν έμαθαν ότι οι πρωταγωνιστές είχαν σχέση, ανησυχούσαν ότι θα καταστρεφόταν η καριέρα τους.

Την ίδια χρονιά, ο Laurence αποφάσισε να αφήσει τη σύζυγό του Jill και το μωρό γιο του Tarquin για να είναι με τη Vivien, η οποία άφησε επίσης τον Herbert και την κόρη τους Suzanne.

Χρόνια αργότερα, η Vivien είπε, “αγαπούσα το μωρό μου όπως κάθε μητέρα, αλλά, με την ξεκάθαρη ειλικρίνεια της νιότης, συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να εγκαταλείψω κάθε σκέψη για καριέρα. Κάποια δύναμη μέσα μου με οδηγούσε να μην στερηθώ την έκφραση.”

Το ζευγάρι πέρασε αρκετές εβδομάδες χωριστά όταν ο Laurence γύριζε το Wuthering Heights το 1938 στην Καλιφόρνια. Μερικά από τα φλογερά ερωτικά του γράμματα προς τη Βίβιεν κατέληξαν στη βιογραφία του, όπου το ένα έγραφε: «Ξύπνησα λυσσασμένος με την επιθυμία για σένα αγάπη μου… Ω Θεέ μου πόσο σε ήθελα… Σ`αγαπώ με όλα και κατά κάποιον τρόπο με ένα ιδιαίτερο είδος ψυχής».

Vivien Leigh and Laurence Olivier

Σύμφωνα με τον συγγραφέα Michelangelo Capua, η Vivien πήγε στον Laurence στην Καλιφόρνια λίγες εβδομάδες αργότερα λέγοντας σε μια φίλη «εν μέρει επειδή ο Lary είναι εκεί και εν μέρει επειδή σκοπεύω να πάρω το ρόλο της Scarlet O’Hara».

Το ζευγάρι παντρεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 1940, σε μια γρήγορη πολιτική τελετή στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια. Η ηθοποιός Katharine Hepburn οδήγησε το ζευγάρι στην τελετή.

Όσα παίρνει ο ΆνεμοςRhett Butler embraces Scarlett O`Hara in a famous scene from the 1939 epic film Gone with the Wind.

Μερικές από τις πιο δύσκολες σκηνές του “Όσα παίρνει ο άνεμος” είχαν ήδη γυριστεί πριν από τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Scarlet O`Hara.

Ο θρυλικός παραγωγός David O Selznick είχε περάσει από οντισιόν 1.400 νεαρές γυναίκες κατά τη διάρκεια μιας διετούς αναζήτησης για την πρωταγωνίστρια και έψαχνε απεγνωσμένα να βρει την τέλεια Σκάρλετ.

Μια μέρα, ενώ το συνεργείο γύριζε την κλασική σκηνή του «Atlanta burning», η Vivien μπήκε στο πλατό ως καλεσμένη του αδελφού του παραγωγού Myron, ο οποίος ήταν πράκτορας ηθοποιών.

Σύμφωνα με τον θρύλο του Χόλιγουντ, η Vivien έβγαλε το καπέλο της και χαμογέλασε, τη στιγμή που η φωτιά από το σετ έλαμπε έντονα στο όμορφο πρόσωπό της. «Γνωρίστε τη Scarlet O`Hara σας», είπε ο Myron.

To “Όσα παίρνει ο άνεμος” απαθανάτισε τη Vivien ως θρύλο του Χόλιγουντ, καθώς η ταινία έκανε τον γύρο του κόσμου και η 25χρονη βρισκόταν στο απόγειο της κλασικής ομορφιάς της. Το κοινό σοκαρίστηκε όταν έμαθε ότι ήταν Βρετανίδα, καθώς η νότια αμερικανική προφορά της ήταν τέλεια.

Όταν η ταινία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, έγινε η ταινία με τα υψηλότερα κέρδη όλων των εποχών, για εκείνη την εποχή. Όταν προσαρμοστεί για τον πληθωρισμό, η θρυλική ταινία εξακολουθεί να είναι αυτή με τις υψηλότερες εισπράξεις στην ιστορία.

Η ζωή στο Χόλιγουντ

Η Vivien και ο  Laurence έζησαν μια τρομερή ζωή. Ήταν ένας ανεμοστρόβιλος από κινηματογραφικές και θεατρικές περιοδείες, υψηλής μόδας και υπερβολικά χολιγουντιανά πάρτι – στο ζευγάρι άρεσε επίσης να διοργανώνει πολυτελή δείπνα και πάρτι στην πισίνα.

Αλλά η Vivien έκανε μόνο μερικές ταινίες κατά τη διάρκεια της καριέρας της, κυρίως λόγω διπολικής διαταραχής, που την εμπόδιζε να εργάζεται όσο συχνά ήθελε. Λέγεται επίσης ότι έβαλε τον εαυτό της κάτω από τεράστια πίεση για να ταιριάζει με τη φήμη του Laurence ως ηθοποιού.

Marlon Brando and Vivien Leigh on the set of A Streetcar Named Desire

Η Vivien στα γυρίσματα του A Streetcar Named Desire με συμπρωταγωνιστή τον Marlon Brando. 

Το άγχος της ήταν το γεγονός ότι είχε τουλάχιστον δύο αποβολές και σπάνια έβλεπε την κόρη της Suzanne, την οποία φρόντιζε ο πρώην σύζυγός της.

Η βιογράφος Kendra Bean, συγγραφέας του Vivien Leigh: an Intimate Portrait γράφει: «Σήμερα, ηθοποιοί όπως η Catherine Zeta Jones και η Carrie Fisher μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά για τη διπολική τους διαταραχή χωρίς φόβο ότι θα καταστρέψει την καριέρα τους, αλλά η Vivien Leigh φοβόταν να αποκαλύψει την αλήθεια. “

Το 1945, η Vivien είχε μια σοβαρή περίπτωση φυματίωσης που σήμαινε ότι δεν μπορούσε να εργαστεί για ένα χρόνο. Ήταν όμως το διπολικό της που ήταν ό,τι πιο καταστροφικό στη ζωή της, καθώς η διάθεσή της κυλούσε ανάμεσα σε ακρωτηριαστική κατάθλιψη και αφόρητες μανιακές φάσεις.

Το 1951, η Vivien έπαιξε τον βραβευμένο με Όσκαρ ρόλο της Blanche DuBois στο A Streetcar Named Desire. Η Kendra Bean ισχυρίζεται, “Η τέχνη αντικατόπτριζε τη ζωή καθώς απεικόνιζε την τρέλα, την ευαλωτότητα και τη μανία. Ήταν σχεδόν σαν αυτή και η Blanche να ήταν το ίδιο πρόσωπο.”

Τότε, υπήρχαν λίγα φάρμακα διαθέσιμα για ψυχικές ασθένειες εκτός από τη θεραπεία με ηλεκτροσόκ.

Vivien Leigh pictured in 1965, two years before her death.

Η Vivien Leigh φωτογραφήθηκε το 1965, δύο χρόνια πριν από το θάνατό της.

Ο Laurence και η Vivien χώρισαν επίσημα το 1960. Ένα χρόνο αργότερα ο Laurence παντρεύτηκε την ηθοποιό Joan Plowright, ενώ η Vivien παντρεύτηκε τον Jack Merivale.

Συνέχισε να εργάζεται στη σκηνή, ακόμη και όταν η κατάστασή της επιδεινώθηκε. Η τελευταία της ταινία ήταν το “Πλοίο των τρελών”  πριν επιστρέψει η φυματίωση της, και πέθανε στις 8 Ιουλίου 1967 σε ηλικία 53 ετών.

Ο Laurence έγραψε στην αυτοβιογραφία του για την ψυχική ασθένεια της Vivien, «Σε όλη της την κατοχή από αυτό το απίστευτα κακό τέρας, τη μανιοκατάθλιψη,διατήρησε τη δική της ατομική ικανότητα – μια ικανότητα να συγκαλύπτει την αληθινή ψυχική της κατάσταση σχεδόν από όλους εκτός από εμένα».

Με την ανακοίνωση του θανάτου της Vivien, κάθε θέατρο στο West End του Λονδίνου έσβησε τα φώτα της μαρκίζας για μία ώρα.

Vivien Leigh , British actress, wearing a black dress with a plunging neckline, and an ornate necklace, in a studio portrait, against a blue...

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Δίκη για το Μάτι | Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία Αθηνών για την απόφαση για τους αθωωθέντες, τα ελαφρυντικά & τις ποινές

Η έφεση που ασκήθηκε αφορά το σύνολο της απόφασης, πλην του ηλικιωμένου που έβαλε τη φωτιά, ο οποίος καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλακή, γιατί νομικά δεν μπορούσε να ασκηθεί

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ριφιφί στον Πειραιά | Οι δράστες άδειασαν χρηματοκιβώτιο εταιρείας χρυσού – Έκοψαν καλώδια τηλεφώνων και ίντερνετ για να μην τους βρουν

Μία καλά οργανωμένη ληστεία αποκαλύπτουν οι μαρτυρίες για το ριφιφί που σημειώθηκε σε εταιρεία εμπορίας χρυσού, η οποία στεγάζεται σε πολυκατοικία στον Πειραιά

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

H Astrazeneca αποσύρει το εμβόλιο κατά της Covid που μπορεί να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις

Στην απόσυρση του εμβολίου Vaxzevria κατά της Covid-19 ανακοίνωσε ότι προχωράει η εταιρεία AstraZeneca μήνες μετά την παραδοχή της σε δικαστικά έγγραφα ότι το σκεύασμα αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Συνάντησή Μητσοτάκη με Σακελλαροπούλου: «Θα θέσω στον Ερντογάν το θέμα της Μονής της Χώρας»

Νέο προσκλητήριο προς τους πολίτες προκειμένου να συμμετάσχουν μαζικά στις Ευρωεκλογές εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >