AD

Astronomy Photographer of the Year 2023| Οι θεαματικές φωτογραφίες των φιναλίστ 

Δονούμενο σέλας, απίστευτες ηλιακές εκλάμψεις και εκθαμβωτικά νεφελώματα είναι μερικές μόνο από τις ουράνιες εικόνες που έκαναν τον διαγωνισμό Astronomy Photographer of the Year 2023.

φωτογραφία εξωφύλλου : «Emerald Roots» © Lorenzo Ranieri Tenti. Σύντομη λίστα Aurora.
Τοποθεσία: Western Horn, Stokksnes, Ισλανδία
«Το Βόρειο Σέλας πάνω από το διάσημο ισλανδικό βουνό, Vestrahorn. Το σέλας αντανακλάται στην παραλία με τη μαύρη άμμο και το φεγγάρι που ανατέλλει κάνει τους κυματισμούς της άμμου να φαίνονται χρυσαφί».

Διευθύνεται από το Royal Observatory Greenwich, με την υποστήριξη της Liberty Specialty Markets και σε συνεργασία με Το BBC Sky at Night Magazine, ο διάσημος διαγωνισμός κληρώνει τους κορυφαίους αστροφωτογράφους του κόσμου και από την εμφάνιση των φιναλίστ του φετινού, ο ανταγωνισμός είναι σκληρός.

Αυτή η έκδοση του διαγωνισμού φωτογραφίας έλαβε πάνω από 4.000 συμμετοχές από 64 χώρες. Τώρα η ομάδα εμπειρογνωμόνων των κριτών κατέρριψε τη λίστα των φωτογραφιών, η οποία είναι κατανεμημένη σε εννέα κατηγορίες και δύο ειδικά βραβεία. Ενώ οι φιναλίστ θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τον Σεπτέμβριο για να δουν ποιος ήταν στην κορυφή των κατηγοριών και να ανακαλύψουν ποιος αστροφωτογράφος αναδείχθηκε ο γενικός νικητής, είναι σίγουρα τιμή μου να μπω στη λίστα.

Οι νικήτριες εικόνες, μαζί με μια επιλογή από εξαιρετικές φωτογραφίες που έχουν επιλεγεί στη λίστα, θα εκτεθούν στη συνέχεια σε έκθεση στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο.

Δείτε μερικούς από τους αγαπημένους μας φιναλίστ από τον διαγωνισμό Astronomy Photographer of the Year 2023. Αυτές οι υποδειγματικές όψεις του ουρανού περιλαμβάνουν μια κρυστάλλινη θέα του Κρόνου και των διάσημων δακτυλίων του, καλλιτεχνικά μονοπάτια αστεριών και αρκετούς κομήτες που εντοπίστηκαν σε μαγευτικά περιβάλλοντα. Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να δείτε τις επιλογές μας και, στη συνέχεια, επιστρέψτε τον Σεπτέμβριο για να δείτε εάν κάποια από αυτές τις εικόνες αναδείχθηκε νικητής του διαγωνισμού.

Tarantula Nebula

«The Majestic Tarantula Nebula» © Steeve Body. Σύντομη λίστα Stars & Nebulae.
Τοποθεσία: Bentleigh, Victoria, Αυστραλία
«Το Νεφέλωμα Ταραντούλα (NGC 2070) βρίσκεται στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου. Η αποτύπωση των περίπλοκων λεπτομερειών και των ζωντανών αποχρώσεων του Νεφελώματος Ταραντούλα είναι μια πρόκληση που απαιτεί ακρίβεια και υπομονή. Τα φίλτρα στενής ζώνης έχουν χρησιμοποιηθεί για το νεφέλωμα και τα φίλτρα RGB για τα αστέρια, επομένως είναι σε φυσικά χρώματα».

Image of Saturn

«Colorful Saturn» © Damian Peach. Σύντομη λίστα για Πλανήτες, Κομήτες και Αστεροειδή.
Τοποθεσία: Marley Vale, Μπαρμπάντος, Ηνωμένο Βασίλειο
«Μια φωτογραφία του Κρόνου σε αντίθεση, η θέα αποτυπώνει το σύστημα δακτυλίων και τις χρωματιστές ζώνες και ζώνες στην ατμόσφαιρά του. Το τμήμα Cassini, το κενό πλάτους σχεδόν 5.000 χιλιομέτρων μεταξύ των δύο κύριων δομών δακτυλίου φαίνεται ξεκάθαρα».

Solar Flare by Miguel Claro

«Solar Flare X1 from AR2994 in ‘Motion’» © Miguel Claro. Η σύντομη λίστα Sun μας.
Τοποθεσία: Περιοχή Dark Sky Alqueva, περιοχή Évora, Πορτογαλία
«Φωτογραφία του Ήλιου τραβηγμένη από ένα timelapse 27 λεπτών μιας ηλιακής έκλαμψης που έλαβε χώρα στις 30 Απριλίου 2022».

Milky Way viewed behind a graffiti of Pandora by Wild Drawing (WD) a Balinese artist on the Greek island of Naxos

«Το Κουτί της Πανδώρας» © Derek Horlock. Σύντομη λίστα People & Space.
Τοποθεσία: Alyko Beach Νάξος, Ελλάδα
«Ο Γαλαξίας που βλέπουμε πίσω από ένα γκράφιτι της Πανδώρας από τον Wild Drawing (WD), έναν Μπαλινέζο καλλιτέχνη στο ελληνικό νησί της Νάξου. Στην ελληνική μυθολογία, η Πανδώρα άνοιξε ένα βάζο – ή ένα κουτί – απελευθερώνοντας όλα τα κακά της ανθρωπότητας στον κόσμο. Ο τοίχος είναι μέρος ενός εγκαταλελειμμένου παραθαλάσσιου ξενοδοχειακού συγκροτήματος όπου τα γκράφιτι καλύπτουν τώρα τους τοίχους».

Star trails taken over a deactivated radio telescope antenna

«Polaris Radio» © João Yordanov Serralheiro. Καλύτερη σύντομη λίστα νεοφερμένων.
Τοποθεσία: Mullard Radio Astronomy Observatory, Cambridge, Ηνωμένο Βασίλειο
«Τα ίχνη των αστεριών κατέλαβαν μια απενεργοποιημένη κεραία ραδιοτηλεσκοπίου. Η εικόνα επιτεύχθηκε με ένα απλό τηλεχειριστήριο κλείστρου κλειδωμένο για συνεχείς εικόνες.”

Αυτή η έκδοση του διαγωνισμού αστροφωτογραφίας έλαβε πάνω από 4.000 συμμετοχές από 64 χώρες.

The Northern Lights over the mammoth sundial Arctic Henge

«Arctic Gates» © Daniel Viñé Garcia. Σύντομη λίστα Aurorae.
Τοποθεσία: Arctic Henge, Raufarhöfn, Ισλανδία
«Το Βόρειο Σέλας πάνω από το μαμούθ ηλιακό ρολόι Arctic Henge, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τη σκανδιναβική μυθολογία. Το henge βρίσκεται στο Raufarhöfn, μια από τις βορειότερες πόλεις της Ισλανδίας.»

Solargraph Capturing Sun Moving Across the Sky

«Solargraph 209 ημέρες» © Ksawery Wróbel. Σύντομη λίστα Skyscapes.
Τοποθεσία: Bloomingdale, Ιλινόις, ΗΠΑ
«Οι ηλιακοί γράφοι είναι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με μια σπιτική κάμερα pinhole και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καταγράψουν τη διαδρομή του Ήλιου στον ουρανό. Κάθε λωρίδα φωτός στην εικόνα του ηλιακού φωτογράφου αντιπροσωπεύει μια μέρα. Οι ελλείψεις φωτεινών λωρίδων υποδεικνύουν ότι ο ήλιος εμποδίζεται από νεφοκάλυψη.»

NGC 3521 Galaxies

“NGC 3521: Marquise in the Sky” © Mark Hanson; Μάικ Σέλμπι. Σύντομη λίστα γαλαξιών.
Τοποθεσία: Παρατηρητήριο El Sauce, ποταμός Hurtado, Χιλή
«Ο NGC 3521, ένας κροκιδωτός ενδιάμεσος σπειροειδής γαλαξίας, περιβάλλεται από σκόνη και έχει πολλές περιοχές σχηματισμού άστρων και ένα φωτεινό κέντρο. Έχουν συλληφθεί σπάνια πίδακες άλφα υδρογόνου».

Star trails above the preserved First World War trenches in Canadian National Vimy Memorial Park

«Ουράνιος Ισημερινός πάνω από το Μνημείο Τάφρου του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου» © Louis Leroux-Gere. Σύντομη λίστα Skyscapes.
Τοποθεσία: Vimy, Pas-de-Calais, Hauts de France, Γαλλία
«Μονοπάτια αστεριών πάνω από τα διατηρημένα χαρακώματα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στο Καναδικό Εθνικό Μνημιακό Πάρκο Vimy, Βόρεια Γαλλία. Μετά από πέντε ώρες, η κάμερα απαθανάτισε την περιστροφή του ουρανού, αποκαλύπτοντας τα πολύχρωμα αστέρια».

Comet 2022 E3 Above Snowy Mount Etna

«Comet 2022 E3 Above Snowy Mount Etna» © Dario Giannobile. Σύντομη λίστα Skyscapes.
Τοποθεσία: Αίτνα, Σικελία, Ιταλία
«Αυτή η εικόνα δείχνει τον κομήτη 2022 E3 να πετά στα ύψη πάνω από το όρος Αίτνα, στη Σικελία, καθώς οι ηφαιστειακές ατμοί σαρώνουν τον κρατήρα. Το λαμπερό τιρκουάζ πράσινο του κομήτη έρχεται σε αντίθεση με τον νυχτερινό ουρανό και το χιονισμένο τοπίο».

Η κατηγορία και οι γενικοί νικητές θα ανακοινωθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Composite Photo of the Moon

«Ball of Rock» © Rich Addis. Η σύντομη λίστα του Moon μας.
Τοποθεσία: Wallasey, Wirral, Merseyside, UK
«Αυτή είναι μια σύνθεση μιας εικόνας της Σελήνης κατά 78% φωτισμένη και μιας εικόνας της Πανσελήνου. Η συναρμολόγηση κοντινών λήψεων για τη δημιουργία ενός μωσαϊκού ολόκληρης της Σελήνης είναι περίπλοκη καθώς η προοπτική αλλάζει ελαφρώς κατά τη διάρκεια μιας σεληνιακής τροχιάς».

Sun photographed moving towards its maximum cycle

«The Great Solar Flare» © Mehmet Ergun. Η Sun Shorlist μας.
Τοποθεσία: Traisen, Γερμανία
«Ο Ήλιος φωτογραφήθηκε να κινείται προς τον μέγιστο κύκλο του. Μια μεγάλη ηλιακή έκλαμψη μήκους 700.000 χιλιομέτρων εκρήγνυται στα αριστερά της εικόνας. Ο τρέχων ηλιακός κύκλος, 25, ξεκίνησε το 2019 και αυξάνεται σε ισχύ. Θα κορυφωθεί σε λίγα χρόνια και στη συνέχεια θα εξασθενήσει τα επόμενα χρόνια πριν ξεκινήσει εκ νέου ένας άλλος κύκλος».

Crescent Moon with Red Clouds in Argentina

«Ημισέληνος σε ένα μαγικό ηλιοβασίλεμα» © Eduardo Schaberger Poupeau. Η σύντομη λίστα του Moon μας
Τοποθεσία: Rafaela, Santa Fe, Αργεντινή
«Σύνθετη εικόνα τριών εκθέσεων που δείχνουν το ηλιοβασίλεμα την 1η Αυγούστου 2022 στη Ραφαέλα της Αργεντινής. Η ημισέληνος έχει το 16 τοις εκατό της επιφάνειάς της φωτισμένη και τα σύννεφα φαίνονται έντονο κόκκινο».

C/2021 A1 (Comet Leonard) captured over the Negev desert, Israel

«C/2021 A1 (Leonard) στο Sky of Israel» © Alex Savenok.
Τοποθεσία: έρημος Negev, Ισραήλ
«C/2021 A1 (Comet Leonard) αιχμαλωτίστηκε πάνω από την έρημο Negev, Ισραήλ. Ο κομήτης έκανε την πλησιέστερη προσέγγισή του στη Γη το 2021-2022 και ήταν πολύ ορατός με μια καθαρή ουρά. Ο κομήτης Λέοναρντ καταστράφηκε από μια τροχιά που τον οδήγησε κοντά στον Ήλιο».

Jellyfish Nebula (IC 443)

«Νεφέλωμα μέδουσας» © Peter Larkin. Σύντομη λίστα Stars & Nebulae.
Τοποθεσία: Coppet, Vaud, Ελβετία
«Το Νεφέλωμα της Μέδουσας (IC 443) είναι ένα κατάλοιπο σουπερνόβα (SNR) στον αστερισμό των Διδύμων. Εδώ, τα αστέρια έχουν αφαιρεθεί από την εικόνα για να επικεντρωθούν στις λεπτές νεφελώδεις δομές».

Αστρονομικός Φωτογράφος της Χρονιάς:Δικτυακός τόπος

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Σι Τζινπίνγκ | «Η Κίνα θα αναλάβει δράση με τη Γαλλία για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία»

O πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, που μετέβη για επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, δήλωσε ότι σκοπεύει «να αναλάβει δράση με την Γαλλία και ολόκληρη την

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Χώρισαν Τσιτσιπάς-Μπαντόσα |Τίτλοι τέλους για το πιο διάσημο ζευγάρι του τένις

«Ύστερα από προσεκτική σκέψη και πολλές όμορφες στιγμές μαζί, ο Στέφανος και εγώ αποφασίσαμε να χωρίσουμε φιλικά τους δρόμους μας»΄έγραψε η Ισπανίδα τενίστρια   Τίτλοι

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Βραζιλία | Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι, χιλιάδες ξεσπιτώθηκαν από τις πλημμύρες

Σχεδόν 70.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά δεν έχουν νερό εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν τη νότια Βραζιλία.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >