AD

Giorgio Armani | H κομψότητα δεν έχει να κάνει με το να τραβήξεις την προσοχή αλλά με το να σε θυμούνται

Η ιστορία μιας εμβληματικής μορφής στο χώρο της μόδας με αφορμή τα 89 χρόνια από τη γέννησή του, στις 11 Ιουλίου 1934. `Για να δημιουργήσεις κάτι εξαιρετικό, πρέπει η σκέψη σου να είναι αδιάκοπα επικεντρωμένη στην παραμικρή λεπτομέρεια` ήταν το motto του κι αυτό τον βοήθησε να ξεχωρίσει. 

Γράφει η Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Πόσο διαφορετικός άραγε θα ήταν ο κόσμος της μόδας αν ακολουθούσε την αρχική του επιθυμία ;  Να γίνει γιατρός…  Ξεκίνησε να σπουδάζει ιατρική στο Πανεπιστήμιο  του  Μιλάνο, διέκοψε τρία χρόνια αργότερα για να πάει  στο στρατό, όπου και υπηρέτησε σε νοσοκομείο στη Βερόνα. Αυτή η εμπειρία του ήταν καθοριστική για να αλλάξει σχέδια για το μέλλον του.

27 Lessons from Giorgio Armani

“Για να δημιουργήσεις κάτι εξαιρετικό, πρέπει η σκέψη σου να είναι αδιάκοπα επικεντρωμένη στην παραμικρή λεπτομέρεια.” ήταν το motto του κι αυτό τον βοήθησε να ξεχωρίσει. 

Μια από τις πιο εμβληματικές μορφές στον χώρο της μόδας, ο Giorgio Armani, μπορεί κάποτε να  ήταν διακοσμητής βιτρίνων στο κατάστημα “La Rinascente”, στο Μιλάνο, και στη συνέχεια πωλητής στο αντρικό τμήμα του καταστήματος, όμως αυτές οι εμπειρίες του ήταν σημαντικές για να γνωρίσει  σημαντικά θέματα μόδας και μάρκετινγκ. 

 Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, μετακομίζει στην εταιρεία Nino Cerruti, όπου σχεδιάζει  τα ανδρικά ρούχα. Οι δημιουργίες του είχαν εξαιρετικά μεγάλη ζήτηση, και για την επόμενη δεκαετία, συνέχισε να εργάζεται για αυτόν τον οίκο, αλλά ως ανεξάρτητος σχεδιαστής. Τα σχέδιά του μάλιστα τα πουλούσε σε τουλάχιστον δέκα διαφορετικούς κατασκευαστές κάθε φορά.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, η συνάντηση του Armani με τον “αρχιτέκτονα” σχεδιαστή Sergio Galeotti,  σηματοδοτεί  την έναρξη προσωπικής και επαγγελματικής σχέσης τους η οποία διαρκεί πολλά χρόνια. Το 1973, ο Galeotti τον πείθει να ανοίξει ένα γραφείο σχεδιασμού στο Μιλάνο, στο Νο.37 της οδού Corso Venezia.  Οδηγούνται σε  συνεχή συνεργασία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Armani εργάζεται ως ανεξάρτητος σχεδιαστής για διάφορους οίκους μόδας, όπως οι Allegri, Bagutta, Hilton, Sicons, Gibò, Montedoro και Tendresse. 

Οι γραμμές του καθαρές, προσαρμοσμένες. Το 1975 δημιουργεί την εταιρία του Armani η οποία σταδιακά εκτοξεύεται στην κορυφή… Το 2001, μάλιστα, θεωρείται ο επιτυχημένος ιταλός σχεδιαστής με ετήσιο κύκλο εργασιών 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και προσωπική περιουσία ύψους 8,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017. 

Ο διεθνής Τύπος έσπευσε να αναγνωρίσει τη σπουδαιότητα του Armani μετά τις επιδείξεις διαδρόμου στο Sala Bianca στο παλάτι Pitti της Φλωρεντίας. Η εμπειρία έδωσε την ευκαιρία στον Armani να αναπτύξει το δικό του στυλ με νέους τρόπους. Ήταν πλέον έτοιμος να αφιερώσει την ενέργειά του στην ετικέτα του και στις 24 Ιουλίου 1975 ίδρυσε την Giorgio Armani S.p.A στο Μιλάνο με τον φίλο του Galeotti. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους παρουσίασε την πρώτη του συλλογή ready-to-wear ενδυμάτων για την σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι του 1976 με το δικό του όνομα. Την ίδια σεζόν, κυκλοφόρησε επίσης μια γυναικεία γραμμή.

Κοροναϊός: Το αστρονομικό ποσό που δωρίζει ο Giorgio Armani στα ιταλικά  νοσοκομεία

Ο Armani δημιουργεί καινοτόμο σχέση με τη βιομηχανία, η οποία χαρακτηρίστηκε από τη συνεργασία του το 1978 με την Gruppo Finanzario Tessile (GFT). Ένα χρόνο αργότερα,  μετά την ίδρυση της Giorgio Armani Corporation, ο Armani εισάγει την κύρια γραμμή για άντρες και γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τότε γίνεται ένα από τα κορυφαία ονόματα της διεθνούς μόδας. 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η εταιρεία υπέγραψε σημαντική συμφωνία με την L`Oreal για τη δημιουργία αρωμάτων και παρουσιάζει τις σειρές Armani Junior, Armani Jeans και Emporio Armani, ενώ δυο χρόνια αργότερα, ακολουθούν οι Emporio Underwear, Emporio Swimwear, και Emporio Accessories.  Στη συνέχεια ανοίγει νέο κατάστημα στο Μιλάνο για τη γραμμή Emporio, ακολουθούμενο από την πρώτη μπουτίκ Giorgio Armani. Στόχος του είναι η δημιουργία ενός πιο νεανικού προϊόντος με το ίδιο επίπεδο στιλιστικής ποιότητας με τη γραμμή υψηλής ραπτικής, αλλά αυτή τη φορά σε πιο προσιτή τιμή.

Ο Armani στις μεθόδους διαφήμισης περιλαμβάνει τηλεοπτικά σποτ και τεράστιες διαφημίσεις δρόμου, μαζί με ένα περιοδικό “σπιτιού” που να αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους καταναλωτές. Η εταιρία θεωρεί απαραίτητα την σχέση με της τον κινηματογράφο για την εξέλιξή της. Σχεδιάζει  με επιτυχία τα κοστούμια για το American Gigolo ,κι οδηγείται σε μια μακροπρόθεσμη συνεργασία με τον κόσμο του κινηματογράφου. Σχεδιάζει κοστούμια για περισσότερες από 100 ταινίες, με το The Untouchables (1987) ως μια από τις πιο σημαντικές. 

Το 1983 ο Armani τροποποιεί τη συμφωνία του με την GFT, ενώ αρχίζουν να παράγουν τόσο τη γραμμή Mani για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και τη high-end ready-to-wear γραμμή. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, παρά τον θάνατο του Galeotti – πέντε χρόνια αργότερα- ο Armani συνέχισε να επεκτείνεται. 

Από το 2009, η Armani διαθέτει δίκτυο λιανικής πώλησης 60 μπουτίκ Giorgio Armani, 11 Collezioni, 122 Emporio Armani, 94 A/X Armani exchange, 1 Giorgio Armani Accessori και 13 καταστήματα Armani Junior σε 37 διαφορετικές χώρες.

 Στις 2 Δεκεμβρίου, στο Royal Albert Hall, ο Ιταλός σχεδιαστής,  θα παραλάβει το Βραβείο Εξαιρετικού Επιτεύγματος από το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας, ακολουθώντας έτσι την Prada και τον Ralph Lauren, οι οποίοι επίσης τιμήθηκαν με το βραβείο του Βρετανικού Συμβουλίου Μόδας, υπενθυμίζει το WWD.

Giorgio Armani, the Inventor of Red-Carpet Power-Dressing | Vanity Fair

Ας γνωρίσουμε τον Giorgio Armani μέσα από δικά του λόγια…

Αγαπώ τα διαχρονικά πράγματα που στο πέρασμα του χρόνου γίνονται ζωντανές αποδείξεις της τελειότητας.

Για να δημιουργήσεις κάτι εξαιρετικό, πρέπει η σκέψη σου να είναι αδιάκοπα επικεντρωμένη στην παραμικρή λεπτομέρεια.

Πάντα θεωρούσα τα t-shirts, το Α και το Ω στην αλφάβητο της μόδας.

 Η διαφορά του στυλ από τη μόδα, είναι η ποιότητα.

Πιστεύω ότι τα ρούχα μου μπορούν να δώσουν στους ανθρώπους μία καλύτερη εικόνα του εαυτού τους, γεμάτη χαρά και αυτοπεποίθηση.

Τα τζιν αντιπροσωπεύουν τη δημοκρατία στη μόδα.

 Πάντα ήθελα να ντύνω τη γυναίκα που ζει και εργάζεται, όχι τη γυναίκα ενός πίνακα ή μιας φωτογραφίας.

Ο λόγος που είμαι μετριόφρων και δεν προβάλλω τον εαυτό μου εκεί που θα ήθελα, είναι επειδή είμαι δημιουργικό μυαλό και ακόμη φιλοδοξώ να είμαι ”κάποιος”.

 Είναι δύσκολο να μιλάμε για μόδα αφηρημένα, χωρίς να έχουμε μπροστά μας ένα ανθρώπινο σώμα, κάποια σχέδια ή έστω ένα ύφασμα.

Είναι πολύ πιο εύκολο να δημιουργείς κάτι εντυπωσιακό και εφήμερο, από το να φτιάχνεις κάτι κλασικό αλλά την ίδια στιγμή επίκαιρο.

 Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος που οι άνθρωποι αγοράζουν Armani, ακόμη και αν είναι απομίμηση. Μου αρέσει το γεγονός ότι είμαι δημοφιλής σε όλο τον κόσμο.

 Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν πίστευα ότι θα γινόμουν σχεδιαστής μόδας.

Πάντα ήμουν παρατηρητής. Προτιμούσα να ακούω, παρά να εκφράζομαι ανοιχτά. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που έχω διατηρήσει όλα αυτά τα χρόνια.

 Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου όταν δημιουργείς. Οι φιλοδοξίες και το εγώ σου, ο τύπος και οι καταναλωτές είναι τα σπουδαιότερα. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα είσαι και πάλι στην κορυφή.

 Ακόμη κι όταν σκέφτεσαι ότι τα έχεις καταφέρει όπως ήθελες, πάλι ο τύπος σε περιμένει στη γωνία την επόμενη μέρα και οι καταναλωτές ζητούν ακόμη περισσότερα, οπότε εν συντομία πάντα μπορείς να κάνεις κάτι καλύτερο.

Ο πόλεμος μου δίδαξε ότι στον κόσμο δεν είναι όλα λαμπερά.

 Πάντα υπάρχουν διαμαρτυρίες, είτε κάνεις κάτι καλό, είτε κάτι κακό. Ακόμη κι όταν κάνεις κάτι ωφέλιμο, οι άλλοι λένε ότι το κάνεις για διαφημιστικούς σκοπούς.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >