AD

Bill Cosby | Η άνοδος, η πτώση και η απελευθέρωση του ‘μπαμπά της Αμερικής’

85 χρόνια πριν, στις 12 Ιουλίου του 1937, γεννήθηκε ο άνθρωπος που ήταν γνωστός σε εκατομμύρια ανθρώπους ως Ο μπαμπάς της Αμερικής. Η φήμη του κωμικού ωστόσο κλονίστηκε όταν καταδικάστηκε σε φυλάκιση από τέσσερα χρόνια έως 10 χρόνια μετά την καταδίκη του για σεξουαλική παρενόχληση.

Γράφει η Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

Ο  Αμερικανός ηθοποιός, μουσικός, συγγραφέας και stand-up κωμικός ξεκίνησε την καριέρα του ως stand-up κωμικός και σταδιακά πέρασε στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Ως παιδί, ενδιαφερόταν περισσότερο για την κωμωδία παρά για τις σπουδές. Παράτησε το λύκειο για να ενταχθεί στο «Ναυτικό των ΗΠΑ». Σύντομα, συνειδητοποίησε την ικανότητά του να κάνει τους ανθρώπους να γελούν. Μπήκε σε ένα νυχτερινό κέντρο ως stand-up κωμικός. Η τηλεοπτική εκπομπή «I Spy» ήταν η πρώτη του “αποστολή” στην υποκριτική. Μετά την επιτυχία του σόου, πήρε αρκετούς σημαντικούς τηλεοπτικούς ρόλους. Η εκπομπή του, «The Bill Cosby Show», ήταν μια από τις κωμωδίες με την υψηλότερη βαθμολογία στις ΗΠΑ για αρκετά χρόνια. Πρωταγωνίστησε σε ταινίες, κυκλοφόρησε άλμπουμ hip-hop, κέρδισε πολλά βραβεία και διακρίσεις σε όλη την υποδειγματική του καριέρα. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της αντίληψης του τηλεοπτικού κοινού προς τους Αφροαμερικανούς. Έχει εκφράσει την ανάγκη για τους Αφροαμερικανούς να λαμβάνουν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στο αποκορύφωμα της καριέρας του αντιμετώπισε μια μεγάλη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης. Περισσότερες από 50 γυναίκες  τον κατηγόρησαν για σεξουαλική παρενόχληση. Κρίθηκε ένοχος σε πολλές από τις υποθέσεις, η σταδιοδρομία και η φήμη του υπέστησαν μεγάλη ζημιά, ενώ πολλές από τις βραβεύσεις του ανακλήθηκαν.

Πώς ξεκίνησε η καριέρα του;

Γεννημένος το 1937 σε ένα συγκρότημα κοινωνικών κατοικιών στη Φιλαδέλφεια, ο νεαρός William Henry Cosby Jr γυάλιζε παπούτσια και εργαζόταν σε ένα τοπικό σούπερ μάρκετ για να βοηθήσει την οικογένειά του να τα βγάλει πέρα.

Όταν ήταν ακόμα παιδί, πέθανε ένας από τους τέσσερις αδελφούς του και ο μεγαλύτερος, έγινε πατρική φιγούρα.

Μετά το σχολείο εντάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, μετά πήγε στο πανεπιστήμιο και εργάστηκε με μερική απασχόληση ως μπάρμαν.

Το ντεμπούτο του στο Tonight Show του NBC το 1963 οδήγησε σε ένα συμβόλαιο ηχογράφησης με την Warner Brothers και την κυκλοφορία μιας σειράς βραβευμένων κωμικών άλμπουμ που τον έκαναν τηλεοπτικό αστέρα.

Bill Cosby

Τα όρια που έσπασε ο Bill Cosby ως μαύρος ηθοποιός

Το 1965, είχε γίνει ο πρώτος μαύρος ηθοποιός που πρωταγωνίστησε σε δραματική σειρά, όταν πήρε το καστ στην κατασκοπευτική παράσταση I Spy.

Έπαιξε τον Alexander Scott, έναν μυστικό πράκτορα που υποδυόταν τον εκπαιδευτή τένις, μαζί με τον Robert Culp, ο οποίος έπαιζε τη συνάδελφο της πράκτορα Kelly Robinson.

Κάνοντας πρεμιέρα σε μια περίοδο μεγάλης αναταραχής για τις φυλετικές σχέσεις στις ΗΠΑ, απαγορεύτηκε από ορισμένους σταθμούς στις νότιες πολιτείες. Αλλά ο Cosby κέρδισε τρία διαδοχικά Emmy για τον ρόλο του – ένα ρεκόρ που εξακολουθεί να ισχύει.

Παρά την εξέχουσα θέση του στην τηλεόραση, ο Cosby πήρε μια συνειδητή απόφαση να μην ασχοληθεί άμεσα με τις φυλετικές σχέσεις.

To “The Cosby Show”, το οποίο ξεκίνησε από το NBC το 1984 και προβλήθηκε για οκτώ σεζόν, ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία του και τον καθιέρωσε ως γνωστό όνομα.

Οι δοκιμασίες ανατροφής πέντε μικρών παιδιών έκαναν παραλληλισμούς με τη δική του ζωή, ενώ η τηλεοπτική σύζυγός του, Claire, βασιζόταν στη δική του σύζυγο Camille, την οποία παντρεύτηκε το 1964.

Bill and Camille Cosby

Η σύζυγος του Cosby, Camille, στάθηκε στο πλευρό του

Η κωμική σειρά παρακολουθούνταν από περίπου 30 εκατομμύρια θεατές κάθε εβδομάδα. Μέχρι το 1989, ο σταρ κέρδιζε 4 εκατομμύρια δολάρια το μήνα μόνο από δικαιώματα συνδικάτου.

Όταν η εκπομπή ακυρώθηκε το 1992, ο Cosby ξεκίνησε μια σειρά από έργα, συμπεριλαμβανομένων των κινηματογραφικών ρόλων, αλλά ποτέ δεν μπόρεσε να μιμηθεί την προηγούμενη επιτυχία του.

Το 2013, έλαβε διθυραμβικές κριτικές για το πρώτο του τηλεοπτικό stand-up show μετά από 30 χρόνια, το οποίο οδήγησε σε μια εθνική περιοδεία.

Με την επιστροφή του ωστόσο, η επιτυχία του κατέρρευσε καθώς αρκετές γυναίκες εμφανίστηκαν με ισχυρισμούς για σεξουαλικές παρενοχλήσεις που χρονολογούνται σχεδόν 30 χρόνια πριν.

 

Οι ισχυρισμοί 

Οι κατηγορίες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 2005, όταν η Andrea Constand, μέλος του προσωπικού στο πρώην πανεπιστήμιο του Cosby, είπε ότι είχε ναρκωθεί και κακοποιηθεί από τον σταρ στο σπίτι του έναν χρόνο νωρίτερα.

Οι εισαγγελείς αρνήθηκαν να ασκήσουν κατηγορίες, επικαλούμενοι έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, αλλά η Constand κατέθεσε αγωγή εναντίον του κωμικού.

Δεκατρείς γυναίκες, 12 από τις οποίες παρέμειναν ανώνυμες, συμφώνησαν να γίνουν μάρτυρες, η καθεμία με παρόμοια αναφορά σεξουαλικής επίθεσης.

Ο Cosby αρνήθηκε τις κατηγορίες, τις οποίες ο δικηγόρος του χαρακτήρισε «παράλογες», και η υπόθεση διευθετήθηκε εξωδικαστικά το 2006 για ένα αδιευκρίνιστο ποσό.

Τα επόμενα χρόνια, μερικοί από τους συναδέλφους μάρτυρες της Constand είπαν τις ιστορίες τους στα μέσα ενημέρωσης. Αλλά οι κατηγορίες δεν αναφέρθηκαν εκτενώς έως ότου η προγραμματισμένη τηλεοπτική επιστροφή του Cosby τον έφερε ξανά στο προσκήνιο.

Περισσότερες από 50 γυναίκες κατηγόρησαν τον σταρ για σεξουαλική επίθεση ή βιασμό, αλλά λόγω των χρονικών ορίων στις υποθέσεις, μόνο μία – η Andrea Constand – παρέπεμψε την υπόθεση στο ποινικό δικαστήριο.

Οι δικηγόροι του ηθοποιού αρνούνταν σταθερά τις κατηγορίες, ρωτώντας γιατί οι γυναίκες δεν είχαν υποβάλει νομικές καταγγελίες τη στιγμή που δήλωσαν ότι δέχθηκαν επίθεση.

Το 2014 ο Cosby είπε ότι δεν είχε αναφερθεί στις κατηγορίες δημοσίως επειδή «ένας τύπος δεν χρειάζεται να απαντήσει σε υπονοούμενα».

Ωστόσο, λίγο αργότερα, ήρθαν στο φως άγνωστα στο παρελθόν δικαστικά έγγραφα από το 2005 και έδειχναν ότι είχε παραδεχτεί ότι προμηθευόταν ηρεμιστικά για να δώσει σε νεαρές γυναίκες με τις οποίες ήθελε να κάνει σεξ. Τα ηρεμιστικά, που ονομάζονται Quaaludes, καθιστούν τους ανθρώπους ανίκανους να κινηθούν.

Οι κατηγορίες διέκοψαν τις ελπίδες του για επιστροφή στο σόου μπίζνες. Ο καλωδιακός σταθμός TV Land απέσυρε τις επαναλήψεις του The Cosby Show, μερικές από τις stand-up εκπομπές του ακυρώθηκαν και διαδηλωτές εμφανίστηκαν σε αυτές που εξακολουθούσε να ανεβάζει.

Το άγαλμά του αφαιρέθηκε από το πάρκο MGM Hollywood Studios στη Φλόριντα και αρκετά κολέγια αφαίρεσαν τα τιμητικά πτυχία που του είχαν δώσει.

Bill Cosby in graduation robes

Τα πορτρέτα του αφαιρέθηκαν από τους τοίχους στο πανεπιστήμιό του, στο Πανεπιστήμιο Temple στη Φιλαδέλφεια, και παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο.

Όταν η υπόθεση έφτασε στο ποινικό δικαστήριο;

Αρχικά, φαινόταν απίθανο να αναληφθεί οποιαδήποτε δικαστική ενέργεια εναντίον του Cosby, εν μέρει επειδή στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ είχαν παραγραφεί περιπτώσεις βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης.

Ωστόσο, μια υπόθεση ήρθε σε ποινική δίκη – αυτή της Andrea Constand.

Η υπόθεση θεωρήθηκε ως μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις δικαστηρίων διασημοτήτων των ΗΠΑ από τη δίκη για τη δολοφονία που είχε κάνει ο πρώην παίκτης του αμερικανικού ποδοσφαίρου OJ Simpson το 1995.

Τον Ιούνιο του 2017, η Constand αποκάλυψε την ιστορία της στο δικαστήριο για πρώτη φορά, αφού προηγουμένως είχε απαγορευτεί να το κάνει λόγω του διακανονισμού του 2006.

Είπε ότι ο κωμικός της είχε δώσει χάπια που, όπως ισχυριζόταν, ήταν φυτικά και έλεγε ότι θα «έβγαζαν την άκρη», αλλά που την άφησαν ουσιαστικά παράλυτη.

«Στο κεφάλι μου προσπαθούσα να κάνω τα χέρια μου να κινηθούν ή τα πόδια μου να κινηθούν, αλλά είχα παγώσει», είπε. Περίπου 20 λεπτά αργότερα, είπε, έβαλε το χέρι του στα γεννητικά της όργανα.

«Δεν μπόρεσα να το παλέψω με κανέναν τρόπο», είπε στο δικαστήριο. «Ήθελα να σταματήσει».

Ο Cosby συνέχισε να αρνείται τους ισχυρισμούς. Δεν κατέθεσε στο δικαστήριο αλλά είχε έναν μάρτυρα. Στο τέλος, με τον Κόσμπι να αντιμετωπίζει την πιθανότητα να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή εάν κρινόταν ένοχος, το δικαστήριο βρέθηκε σε αδιέξοδο και κηρύχθηκε κακοδικία τον Ιούνιο του 2017.

Η επανάληψη της δίκης ήταν διαφορετική

Η επανάληψη της δίκης, η οποία ξεκίνησε στις 9 Απριλίου 2018, πραγματοποιήθηκε σε αλλαγμένη ατμόσφαιρα.

Μια πλημμύρα κατηγοριών για σεξουαλική κακή συμπεριφορά εναντίον ισχυρών ανδρών της βιομηχανίας του θεάματος όπως ο Harvey Weinstein και ο Kevin Spacey είχε πυροδοτήσει το κίνημα #MeToo.

Η δίκη στην Πενσυλβάνια έγινε μια από τις πρώτες περιπτώσεις διασημοτήτων της εποχής #MeToo. Η απόφαση του δικαστή να επιτρέψει σε άλλες πέντε γυναίκες να καταθέσουν εναντίον του, θεωρήθηκε σημαντική εξέλιξη.

Σε αυτήν την περίπτωση, η κριτική επιτροπή χρειάστηκε δύο ημέρες για να βρει τον κωμικό ένοχο και για τις τρεις κατηγορίες της σεξουαλικής επίθεσης. Μήνες αργότερα καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης από τρία έως δέκα χρόνια.

Η ακύρωση της καταδίκης του

Αφού εξέτισε δύο χρόνια φυλάκισης, τον Ιούνιο του 2021 το ανώτατο δικαστήριο της Πενσυλβάνια ανέτρεψε την καταδίκη του για σεξουαλική επίθεση. Ώρες αργότερα, ο Cosby  απομακρύνθηκε από τη φυλακή.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο ηθοποιός είχε αρνηθεί τη δίκαιη διαδικασία και δεν έπρεπε να δικαστεί επειδή είχε καταλήξει σε συμφωνία με τον προηγούμενο εισαγγελέα το 2005 ότι δεν θα του απαγγελθούν κατηγορίες.

«Πρέπει να απολυθεί και οποιαδήποτε μελλοντική δίωξη για αυτές τις συγκεκριμένες κατηγορίες πρέπει να παραγραφεί», έγραψε σε μια απόφαση 79 σελίδων. 

Ωστόσο, παρά το αποτέλεσμα, ορισμένοι νομικοί αναλυτές είπαν ότι ο Cosby δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στη ζωή που γνώριζε πριν. Η φήμη του θα αμαυρωθεί για πάντα», δήλωσε ο δικηγόρος υπεράσπισης Rikki Klieman του CBS News.

«Δεν επιστρέφει στο να είναι ο μπαμπάς της Αμερικής, Ό,τι έχασε όσον αφορά τις παγίδες της ζωής του – τη φήμη του, τις δουλειές του στην τηλεόραση, τις δουλειές του σε νυχτερινά κέντρα, το ότι είναι εκπρόσωπος – όλα αυτά έχουν φύγει».

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >