AD

#BlackLivesMatter | H μέρα που το hashtag δημιούργησε ένα νέο κίνημα υπέρ των μαύρων

Στις 13 Ιουλίου του 2012, μια γυναίκα δημοσιεύει ένα μήνυμα σε μέσο κοινωνικής διαδικτύωσης σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί και να σώσει τις ζωές των μαύρων.

Εξοργισμένος και λυπημένος μετά την αθώωση του George Zimmerman, του άνδρα που σκότωσε έναν μαύρο έφηβο, κάτοικο Aliland της Καλιφόρνια το 2012, η Alicia Garza δημοσιεύει ένα μήνυμα στο Facebook στις 13 Ιουλίου 2013. Η ανάρτησή της περιέχει τη φράση «Οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία», η οποία σύντομα γίνεται μια κραυγή συγκέντρωσης και ένα κίνημα στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο.

Η Garza είπε ότι ένιωσε «μια βαθιά αίσθηση θλίψης» μετά την αθώωση του Zimmerman. Με λύπη παρατήρησε ακόμη ότι πολλοί άνθρωποι φάνηκαν να κατηγορούν το θύμα, τον Trayvon Martin, και όχι την «μάστιγα» του ρατσισμού. H Patrisse Cullors, διοργανωτής της κοινότητας του Λος Άντζελες και φίλος της Garza, διάβασε την ανάρτησή της και απάντησε με την πρώτη εμφάνιση του #BlackLivesMatter. Black Lives Matter | Definition, Founders, Goals, History, & Influence |  Britannica

Καθώς το hashtag έγινε δημοφιλές στο Facebook και στο Twitter, η Garza, οι Cullors και ο συνάδελφός του ακτιβιστής Opal Tometi δημιούργησαν ένα δίκτυο κοινοτικών οργανωτών και ακτιβιστών φυλετικής δικαιοσύνης χρησιμοποιώντας το όνομα Black Lives Matter. Η φράση και το hashtag στη συνέχεια υιοθετήθηκαν γρήγορα από ακτιβιστές βάσης και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα μετά τις επακόλουθες δολοφονίες των Michael Brown, Eric Garner και ορισμένων άλλων Αφροαμερικανών στα χέρια αστυνομικών ή επίδοξων δολοφόνων όπως ο Zimmerman. 

Απλή και ξεκάθαρη στο αίτημα της για την αξιοπρέπεια των Μαύρων, η φράση έγινε ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία του Brown στο Φέργκιουσον του Μιζούρι το 2014. Ενώ οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών αποδοκίμασε το κίνημα Black Lives Matter όταν αυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά, τα επόμενα χρόνια, η υποστήριξη για τα κεντρικά της επιχειρήματα αυξήθηκε. 

Σύμφωνα με τους New York Times, αφού η δολοφονία του George Floyd τον Μάρτιο του 2020 στη Μινεάπολη εξαπέλυσε ένα πανεθνικό κίνημα διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού, η υποστήριξη για το κίνημα Black Lives Matter αυξήθηκε κατά 28 μονάδες σε δύο εβδομάδες – σχεδόν όσο τα δύο προηγούμενα χρόνια. 

Ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φράση από τότε που πρωτοεμφανίστηκε το «Black Power», το «Black Lives Matter» έγινε μια μοναδική κραυγή συγκέντρωσης για τα αμερικανικά και παγκόσμια κινήματα φυλετικής δικαιοσύνης.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >