AD

H ιστορική μέρα όπου Γάλλοι επαναστάτες εισέβαλαν στη Βαστίλη

Ήταν 14 Ιουλίου του 1789 όταν οι επαναστάτες του Παρισιού και τα αντάρτικα στρατεύματα εισέβαλαν και διέλυσαν τη Βαστίλη. Ένα βασιλικό φρούριο και φυλακή που είχε φτάσει να συμβολίζει την τυραννία των μοναρχών των Βουρβόνων.

Αυτή η δραματική ενέργεια σηματοδότησε την αρχή της Γαλλικής Επανάστασης, μια δεκαετία πολιτικής αναταραχής και τρόμου κατά την οποία ο βασιλιάς Λουδοβίκος XVI ανατράπηκε και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του βασιλιά και της συζύγου του Μαρίας Αντουανέτας, εκτελέστηκαν.

Μέχρι το καλοκαίρι του 1789, η Γαλλία προχωρούσε γρήγορα προς την επανάσταση. Ο Bernard-Rene Jordan de Launay, ο στρατιωτικός κυβερνήτης της Βαστίλης, φοβόταν ότι το φρούριο του θα ήταν στόχος των επαναστατών και γι` αυτό ζήτησε ενισχύσεις. Στις 12 Ιουλίου, οι βασιλικές αρχές μετέφεραν 250 βαρέλια πυρίτιδας στη Βαστίλη και ο Launay έφερε τους άνδρες του στο τεράστιο φρούριο και ύψωσε τις δύο κινητές γέφυρες του.

Τα ξημερώματα της 14ης Ιουλίου, ένα μεγάλο πλήθος οπλισμένο με μουσκέτα, σπαθιά και διάφορα αυτοσχέδια όπλα άρχισε να συγκεντρώνεται γύρω από τη Βαστίλη. Οι άντρες του Launay κατάφεραν να συγκρατήσουν τον όχλο, αλλά καθώς όλο και περισσότεροι Παριζιάνοι συγκεντρώνονταν στη Βαστίλη, ο Launay ύψωσε μια λευκή σημαία παράδοσης πάνω από το φρούριο. Ο Launay και οι άνδρες του συνελήφθησαν, η πυρίτιδα και τα κανόνια της Βαστίλης κατασχέθηκαν και οι επτά αιχμάλωτοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Μόλις έφτασε στο Hotel de Ville, όπου ο Launay επρόκειτο να συλληφθεί και να δικαστεί από ένα επαναστατικό συμβούλιο, αλλά μετά από λίγο παρασύρθηκε από τον όχλο και δολοφονήθηκε.

Η κατάληψη της Βαστίλης συμβόλιζε το τέλος του παλιού καθεστώτος και έδωσε στη γαλλική επαναστατική υπόθεση μια ακαταμάχητη ορμή. Το 1792, η μοναρχία καταργήθηκε και ο Λουδοβίκος και η σύζυγός του Μαρία-Αντουανέτα στάλθηκαν στη γκιλοτίνα για προδοσία το 1793.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ: Το κράτος δεν παρέχει επαρκή σίτιση σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Σε μία σπάνια απόφαση εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάνθηκε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση αποτυγχάνει να εξασφαλίσει την παροχή

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κέρκυρα: Αντιδράσεις για την εξαίρεση των ακριτικών νησιών του Βόρειου Ιόνιου στο μειωμένο ΦΠΑ

Η μη συμπερίληψη των τριών νησιών (Οθωνοί, Ερείκουσα και Μαθράκι) στο μειωμένο ΦΠΑ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη για τα ακριτικά νησιά προκάλεσε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μέχρι τέλος του 2025 η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού – Αναβαθμίσεις σε σήραγγες με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της Εγνατίας Οδού στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis. Στο μεσοδιάστημα, η ανάδοχος εταιρεία καλείται

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ τάσσεται υπέρ της «πλήρους ανεξαρτησίας» της Fed

Ένας από τους κορυφαίους συμβούλους του προέδρουΝτόναλντ Τραμπ, το όνομα του οποίου βρίσκεται και στον κατάλογο των υποψηφίων για την προεδρία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed),

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη: «Η πολιτική είναι κατηφορικός δρόμος, όχι στρωμένο κόκκινο χαλί που πιστεύουν στερεοτυπικά»

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε η Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη στην εφημερίδα Espresso Σαββατοκύριακο και τη δημοσιογράφο Βίβιαν Μπενέκου. Ανάμεσα σε άλλα, μάλιστα, η βουλευτής

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αραιές νεφώσεις με τοπικές καταιγίδες σήμερα – Έως 33 βαθμοί η θερμοκρασία

Αραιές νεφώσεις κατά τόπους, οι οποίες το μεσημέρι – απόγευμα στα ηπειρωτικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >