AD

H ιστορική μέρα όπου Γάλλοι επαναστάτες εισέβαλαν στη Βαστίλη

Ήταν 14 Ιουλίου του 1789 όταν οι επαναστάτες του Παρισιού και τα αντάρτικα στρατεύματα εισέβαλαν και διέλυσαν τη Βαστίλη. Ένα βασιλικό φρούριο και φυλακή που είχε φτάσει να συμβολίζει την τυραννία των μοναρχών των Βουρβόνων.

Αυτή η δραματική ενέργεια σηματοδότησε την αρχή της Γαλλικής Επανάστασης, μια δεκαετία πολιτικής αναταραχής και τρόμου κατά την οποία ο βασιλιάς Λουδοβίκος XVI ανατράπηκε και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του βασιλιά και της συζύγου του Μαρίας Αντουανέτας, εκτελέστηκαν.

Μέχρι το καλοκαίρι του 1789, η Γαλλία προχωρούσε γρήγορα προς την επανάσταση. Ο Bernard-Rene Jordan de Launay, ο στρατιωτικός κυβερνήτης της Βαστίλης, φοβόταν ότι το φρούριο του θα ήταν στόχος των επαναστατών και γι` αυτό ζήτησε ενισχύσεις. Στις 12 Ιουλίου, οι βασιλικές αρχές μετέφεραν 250 βαρέλια πυρίτιδας στη Βαστίλη και ο Launay έφερε τους άνδρες του στο τεράστιο φρούριο και ύψωσε τις δύο κινητές γέφυρες του.

Τα ξημερώματα της 14ης Ιουλίου, ένα μεγάλο πλήθος οπλισμένο με μουσκέτα, σπαθιά και διάφορα αυτοσχέδια όπλα άρχισε να συγκεντρώνεται γύρω από τη Βαστίλη. Οι άντρες του Launay κατάφεραν να συγκρατήσουν τον όχλο, αλλά καθώς όλο και περισσότεροι Παριζιάνοι συγκεντρώνονταν στη Βαστίλη, ο Launay ύψωσε μια λευκή σημαία παράδοσης πάνω από το φρούριο. Ο Launay και οι άνδρες του συνελήφθησαν, η πυρίτιδα και τα κανόνια της Βαστίλης κατασχέθηκαν και οι επτά αιχμάλωτοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Μόλις έφτασε στο Hotel de Ville, όπου ο Launay επρόκειτο να συλληφθεί και να δικαστεί από ένα επαναστατικό συμβούλιο, αλλά μετά από λίγο παρασύρθηκε από τον όχλο και δολοφονήθηκε.

Η κατάληψη της Βαστίλης συμβόλιζε το τέλος του παλιού καθεστώτος και έδωσε στη γαλλική επαναστατική υπόθεση μια ακαταμάχητη ορμή. Το 1792, η μοναρχία καταργήθηκε και ο Λουδοβίκος και η σύζυγός του Μαρία-Αντουανέτα στάλθηκαν στη γκιλοτίνα για προδοσία το 1793.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >