AD

Isabella Ford | Η σουφραζέτα που πάλεψε για το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες

Στις 14 Ιουλίου του 1924 έφυγε από τη ζωή η Βρετανίδα φεμινίστρια και συγγραφέας.

“Οι γυναίκες έχουν περισσότερα να χάσουν στη φρικτή δουλειά από ό,τι κάποιοι άντρες· γιατί συχνά χάνουν περισσότερα από την ίδια τη ζωή όταν σκοτώνονται οι άντρες τους· αφού χάνουν ό,τι κάνει τη ζωή για την οποία αξίζει να ζεις, ό,τι κάνει την ευτυχία. “

Καταγόταν από οικογένεια Κουάκερων με ιστορικό συμμετοχής στην εκπαίδευση και την κοινωνική μεταρρύθμιση. Οι Κουάκεροι ήταν Χριστιανοί Φίλοι και μέλη μιας Χριστιανικής Ομολογίας που φέρει την ονομασία Θρησκευτική Κοινωνία των Φίλων και ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα στην Αγγλία από τον περιπλανώμενο ιεροκήρυκα George Fox.

Η θεία της είχε αγωνιστεί ενεργά για την κατάργηση του δουλεμπορίου και ο πατέρας της, Robert Lawson Ford, διηύθυνε ένα νυχτερινό σχολείο για κορίτσια που δούλευαν σε τοπικούς μύλους. Στα δεκαέξι της χρόνια η Isabella άρχισε να βοηθά τον πατέρα της διδάσκοντας στο σχολείο.

Adel Grange, Leeds

Adel Grange, Leeds

Στα τέλη της δεκαετίας του 1880, η Isabella συμμετείχε στην ίδρυση του Συνδικάτου Ραφτών του Leeds, για γυναίκες που δούλευαν στα κλωστοϋφαντουργικά εργοστάσια γύρω από το Leeds και συμμετείχαν στην απεργία τους το 1889. Συνέχισε να έχει έντονο ενδιαφέρον για τα δικαιώματα των εργαζομένων παράλληλα με την πολιτική, και βοήθησε στην ίδρυση του κλάδου του Ανεξάρτητου Εργατικού Κόμματος στο Leeds ενώ έγινε Πρόεδρος του Συνδικάτου Ραφτών του Leeds.

Το 1890 έγινε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Γυναικών Ψηφοφόρων του Leeds. Συνέχισε επίσης για να ενταχθεί στα στελέχη της Εθνικής Ένωσης Εταιρειών Γυναικών Ψηφοφόρων.

Ως Κουάκερ πίστευε μόνο στην ειρηνική εκστρατεία και έτσι δεν αναμείχθηκε ποτέ με την Κοινωνική και Πολιτική Ένωση Γυναικών (WSPU) ή με μαχητικές εκστρατείες, αλλά έπαιξε πολύ ενεργό ρόλο στις μετριοπαθείς εκστρατείες για την Ψήφο για τις Γυναίκες. Μίλησε σε πολλές συναντήσεις για το δικαίωμα ψήφου και έκανε σκληρή εκστρατεία.

Το 1904 η Isabella συμμετείχε στην επιτροπή του Leeds Arts Club, όπου και άλλα μέλη ενδιαφέρονταν για το θέμα της ψηφοφορίας. Παρακολούθησε επίσης το συνέδριο της International Woman Suffrage Alliance στο Άμστερνταμ το 1908, στο Λονδίνο το 1909 και στη Βουδαπέστη το 1913. Το 1909 συμμετείχε σε μια περιοδεία με καραβάνι μέσω των Yorkshire Dales, όπου οι ομιλητές θα στέκονταν στο πίσω μέρος του καραβανιού. Ήταν ένας καλός τρόπος για να προσεγγίσετε κοινό σε περιοχές όπου ήταν δύσκολο να νοικιάσετε μια αίθουσα συσκέψεων ή όπου οι τοπικές ομάδες δεν ήταν πολύ δημοφιλείς. Συνέχισε να ασχολείται με την πολιτική και την κοινωνική μεταρρύθμιση μέχρι τον θάνατό της το 1924.

“Tην καταστροφή και της ανθρώπινης φυλής την αισθάνονται πιο πικρά και βαθύτερα εκείνες που μέσα από τα βάσανα και την αγωνία έφεραν την ανθρώπινη φυλή στον κόσμο”.

Μην χάσετε

τραπέζι ξαπλώστρας
vidaxl.gr

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Πολυτεχνείο: Ποιοι σταθμοί του Μετρό θα κλείσουν και πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Μεταβολές έχουν τεθεί σε ισχύ, από χθες Σάββατο 15/11/2025 έως την Τρίτη 18/11/2025 και ώρα 06:00, στη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς λόγω των εκδηλώσεων εορτασμού της

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σύλληψη 52χρονου στην Ηλεία – Μπήκε σε κατάστημα κρατώντας κατσαβίδι και άρπαξε 70 ευρώ από την ταμειακή

Άμεσα συνελήφθη στα Σαβάλια του δήμου Ήλιδας ένας 52χρονος ημεδαπός, ο οποίος λήστεψε χθες τα ξημερώματα καφετέρια κοντά στη Μαραθιά. Ο δράστης μπήκε μέσα στο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η Ναταλία Γερμανού «καρφώνει» την Έλενα Χριστοπούλου: «Χθες σε εμάς είπε ότι δεν θα μιλήσει ποτέ και πουθενά, σήμερα βγήκε στην εκπομπή της Σίσσυς»

Τις αιχμές της για τη στάση που κράτησε η Έλενα Χριστοπούλου απέναντι στην ομάδα της εκπομπής της άφησε η Ναταλία Γερμανού. Η οικοδέσποινα του “Καλύτερα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ανακαλύφθηκε βυθισμένη πόλη σε λίμνη στο Κιργιστάν

Ο μύθος της Ατλαντίδας εξακολουθεί να γοητεύει τους ανθρώπους εδώ και αιώνες, τροφοδοτώντας αμέτρητες ιστορίες για χαμένες πολιτείες και βυθισμένους κόσμους. Τώρα, μια νέα αρχαιολογική

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Βαρύ οπλοστάσιο, χρυσές λίρες και πάνω από €100.000 είχαν οι συλληφθέντες για τη δολοφονία του Γιάννη Λάλα

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΛΑΣ, σχετικά με τη σύλληψη των τεσσάρων ανδρών για τη δολοφονία του 42χρονου Γιάννη Λάλα στην Αράχωβα αλλά και την απόπειρα ανθρωποκτονίας

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ανδρέας Τετέι – Η συγκινητική αφιέρωση του 17χρονου σκόρερ της Εθνικής Ελλάδας: «Μαμά, τα καταφέραμε»

Την πρώτη του ανάρτηση μετά το ντεμπούτο του με την Εθνική Ελλάδας έκανε ο Ανδρέας Τετέι στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram. Η αναμέτρηση της

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >