AD

Isabella Ford | Η σουφραζέτα που πάλεψε για το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες

Στις 14 Ιουλίου του 1924 έφυγε από τη ζωή η Βρετανίδα φεμινίστρια και συγγραφέας.

“Οι γυναίκες έχουν περισσότερα να χάσουν στη φρικτή δουλειά από ό,τι κάποιοι άντρες· γιατί συχνά χάνουν περισσότερα από την ίδια τη ζωή όταν σκοτώνονται οι άντρες τους· αφού χάνουν ό,τι κάνει τη ζωή για την οποία αξίζει να ζεις, ό,τι κάνει την ευτυχία. “

Καταγόταν από οικογένεια Κουάκερων με ιστορικό συμμετοχής στην εκπαίδευση και την κοινωνική μεταρρύθμιση. Οι Κουάκεροι ήταν Χριστιανοί Φίλοι και μέλη μιας Χριστιανικής Ομολογίας που φέρει την ονομασία Θρησκευτική Κοινωνία των Φίλων και ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα στην Αγγλία από τον περιπλανώμενο ιεροκήρυκα George Fox.

Η θεία της είχε αγωνιστεί ενεργά για την κατάργηση του δουλεμπορίου και ο πατέρας της, Robert Lawson Ford, διηύθυνε ένα νυχτερινό σχολείο για κορίτσια που δούλευαν σε τοπικούς μύλους. Στα δεκαέξι της χρόνια η Isabella άρχισε να βοηθά τον πατέρα της διδάσκοντας στο σχολείο.

Adel Grange, Leeds

Adel Grange, Leeds

Στα τέλη της δεκαετίας του 1880, η Isabella συμμετείχε στην ίδρυση του Συνδικάτου Ραφτών του Leeds, για γυναίκες που δούλευαν στα κλωστοϋφαντουργικά εργοστάσια γύρω από το Leeds και συμμετείχαν στην απεργία τους το 1889. Συνέχισε να έχει έντονο ενδιαφέρον για τα δικαιώματα των εργαζομένων παράλληλα με την πολιτική, και βοήθησε στην ίδρυση του κλάδου του Ανεξάρτητου Εργατικού Κόμματος στο Leeds ενώ έγινε Πρόεδρος του Συνδικάτου Ραφτών του Leeds.

Το 1890 έγινε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Γυναικών Ψηφοφόρων του Leeds. Συνέχισε επίσης για να ενταχθεί στα στελέχη της Εθνικής Ένωσης Εταιρειών Γυναικών Ψηφοφόρων.

Ως Κουάκερ πίστευε μόνο στην ειρηνική εκστρατεία και έτσι δεν αναμείχθηκε ποτέ με την Κοινωνική και Πολιτική Ένωση Γυναικών (WSPU) ή με μαχητικές εκστρατείες, αλλά έπαιξε πολύ ενεργό ρόλο στις μετριοπαθείς εκστρατείες για την Ψήφο για τις Γυναίκες. Μίλησε σε πολλές συναντήσεις για το δικαίωμα ψήφου και έκανε σκληρή εκστρατεία.

Το 1904 η Isabella συμμετείχε στην επιτροπή του Leeds Arts Club, όπου και άλλα μέλη ενδιαφέρονταν για το θέμα της ψηφοφορίας. Παρακολούθησε επίσης το συνέδριο της International Woman Suffrage Alliance στο Άμστερνταμ το 1908, στο Λονδίνο το 1909 και στη Βουδαπέστη το 1913. Το 1909 συμμετείχε σε μια περιοδεία με καραβάνι μέσω των Yorkshire Dales, όπου οι ομιλητές θα στέκονταν στο πίσω μέρος του καραβανιού. Ήταν ένας καλός τρόπος για να προσεγγίσετε κοινό σε περιοχές όπου ήταν δύσκολο να νοικιάσετε μια αίθουσα συσκέψεων ή όπου οι τοπικές ομάδες δεν ήταν πολύ δημοφιλείς. Συνέχισε να ασχολείται με την πολιτική και την κοινωνική μεταρρύθμιση μέχρι τον θάνατό της το 1924.

“Tην καταστροφή και της ανθρώπινης φυλής την αισθάνονται πιο πικρά και βαθύτερα εκείνες που μέσα από τα βάσανα και την αγωνία έφεραν την ανθρώπινη φυλή στον κόσμο”.

Μην χάσετε

τραπέζι ξαπλώστρας
vidaxl.gr

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δίκη για το Μάτι | Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία Αθηνών για την απόφαση για τους αθωωθέντες, τα ελαφρυντικά & τις ποινές

Η έφεση που ασκήθηκε αφορά το σύνολο της απόφασης, πλην του ηλικιωμένου που έβαλε τη φωτιά, ο οποίος καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλακή, γιατί νομικά δεν μπορούσε να ασκηθεί

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >