AD

Νυχτερινή Περίπολος | To αριστούργημα του Rembrandt

 

Στις 15 Ιουλίου του 1606 γεννήθηκε η πιο σημαντική μορφή της Ολλανδικής Χρυσής Εποχής

 

 

 

Ο Rembrandt van Rijn, ο κορυφαίος Ολλανδός ζωγράφος και χαράκτης του 17ου αιώνα, που σήμερα συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων καλλιτεχνών όλων των εποχών. Ο μπαρόκ ζωγράφος του φωτός και της σκιάς άφησε πίσω του μια μεγάλη κληρονομιά, που διακρίνεται για την αληθινή ποιητική ομορφιά του.

 “Εξασκηθείτε σε αυτά που γνωρίζετε και θα σας βοηθήσει να καταστήσετε σαφές αυτό που τώρα δεν γνωρίζετε.” Rembrandt

Συμβολίζει  την περίοδο της «χρυσής εποχής» της Ολλανδίας. Φιλοτέχνησε συνολικά περίπου 400 πίνακες, περισσότερα από 1000 σχέδια ζωγραφικής και περίπου 290 χαρακτικά.

Δημιούργησε σχεδόν 100 αυτοπροσωπογραφίες κατά τη διάρκεια της ζωής του, συμπεριλαμβανομένων περίπου 50 πινάκων ζωγραφικής, 32 χαρακτικά και 7 σχέδια.  Ο μπαρόκ ζωγράφος του φωτός και της σκιάς άφησε πίσω του μια μεγάλη κληρονομιά, που διακρίνεται για την αληθινή ποιητική ομορφιά του.
 

Η Νυχτερινή Περίπολος ζωγραφισμένη από τον Rembrandt van Rijn είναι ένας μνημειώδης καμβάς που εκτίθεται σήμερα στην «Gallery of Honor» του Rijksmuseum στο Άμστερνταμ, το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό μουσείο της Ολλανδίας.  Μπορεί να είναι ένας αριθμός πριν από την πανδημία, ωστόσο το εν λόγω έργο  προσέλκυε 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως – συμπεριλαμβανομένων κάθε μαθητή σχολείου στην Ολλανδία, ντόπιων κατοίκων του Άμστερνταμ και τουριστών.
 

 O Rembrandt can Rijn έλαβε την παραγγελία για αυτό το συγκεκριμένο ομαδικό πορτρέτο γύρω στο 1639. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1642 και απεικονίστηκε, σε κολοσσιαία κλίμακα έξοδος των μελών των φρουρών της πολιτοφυλακής (schutterij).

rembrandt baroque painter night watch painting

Η Νυχτερινή Περίπολος είναι ο ίσως πιο διάσημος πίνακας του Rembrandt. Όπως το The Jewish Bride, αυτός ο τίτλος είναι ένα παρατσούκλι που ήρθε αργότερα, τον 18ο αιώνα. ο αρχικός τίτλος από τον Rembrandt ήταν Στρατιωτική Εταιρεία της Περιφέρειας ΙΙ υπό τη Διοίκηση του Λοχαγού Frans Banninck Cocq. Παρά τον τίτλο του ψευδώνυμου, δεν αντιπροσωπεύει μια νυχτερινή σκηνή, καθώς διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά στα τέλη του 18ου αιώνα, ο πίνακας σκοτείνιασε αρκετά και φαινόταν να παρουσιάζει ένα γεγονός που συνέβαινε τη νύχτα.

Ο πίνακας δείχνει ένα ομαδικό πορτρέτο μιας ομάδας πολιτικών φρουρών. Πρωταρχικός σκοπός τους ήταν να υπηρετήσουν ως υπερασπιστές των πόλεων τους. Οι άνδρες αντιπροσώπευαν επίσης ουσιαστική παρουσία στις παρελάσεις της πόλης και σε άλλες γιορτές. Παραδοσιακά, κάθε εταιρεία είχε το guildhall της, με τους τοίχους να στολίζονται με ομαδικά πορτρέτα των πιο επιφανών μελών. Η αποστολή να ζωγραφίσει το The Night Watch ήρθε στο αποκορύφωμα της καριέρας του Rembrandt. Ο μπαρόκ ζωγράφος έλαβε μια πρόσκληση από το Kloveniersdoelen, το guildhall που στέγαζε την εταιρεία σωματοφυλακής των σωματοφυλάκων.

Η εταιρεία ήταν υπό τις διαταγές του λοχαγού Frans Banning Cocq, κατέχοντας περίοπτη θέση στο κέντρο του καμβά. Φοράει επίσημη μαύρη ενδυμασία, μαζί με λευκό δαντελένιο γιακά και κόκκινο φύλλο στο στήθος. Μιλάει στον υπολοχαγό του, Willem van Ruytenburgh. Είναι ντυμένος στα έντονο κίτρινο, με ένα ατσάλινο φαράγγι στο λαιμό του, κουβαλώντας έναν τελετουργικό παρτιζάν. Επίσης, στο κομμάτι είναι ορατά δεκαέξι πορτρέτα των μελών της εταιρείας.

Ο Rembrandt έδωσε ζωή στον πίνακα αποτυπώνοντας τις συγκεκριμένες ενέργειες της πολιτοφυλακής. Πρόσθεσε επίσης διάφορα πρόσθετα για να αναβιώσει ακόμη περισσότερο τη σκηνή. Οι πρόσθετες φιγούρες κρύβονται στο βάθος με τα πρόσωπά τους σκοτεινά. Με διαφορά, η πιο μυστηριώδης φιγούρα είναι το χρυσό κορίτσι, που αναδύεται από το σκοτάδι. Κουβαλάει ένα λευκό κοτόπουλο που κρέμεται από τη μέση της. Τα νύχια του πουλιού είναι μια αναφορά στους Kloveniers. Ένα χρυσό νύχι σε ένα μπλε πεδίο αντιπροσώπευε το έμβλημα της εταιρείας.

Ο κορυφαίος φρουρός, λοχαγός Frans Banninck Cocq, ο οποίος ηγείται της ομάδας απεικονίζεται στο κέντρο της σύνθεσης ντυμένος στα μαύρα με ένα κόκκινο φύλλο. Ο υπολοχαγός του, Willem van Ruytenburch, φαίνεται στην αριστερή του πλευρά να ξεχωρίζει από το σκούρο φόντο με την κίτρινη ενδυμασία του.

Rembrandt van Rijn, The Night Watch, 1642, Rijksmuseum, Amsterdam, Netherlands.Rembrandt van Rijn, Nυχτερινή Περίπολος, 1642, Rijksmuseum, Άμστερνταμ, Ολλανδία.

1. Η Νυχτερινή Περίπολος δεν γίνεται τη νύχτα.

Για εκατοντάδες χρόνια, ο πίνακας ήταν επικαλυμμένος με σκούρο βερνίκι και βρωμιά, κάτι που παραπλανούσε τους μελετητές να πιστέψουν ότι απεικόνιζε μια νυχτερινή σκηνή, εξ ου και ο κοινός τίτλος του. Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια των αιώνων το στρώμα του βερνικιού έγινε τόσο παχύ που προστάτευσε τον καμβά από επίθεση με μαχαίρι το 1911. Το βερνίκι τελικά αφαιρέθηκε τη δεκαετία του 1940, αλλά ο τίτλος παρέμεινε.

The Rijksmuseum’s paintings restorer removing varnish in 1946-47Ο συντηρητής ζωγραφικής του Rijksmuseum αφαιρεί βερνίκι το 1946-47. Codart.

2. Ο επίσημος τίτλος του πίνακα είναι πολύ μεγαλύτερος και πιο περίπλοκος.

Η επίσημη έκδοση του τίτλου είναι Militia Company of District II υπό τη Διοίκηση του Captain Frans Banninck Cocq (Ολλανδικά: De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren). 

3. Κατασκευάστηκε για την αίθουσα συντεχνιών arquebusiers.

Ο μεγάλος καμβάς ανατέθηκε να κρεμαστεί στην αίθουσα δεξιώσεων της Αίθουσας Συναντήσεων Σωματοφυλάκων (Kloveniersdoelen) στο Άμστερνταμ. Το Kloveniersdoelen χρησίμευε ως αρχηγείο και σκοπευτήρια για τους τοπικούς πολιτικούς φρουρούς, συμπεριλαμβανομένων των arquebusiers, με το όνομα να προέρχεται από το arquebus, έναν τύπο πρώιμου μουσκέτου γνωστό στα ολλανδικά ως haakbus και στα γαλλικά ως couleuvrine.

Jan Ekels the Elder, The Kloveniersdoelen in AmsterdamJan Ekels the Elder, (Ο αμυντικός πύργος Swijgh Utrecht), 1775, Μουσείο του Άμστερνταμ, Άμστερνταμ, Ολλανδία.

4. Δεν ξέρουμε πού δημιουργήθηκε.

Σύγχρονη άποψη του σπιτιού του Rembrandt στην Jodenbreestraat 4, Άμστερνταμ, Κάτω Χώρες. 

Ο ίδιος ο πίνακας πρέπει να ήταν πολύ μεγάλος για να ολοκληρωθεί στο ατελιέ του Rembrandt που βρίσκεται στο υπάρχον ακόμη σπίτι του (σύγχρονη διεύθυνση Jodenbreestraat 4, τώρα γνωστή ως Μουσείο του Σπιτιού  Rembrandt). Υπάρχει πιθανότητα ο Rembrandt να έχτισε μια προσωρινή «καλοκαιρινή κουζίνα» στο πίσω μέρος του σπιτιού του.

5. Για τη δουλειά του, ο καλλιτέχνης αμοίφθηκε με το ισόποσο των… 726 ευρώ.

Σύμφωνα με το Rijksmuseum, ο Rembrandt πληρώθηκε με 1.600 φιορίνια για τον πίνακα του. Με τη σημερινή συναλλαγματική ισοτιμία θα ήταν περίπου 726 ευρώ, ή 766 δολάρια ΗΠΑ. Αλλά μην ανησυχείτε, δεν ήταν φθηνό – εκείνη την εποχή, ένας εργάτης σε εξωτερικούς χώρους κέρδιζε 6,50 φιορίνια την εβδομάδα ή λίγο περισσότερο από 300 φιορίνια ετησίως. Ήταν μια μικρή περιουσία.

6. Ήταν η τεράστια επιτυχία του καλλιτέχνη.

Οι επίτροποι ήταν ευχαριστημένοι με τον αντισυμβατικό πίνακα και ο Rembrandt έγινε διάσημος για το έργο του. Συνέχισε να παίρνει προμήθειες από μεγάλους και καλούς αγοραστές. Αλλά μετά τη Νυχτερινή Περίπολο, ο Rembrandt  μπήκε σε μια δεκαετή περίοδο όπου σταμάτησε να παράγει πορτρέτα και μείωσε δραματικά την παραγωγή ζωγραφικής.

Η επιτυχία του ωστόσο δεν κράτησε για πάντα. Όταν πέθανε σε ηλικία 63 ετών το 1669, θάφτηκε σε έναν ασήμαντο τάφο, σε οικόπεδο που ανήκε στην εκκλησία. Μετά από 20 χρόνια, όπως συνηθιζόταν για όσους είχαν πεθάνει στη φτώχεια, τα λείψανά του εκταφιάστηκαν και πετάχτηκαν. 

Ο καλλιτέχνης ήταν ολοένα και πιο υπερβολικός – είχε ένα μεγάλο σπίτι στην Jodenbreestraat 4 και είχε μια μεγάλη και πολύ ακριβή συλλογή έργων τέχνης. Απλώς ξόδευε πάρα πολλά και γρήγορα χρεώθηκε. Επίσης, ορισμένοι ερευνητές διακρίνουν  προβλήματα στην ιδιωτική ζωή του καλλιτέχνη. Η αγαπημένη του σύζυγος Saskia πέθανε το 1642 και στη συνέχεια ο γιος τους, Titus, το 1668.

Rembrandt van Rijn, Rembrandt και Saskia στη Σκηνή του Άσωτου, γ. 1635, Gemäldegalerie Alte Meister Dresden, Δρέσδη, Γερμανία.

8. H Nυχτερινή Περίπολος ήταν ιδιαίτερα καινοτόμο έργο

Τα ομαδικά πορτρέτα που αντιπροσώπευαν πολιτοφύλακες είχαν μια καθιερωμένη παράδοση στην ολλανδική ζωγραφική της Χρυσής Εποχής. Ήταν συνήθως μεγάλης κλίμακας και απεικόνιζαν τους πολιτοφύλακες καθιστούς με αφύσικο και στατικό τρόπο.

Circle of Pieter Pietersz I, The Company of Captain Pieter Dircksz Hasselaer and Lieutenant Jan Gerritsz Hooft, c. 1595–c. 1605, Rijksmuseum, Amsterdam, Netherlands.Κύκλος του Pieter Pietersz I, The Company of Captain Pieter Dircksz Hasselaer και του υπολοχαγού Jan Gerritsz Hooft, γ. 1595–γ. 1605, Rijksmuseum, Άμστερνταμ, Ολλανδία.

Το επαναστατικό στοιχείο στο έργο του Rembrandt είναι το ότι ήταν ο πρώτος που ανέβασε ένα ομαδικό πορτρέτο ως ζωγραφική ιστορία, το πιο διάσημο είδος εκείνης της εποχής. Οι φιγούρες που απεικονίζονται στη Νυχτερινή Περίπολο πιάνονται σε κίνηση, κυριολεκτικά σαν να βγαίνουν από τον καμβά και να απευθύνονται κατευθείαν προς τον θεατή!

Rembrandt van Rijn, The Night Watch, 1642, Rijksmuseum, Amsterdam, Netherlands. Detail.Rembrandt van Rijn, Νυχτερινή Περίπολος, 1642, Rijksmuseum, Άμστερνταμ, Ολλανδία. Λεπτομέρεια.

9. Το μικρό ξανθό κορίτσι είναι μασκότ.

Rembrandt van Rijn, The Night Watch, 1642, Rijksmuseum, Amsterdam, Netherlands. Detail.Rembrandt van Rijn, Νυχτερινή Περίπολος, 1642, Rijksmuseum, Άμστερνταμ, Ολλανδία. Λεπτομέρεια.

Υπήρχαν πολλές θεωρίες για το ποιο ήταν το αγνώστων στοιχείων κορίτσι στο βάθος. Ήταν η αείμνηστη σύζυγος του Ρέμπραντ, η Saskia; Ή ήταν άγγελος;

Πρέπει να ήταν μια ουσιαστική πτυχή της σύνθεσης από τότε που ο Rembrandt αποφάσισε να αναδείξει την παρουσία της μέσα στην κατάμεστη σύνθεση. Φοράει ένα κίτρινο φόρεμα και ολόκληρη η σιλουέτα της δείχνει να λάμπει.

Καθώς κοιτάμε πιο προσεκτικά, η παρουσία της αποδεικνύεται όντως πολύ σημαντική για όλη τη σύνθεση. Προσκολλημένο στο φόρεμά της μπορούμε να δούμε ένα νεκρό κοτόπουλο με τα νύχια του υψωμένα στον ουρανό, μια τσάντα με μπαρούτι και πυροβόλα όπλα – όλα σύμβολα της συντεχνίας. Ο Rembrandt τη θεωρούσε ως μια φανταστική μασκότ της πολιτοφυλακής.

10. Ο καλλιτέχνης μπορεί να συμμετείχε στο έργο του

Rembrandt van Rijn, The Night Watch, 1642, Rijksmuseum, Amsterdam, Netherlands. Detail.Rembrandt van Rijn, Nυχτερινή Περίπολος, 1642, Rijksmuseum, Άμστερνταμ, Ολλανδία. Λεπτομέρεια.

Στη μέση του πίνακα, πίσω από έναν άνδρα στα πράσινα και έναν φρουρό με μεταλλικό τιμόνι, μπορείτε σχεδόν να εντοπίσετε έναν άντρα. Μόνο το μάτι του και ένας μπερές είναι ορατά, αλλά αυτός ο τύπος πιστεύεται ότι είναι ο ίδιος ο Rembrandt. Άλλωστε, δεν ήταν ασυνήθιστο για εκείνον να μεταφέρει λαθραία την αυτοπροσωπογραφία του στα άλλα διάσημα έργα του εδώ κι εκεί.

11. Ο πίνακας ήταν αρχικά μεγαλύτερος αλλά ήταν στολισμένος.

Gerrit Lundens (attributed), Copy of The Night Watch, c. 1642–1655Gerrit Lundens (που αποδίδεται),  Αντιγραφή του έργου του Rembrandt , γ. 1642–1655, Rijksmuseum, Άμστερνταμ, Ολλανδία. Δάνειο από την Εθνική Πινακοθήκη, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο. Κληροδοτήθηκε από τον αιδεσιμότατο Thomas Halford, 1857.

H σύνθεση του εν λόγω έργου  του 17ου αιώνα γνωρίζουμε ότι ήταν αρχικά μεγαλύτερη. Ο μνημειώδης πίνακας έπρεπε να κοπεί σε τρεις πλευρές για να χωρέσει ανάμεσα σε δύο πόρτες στη νέα του θέση – το Δημαρχείο του Άμστερνταμ όπου μεταφέρθηκε το έργο το 1715. Οι λωρίδες του καμβά που κόπηκαν δεν διατηρήθηκαν.

12. Το έργο δέχτηκε επίθεση τρεις φορές.

The Night Watch Rembrandt rembrandt rijksmuseumΤο έργο μετά την επίθεση με μαχαίρι το 1975. 

Στις 13 Ιανουαρίου 1911, ένας απογοητευμένος μάγειρας του ναυτικού έκοψε το έργο με ένα μαχαίρι, σύμφωνα με πληροφορίες ως διαμαρτυρία για την ανεργία του. Μια δεύτερη επίθεση με μαχαίρι σημειώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1975, αυτή τη φορά από έναν Ολλανδό δάσκαλο που πίστευε ότι η καταστροφή του ήταν η θεϊκή του αποστολή. Μετά από αυτό, ο πίνακας τέθηκε υπό μόνιμη φύλαξη. Παρ` όλα αυτά, ένας άνεργος Ολλανδός ψέκασε συμπυκνωμένο θειικό οξύ στο κομμάτι στις 6 Απριλίου 1990. Κάθε φορά, οι αποκαταστάσεις ήταν σε θέση να επιδιορθώσουν τη ζημιά, με ελάχιστη ουλή μάχης.

Πλήθη που θαυμάζουν το έργο του Rembrandt στο Rijksmuseum, Άμστερνταμ, Ολλανδία. 

13. Τον Ιούλιο του 2019 ξεκίνησε η Επιχείρηση Νυχτερινή Περίπολος.

Operation Night Watch: Live restoration in the Gallery of Honour, RijksmuseumOperation Night Watch: Ζωντανή αποκατάσταση στο Gallery of Honour, Rijksmuseum, Άμστερνταμ, Ολλανδία. Ζωφόρος.

Τον Ιούλιο του 2019 το Rijksmuseum ξεκίνησε το μεγαλύτερο έργο έρευνας και αποκατάστασης που έγινε ποτέ για το The Night Watch. Αυτό συνέβαινε ζωντανά στο μουσείο. Ο πίνακας έχει μεταφερθεί και εμφανίζεται ξανά στην Πινακοθήκη της Τιμής. Το Operation Night Watch ξεκίνησε με τη λεπτομερή μελέτη που ήταν απαραίτητη για τον καθορισμό του καλύτερου σχεδίου θεραπείας και περιλάμβανε τεχνικές απεικόνισης, φωτογραφία υψηλής ανάλυσης και εξαιρετικά προηγμένη ανάλυση υπολογιστή. Η τελευταία φορά που ο πίνακας αναστηλώθηκε ήταν το 1946-1947.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >