AD

Twitter | Η ιστορία του πολυσυζητημένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης

Στις 15 Ιουλίου 2006, η εταιρεία podcasting Odeo με έδρα το Σαν Φρανσίσκο κυκλοφορεί επίσημα το Twttr—που αργότερα άλλαξε σε Twitter—την υπηρεσία σύντομων μηνυμάτων (SMS) για ομάδες, στο κοινό.

 

 

Δευτερεύον έργο εκτός από την κύρια πλατφόρμα podcasting της Odeo, η δωρεάν εφαρμογή επέτρεπε στους χρήστες να μοιράζονται σύντομες ενημερώσεις κατάστασης με ομάδες φίλων στέλνοντας ένα μήνυμα κειμένου σε έναν μόνο αριθμό (“40404”). Τα επόμενα χρόνια, καθώς το Twttr έγινε Twitter, η απλή υπηρεσία «microblogging» εκτινάχθηκε σε δημοτικότητα, καθιστώντας μια από τις κορυφαίες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο.

Ο συνιδρυτής του Twitter, Evan Williams, έκανε για πρώτη φορά το όνομά του γνωστό στον τεχνολογικό κόσμο της Silicon Valley ιδρύοντας την υπηρεσία δημοσίευσης ημερολογίων Ιστού Blogger, την οποία πούλησε στην Google το 2003 για πολλά εκατομμύρια δολάρια. Το 2005, ο William ίδρυσε την Odeo με έναν άλλο επιχειρηματία, τον Noah Glass. εκείνο το φθινόπωρο, ωστόσο, η κύρια υπηρεσία της Odeo καταργήθηκε όταν η Apple κυκλοφόρησε το iTunes (συμπεριλαμβανομένης μιας ενσωματωμένης πλατφόρμας podcasting).

Αφού ο Williams ζήτησε από την ομάδα των 14 εργαζομένων να συλλάβουν τις καλύτερες ιδέες τους για την εκκίνηση, ένας από τους μηχανικούς της εταιρείας, ο Jack Dorsey, σκέφτηκε την ιδέα μιας υπηρεσίας που επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται ενημερώσεις προσωπικής κατάστασης μέσω SMS σε ομάδες ανθρώπων. Μέχρι τον Μάρτιο του 2006, είχαν ένα λειτουργικό πρωτότυπο και ένα όνομα—Twttr—εμπνευσμένο εν μέρει από ήχους πουλιών και υιοθετήθηκαν μετά την απόρριψη ορισμένων άλλων επιλογών (συμπεριλαμβανομένου του FriendStalker).

Την εποχή που το Twttr κυκλοφόρησε στο κοινό τον Ιούλιο του 2006, ήταν ακόμα ένα δευτερεύον έργο της Odeo, ενώ η κύρια προσφορά της εταιρείας , η πλατφόρμα podcasting, δεν πήγαινε πουθενά. Εκείνο το φθινόπωρο, σύμφωνα με μια αναφορά στο Business Insider,  ο Williams εξαγόρασε τους επενδυτές της εταιρείας, άλλαξε το όνομα της Odeo σε Obvious Corporation και απέλυσε τον Glass, ο ρόλος του οποίου στη γέννηση του Twitter (συμπεριλαμβανομένου του ονόματος του) δεν θα δημοσιοποιηθεί παρά μόνο χρόνια αργότερα.

Μέσα σε έξι μήνες από την κυκλοφορία του, το Twttr είχε γίνει Twitter. Μόλις η υπηρεσία έγινε δημόσια, οι ιδρυτές της επέβαλαν ένα όριο 140 χαρακτήρων για τα μηνύματα, με βάση το μέγιστο μήκος των μηνυμάτων κειμένου εκείνη την εποχή. αυτό επεκτάθηκε αργότερα σε 280 χαρακτήρες.

Η χρήση του Twitter εξερράγη στο συνέδριο South by Southwest στο Ώστιν του Τέξας, τον Μάρτιο του 2007, όταν αποστέλλονταν περισσότερα από 60.000 tweets ημερησίως, και αυξήθηκε γρήγορα από εκεί. Μέχρι το 2013, οι New York Times ανέφεραν ότι η εταιρεία είχε περισσότερους από 2.000 υπαλλήλους και περισσότερους από 200 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Εκείνο τον Νοέμβριο, όταν η εταιρεία εισήλθε στο χρηματιστήριο, η αξία της ήταν λίγο πάνω από 31 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Αν και η βάση χρηστών του Twitter είναι πολύ μικρότερη από αυτή του Facebook (το οποίο έχει περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως από το 2019), γίνεται όλο και περισσότερο πηγή έκτακτων ειδήσεων και πληροφοριών, ειδικά για νεότερους χρήστες. Η προβολή της εταιρείας αυξήθηκε με την εκλογή του Προέδρου Donald Trump το 2016, ο οποίος ήταν ειλικρινής στο Twitter σε όλη την εκστρατεία του και συχνά ανέβαζε στο Twitter αποφάσεις πολιτικής ή άλλες ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της κυβέρνησής του. Ο πρώην πρόεδρος αποκλείστηκε από την υπηρεσία το 2021 επειδή τη χρησιμοποίησε για υποκίνηση βίας.) Όπως και άλλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το Twitter και ο Dorsey, ο Διευθύνων Σύμβουλός του, έχουν αντιμετωπίσει πιέσεις να αστυνομεύσουν το περιεχόμενο του ιστότοπου πιο στενά για να αποτρέψουν τον εκφοβισμό, την παρενόχληση και την ρητορική μίσους, καθώς και να εξασφαλίσουν καλύτερη προστασία του απορρήτου των χρηστών του. 

Στις 14 Απριλίου του 2022, ο επιχειρηματίας Elon Musk προσφέρθηκε να αγοράσει το Twitter για 43 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού προηγουμένως είχε αποκτήσει το 9,1% της μετοχής της εταιρείας για 2,64 δισεκατομμύρια δολάρια, και έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της. Στη συνέχεια, το Twitter είχε προσκαλέσει τον Musk να συμμετάσχει στο διοικητικό του συμβούλιο, το οποίο ο Musk αποδέχθηκε αρχικά πριν αρνηθεί στη συνέχεια. Στη συνέχεια, το Twitter ανακοίνωσε ένα “χάπι δηλητηρίου”  την επόμενη μέρα. Στις 25 Απριλίου, το διοικητικό συμβούλιο του Twitter αποδέχθηκε ομόφωνα την προσφορά εξαγοράς του Μασκ ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την εταιρεία να ιδιωτικοποιείται. Ο Musk τερμάτισε την προτεινόμενη εξαγορά στις 8 Ιουλίου, ισχυριζόμενος ότι το Twitter είχε παραβιάσει τη συμφωνία τους.  Η εταιρεία δεσμεύτηκε να κινήσει νομικά μέτρα, ξεκινώντας αγωγή εναντίον του Musk στο Chancery Court του Delaware στις 12 Ιουλίου.

Η υποδοχή για την προτεινόμενη εξαγορά ήταν μικτή. Έλαβε επαίνους για τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις και το όραμα του Μusk για την εταιρεία, ενώ προκάλεσε επίσης κριτική για τους φόβους για πιθανή αύξηση της παραπληροφόρησης και παρενόχλησης στην πλατφόρμα.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Συγκίνηση στα Μετέωρα | «Αθάνατες» – Αναρριχητές φώναξαν τα ονόματα των 3 κοριτσιών που έχασαν την ζωή τους στα Τέμπη

Τα ονόματα των τριών κοριτσιών, Θώμης, Χρύσας και Αναστασίας Πλακιά, που έχασαν την ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αναφώνησαν αναρριχητές της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Καρχαρίας έκανε βόλτες στη μαρίνα της Γλυφάδας

Ένα καρχαριοειδές ψάρι εμφανίστηκε τη Δευτέρα μαρίνα της Γλυφάδα. Κάτοικοι της Γλυφάδας ανέβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που δείχνουν ένα τεράστιο καρχαριοειδές να κολυμπά στη μαρίνα, δίπλα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >