AD

Jane Birkin & Serge Gainsbourg | Η ιστορία του ίσως πιο σκανδαλώδους διάσημου ζευγαριού

Mε αφορμή τον θάνατο της Αγγλίδας ερμηνεύτριας στα 76 της χρόνια, ας θυμηθούμε τις καλύτερες στιγμές του ζευγαριού της δεκαετίας του `60. Ένα ζευγάρι που άφησε εποχή, ήταν μαζί για 13 χρόνια και παρόλο που έληξε ο έρωτάς τους, η αγάπη κράτησε μέχρι το τέλος του Serge.

 

 

Από τη συγγραφή προκλητικών τραγουδιών για την Brigitte Bardot έως τα προκλητικά λόγια του στην Whitney Houston  σε live εκπομπή της τηλεόρασης,  ο Γάλλος ποπ ποιητής Serge Gainsbourg έζησε μια πολύ σκανδαλώδη ζωή και μουσική καριέρα. Από τότε που γνώρισε τη Βρετανίδα ηθοποιό και μοντέλο Jane Birkin  στα γυρίσματα της ταινίας “Slogan”, σε σκηνοθεσία Pierre Grimblat το 1968, ήταν ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα ζευγάρια στα τέλη της δεκαετίας του `60.  Ο παθιασμένος έρωτάς τους κυριαρχεί τις στήλες κουτσομπολιού εκείνης της εποχής, εξιστορείται σε τραγούδια, ταινίες και φωτογραφίες που απεικονίζουν την ιδιαίτερη σχέση τους.

 

Η Jane Birkin με τον Serge Gainsbourg στο Παρίσι, 1969.

Δεν ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά

Όταν το 1968 η Birkin και ο Gainsbourg συναντήθηκαν στα γυρίσματα, της ταινίας  “Slogan” σε σκηνοθεσία  Pierre Grimblat, η Birkin εξακολουθούσε να υποφέρει  εξαιτίας της εξαφάνισης του τότε συζύγου της, του συνθέτη John Barry, ο οποίος είχε μετακομίσει στο Λος Άντζελες. Έφτασε στο Παρίσι μη μπορώντας να μιλήσει ούτε μια λέξη στα γαλλικά, με τη νεογέννητη κόρη της Kate στην αγκαλιά της, και της προσφέρθηκε ο ρόλος απέναντι στον πρωταγωνιστή Gainsbourg. Aφού έκλαψε με λυγμούς στο τεστ της οθόνης της, είπε για τον συμπρωταγωνιστή της:

«Είναι φρικτός!» Αυτά τα λόγια θυμάται ο  μεγαλύτερος αδερφός της, Andrew Birkin, ότι του είπε η Jane, αναφερόμενη στον μουσικό ως «αυτόν τον τρομερό άνθρωπο Serge Bourgignon». «Έχει σκοπό να γίνει εραστής μου, αλλά είναι τόσο αλαζονικός και σνομπ και με περιφρονεί απολύτως».

Μόλις το πρώτο βράδυ που πέρασαν μαζί, κατά το οποίο ο Gainsbourg πάτησε άκομψα τα δάχτυλα των ποδιών της αφού σύρθηκε απρόθυμα στην πίστα, η Birkin συνειδητοποίησε ότι η υποτιθέμενη αλαζονεία του, έκρυβε ντροπαλότητα. Ακολούθησε περισσότερος χορός και η βραδιά τελείωσε με τον Gainsbourg να λιποθυμά στο κρεβάτι του δωματίου του στο ξενοδοχείο όπου διέμενε. Ωστόσο, η Birkin θυμάται ότι αυτή ήταν η αρχή του ρομαντικού τους ειδυλλίου το οποίο εξελίχθηκε σε μια ιστορία αγάπης.

Jane Birkin and Serge Gainsbourg, 1969

Η τσάντα της Jane Birkin

Προτού η Birkin κρατήσει την ομώνυμη τσάντα που σχεδίασε για εκείνη ο Hermes – σύμφωνα με την ιστορία- σε μια πτήση  άρχισε άρχισε να παραπονιέται ότι η τσάντα η οποία είχε επιλέξει δεν είχε τσέπες.  Τύχαινε ο άνδρας που καθόταν δίπλα της να είναι ο ο διευθύνων σύμβουλος της πολυτελούς μάρκας και προσφέρθηκε να σχεδιάσει μια ξεχωριστή τσάντα για εκείνη.  Η τσάντα που επέλεξε η Birkin, ήταν ένα μεγάλο ψάθινο καλάθι, μέσα στο οποίο μάζευε διάφορα αντικείμενα από τα ταξίδια της στο Παρίσι. Κατά τη διάρκεια μιας λαμπρής χριστουγεννιάτικης βραδιάς στο Paris Bistro Maxim`s, η νεαρή ηθοποιός έκρυψε μέσα στην τσάντα της μερικά κομμάτια από τα εκλεκτά σερβίτσια του ιδρύματος με μονόγραμμα, ενώ κανείς δεν την πήρε είδηση. Λίγο αργότερα, όταν το καλάθι της γλίστρησε από τον καρπό της ενώ υπέγραφε ένα αυτόγραφο, η πορσελάνη της έπεσε στο πάτωμα. Κι έγινε η αποκάλυψη! Σε μια τέλεια πράξη παριζιάνικης διακριτικότητας, ένας ευγενικός σερβιτόρος της το μάζεψε και το αντικατέστησε στο καλάθι.

«Ένα δώρο από τον Μαξίμ», φέρεται να της ψιθύρισε. «Αν χρειάζεστε περισσότερα, δεν έχετε παρά να ρωτήσετε».

Serge Gainsbourg with Jane Birkin and daughter Charlotte Gai

Ο Serge Gainsbourg με την Jane Birkin και την κόρη Charlotte Gainsbourg στη Γαλλία, 1973

Oι εκρήξεις πάθους

H σαδομαζοχιστική φωτογράφιση έγινε από τον Γάλλο φωτογράφο Francis Giacobetti για το Lui περιοδικό τον Δεκέμβριο του 1974.

Τόσο η Birkin όσο και ο Gainsbourg είχαν φλογερό ταμπεραμέντο. Σε μια τέτοια περίσταση στο μπαρ Castel του Παρισιού, η Birkin πήρε μια τάρτα κρέμας και την πέταξε με μανία στο πρόσωπό του πριν τον κυνηγήσει στη λεωφόρο St Germain. Καθώς διαισθάνθηκε ότι εκείνος θα ανταπέδιδε τον θυμό του, η Birkin έπεσε στον Σηκουάνα – μια κίνηση που έκανε το χειροποίητο μπλουζάκι της Yves Saint Laurent να μικρύνει, δίνοντας στον Gainsbourg ατελείωτη απόλαυση. Τελείωσε γλυκά, πάντως.

«Βγήκα και πήγαμε με χαρά στο σπίτι χέρι-χέρι», θυμάται η Birkin σε συνέντευξή της. «Ο Serge ήταν, θα πείτε, θαυμαστής της μεγάλης χειρονομίας».

Jane Birkin and Serge Gainsbourg on a karting racing circuit

Η Jane Birkin και ο Serge Gainsbourg σε μια πίστα αγώνων καρτ, 1970

«Je t` aime… moi no plus»

Σε μία εποχή που το ροκ βρισκόταν στην ακμή του, το 1967, ο Serge Gainsbourg γράφει την ερωτική μπαλάντα «Je t` aime… moi no plus» («Σ` αγαπώ…εγώ όχι πια»). Τότε που ήταν τρελά ερωτευμένος με την πανέμορφη Brigitte. Ο στίχος του… ιδιαίτερα προκλητικός και η μουσική του… αντίστοιχη…

Ο δημιουργός του ήθελε την Brigitte να το ερμηνεύσει, ωστόσο εκείνη φοβήθηκε για ότι το τραγούδι θα επισκίαζε την εικόνα της κι έτσι αρνήθηκε. Ο Gainsbourg το έβαλε στο συρτάρι του και ένα χρόνο αργότερα, αφού γνώρισε κι ερωτεύτηκε την 23χρονη τότε, Jane Birkin,  το ξαναέβγαλε.

Εκείνη δεν είχε καμία αναστολή να το τραγουδήσει … Το συγκεκριμένο τραγούδι,  είναι ουσιαστικά ένας διάλογος ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια  γυναίκα κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, που συνοδεύεται  από βογγητά και αναστεναγμούς.

Λογικό ήταν, λοιπόν, ο ερωτισμός του τραγουδιού που δεν είχε κανένα ταμπού να προβάλει σεξ χωρίς αγάπη, να προκαλέσει πολλές αντιδράσεις… Ακόμα και το Βατικανό έβγαλε σκληρή ανακοίνωση, ενώ ακολούθησαν η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Πολωνία, η Σουηδία, η Ισπανία και η Μεγάλη Βρετανία, που απαγόρευσαν τη μετάδοσή του από το ραδιόφωνο.

Ωστόσο, το «Je t` aime… moi no plus» σημείωσε  τεράστια επιτυχία, ανεβαίνοντας για μια εβδομάδα στο Νο 1 του βρετανικού πίνακα επιτυχιών, στο Νο2 του ιταλικού και στο Νο3 του γερμανικού. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, όμως, μόνο στην 69η θέση του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών..

 

 

Το 1969, οι Birkin και Gainsbourg έγιναν πρωτοσέλιδα με το σούπερ ερωτικό Je t `Aime… Moi Non Plus; Ένα ερωτικό τραγούδι ο Gainsbourg είχε γράψει αρχικά για την τότε ερωμένη του Brigitte Bardot αρκετά χρόνια νωρίτερα, αλλά η οποία είχε αρνηθεί να επιτρέψει να κυκλοφορήσει δημόσια η δική της εκδοχή καθώς ήταν παντρεμένη εκείνη την εποχή. Μια ομολογουμένως ζηλιάρης εραστής, η Birkin ισχυρίστηκε ότι δεν άντεχε να δει τον Gainsbourg να ηχογραφεί το τραγούδι με κανέναν άλλο. Η συμμετοχή της το έκανε μια τόσο δυναμική αισθησιακή υπόθεση – οι στίχοι του τραγουδιού συνοδεύονταν από ένα σάουντρακ από απαλά γκρίνια και γκρίνια που κορυφώθηκαν σε μια χορτασμένη έκρηξη στο τέλος του – που αμέσως απαγορεύτηκε στην περισσότερη Ευρώπη, ωθώντας το τόσο στην ύβρη όσο και σε νούμερο ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδόν ακαριαία.

5

Ο Serge Gainsbourg με την Jane Birkin στο Μόναχο για την προώθηση της ταινίας «Je t`aime… moi non plus», 1976

Έληξε ο έρωτας αλλά έμεινε η αγάπη

To ζευγάρι δεν παντρεύτηκε ποτέ παρά τις φήμες. Αν και η σχέση τους έληξε μετά από δεκατρία χρόνια μαζί, όταν η Birkin κουράστηκε από το υπερβολικό ποτό του Gainsbourg και την επιθετικότητα που ακολουθούσε συχνά, η αγάπη που είχε ο ένας για τον άλλον παρέμεινε μέχρι το τέλος. Όταν η τρίτη κόρη της Birkin, με τον εραστή Jacques Doillon, γεννήθηκε λίγο μετά τον χωρισμό τους, ο Gainsbourg της έστειλε ένα κουτί γεμάτο βρεφικά ρούχα και μια κάρτα που έγραφε «Papa Deux», πριν γίνει αργότερα νονός του παιδιού. Ήταν ο καλύτερός της φίλος και παρέμειναν κοντά για το υπόλοιπο της ζωής του.

Κατά συνέπεια, ο θάνατος του Gainsbourg το 1991 συγκλόνισε βαθιά την Birkin και τις τρεις κόρες της. Πέρασαν τρεις μέρες δίπλα στο σώμα του, απρόθυμοι να τον αφήσουν να φύγει, και όταν τον έθαψαν, η Birkin τοποθέτησε το «Munckey», ένα πολυαγαπημένο λούτρινο παιχνίδι που είχε κρατήσει κοντά της από την παιδική της ηλικία, στο φέρετρό του.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δίκη για το Μάτι | Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία Αθηνών για την απόφαση για τους αθωωθέντες, τα ελαφρυντικά & τις ποινές

Η έφεση που ασκήθηκε αφορά το σύνολο της απόφασης, πλην του ηλικιωμένου που έβαλε τη φωτιά, ο οποίος καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλακή, γιατί νομικά δεν μπορούσε να ασκηθεί

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >