AD

Πέθανε η Τζέιν Μπίργκιν

Την τελευταία της πνοή άφησε την Κυριακή η Βρετανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Τζέιν Μπίρκιν σε ηλικία 76 ετών.

Σύμφωνα με γαλλικα μέσα ενημέρωσης η Μπίρκιν, η οποία προσφάτως ε ίχε ακυρώσει συναυλίες λόγω προβημάτν υγείας, βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι.

«Ήμουν πάντα αισιόδοξη και αντιλαμβάνομαι ότι χρειάζομαι χρόνο για να μπορέσω να βρεθώ στη σκηνή ξανά μαζί σας» είχε αναφέρει τον Μάιο όταν είχε ανακοινώσει την ακύρωση των συναυλιών της.

jane-birkin-5
Η Τζέιν Μπίρκιν ποζάρει στην 74η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών (8 Ιουλίου 2021) για την ταινία “Jane par Charlotte”
jane-birkin-2
Η Γαλλίδα ηθοποιός Charlotte Gainsbourg ποζάρει δίπλα στη μητέρα της Jane Birkin στο 14ου γαλλοφωνικό φεστιβάλ κινηματογράφου στην Ανγκουλέμ, στη δυτική Γαλλία, στις 27 Αυγούστου 2021
jane-birkin-3
Η Jane Birkin δοκιμάζει ένα κολιέ μαζί με τον Serge Gainsbourg στις 5 Δεκεμβρίου 1969 στο Παρίσι
jane-birkin-1

Γεννημένη στο Λονδίνο το 1946 είχε μετακομίσει στη Γαλλία στα τέλη του ’60. Αν και πολιτογραφήθηκε Γαλλίδα είχε πάντα διατηρήσει την βρετανική προφορά που ήταν αναγνωρίσιμη από τον τόνο της φωνής της. Είχε παντρευτεί τον συνθέτη Τζον Μπάρι με τον οποίο απέκτησε μια κόρη την Κέιτ. Ακολούθησε η σχέση της με τον Σερζ Γκένσμπουργκ με τον οποίο εκτός από προσωπική είχε και επαγγελματική σχέση που την έφερε στην κορυφή των τσαρτ το 1969.

Κατά τη διάρκεια της 10ετους σχέσης τους απέκτησαν το 1971 μια κόρη την διάσημη ηθοποιό Σαρλότ Γκένσμπουργκενώ το 1976, η Μπίρκιν εμφανίστηκε επίσης στην αμφιλεγόμενη ταινία “Je t’aime moi non plus” σε σκηνοθεσία του Γκενσμπούργκ.

Je t'aime moi non plus (1976)  MV 4K UHD

Μετά τον χωρισμό τους η Μπίρκιν για 12 χρόνια μοιράστηκε τη ζωή της με τον σκηνοθέτη Ζακ Ντουλόν με τον οποία απέκτησε, επίσης, μια κόρη.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 είχε υποστεί ήπιο εγκεφαλικό με αποτέλεσμα να μην εμφανιστεί στο φεστιβάλ στη Γαλλία όπου θα μιλούσε για το νέο ντοκιμαντέρ της κόρης της με τίτλο «Jane By Charlotte». Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν η πρώτη περιπέτεια υγείας για την Μπίρκιν καθώς το 2002 είχε διαγνωστεί με λευχαιμία ενώ για πολλά χρόνια αντιμετώπιζε πρόβλημα αλκοολισμού με την ίδια να δηλώνει, όταν αποφάσισε να κόψει τις καταχρήσεις, απλά, δεν αντέχω να πίνω. Το φοβάμαι. Και μόνο που σκέφτομαι τα νεανικά μου χρόνια, δεν ξέρω… Ήταν μια άλλη εποχή».

Τα δύο τραγούδια που σημάδεψαν την καριέρα της

Δύο ήταν σίγουρα οι σταθμοί της καριέρας της: το θρυλικό τραγούδι «Je t΄aime… Moi Non Plus,» που ηχογράφησε το 1968 με τον σύντροφό της Σερζ Γκενσμπούρ, κορυφαίο Γάλλο ερμηνευτή και βέβαια η ομώνυμη τσάντα Birkin του γαλλικού οίκου μόδας Hermès.

Το «Je t’ aime» που σόκαρε το Βατικανό

Το «Je t’ aime», ένα τραγούδι που εξέφραζε το πνεύμα της σεξουαλικής επανάστασης της εποχής, ήταν ιδιαίτερα τολμηρό, αναδίδοντας έναν πρωτοφανή ερωτισμό που σόκαρε το Βατικανό, το οποίο μάλιστα το καταδίκασε, όταν κυκλοφόρησε το 1969. Το τραγούδι απαγορεύθηκε επίσης σε πολλές χώρες, ενώ μέχρι και το BBC δεν το έπαιξε. Παρόλ’ αυτά κατάφερε τη χρονιά εκείνη να γίνει νούμερο ένα στα βρετανικά τσαρτ – η πρώτη ξενόγλωσση επιτυχία που είχε σκαρφαλώσει ως τότε στην κορυφή των δύσκολων βρετανικών μουσικών τσαρτ.

Serge Gainsbourg & Jane Birkin - Je t'aime... moi non plus/Original videoclip (Fontana 1969)

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι αρχικά ο Γκενσμπούρ, που αγαπούσε να προκαλεί τα συντηρητικά ήθη, είχε ηχογραφήσει το ίδιο τραγούδι με την Μπριζίτ Μπαρντό, σύμβολο του σεξ την εποχή εκείνη. Ωστόσο ο τότε σύζυγός της δεν συμφωνούσε για την τολμηρή καλλιτεχνική επιλογή της Μπαρντό, με την Γαλλίδα ηθοποιό να ζητά από τον Γκενσμπούρ να μην το κυκλοφορήσει. Δύο χρόνια αργότερα ακολούθησε η ηχογράφηση με την Μπίρκιν, απογειώνοντας την καριέρα και των δύο. Η Μπίρκιν έγινε ζευγάρι με τον Γκενσμπούρ για δώδεκα χρόνια και μαζί απέκτησαν μια κόρη, την Σαρλότ, στιγουργό και συνθέτρια. Μέχρι τον θάνατό του το 1991 ο Γκενσμπούρ συνέχιζε να γράφει τραγούδια για την Μπίρκιν.

«Birkin» η τσάντα σύμβολο του παριζιάνικου στιλ

Το 1981 η Τζέιν Μπίρκιν συνταξίδευε σε μια πτήση με τον Ζαν Λουί Ντυμά, διευθύνοντα σύμβουλο του γαλλικού οίκου Hermès. H Mπίρκιν μάταια προσπαθούσε να χωρέσει το ψάθινο καλάθι της στο ντουλάπι αποσκευών, όταν με μια απότομη κίνηση έπεσαν όλα όσα είχε μέσα. Τότε ο Ντυμά τής πρότεινε να δοκιμάσει μια πιο ευρύχωρη τσάντα, ώστε να αποθηκεύει άνετα όλα τα γυναικεία αντικείμενα. Έτσι κάπως γεννήθηκε η ιδέα για τη θρυλική τσάντα «Βirkin» – με τις τιμές πλέον να ξεκινούν από τις 11.000 ευρώ και τις λίστες αναμονής να είναι παροιμιώδεις.

birkin_1

Ωστόσο το 2015 η Τζέιν Μπίρκιν ζήτησε από τον γαλλικό οίκο να αφαιρέσει από τις ιστορικές τσάντες το όνομά της, μετά από καταγγελίες της ΜΚΟ People for the Ethical Treatment of Animals ότι χρησιμοποιούνται βίαιες πρακτικές προκειμένου να αφαιρεθεί δέρμα κροκόδειλου για την κατασκευή τους. Μετά από έρευνες που διενήργησε ο γαλλικός οίκος και την καταδίκη μεμονωμένων παρατυπιών, η Τζέιν Μπίρκιν υποχώρησε από τη διαμάχη. Ζήτησε ωστόσο από τον γαλλικό οίκο να διαθέτει ετησίως μέρος των αστρονομικών εσόδων από την πώληση των Βirkin για τη στήριξη του φιλανθρωπικού της έργου – κάτι που έχει ζητήσει να συνεχιστεί και μετά τον θάνατό της.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Ο Τραμπ λέει ότι θα κηρύξει την Ουάσινγκτον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της διένεξης με την Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι θα κηρύξει την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών Ουάσινγκτον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα την θέσει υπό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Χατζηβασιλείου: Η κυβέρνηση έλυσε το γόρδιο δεσμό στο Σινά – Το Οικουμενικό Πατριαρχείο βρίσκεται σε πρωτεύουσα θέση

«Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών κατάφεραν να λύσουν το γόρδιο δεσμό των διενέξεων που κρατούσαν επί πολλά χρόνια στη Μονή Σινά και πρέπει να

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Άγρια επίθεση σε οδηγό τρόλεϊ στον Πειραιά – Τρεις άγνωστοι τον ξυλοκόπησαν μέσα στο όχημα

Άγρια επίθεση δέχθηκε το μεσημέρι της Κυριακής οδηγός τρόλεϊ στη συμβολή των οδών Αγίου Ελευθερίου και Μυκόνου, στο κέντρο του Πειραιά, όταν τρία άτομα εισέβαλαν

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πρωτοποριακό μοντέλο ερευνά πιθανή εισβολή τοξικών ξενικών ψαριών στον Παγασητικό

Ο Παγασητικός Κόλπος μπαίνει στο μικροσκόπιο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας μέσα από μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geosciences (MDPI). Μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Λέκκας για το σεισμό στην Αμοργό: Δεν προκαλεί καμία ανησυχία – Είναι μέσα στο πρόγραμμα

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ, του ΕΡΤnews για τον σεισμό των 3,9 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε λίγο πριν

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >